lördag, maj 13, 2006

75 år efter Ådalen: hoten åter

MANIFESTATION:

Ådalen 31
årsdagen av dödsskotten - kampen fortsätter för arbetsrätten

Söndag 14 maj, 16.00
La Mano (Slussen/Katarina-vägen)


Tal av Lars Ohly

Ann-Marie Storck om dödsskotten i Ådalen

Kaya Ålander, musik
Jan Hammarlund sjunger "Livet i Lunde"
Rickard Turpin läser dikter
Vänsterpartiets blåsorkester

arr. Vänsterpartiet Storstockholm

----------

Att Lars Ohly talar på denna manifestation i Stockholm, istället för att göra det på plats, där de mördade arbetarnas minne också ska högtidlighållas, har sin grund i ett ovärdigt, skändligt agerande av det socialdemokratiska partidistriktet i Västernorrland, som valt att utestänga vänsterpartiet.

De som föll offer för militärens kulor var som bekant medlemmar i det parti och ungdomsförbund som idag är vänsterpartiet och Ung Vänster – dåvarande SKP och SKU. De mördades när de protesterade mot arbetsgivarnas lönesänkningar och de strejkbrytare som med statens våldsmakt sattes in. Den löjtnant Fahlström som rapporterade från händelsen skriver att de fallna varit upprorsmän; ”…kända kommunister. Deras öde behöver därför inte begråtas”.

Socialdemokraternas historieförfalskande futtighet har kommenterats tidigare av många, också bland bloggare. Se till exempel Tora och Olydig.

Det socialdemokratiska beslutet bryter också av mot agerandet vid tidigare jubileum. När Kramfors kommunfullmäktige 1978 beslutade att resa ett monument till 50-årsminnet av händelserna bildades en kommitté som bestod av två socialdemokrater, en VPK:are och en centerpartist (! betänk vad som hänt med detta parti...). När monumentet – det berömda med hästen – skulle invigas gick runt 20.000 människor vägen till Lunde.

25 år senare är läget annorlunda. Det allvarliga ligger inte i första hand i det inskränkta övergreppet på minneshögtiden, utan på att socialdemokratin samtidigt som man under fanfladdret ska säga högtidsord om arbetarrörelsen, genomdriver ett avskaffande av de lagar vilka kom till som ett direkt resultat av Ådalenhändelserna, därtill i en tid som inte så lite påminner om de skärpta klasstridernas 1930-tal.

Nu öppnas alltså utan nämnvärt larm möjligheten att sätta in militär mot civila. Ett obehagligt diffust prat om behovet av att ”möta terrorismen” omgärdar omläggningen. Historien – både den äldre och den mycket närliggande – lär oss var sådant slutar: makthavarna ger sig själva rätten att bruka maximalt våld mot dem som för tillfället anses hota rådande maktförhållanden. Ena sekunden ges försäkringen – i nästa har vi övergrepp mot sådana ”vars öde inte behöver begråtas”.

Jag vill rikta en stark uppmaning till alla att läsa, helst titta på, riksdagsdebatten, som Kalle Larsson deltog i för vänsterpartiet och som han skriver om och länkar till. Repressionsminister Bodström bevärdigade inte ens kammaren med sin närvaro. Och Joe Frans' (s) insatser för att försvara regeringens av de borgerliga stödda förslag hör nog till de sämsta, mest pinsamma Sveriges riksdag bevittnat. Om man kan hitta på sådana scenarion i riksdagens talarstol en lugn vardag – vad kan man då inte den dag ytterligare obehagligheter ska motiveras?

Det finns anledning att vara mycket rädd. Lagstiftningen bryter tabun och skyddsmekanismer. Och de krafter som skulle vara snara att utnyttja detta behöver inte anas i en framtid. De är här, nu. Minns tonläget – och domarna! – efter Göteborgskravallerna. Notera hur tre förvirrade ynglingar blir åtalade som terrorister och får heta sådant som ”Sveriges bin Ladin”. Läs debatten under §8 här, särskild inläggen från den moderate och kristdemokratiske ledamoten – där varje reaktionär impuls har slagit ut i full blom.

