måndag, maj 15, 2006

Dräpande

För övrigt testade vi faktiskt ”dalmas” och ”kontrabas” som också rimmar med ”LAS” när vi förberedde talkörsparollerna – men ärligt talat så fungerade inget riktigt lika bra som ”borgaras” i sammanhanget.
Ung Vänsters Ida Gabrielsson (ordf.) och Clara Lindblom (2. vice ordf.) levererar brilijant svar på Johan Forssells antifackliga fånerier.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Lysande svar! I nivå med Jenny Lindahls bästa på den tiden det begav sig.

Anonym sa...

Oh, det där var faktiskt riktigt lamt. Nu utlämnade du ju dessutom det politiska, vad som faktiskt MUF själva bedriver för kampanjer vilket de nämner två nämner i sin replik i City. Vänsterns strategi måste vara att prata politik och INTE sänka sig till någon humorlös dagisnivå...

Anonym sa...

men gode gud!! det är ju DET SOM ÄR VITSEN MED HELA INLÄGGET!!! har alla gått på waldorfskola eller kyrkans barntimme hela dan eller vad?

"Muf vill se till att ungdomar under 30 år inte omfattas av anställningstryggheten. Det vill säga att vi som kanske blir gravida, jobbar fackligt, eller bara inte har ”rätt personkemi” med chefen kan få sparken med omedelbar verkan – utan att chefen behöver motivera varför.

Klart Johan Forsell hellre snackar om Perssons fetma med en sådan politik. "

/j

Anonym sa...

Jovisst, de meningarna är ju utmärkta. Men det var ju precis de som Ali utlämnade.

M Hazard sa...

"Prata politik" hit och "prata politik" dit. Att tala politik med borgaras är knappast särdeles givande. Att benämna ting vid dess rätta namn är dock alltid bra, ett borgaras är ett borgaras, vare sig det kallar sig demokrat eller moderat.

Anonym sa...

Ok, vetenskap och socialism: Vad tycker du - från en socialist till en annan - att man ska göra med dessa borgaras? Tveksamt om jag vill leva i din socialistiska värld, men berätta gärna.

Anonym sa...

Mycket snack och liten verkstad... Ju mindre politik det snackas desto bättre.

Tomt prat vinner över vetenskapliga analyser, så har det alltid varit. Just därför vinner de som "pratar politik" genom att lova mest och vara så oansvarig som möjligt. Ni blir mutade med era egna pengar indoktinerade i Statens skolor.

Anonym sa...

Vi andra debattörer som kanske vill bli tagna på allvar använder hellre förnuftsargument än förolämpningar såsom "sosse-as" eller "komme-as". Fast du kanske gillar den råa action som brukar följa bättre än riktiga argument? Kommunister har en historisk tendens att göra det. Det är kanske härligare att hänga sina motståndare från lyktstolpar än att tvingas inse att man kan ha fel.

Dräpande var ordet...

Anonym sa...

Kulturella fåror:
Exemplen är många och man behöver inte använda Gulag etc. det vore att göra det alltför enkelt.

Det räcker med att referera till västeuropas egen våldsvänster såsom exempelvis Röda Arméfraktionen och AFA för att ta några få exempel. Att avhumanisera motståndarna brukar vara första steget.

M Hazard sa...

Att kalla en borgare (kapitalist) ett as är utslag av klasskänsla (hos arbetarklassen). Och den känslan kommer av den reella situation som arbetarklassen lever och verkar i, där borgare är as. Att de sedan är nog så humana och fina i sina egna sammanhang är irrelevant – vare sig de ömmar för uteliggare, kossor eller utslitna järnverksarbetare.

Vad ska man då göra med borgarasen? Ge dem ett produktivt jobb skulle jag nog vilja säga, och dra undan grunden för deras makt: deras kapital.

Om det kommer att behövas en tjeka för det låter jag vara osagt, men säkerhets- och underrättelsetjänster har väl funnits i de flesta moderna länder. Att de som i tjekans fall även har som uppgift att bedriva yrkesskolor för sämre lottade är väl mindre vanligt och måhända ett misstag (eller ett lyckat grepp, jag har inte specialstuderat frågan).

Anonym sa...

"Och den känslan kommer av den reella situation som arbetarklassen lever och verkar i, där borgare är as. "

Du gör inte skäl för din signatur precis, "Vetenskap och socialism".

Var hämtar du ovanstående information ifrån? Är själv arbetarklass och ser inte på något sätt varför borgare ska vara as. Hur många procent av arbetarklassen ser borgare som as? Källhänvisningar? Men du har väl tolkningsföreträde åt mig. Upplys mig hur jag bör tänka. Fast ordet var väl inte så mycket tänka som att känna, (och kanske till och med hata?)

M Hazard sa...

Jag har inte träffat en arbetare under mina år i industrin som inte ansåg att ägarna till företagen (det har blivit ett par jag har jobbat på), vd:n och diverse tjänstemän som administrerade utsugningen var as i större eller mindre as. Jag är mycket intresserad av vad det är du jobbar med och hur stort företaget samt arbetsstället är.

Vad är då den reella verkligheten? Jo, det är klassröstning som i Sverige är starkare än i de flesta länder, det är ett massivt EU-motstånd inom arbetarklassen, det är en vilja till sex timmars arbetsdag inom arbetarklassen et cetera, et cetera. Dessa företeelser är uttryck för vad som ibland kallas klassernas kamp, vilken politiken är en förlängning av. Utsugningen sätter sina spår, och klasskänslan, även om man inte kan artikulera den, visar sig i vardagslivets alla små och stora frågor: kulturmönster, tankebanor, synen på bildning/utbildning.

