tisdag, maj 09, 2006

En världsbild förkroppsligad

Den reaktionära grotthögern excellerar i oförblommerat stöd till Israels rasistiska ockupationspolitik, och går upp i limningen för att en representant för palestiniernas regering är på besök i Sverige. Det är naturligtvis allvarligt, och debattens ramar förskjuts i en märklig riktning, där själva fundamentet för konflikten tycks höljt i dimmor: Israel ockuperar Palestina och våldför sig på det palestinska folket.

Ändå är det förstås bra att den palestinska regeringen får möjlighet att något bryta den isolering som ockupationskramarna vill påtvinga den.

Och för övrigt säger dessa utdrag ur två olika TT-meddelanden idag rätt mycket om de underliggande bilder som styr rapporteringens inriktning och slagsida:

Hamas vill utrota alla judar och utgör i verkligheten "Hitler med skägg" skrev en kolumnist i en Stockholmstidning. Konfronterad med uttrycket blev flyktingministern Atef Adwan förbluffad innan han fann sig:
- Absolut inte, sade han.

[…]

Bisittaren vid pressträffen, riksdagsmannen och broderskaparen Pär Axel Sahlberg, fyllde i:
- Här finns inte ens ett skägg.

[…]

- Adwan är en person som inte ser ut som många förväntar sig att en Hamastalesperson ska se ut. Han har inte långt skägg utan ser sekulariserad ut, vilket ifrågasätter bilden av Hamas som en galen terrororganisation, säger [professorn i statsvetenskap Ulf] Bjereld.

25 kommentarer:

Anonym sa...

I radio P1 för några dagar sedan debatterade Lars Olhly, v, med Göran Hägglund, kd, denna fråga. Mot slutet av debatten ställde studioreportern frågan vem av Israel och Hamas som stod för det värsta våldet. När Ohly svarade som sant är att det är Israel som står för det värsta våldet nästan hördes det hur förvånad reportern blev. Han blev till och med tvungen att fråga om, och när Ohly svarade på exakt samma sätt, att det var Israel, förstod han slutligen ... Ali sa något här om debattens ramar och dimhöljda fundament. Jag tror att Ali har rätt.

Anonym sa...

Så sant. Just den här uppenbara förvåningen över att en Hamasrepresentant både ser ut och talar som Atef Adwan gör är otroligt avslöjande.

Media både skapar och styrs av sin egen världsbild – bristen på mångfald blir allt mer uppenbar.

Anonym sa...

Hamas kör ett dubbelspel med ett budskap till väst och ett helt annat till sina väljare och till diktaturerna Iran, Syrien etc.

Klart att de gärna skickar en någorlunda smidig diplomattyp till oss.

Anonym sa...

Något som också kommer bort av en oärlig journalistkår är det fakum att Hamas vid flera tillfällen sagt sig vilja erkänna Israel som stat, om man lämnar de ockuperade områdena.

/Ola

Anonym sa...

Det mest fascinerande i frågan är ändå. Den totala tystnaden från högern i synnerhet folkpartiet??gällande respekt för demokratiska val. Hamas är ett parti som befolkningen röstat fram, för att dom ville det. Ingen ifrågasätter detta?

Den så kallade "demokratin" skall följas och respekteras till absurdum och punkt och pricka när det passar än själva. Patetiskt och så falskt det kan bli.

Anonym sa...

Just den folkpartistiska likgiltigheten för demokratiaspekten på frågan om Hamasbesöket i Sverige är avslöjande för vad folkpartiet är för ett slags parti. Det borde verkligen uppmärksammas mera, inte minst vid nästa tillfälle då hycklargänget, fp, tillgriper "demokratin" för att legitimera något i sin repressiva politik.

Anonym sa...

” Hamas är ett parti som befolkningen röstat fram, för att dom ville det. Ingen ifrågasätter detta?”

Nej det är det ingen som ifrågasätter, betyder det att vi skall tycka att det är bra? Hur var det nu med Jörg Haider är det någon här som ifrågasätter utfrysningen av honom? Ett närmare exempel; var det fel att Ny demokrati mobbades ut, de var faktiskt framröstade i demokratiska val. Bush hade naturligtvis all rätt att anfalla Irak han var vald utav folket.

Anonym sa...

Några kommentarer till de otroligt naiva:

Lars Ohly skulle vara någon sorts auktoritet på våld och vilka det riktas emot? Reportern måste ha varit enastående oduglig och opåläst. Några kvicka frågor hade gjort klart vilka som är målet för Hamas' anfall, ickestridande civila, och vilka det siktas på vid Israels anfall, stridande militanta som planerar eller har utfört terrordåd mot icke-stridande civila.

