måndag, maj 22, 2006

Bruce shall overcome

Genom en ödets/klasskampens nyck hamnade jag igår på Bruce Springsteens konsert på Hovet. Den var oerhört bra. På nya skivan ”We Shall Overcome: The Seeger Sessions” återupptäcker rockaren Springsteen och hans stora ensemble av folkmusiker, rika gospel- och protestsångstraditioner. Resultatet är väldigt bra. Live blir det tokigt svängigt. Musikerna är inte bara grymt skickliga, de verkar också vara helt lyckliga över att få spela, gör det länge – och man förstår dem och rycks med.

En av konsertens höjdpunkter är “How Can A Poor Man Stand Such Times And Live?”, en omskriven 20-talslåt. Springsteen talar om New Orleans, där turnén för övrigt började, och berättar att han behållit första versen från originalet, för att den säger mycket av president Bush’ hantering av katastrofen:
Well, the doctor comes 'round here with his face all bright
And he says "in a little while you'll be alright"
All he gives is a humbug pill, a dose of dope and a great big bill
Tell me, how can a poor man stand such times and live?
En sak kan jag inte låta bli att tänka på: Har den flitige Sverigebesökaren Springsteen briefats om Birgit Friggebos (fp) övergrepp på skivans titellåt, vilket lämnat outplånliga spår i mången svensks medvetande? Kanske var det alltså betydligt fler än jag som undslapp sig ett initialt fniss när han drog igång, men sen kunde låten få rehabiliteras genom en mästerligt känslig behandling.

27 kommentarer:

Anonym sa...

Det blev ett stormigt möte när Carl Bildt och Birgit Friggebo gjorde ett PR-besök i Rinkeby idag. Den senaste tidens attentat mot invandrare föranledde en upprörd diskussion i Folkets hus. Ur Rapport. (Notera Bildts besvärade kroppsspråk)

http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/player.jsp?d=43164&a=471654

Anonym sa...

Bildt och Friggebo i Rinkeby

Anonym sa...

Tack till er som länkade. Denna episod trodde jag var enbart folklore men tydligen har den hänt på riktigt!

Redaktörn sa...

Världen är inte svartvit. Det stora landet i väster är inte ett allt igenom ont imperium, eller hur Ali?
Fler amerikanska musiktips för den som har hjärtat till vänster och kanske känner sig lite osäker i relationen till USA:

Dixie Chicks: I'm Not Ready To Make Nice (singel, album om några veckor)
Loretta Lynn: Coal Miner’s Daughter (autentisk skildring av LL:s uppväxt i ett fattigt gruvarbetarhem
Johnny Cash: Country Trash
Steve Earle: Over Yonder (Jonathan's Song) (bland det bästa som skrivits om dödsstraffet)
Stacey Dean Campbell: Bidding America Goodbye

Anonym sa...

Pseudomusik från den stora gökungen på världsekonomin: The united bluff of America....

Det stulna landet av mjölk och honung vilandes på massgravar av 50 miljoner slaktade ursprungsinnevånare och som fortgår än idag, en politik som exporterats framgångsrikt i 200 år, outsourcat till bla. Israel.

Världen klarar sig utmärkt utan dessa genmanipulerade cancersvulster och dess onda imperium, men inte klarar sig parasiter utan en vär(l)d...

Anonym sa...

Hiroshima....
Ta två alvedon och gå och lägg dig.

Det finns något riktigt paradoxalt med USA. Hur kan ett land producera så mycket bra men samtidigt så mycket dåligt. Lite som Tyskland under mellankrigstiden.

Anna Herdy sa...

Fan va fusk! Jag satt i telefonkö i en timme, och när jag kom fram var biljetterna slut. :/

Anonym sa...

Den här är jävligt bra också.


http://inkhornterm.blogspot.com/2006/05/1956-are-you-going-to-let-your.html

Anonym sa...

Här är texten


http://www.writing.upenn.edu/~afilreis/88v/america.html

Anonym sa...

det ska nog inte vara skyddats FRÅN nazister, utan skyddat nazister.

/j

Anonym sa...

Glöm heller inte all välformulerad amerikansk hiphop som på ett förtjänstfullt sätt skildrar verkligheten i många förorter. Särskilt Brooklyn. Talib Kweli m.fl.

Ali Esbati sa...

Jag är osäker på om "redaktörn" försökte göra en kritisk poäng, men jag har i alla fall skrivit om det som jag tror att han menar, till exempel här:

http://esbati.blogspot.com/2005/08/s-ur-de-amerikanska-motstndskllorna.html

Anonym sa...

"välformulerad amerikansk hiphop"

Låter som en oxymoron. Hiphop låter, i mina öron, som planlöst imbeccillt tjatter. Förmodligen har jag missat något....

"skildrar verkligheten i många förorter"

Skojar du? Snarare är det väl så att den återspeglar rikemansvänsterns romantiserade syn på "förorten".

Näe, dagens ytliga poulärkultur har gjort enorm skada för arbetarklassen. Istället för romantisering av våld, hat och själömkan behövs något mer konstruktivt. Varför inte börja med Marx?

mvh,
Garm

Anonym sa...

Hur många tekniskt avancerade perversiteter till massförstörelsevapen har vi inte att tacka massmördarlandet i väster för?