Anonym sa...

Kära Vetenskap och socialism, jag är uppvuxen i ett hem som du med 100& sannolikhet skulle definiera som arbetarklass. Du är så fantastiskt självgod när du gör anspråk på att föra min talan och det är i ögonblicket som du gör det, som du är överklassen.

/Tomas

Anonym sa...

Om alla arbetare vill ha 6 timmars arbetsdag varför röstar inte alla på V eller Mp, själv vill jag nog arbeta lite extra. Fast det är klart isåfall jobbar man svart så man får en slant över

M Hazard sa...

I och med att kapitalistklassen är en ekonomiskt-social kategori så kan jag inte tillhöra den vad jag än säger då jag inte äger och/eller kontrollerar något kapital. Jag är mellanskikt, inget annat.

Att, du Tomas, tror att jag försöker representera dig är bara dumt, för representation i det partikulära är en illusion. Vad man kan uttala sig om är tendenser, vilket är precis vad vi ser vad gäller arbetarklassen: en tendens att vara mer vänster, mer negativ till EU, mer positiv till 6 timmars arbetsdag et cetera.

Den ekonomiska basen är bestämmande, inte överbestämmande. Detta har marxister upprepat till leda i 150 år, vad är det som är så svårt att förstå?

Sedan blir jag lite intresserad av frasen "växt upp". Vaddå växt upp? Vad är din pposition i samhället idag? Hur länge har du varit där? Eller går du i skolan/ligger vid universitetet och inte haer någon egentlig roll i produktionen? Bara för att man har växt upp i ett arbetarhem, så är man inte arbetare för evigt. Och klasskänslan hänger inte med för alltid. Om jag tar mig själv som exempel så har jag radikalt förändrats, blivit mindre pratiskt-politisk och mer teoretiserande sedan jag lämnade industrin, och så att säga skars av från den praktiska vardagen inom produktionen.

Anonym sa...

Vetenskap och socialism...
Kulturella fåror....

Liiiite pretentiösvarning på er 2... :-)

Anonym sa...

HAhahaha! Har alltid älskat att hata dessa patetiska medelklass-revolutionära nördar som pratar om sin "stolthet" för arbetarklassen och sin "tillhörighet" till detta! Nej, ni är inte imponerande, inte revolutionära (ni är ett stödparti till regereingen..gäsp), och INTE arbetarklass i regel. Bara några lata fånar med romantiserande drömmar om en legitim kamp. Den legitima kampen är mot er. hur mycket ni än vill leka revolutionära så är det ni som är en del av etablissemanget!

Anonym sa...

För att klargöra lite till VOS och kulturella fåror och kanske någon annan. Jag socialisten, som bad den andra anonym förklara vad han menar att man bör göra med borgarasen har inte postat något inlägg till dess. Och jag är samma person som Håkan bemöter med sitt:
"Aha, du är en av de som nöjer sig med att bara läsa kommentarerna på den här bloggen.

Annars finns det ju ganska många politiska inlägg som behandlar ungefär samma tema. Och känner man för det kan man ju alltid klicka på länken i inlägget ovan."

Till honom vill jag bara förklara att jag naturligtvis läste länken och hela ungvänstrarnas inlägg. Det var sjävklart DÄRFÖR jag tyckte det var trist att han utelämna hela det citat som senare postades, vilket jag alltså hade läst och funnit vara det relevanta i deras debattinlägg; inte det skämt som Ali fann dräpande. Klart?

Anonym sa...

Anonymiseringen är till för att göra det tradigare för Ali när han censurerar. Han behöver skolas i arbetslivets monotoni.

Anonym sa...

byggarn,

Humor!!!
Vänsterpartiet lockar 5-6% och max en tiondel av dem är inne på revolution. Lycka till vetja....

Ni är nog inte mer hot än att hemvärnet kan ta hand om er.

Anonym sa...

Revolutionens ystra skara borde väl ändå bestå av en skapligt stor minoritet eller nåt. Verkar något lite oschysst om åsikter som omfattas av 1% ska pådyvlas resten av befolkningen?

Hindrum sa...

Som liberal tycker jag naturligtvis att Ung Vänster skall få kalla borgerligheten för vad de vill, exempelvis borgaras. Det är i slutändan väljarna som avgör om de tycker att formuleringen passar. Själv skulle jag inte kalla Ung Vänster för exempelvis kommunistsvin eftersom att mina föräldrar har lärt mig att man behandlar andra människor med respekt, oavsett etnicitet, kön, klass, religion eller åsikter.

M Hazard sa...

De som tror att jag sympatiserar med (v) är lite lustiga. Ute och cyklar Vättern runt, skulle man kunna säga.

Anonym sa...

Vem behöver Hinke Bergegrens
"attentat och småmord"
för att "sätta skräck i borgarklassen"? Det klarar ni bra på egen hand.

Anonym sa...

byggarn,

okie dokeley!

M Hazard sa...

Jag gillar uttrycket "småmord". Det låter som att man skulle kunna mörda lite så där med vänsterhanden medan man till exempel lagar mat eller tittar på Aktuellt. Ett nästan paradoxalt ord, för ett mord torde ju alltid vara en stor sak – i alla fall för den som mördas.