Men låt oss också minnas att Ådalshändelserna betydde mycket annat, att en beslutsam, organiserad arbetarrörelse kunde vända utvecklingen.

Den ovan nämnde löjtnant Fahlström lade efter händelserna ett hemligt PM där han skisserar en militär piket-styrka, som ska vara motoriserad, med hänvisning till att socialister och kommunister är starka vid järnvägen:
När man kört in i folkhopen sker avsittning. Om inte tårgas och rökgranater hjälper följer beskjutning. Därpå utförs bajonettanfall och truppen gör ’Gå på-marsch’ med skallande hurrarop och bajonettstöt följes blixtsnabbt av kolvslag. Därefter bakåt 10-20 meter och ett nytt angrepp… Fri jakt till fots och vagnvis. Fångar tagas.
Detta var militärens och högeraktivisternas inställning. Men stora protester från arbetarrörelsen – som i början möttes av hårda angrepp; SKP:s ordförande Sven Linderot dömdes efter en sådan till åtta månaders straffarbete – gjorde att man istället fick till de lagar som nu alltså avskaffats. Men också en uppgörelse med högerns värsta angrepp mot facklig organisering.

Minnesmonumentet i Lunde är gjort av Lenny Clarhäll. I en intervju i LO-tidningen sade han om monumentet:
Jag fann den sekunden innan kapten Mesterton gav order om eld mot demonstranterna. Det är då sergeant Rasks häst blir skrämd av en röd fana. Rask kastas ur sadeln och strax efter kommer ordern om eld… Hästen har alltid varit en tribun för makthavare. Även små människor blir stora och kan styra folk när de kommer upp på en hästrygg. Men här vältes makthavaren ur sadeln av den 18-årige ungdomsklubbisten Johan Westling från Utansjö.
Detta är den insikt vi måste bära med oss. Sida vid sida med den uppmaning som Erik Blombergs klassiska, avskalade dikt Gravskrift förmedlar:
Här vilar en svensk arbetare
Stupad i fredstid
Vapenlös, värnlös
Arkebuserad av okända kulor

Brottet var hunger

Glöm honom aldrig


----------
Citaten är hämtade ur historikern Roger Johanssons artikel i Ung Vänsters jubileumsbok. Johansson har skrivit ett standardverk i ämnet.

Läs också Röda raketen, samt Flamman: artikel, ledare och opinion.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Du är lysande.

Håkan Eriksson sa...

Socialdemokraterna har levererat en motbjudande förolämpning mot hela vår rörelse. Fy fan va man blir förbannad på de äckliga sosse-klassförädarna.

Anonym sa...

Se till att sköta er på manifestationen nu... :-)

Gustav Lundblad sa...

Skrämmande att du jämför det som hände på 30-talet med dagens situation. Det är att förringa minnet av de arbetare som stupade i Ådalen.

Anonym sa...

Visst finns det historiska skäl till att ogilla att kommunist som Lars Ohly håller tal i Ådalen denna dag.

Ordet till Per Albin Hansson, socialdemokratisk partiordförande 1925-46, om skotten i Ådalen:
"Naturligtvis har de kommunistiska elementen utnyttjat situationen för att hetsa upp stämningarna och driva fram konflikter med ordningsmakten."

Anonym sa...

Anf. 101 JOE FRANS (s):

"Fru talman! Tänk er att det är första maj och fullt med folk i stan. Samtidigt håller några ungdomar en olaglig gatufest. Somalias president är i stan, och samtidigt står den svenska utrikesministern värd för ett internationellt möte om Förintelsen. Flera diffusa hot har framförts. Efter tips från allmänheten har dessutom en hemmagjord enklare granatkastare och en större ostyrd raket påträffats. Ett larm inkommer till polisen om att en fullastad oljetanker, Alexandra, kapats ute till sjöss. Det visar sig att det är terrorister som tagit gisslan och hotar att sprida kemiska vapen i Mälaren."