Hade övriga västmakter satsat pengarna på sig själva och "tredje välden" i socialistisk symbios istället för att upprätthålla ledarvargen i den kapitalistiska vargflocken, hade framgångarna varit jämt fördelade med nobelpristagare från alla världens hörn.

I alla fall, de viktigaste uppfinningarna sedan Hjulet gjordes inte av en anglo-amerikan utan av en Serb:

Nikola Tesla.

han kunde ha stannat hemma om pengarna administrerats rätt.

Anonym sa...

"om pengarna administrerats rätt"

Är det inte just det som är hela kruxet?

mvh,
Garm

Anonym sa...

Men Ali?!? Vad har du gjort?
http://photos1.blogger.com/blogger/2481/390/400/P5203134.jpg

Redaktörn sa...

Ali,

det gläder mig att du inte reflexmässigt (se Hiroshimas inlägg, är de på riktigt eller är det en högermänniska som försöker driva med oss?) spyr på allt som kommer från USA.
Inlägget du hänvisade till (http://esbati.blogspot.com/2005/08/s-ur-de-amerikanska-motstndskllorna.html) var intressant och välskrivet. Mer sånt.

Jackson Browne och Randy Newman är två andra fantastiska låtskrivare som har rätt klara åsikter om det egna lanets politik. Lyssna på t ex “I am a patriot” (JB) och “Political science” (RN).

Anonym sa...

Jag som extremvänsterextrem kan rekommendera The Ghost of Tom Joad av Bruce Springsteen. Mycket bra låt.

Anonym sa...

Garm: Du är verkligen ett paradexempel på en bortklemad slyngel som ska frälsa arbetarklassen från diverse kval. Marx känns ruskigt daterad och du framstår mer eller mindre som en anakronism från proggens glansdagar.

Anonym sa...

Ja det är det som är hela kruxet.

USA är bankrutt, låt dem vara det och låt dem trycka upp hur många värdelösa sedlar de vill. DÅ kommer de heller inte att ha några pengar att "globalisera" med och mordmaskinen kan rosta sönder, man kommer att tvingas förhandla med sin omvärld istället för att våldta den.

Detsamma gäller deras outsourcade terrorenklav i mellanöstern, Israel, lika bankrutt den men utan våldsmonopol skulle ingen av de kunna förgifta sin omvärld

Detta kräver givetvis att fascistunionen €U byter regim och lösgör sig ur det anglo-amerikanska dödmansgreppet och söker samarbete österut, dvs satsar på vinnande häst .

Iran har öppnat en börs som bara kommer att handla i euro och Ryssland kommer snart med en Rubel-börs vad Kina kan göra med den amerikanska ekonomin den dag man slutar köpa värdelösa skithuspapper från Washington kan ju pissliberalerna här drömma mardrömmar om....

Anonym sa...

Daniel,

har du ingen skam i kroppen? Såg på din blogg att du är någon sorts politiker. Så ung och du uttrycker redan politikerförakt, d.v.s. politikers förakt för vanligt folk.

Och att Marx skulle vara daterad? OK, kanske inte lika up to date som MTV-idoler och dokusåpadeltagare, men han kommer att kommas ihåg och läsas om 100 år till skillnad från Britney Spears och Big Brother.

mvh,
Garm

Anonym sa...

Garm: Absolut inte så menat. Däremot blir det lustigt när du själv förkastar en hel genre för en handfull kommersiella artister. Kändes en smula elitistiskt. På många sätt är hiphopen den nya upprorsrörelsen, nu senast i Frankrikes förorter.

Marx är intressant, men väl ekonomistisk. Då är det desto intressantare med mer samtida tänkare såsom Habermas m.fl.

Anonym sa...

Daniel,

jag menade inte att förkasta något som jag själv inte förstår mig på. Det finns säkerligen engagerade ärligt menande hiphop-artister bortom MTV-smörjan. Det är kanske så att jag är för gammal för att tro att musik kan förändra världen. Det är väl, om något, en kvarleva från proggens glansdagar, tron att det skulle ligga något djupare bakom själva musiken.

Jag blir faktiskt provocerad när journalister och andra målar upp Springsteen som någon sorts arberarklassens språkrör. Han är en sorts musikens Michael Moore, en miljardär som har gjort en affärside av att spela arbetare. Och folk går på det! Samma sak med Bono.

Därmed inte sagt att Moore, Springsteen och Bono inte är duktiga. Men man ska komma ihåg att de är entertainers, inte filosofer.

mvh,
Garm

Emil Lindahl Persson sa...

Amelin var också en entertainer. Och Ayn Rand en filosof. För mig är det ingen större tvekan om vem av dem som gjort mest för klasskampen...

Anonym sa...

Ayn Rand var ungefär lika mycket filosof som den där andra skräp-science-fiction författaren som också startade en sekt, Ron L. Hubbard. Och Rands efterföljare är ungefär lika bisarra som Hubbards scientologer. Och båda är ungefär lika aktade på filosofi-institutioner världen runt.

mvh,
Garm

Anonym sa...

BORN IN THE USA!

Vill se Ali rocka loss till denna låt. Yeah!!

Redaktörn sa...

Och varför skulle Ali inte kunna rocka till "Born in the USA".
Bryr man sig om att läsa texten är ju samhällskritiken tydlig:

http://www.lyricsdomain.com/2/bruce_springsteen/born_in_the_usa.html