Göran Persson var lite trög i starten, men bättre, klart bättre än Reinfeldt under större delen av debatten. Persson måste dock sluta med att ha olika ansiktsuttryck under och efter ett inlägg. Någon i mannens närhet måste påpeka detta för honom, för arbetarrörelsens skull. Högeralliansens ledare pratar fluff, men baserar sin politik på att ta pengar från majoriteten och ge till dem som har mest. Nu diskuterades en del politik, då gick det rätt illa för Reinfeldt. Det var ju roligt.
Men vad denna debatt visade mer än kanske någon annan de senaste åren – dueller inkluderade – är att ”presidentifieringen” av den politiska dramaturgin kan bli förkvävande dålig.
Visst sades det viktiga saker kring skatter och ersättningsnivåer, men det finns oerhört viktiga frågor, både sådana som kom upp, och sådana som lyste med sin frånvaro, där potentaterna inte hade och inte har något att säga, där konfliktlinjerna är viktiga, men inte går mellan s och m.
Pensionerna. Pensionsreformen är efterkrigstidens största överföring av resurser från offentlig till privat kontroll. Göran Persson tänkte högt för ett tag sedan i ett uppspelt ögonblick om att folk kommer att bli väldigt upprörda när de om några år inser vad systemet egentligen leder till. Så är det. Nu har pensionärerna som grupp haft en relativt god inkomst- och förmögenhetsutveckling. Om några år kan det hända rejält dåliga saker för många när den så kallade bromsen slår till. Men om detta var fyra borgerliga partier och socialdemokraterna – med en partiledning som trixade bort medlemmarna – överens. Och sedan dess bevakas pensionsuppgörelsen av denna fempartiallians.
Skolan. Friskolefrågan kom upp, men bara ytligt. Skälet är uppenbart. Privatskolereformen – introducerandet av det som kallas ”friskolor” – är det stora systemskiftet i utbildningsväsendet de senaste decennierna. Socialdemokraterna och de borgerliga partierna – alla fem – är överens. Det bakbinder möjligheterna att bedriva skolpolitik över huvudtaget. Och så kan Reinfeldt ha mage att säga att den skattefinansierade skolan är viktig för att utjämna klasskillnader! Eh, ja – men det är ju den ni vill utarma!
EU-politik. Beslut som fattas i EU påverkar fundamentala delar av svensk politik. Strävan efter nyliberal avreglering, privatisering och avdemokratisering är inbyggd i själva EU-konstruktionen. EU sätter juridiska hinder i vägen för försök till politiska reformer av betydelse och hotar avgörande delar av (det som återstår av) den svenska välfärdsmodellen. Men i sin EU-entusiasm är Persson och Reinfeldt helt ense – och därmed måna om att hålla frågorna under mattan. Det är ett demokratiskt underskott av stora mått.
Segregation. Här blev debatten pinsam, på gränsen till smärtsam. Varken Göran Persson eller Fredrik Reinfeldt förstår över huvudtaget frågeställningen. Det är helt sjukt, men så är det. Nog är det alldeles uppenbart att borgerlig politik kommer att öka segregationen, att det är invandrare som drabbas hårdast av snart sagt varje kommatecken i borgerlig ekonomisk politik och att högeralliansen bärs upp av partier som underblåser en främlingsfientlig dagordning. Men inte heller den socialdemokratiske statsministern förstår att det finns exkluderande, rasistiska strukturer i Sverige. Han inleder med att prata om att ”invandrare som kommit under sen tid” ska integreras. Yo, mister, folk som är födda här och har bott här hela livet drabbas av samma problem! Och så detta enerverande snack om att folk ska hitta kontakter via ”landsmän”. Lägg ned! Dessutom utgör s och m en järnaxel i svensk flyktingpolitik – en som förstås spiller över på uppfattningen om alla svenskar med utländsk bakgrund.
Föräldraförsäkringen. Bedrövligt! Gubbsen tävlar om att ta avstånd från jämställdhet. Persson dribblar med sitt eget partis kongressbeslut. Newsflash pojkar: det är ingen jävla ”kvotering”! Det är en individualisering, byggd på insikten att föräldraskap uppbärs av människor av olika sorter och kön. Och ingen kan på fullt allvar säga sig vilja ha jämställda löner utan att se på hur kvinnors faktiska – och potentiella! – barnafödande leder till dramatiska skillnader i inkomstutveckling. Men nu sa inte dagens debattörer det heller, utan höll sig konsekvent borta från allt som hade med jämlika villkor mellan män och kvinnor att göra.
Utrikespolitiken diskuterades inte ens. Typiskt. Men inskränkt och trist. Fast återigen: vad skulle de sagt till och mot varandra, dessa herrar som konvergerar mot en usel svansviftarpolitik för den stora supermakten?
Så visst vann Persson debatten. Och visst finns det en avgörande skiljelinje mellan höger och vänster i politiken. Men ska den skiljelinjen kunna upprätthållas på ett meningsfullt sätt – då får inte den politiska debatten förfuskas och förminska på detta sätt.
Idag är jag lite stoltare vänsterpartist. Vi har stora möjligheter, men också ett förbannat stort ansvar i den här valrörelsen.
torsdag, maj 11, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
15 kommentarer:
Glöm för fan inte flyktingpolitiken, en av Sveriges största skamfläckar! Det är en av få punkter där kolosspartierna är helt överens och debatten därmed blir överflödig. Smärtsamt och hemskt för de som utsätts för den.
Jag nämnde det faktiskt: "Dessutom utgör s och m en järnaxel i svensk flyktingpolitik – en som förstås spiller över på uppfattningen om alla svenskar med utländsk bakgrund".