Läs Hamas' stadgar och mål så får ni en bättre idé om gruppen. Hamas har många representanter som gör PR för denna fascsistiska grupp. Det är enastående att så många är förvånade över att en hamasrepresentant kan se så "vanlig" ut; än mer förvånande att man tror detta på något sätt skulle mildra vad Hamas har för sig.

Hamas har vid något tillfälle sagt sig kunna tänka på en längre vapenvila. Annars har Hamas inte vikt i frågan om målet att krossa staten Israel. Det är kanske det som sporrar er till villkorslöst stöd? Hamas skulle inte nöja sig med att ockupationen hävs och har så sagt! Vilka är ni svenskar som inte ser the handwriting on the wall?

Vidare, att ett parti är valt på demokratisk väg gör inte partiet acceptabelt om det råkar vara terroristiskt, fascistiskt och rasistiskt som Hamas. Hamas är en organisation som driver terror, precis som PLO när svenska vänstern friade som mest till Arafat. Nu verkar historien upprepa sig. Sverige ger legitimitet till en terrorgrupp när det borde gå ihop med andra länder och motarbeta terror. Det ironiska är att de man på så sätt mycket väl kan vara skyldig till att förlänga palestiniernas misär.

Ja, 44% av rösterna gavs av olika orsaker, splittring i de andra partierna och protest mot PAs korruption, till Hamas. Men tänker ni svenskar som nu stödjer och hurrar för Hamas på vad som ligger i framtiden för palestinier under Hamas? Jag tänker på kvinnornas rättigheter, strikta sharialagar, rättigheter för kristna och sekulära. Det är mycket underligt att svenskar går så långt att stödja det som borde vara mycket förhatligt, frihetsmässigt sett.

Kan det vara så enkelt som att man är förenad i ett gemensamt hatobjekt?

Anonym sa...

Att vara folkvald ändrar inte ett partis (Hamas) karaktär. Däremot visar Västvärlden tydligt att den demokrati (vilken av liberaler kallas "demokratin", i bestämd form) som Mellanöstern ska påbjudas bland annat med hjälp av bomber och invasioner inte leder till någon fördel utan till nya problem och utfrysningar. Vore jag förstagångsväljande palestinier skulle jag inte efter detta se någon fördel i "demokratin" utan hoppas på något annat.

Anonym sa...

Något märkligt med denna hysteri av att Hamas blev det segrande partiet i palestiniernas val. Ännu märkligare i alla spekulationer om hur detta kunde komma sig, är att det närmast helt och hållet utelämnas att i nästa månad inleds det 40 året av en brutal ockupation, efter Israels ”pre emptive war” 1967, av det som var kvar av Palestina till de som bodde där före det sionistiska kolonisationsprojektet. Man inte bara har ockuperat under dessa år utan fortsätter kolonialisera och tränger ihop de kvarvarande Palestinierna. Befrielsen av det ”heliga landet” fortsätter enligt den gudomlige fastighetemäklarens vilja.

Anonym sa...

"Kan det vara så enkelt som att man är förenad i ett gemensamt hatobjekt?"

-Sa ar det absolut.
Vanstern kan forlata precis vad som helst sa lange man avskyr Israel eller USA (helst bada) vilka vanstern kanner stor inderlagsenhet gentemot.

Hamas har mordat flertalet oskyldiga, framjar ett otroligt kvinnofortryck, lagger vapenforrad intill skolor och sjukhus sa att de blir sprangda, skickar ivag barn med sprangladdningar runt midjan pa sjalvmorsduppdrag och har som mal att utplana en hel nation.

vanstern ignorerar allt ovan enbart for att de har en gemensam fiende.

Det ar hyckleri pa hogsta niva.

Sen pastar ni att Hamas inte kan vara sa hemska som hela vastvarlden fatt for sig for att de nu inte har skagg?

Sen undar jag vad det har med saken att gora att de blev demokratiskt valda?
Allt vastvarlden begar for att de ska fa sina bidrag tillbaka ar att de inte langre har som mal att utplana Israel...

Ar det for mycket begart?

Anonym sa...

Atef Adwan låter som en smörboll på svensk TV men lät totalt militant i Iransk media. Varför denna skillnad tro?

Anonym sa...

När SVD intervjuar Atef Adwan så verkar man något för vånat konstatera att "Han har inte skägg på islamiskt vis, handhälsar på kvinnor och talar hellre fred än krig." http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_12604503.asp

Anonym sa...

