fredag, april 07, 2006

Timbro breddar verksamheten

Tora Breitholtz skrädskådar och plockar isär prostitutionsförespråkaren Louise Persson i ett inlägg på sin blogg. Hon gör det väl, och jag ska inte ta upp ytterligare argumentationsutrymme här. Läs själva.

En annan intressant aspekt i sammanhanget är att kapitalets ”tankesmedja” Timbro finansierar och framhäver en ”rapport”, som angriper svensk feminism i allmänhet och den svenska sexköpslagen – som är viktigt just för att den begriper prostitution inte som en moralisk fråga, utan en fråga om maktutövning – i synnerhet.

Jag skrev häromdagen om hur Timbros idéproducent Johnny Munkhammar besökte och hyllade det högerpopulistiska och rasistiska Fremskrittspartiet i Norge.

Det ligger långt bortom vad som över huvudtaget hade varit acceptabelt för bara några år sedan. Bilden som framträder är skrämmande och samtidigt typisk för vår tid. Från att mer renodlat ha verkat för nedmontering av sociala skyddsnät, avveckling av arbetsrätten och fetare förtjänster för de redan fetavlönade, utvecklas verksamheten i takt med nyliberalernas överslag i nyreaktionär elitism.

Det är det allvaret som bör prägla alla progressiva krafters analys av samhällssituationen. Hoten mot det som uppnåtts i kampen för kvinnofrigörelse ingår däri. Debatten handlar knappast ”bara” om synen på prostitution.

9 kommentarer:

Jonas N sa...

Nu har jag läst Toras inlägg.

Jag kan knappast påstå att hon 'plockar isär' någonting. Men hon upprepar iaf att hon har samma ståndpunkt som tidigare, och hon förnekar att hon skulle känna till de citat som Louise tar upp. Sen säger hon också att det är irrelevant för den positionen Tora själv företräder. (Hur skulle det kunna vara annorlunda, det var nämligen också Louise'e poäng)

PÅ slutet landar hon i någon slags skenfäktning. Hon menar att legalisering (som tex i Tyskland) skulle leda till en massa problem som dock inte existerar i Tyskland, specifikt sådana problem som går att hantera där iom att vanlig lagstiftning tillåts omfatta verksamheten. Något som iaf Tora vidgår längre upp i samma inlägg.

Alis inlägg handlar dock mycket om Timbro vars 'tankar' han inte gillar. Hur skulle det kunna vara annorlunda kan man ju fråga sig!? Bla förfasas han över sin egen beskrivning av Munkhammars föredrag i Norge.

Nåja, att Ali förfasr sig över vad Munkhammar säger, eller vad Timbro skriver kan kanske i ett vidare perspektiv ses som ett sundhetstecken. Att idéproduktionen och 'samhällspåverkan' från ca 20 avlönade personer kan ses som så hotfulla att som de återkommande beskrivs av många många fler från vänster säger nog också någonting ...

.. både om idéerna och om vänstern.

Anonym sa...

Kan du säga nåt som du inte tycker är skrämmande Ali? :-)
Tagga ner dig med lite South Park. OBS att du kan finna det skrämmande iofs.

Anonym sa...

Jasså,

jonas n är här också. Nu försvarar han tydligen samarbete med rasister också. Men det är klart, allt som har samröre med Timbro har ju hög kvalitet, eller?

mvh,
Garm

Anonym sa...

Progressiva krafter?

Skulle det vara vänsterpartiet då? Tillåt mig småle.

Jonas N sa...

Garm, jag berörde exakt den 'fascination' med Timbros existens som många i den bredare vänstern uppvisar, och som nästan blir övertydlig här, för dig i ett annat sammanhang.

Du hade svårt att tillgodgöra dig innebörden i enklare meningar då, och jag tror inte att den förmågan har utvecklats sedan dess.

Du verkar fö själv vara drabbad av en liknande 'hang-up' med Timbro.

Kommentaren:
"Nu försvarar han tydligen samarbete med rasister också"

beskriver alldeles förträffligt hur mycket av dina inlägg baseras på rena fantasier, och hur lite du verkar förstå av den skrivna texten.

Anonym sa...

Männen flyr sitt ansvar

"Män låter kvinnor bära skammen för deras hycklande sexualitet, skriver feministen och litteraturvetaren Monika Wehlin."

Anonym sa...

Jonas,

fortsätt du att klistra etiketter på folk som tycker annorlunda än du. På det sättet gör du väldigt lätt för dig. Men jag har svårt att se att den debatttekniken fungerar IRL.

mvh,
Garm

Jonas N sa...

Garm, avstå från att snacka en massa skit om du inte ens klarar av att bli bemött utan att kvida ...

Alkanen sa...

En anonym fegis skrev:
"Männen flyr sitt ansvar

'Män låter kvinnor bära skammen för deras hycklande sexualitet, skriver feministen och litteraturvetaren Monika Wehlin.'"

Jag har skrivit svar till alla Monikas hjärnspöken om det skulle vara så att du menade att hon har skrivit något vettigt.

Du är välkommen att kommentera, men var helst inte anonym, det är ohyffsat.