HAHAHAHAHAHA! Tack för tipset,Ali. Komik på hög nivå.

Anonym sa...

Löjligt och dessutom finns det ingen "arbetarklass" längre det har Persson sagt.

Vi är nu alla medelklass och därför kan detta aldrig hända igen, ev. arbetare bör förflyttas enl. lagen om marknadens och tjänsternas fria rörlighet, till låglöneländerna så att de inte ytterligare skapar oro och tär på våra resurser.

Anonym sa...

Var det inte så att militär sattes in som extra polisstyrka p.g.a att "demonstranterna" var en stor mobb som misshandlade folk godtyckligt, och att av de 5 som blev "mördade" dog tre av rikoschetter och en av ett varningsskott (sköt över huvuden på mobben, tyvärr stod hon långt borta på en kulle för att se). Har inte denna över 70 år gamla olycksamma händelse spelat ut sin roll som politiskt verktyg snart?

Anonym sa...

Neoliberal..

Jag tillhör arbetarklassen. Lönerarbetar för att i grund och botten få mat på bordet. Skapar mervärde åt min arbetsgivare, som leder och fördelar mitt arbete.

Anonym sa...

Istället för att förflytta de runt 80% av befolkningen av ickeparasitär natur som utgör sådana problem för €U regeringen och deras gynnade gunstlingar vore det välan mer demokratiskt att ge utsugarna en välförtjänt "flugornas herre"-semester på behörigt avstånd?

I herrans tukt och förmaning naturligtvis, Påpassade av dokusåpa kameror till varnagel för oss andra.

På en förgiftad golfbana jagar Pieter Wallenberg percy Barnevik för en brödskalk båda utmärglade med värdelösa kappsäckar..

Anonym sa...

Vilket svin han verkar vara den där Percy...

Percy Barnevik är mycket aktiv i den indiska hjälporganisationen Hand in Hand, grundad i slutet av 1980-talet av svenskarna Gunnel och Olle Blomqvist. Under Barneviks tid i organisationen har den vuxit kraftigt till att involvera hela 1.000 personer.

Målen är högt ställda: Fem miljoner nya jobb till världens fattigaste inom loppet av fem åt.

"Jag har själv varit verksam i Indien sedan slutet av 1960-talet och besökt landet ett femtiotal gånger. I början gick jag bara in med pengar, men ganska snabbt såg jag vilka fantastiska möjligheter som fanns om jag också engagerade mig med min tid", säger Percy till tidningen och förfasas över att det fortfarande finns många indier som lever på mindre än en dollar per dag.

Percy Barnevik har bland annat arbetat med att köpa loss barnarbetare från sina slavkontrakt på olika fabriker. Han arbetar även aktivt för att förbättra situationen för många kvinnor, som enligt den svenske direktören har "ett helvete".

Industrimannen står bakom en modell för fattigdomsbekämpning som bygger på självhjälp. Utsatta grupper i samhället intensivtränas i entreprenörskap och får även hjälp med finansiering i form av lån till marknadsmässig ränta. Enligt Barnevik är vinsterna i projektet stora - och de tillfaller folket.

Arbetet, som till stor del finansieras med Barneviks egna miljoner, är nu på väg att sprida sig till Sydafrika och Afghanistan.

"Jag är besatt av idén att allt vi gör i slutänden ska handla om självhjälp. Vi investerar i utbildning och träning - sedan ska människorna stå på egna ben och gå vidare oberoende vad som händer med donatorerna", säger Percy Barnevik i intervjun.

Anonym sa...

Nu har man igen börjat skriva skräp i liberala debattörers namn.

Vänstern klarar inte av en saklig diskussion. Det blir alltid personangrepp, signaturförfalskning, medvetna feltolkningar eller radering av inläggen. Ni förlorar på walk over.

Anonym sa...

Ja det var ju fint att Percy skänker tillbaka en liten del av den stulna förmögenheten. Men om den inte hade stulits från första början så hade vi som arbetat ihop den kunnat bestämma demokratiskt över hela förmögenheten, och sluppit tigga av parasiten Percy.