Hela debatten vore naivt förenklad om man inte samtidigt tog upp den synnerligen aggressiva sionistiska lobbyn i Sverige, inte lika mäktiga som den i förenta staterna som får USA att gå Israels smutsiga ärenden i mellanöstern men väl bekommen att lägga munkavle över den inhemska debatten vare sig det är i Bonniermedia Stenbeck Schibstedt eller SVT

Talande är den rädsla de fåtal kvarvarande oliktänkande reportrar känner över att få den "antisemitiska" stämpeln smetad över sig och tysnaden som därur följer.

SVT visar gärna upp närgångna personliga bilder på offer för den Palestinska motståndsrörelsens självmordsattentat men utelämnar helt sådana associationer när det gäller de offer man anser "ovärdiga" i sammanhanget och som skulle ge reportaget en helt annan vinkel och sanningshalt, palestinierna.

Den sionistiska apartheidstatens pågående folkmord med alla de moderna militärtekniska perversiteter de förfogar över lämnas oberörd, inga bilder på de ihjälskjutna barn som påfallande ofta återlämnats med saknade kroppsdelar inga bilder från de spridda indianreservat och koncentrationsläger där människor lever i misär och rädsla för att Israel ständigt bombar dem, stjäl deras vatten och möjligheter till försörjning.

Hamas gör rätt i att inte erkänna en sådan rasistisk konstruktion som en stat endast för judar, alla bör göra det sådana fascistiska vidrigheter bör inte uppmuntras utan fördömas. I samma stund västmakterna slutade upp med sitt stöd till den sionistiska staten skulle landet vare sig man förfogar över 200 eller 400 kärnvapen riktade mot sin omgivning också vara tvunget att förhandla med sina grannar, folkmordspolitiken och herrefolksmentaliteten som utgör själva grundvalen för staten skulle då implodera och upphöra i en stat för alla dess invånare på lika villkor.

Anonym sa...

"och vilka det siktas på vid Israels anfall, stridande militanta som planerar eller har utfört terrordåd mot icke-stridande civila. "

Otroligt naivt eller enögt?

Anonym sa...

Ola,
Du hävdar att Hamas flera gånger sagt att de vill erkänna Israel som stat.

Det är förstå helt irrelevant vad de säger. Huvudsaken är vad de gör.

Sen är det också så att de kostymutklädda terroristerna i Hamas och korrupta Fatah-politiker alltid säger en sak till västmedier, och en helt annan till sin egen befolkning. Till de egna (och i arabisk press och i handling) så är det helt uteslutet för Hamas att göra annat än att utplåna Israel, alternativt sluta en tillfällig "vapenvila" som endast ska vara så länge som behövs för att samla krafter för att utplåna Israel, när styrkeläget i framtiden har ändrats.

I Mellanöstern är et bara handlingar som gäller. Ord har aldrig varit något värda. Allra minst från en bloddrypande barnamördane palestinsk terrorgrupp som är fanatiska islamister.

Anonym sa...

Mika....

Tror du på allvar att Israel skulle förhandla om sin egen förintelse? Skulle inte tro det men dröm på du.

Anonym sa...

Synd om Mika som är fast i sin propagandistiska paranoida föreställningsvärld.Och synd om dem som läser dravlet. Mer synd om dem som går på det.

Anonym sa...

Jag erkänner inte staten Israel. Dess grund är imperialistisk politisk utan verklighets anknytning. Läs historien...

Anonym sa...

Jag erkänner inte väderstrecket norr. Det är en social konstruktion.

Anonym sa...

"Jag erkänner inte staten Israel. Dess grund är imperialistisk politisk utan verklighets anknytning. Läs historien..."

Trodde du ja. Läs gärna boken "Empires of the Sand" av Efraim Karsch, en expert på området. Han visar, med hjälp av dokument och arabiska och ottomanska källor ända från 1860-talet till slutet av 1920-talet, hur Mellanöstern formades av den imperialism som de lokala krafterna stod för (främst ottomanerna/turkarna och araberna-den hashemitiska familjen från Hijaz). Det ottomanska imperiet och de framväxande arabiska imperierna (och försöken till sammanslagning) var regionens främsta imperialistiska krafter i modern tid.

Anonym sa...

Jag ska gärna erkänna den israeliska statens existensberättigande den dagen den israeliska staten erkänner de fördrivna palestiniernas rätt att återvända och bli fullvärdiga medborgare. Dock inte en sekund tidigare.

Anonym sa...

Så märkligt att du planerar erkänna Israels existens den dag Israel upphör att existera.

Anonym sa...

Om Israel endast kan existera under förutsättning att en folkfördrivning upprätthålls, så bör Israel icke existera.

Ulf sa...

"Han har inte långt skägg utan ser sekulariserad ut"

Skratta eller gråta?