"men baserar sin politik på att ta pengar från majoriteten och ge till dem som har mest" -> "och baserar sin politik på att låta de som arbetar få behålla mer, och att de som inte arbetar subventioneras mindre"
Visst diskuterades inte många relevanta områden, men till de bådas försvar måste väl sägas att de ombads att svara på de frågor som de delgavs av programledaren. Vidare, så är en timme alldeles för kort tid för att avhandla alla relevanta områden. Kanske modellen med flera debatter som var och en fokuserar på specifika områden är något som borde införas.
Vilken sensation att ni utropar Persson till vinnare.
Ni skulle inte erkanna Reinfeldt som vinnare ens om Person hade hoppat runt i studion i sina underklader och fnittrat som en nervos papegoja samtidigt som han erkande att han ocksa ar nazist.
"men baserar sin politik på att ta pengar från majoriteten och ge till dem som har mest"
-Detta uttalande ar direkt felaktigt. Alliansen tar MINDRE pengar fran alla. De ger absolut inga pengar till de som har mest.
Det ar en javla skilnad.
När Ali skriver segerrik debatt måste man undra: seger för vad då? Alldeles uppenbart är sossarnas politik rakt igenom borgerlig. De är helt överens om att inflationens bevarande är av största vikt, att behålla utgiftstaket. Sveriges nya utrikesminister har i FN verkat för folkrättens utvattnande för att ta några exempel.
Ali, du påpekar ju detta hyckleri! Så vad skulle då segern vara för? Inget annat än reaktionär borgerlig politik. Pest eller kolera!
ang pest o kolera:
http://www.flamman.se/kultur_kronika.php?id=3306
Det handlar inte riktigt om dessa tu P(s) och R(m)!!! Det handlar om världen!!! Det handlar om starten på tredje världskriget enligt Bush. DET ÄR DAGS ATT FÖRSTÅ!!!
Flight 93 - vad hände? Och mer nyheter!!!
jag är chockad, ali, över din kritik mot persson. detta kom i rättan tid. nu vet jag var du står. för en stark vänster!
Anon 11.51: Vi är helt överens om att ett Sverige styrt av Reinfelt inte är en rolig tanke.
Men argumentet håller inte fullt ut, tycker jag. För alla som vill arbetarpolitik och socialism är det klart att vänsterpartiet ej är något alternativ. Man har arbetat sig fast som ett litet stödparti med enbart parlamentariska ambitioner - att vara den "vänliga pådrivaren". Reformism.
Att fastna därhän är att göra sig till ständig slav under kapitalismen. Att motivera högerpolitik med att andra kommer föra än mer högerpolitik är en total återvändsgränd.
I politiken måste man formera en egen linje.
Kanske är det det man gjort när man i maj 2000 beslutade att privatisera Telia. Eller när man agerar välfärdsslaktare i kommuner och landsting - nu senast Hermoddalskolan i Malmö. Eller när man ville ha gemensam valplattform med sossarna. Eller när man sviker solidariteten med Kuba. Eller när man röstar för vårdcentralsnedläggningar i Göteborg. Eller när man nu vill skapa 200 000 nya jobb i offentlig sektor, samma jobb man under 90-talet var med att ta bort. Eller...
Det är helt enkelt svårt att ta vänsterpartiet på allvar.
", men baserar sin politik på att ta pengar från majoriteten och ge till dem som har mest"
För femtiolefte gången. Om jag ger dig 1000:- i veckan och jag sen minskar det till 900:- har du då givit mig pengar?
Sen är ju frågan vad som finns till vänster om V? Enda partiet som i min mening är vettigt där är Socialistiska Partiet men de är ju också mikroskopiska.
Jag såg inte debatten men måste säga att det var ett bra inlägg av Ali. Sossarna är helt klart för fega i många frågor, men det tror jag främst handlar om att vi måste locka mittenväljarna för att faktiskt kunna nå tillräckligt många som det ser ut idag. Genomsnittssvensken står helt enkelt mer till höger idag än för 30 år sedan. Medvetet eller omedvetet men så är det.
Men det är fortfarande en enorm skillnad mellan vi till vänster och borgarna.
Sicken jäkla usel press vi har! Både Aftonbladet och Expressen utropar Reinfeldt på basis av hur nätläsarna har röstat. Både Aftonbladet och Expressen är ju väl medvetna om att högern är i majoritet bland nätläsarna medan det är jämt mellan blocken om man ser till hela befolkningen. Ändå använder sig dessa båda tidningar av nätomröstningens resultat. Man skäms tamejfan över oseriositeten. Till sist, vad skall man säga om Expressen som har en bild av Persson och Reinfeldt från partiledardebatten med rubriken "Pressad av åtalshotet".
Ullan: Det väcker minnen om opinionsundersökningen i Agenda, som på lösa grunder utnämnde Reinfeldt till vinnare.
Utan att känna någon som helst sympati för Persson så menar jag nog att han var några strån vassare än Reinfeldt. När det är politik som diskuteras och inte Tsunami eller "ledarstil" så är GP ett starkt kort. Reinfeldts styrka ligger snarare i att framtså som en allmänt trevlig kille som talar ett språk som känns mer modernt än GPs, för att inte tala om mer lättlyssnat än Bo Lundgrens eller Carl Bildts.
Så, mer politisk diskussion innan valet och "allians för Sverige" kan se sina drömmar om regeringsskifte gå upp i rök.
Sen får man ju hålla med om att det blir lite av politiskt skådespel att se de båda herrarna presenteras som huvudmotståndare i årets val. Ett ljusblått moderaterna och en pastellrosa socialdemokrati, nog kan det bli roligare än så?
Skicka en kommentar