Anonym sa...

Svårare än så är det inte.

"marknaden" och €U är ingen odefinierad naturlag som bör blidkas med offer och blod för vår fortsatta levnad.

Den har ett ansikte, ett djävulusiskt fult tryne, här hemma representerad av ett fåtal giriga familjer och bortom Bryssel av några ännu rikare.

Skicka parasiterna till deras egna slavfabriker i sydostasien sedan kan kompetenta och ickekorrumperade politiker som representerar hela Sverige disponera och fördela våra egna tillgångar och arbetarnas innestående löner.

Hugo Chavez talade igår i London, som ett svar på nyfascisternas i Washington/€U "new world order", om en ny socialistisk världsordning där folken styr sig själva i samarbete och efter egna lokala traditioner och kulturer. Massmördaren och själva urtypen för "brott mot mänskligheten" efter Bush, Tony Blair satt för sig själv och höll käft...

Anonym sa...

Jack North said...
Socialdemokraterna har levererat en motbjudande förolämpning mot hela vår rörelse. Fy fan va man blir förbannad på de äckliga sosse-klassförädarna.
----------------------------------

Antar att Lars Werner är en klassförädare också då eftersom han tillsamans med en sosse vid en ceremoni la ner blommor på en kyrkogård och dessutom kramade om Vanja Lundby Wedin.

Anonym sa...

De som bodde i genomsocialistiska länder var nog jävligt glada över att antalet toapappersrullar de fick köpa var demokratiskt bestämt.
Ooo all lycka... Hur kunde de hantera den?

Anonym sa...

Är inte så konstigt att sossarna försöker mota bort kommunisterna. Socialister har en egenhet att bara tolerera sin egen bokstavstolkning av Marx. Resten är såklart klassförrädare...

Här hittar ni förresten en riktigare återgivning av Ådalenhändelsen än Alis technicolor-version...

http://www.erixon.com/2/blogg060514.htm#48

Anonym sa...

Brottet var inte hunger utan stenkastning mot soldater, alltid en farlig verksamhet.

Erixon har emellertid fel i en sak. Där fanns inga kulsprutor. Skolkompanier hade inga och kunde inte kvittera ut dem.

Ali Esbati sa...

Den som trodde att segern över fascismen var slutgiltig 1945 får alldeles uppenbart tänka om.

Nickersson,

Ja, de fyra som sköts rakt på var alla medlemmar i SKP/SKU. Eira, som sköts när hon stod vid sidan av, är jag lite osäker på om hon var klubbist i SKU, men jag tror det. Hon var i alla fall kopplad via familjen till SKP/SKU såvitt jag förstår.

Johan Persson sa...

Jag är rätt övertygad om att Eira Söderberg var medlem av Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund. Jag hitta ringen källa på det just nu, även om jag tycker att Ny dag-citatet som inleder artiklen om Ådalen 31 i Ung Vänsters jubileumsbok tyder på det.

Anonym sa...

fascist = tänker ej som Ali
(väldigt många fascister blir det....)

Håkan Eriksson sa...

AAnonnymous said...
Antar att Lars Werner är en klassförädare också då eftersom han tillsamans med en sosse vid en ceremoni la ner blommor på en kyrkogård och dessutom kramade om Vanja Lundby Wedin.

- Vi i vänstern hade ett möte vid gravarna, där Lars Werner talade. På plats fanns även SAC och som en överraskning dök LO: s ordförande Wanja Lundby Wedin upp.
Däremot var det glest med socialdemokrater även om de hade en fanbärare på plats. Arrangörer var ABF och vänsterpartiet.

Vad detta har att göra med att Vänsterpartiet utestängdes från det större arrangemanget i Lunde? Några personer gick såklart dit som privatpersoner. På plats framme vid scenen satt Lars Werner men de vägrade givetvis att låta honom hålla ett anförande. Som sagt, sossekräk.

Anonym sa...

Visst är det belagt att tre dog av rikoschetter och en av en förlupen kula. Varför då ljuga och säga att de blev arkebuserade?

Varför inte bara säga att de blev ihjälgasade i koncentrationsläger när man ändå är igång. Fem TUSEN arbetare blev ihjälgasade i Ådalen 1931, swear to God, det är CIA som förstört alla bevisen.

Sossarna har i efterskott stulit händelsen från kommunisterna, det har gjort den till den mest haussade grejen i svensk historia. Polisen har ihjäl folk av misstag varje år, det är långt större.
Baltutlämningen, nazitransfer, tvångssteriliseringar, osc. Ådalen är en skitsak (i ett 70-årigt perspektiv) och en anomali. Ett gäng lågbetalda våldsromantiker och en liten grupp otränade militärer med skjutvapen. Ett misstag i en situation som spårade ur.

Det är lite risky att som vänsterpartist ta upp allt för gamla grejer ur historien. Håll er till post-vpk-blir-vp, annars kanske nån börjar prata om Ukraina 1931 och efter.

Anonym sa...

Vad detta har att göra med att Vänsterpartiet utestängdes från det större arrangemanget i Lunde? Några personer gick såklart dit som privatpersoner. På plats framme vid scenen satt Lars Werner men de vägrade givetvis att låta honom hålla ett anförande. Som sagt, sossekräk.
---------------------------------

Sosse kräk?

Jag är förvisso inte ett sossekräk men sannolikt en klassföräädare enligt din definition eftersom jag inte är vänsterpartist.
jag är till skillnad från dig fri och slipper krympa ner mitt univerum till att bestå av kräk och rättfärdiga.

Detta insåg jag redan 1973 efter att ha famlat runt i vänster rörelsen och var jag än kom mötts av samma profeter som alla hade gemensamt att dom ansåg sig kunna definiera resten av världen som kräk.

När jag sen en dag gick fel och hamnade på ett möte hos liberal ungdom och mötte exakt samma människor där insåg jag att man har två val.

Antingen så är man fri eller så är man inte fri.

Ådalen 31 är varken ert sossarnas eller nån annans.
Det tillhör mnjligen dom anhöriga till dom som dog...och om det är såp viktigt för er att vara del i Sossarnas valapparat så föreslår jag att ni byter parti.Det är nästan enklast.



Troligen är det också p.g.a

Håkan Eriksson sa...

För all del, sitt du på dina höga hästar. Dina åsikter bekommer mig inte.

Om någon eller några förolämpar mig förbehåller jag mig rätten att kalla dem för kräk eller andra epitet vid händelse av upprördhet. Varken du, eller någon annan, utgör godkännande remissinstans för mina uttalanden. För övrigt så är det jag som har tolkningsföreträde vad gällande mina egna ord, och du har synnerligen missförstått vad jag åsyftar.

Anonym sa...

Nej, de sköts av misstag av en liten stressad styrka militärer. Man brukar inte avrätta med rikoschetter. Kan vi ha det fastställt? Eller ska vi revidera historien och sen gå vidare till (för kommunismen) viktigare historierevisioner?



Jag glömmer dem inte heller, men mest för att jag blir påmind om dem så ofta. Och ja, det var jävligt tragiskt. En av de tragiska grejer som hänt de senaste tre generationer.

Anonym sa...

arkebusering:
Arkebusering är en avrättningsmetod använd dels i militära sammanhang, dels i civila sammanhang.

avrättning:
Avrättning är verkställande av dödsstraff. På senare år har ordets betydelse glidit till att även beteckna vissa typer av organiserade mord, bland annat vid gisslantaganden och kriminella uppgörelser.

mord:
Mord innebär att man med uppsåt tar livet av en annan människa. Mord anses i de flesta länder vara ett brott.

rikoschett:
En projektil (exempelvis en kula från ett handeldvapen) som vid kontakt med ett objekt ändrar riktning

(från Wikipedia)

Men det är en fin dikt. Jag har haft den på väggen hela min uppväxt.

Anonym sa...

VARFÖR firar sossarna fyra döda kommunister???