lördag, maj 20, 2006

Time on – time off




Detta är ett humoristiskt försök att tala om att det inte är så roligt. För ärligt talat: hela affären är (ännu) en illavarslande skamfläck för svensk politisk journalistik. Grotthögern vill ha en dagordning som ständigt väjer av från politiskt innehåll – ty det är det enda sättet för den att vinna allmänna val. Medierna levererar. ”Granskningen”, ”debatten” och ”debatten om debatten” tröskar alla i samma spår. Och i processen skapas prejudikat för slopade miniminivåer för anständighet i den framtida politiska rapporteringen. Det liberala Losers-kollektivet har därmed nått sitt syfte, ty på detta vinner alltid högern. Det är det verkliga problemet här.

Jag kräver som medborgare att inte få veta var Lars Danielsson var under annandagen. Läs för övrigt Kalle Larsson.

56 kommentarer:

Anonym sa...

Det intressanta är inte vad han var under annandagen. Det intressanta är att han uppenbarligen har ljugit för de instanser som har i uppdrag att granska (KO, JO etc.)... Det börjar bli dags att vara under ed i KU!

Anonym sa...

Detta är klockrent medialt fenomen från USA (Fox News =). Där det gäller kräma sk*ten ur ett massmedialt helst politiskt fenomen. In i kaklet som det heter..dock beror ju nyheten lite granna på vem som gynnas av "granskningen"

Ingen kan komma och säga att vad killen gjorde eller inte gjorde spelar nån roll i dagsläget? Eller är detta samma fenomen som på
15-1600 talet då pöbeln ville hänga nån som gjort nåt fel? Objektiv viktig gransking för allmänheten. Tredje statsmakten........GÄSP

Anonym sa...

Det positiva är ändå att Snask-Alliansen förlort i stöd under det sista halvåret, samtidigt som en aldrig tidigare skådad media-offensiv riktats mot vänsterblocket.

Vilket naturligtvis oroar och förvånar diverse "analytiker", som är vana att utläsa resultet av sina mediakampanjer i opinionsmätningarna.

Jag vill tro att svenska folket börjar ignorera eller t.o.m börjar genomskåda Snask-Jornalistiken.

Anonym sa...

Det är väl Aftonbladet som har drivit Danielsson-affären och så vitt jag vet så ägs denna blaska - som förvrigt är nordens största dagstidning - av LO till största delen. Fast arbetarrörelsen kanske tillhör den batongreaktionära grotthögern nu. Vad vet jag.

Redaktörn sa...

Ali, jag förstår inte.
Hur kan det inte vara ett problem för dig att statsministerns närmaste man ljuger när han utfrågas av KU, Katastrofkommissionen och/eller JO?
Det är ju det det handlar om, inte vad Danielsson gjorde eller inte gjorde på annandagen.

Vore intressant att få läsa din åsikt i den enskilda frågan. Eller tycker du den är oviktig?

Anonym sa...

Now use head for something other than target!

Anonym sa...

Neoliberal agenda - Aftonbladet ägs av Schibstedt!

I övrigt - jag instämmer i Alis krav på att sklippa få veta vad Danielsson gjorde under annandagen.

Anonym sa...

Aftonbladet ägs till 51% av LO.

Anonym sa...

Sorry, 50.1% ska det vara.

http://koncernen.aftonbladet.se/sidor/artiklar.php?vid=722

Anonym sa...

Lille Ali censurerar som vanligt. Är det ett medfött beteende sedan storkommunismens dagar o allt tal om demokrati, yttrandefrihet en myt?
Igen, Danielssons privata harvande är totalt ointressant. Har han lyckats sätta på sitt departementsråd så unna honom den glädjen, det gör i vart fall jag.

Fråga är vad gjorde karln på Annandagen? Eller är sanningen att han aldrig var på arbetet och den självgode Persson satt på Harpsund o jäste fylld av julskinkan o missade hela skiten? Detta är nog sanningen med hela historien. Sen kan Danielsson varit med sin familj eller inte, det är ointressant.
Den ene (numera avgången) går på teater, den andre rapar julskinka o mitt i sitter en stackars statssekreterar som förmodligen gjort samma sak. Tror inte han har en chans på sitt departementsråd, hon är för snygg för det.

Anonym sa...

Haha!
Botnia, återigen obetalbar. Du måste sluta sova dig igenom högstadiets historialektioner, det var alltså framförallt sovjetiska soldater (kommunister eller inte) som bidrog till att störta Tysklands nazistiska regim.

Och vem är det som sitter och rapar egentligen Botnia? Alltså, den vassaste kritiken som du lyckas rikta mot din ideologiska fiende Göran Persson är att han är överviktig? Knivskarp analys, som du delar med pöbeluppviglande journalister av varierande politisk färg.
Sen tror jag du skulle må bra av av uppdatera din kvinnosyn lite, är det alltid något att glädjas över när en man "lyckas sätta på" en kvinna? Annars förblir du nog bara en tragiskt dräglande figur vars enda kontakt med kvinnor är den datorskärmen erbjuder...

Anonym sa...

Du lille anonym, håll dig till saken. Även en efterbliven fattar nog att madamm departementsråd inte fattar sig med herr Danielsson. Förblir nog endast en våt dröm om så skulle vara för denne man. Hon är alldeles för attraktiv för det, finns nog mycket bättre kap för henne. Det är heller inte det frågan gäller.

Vad gjorde karlskrället och vems skinn föröker han rädda förutom sitt eget??? Det är det frågan gäller.

Wille sa...

det var alltså framförallt sovjetiska soldater (kommunister eller inte) som bidrog till att störta Tysklands nazistiska regim.
..efter att Tyskland brutit Molotov-Ribbentropp pakten där nazister och kommunister "broderligt" delade upp europa mellan sig, kanske bör tilläggas.

Ädelhet hade nog inte så mycket med saken att göra..

Anonym sa...

Du med de synska förmågorna,...., tackar för uppmärksamheten, men vi lever nog inte i samma värld tror jag, vilket inte minst torde framgå av din signatur.

Historien är givetvis besvärande för kommunister/socialister när deras namne på högerkanten, nationalsocialister nämns. Det finns mer besvärande likheter än några större olikheter.
När Adolf insåg hur Stalin inkompetent klantade till det i Finland tog han chansen med Barbarossa. Det var ytterst nära att den gick hem om inte Paulus åkt på smisk vid Stalingrad. Samtidigt satt 200 000 tyskar vid Värmlands gräns färdiga för avmarsch till Stockholm men fick istället fara öster ut.

Sedan förvånar det mig inte att du vurmar för lagstiftning som LVIS, kommer säkert om de dina får styra, eller varför inte reglera internet som kineserna, det blir säkert bra.
För din del rekommenderar jag ett kraftfullt lavemang. Det får dig säkert att tänka klarare.

Anonym sa...

Det är väl skit samma var de jönsarna befinner sig, om de nu är minglandes med homoindustrins nöjesprofiler eller på Casino eller Horhus i Bryssel...

Så länge de gör det de blir tillsagda och fortsätter driva EU-agendan framåt mot fullvärdigt NATO-medlemskap skickar fler trupper till Irak Afghanistan och Kosovo och förhoppningsvis även till Iran så småningom, så kan de tramsa runt bäst de vill.

Men är det någon som åtminstone är bättre på att hålla upp en demokratisk fasad så är det högern.

Anonym sa...

apropå det har jag lite glada utvecklingsnyheter om EU

När den flottan ansluter sig till USAs kan inget hejda en sådan demokratisk kanonbåtsdiplomati, full fart mot Kina!

Anonym sa...

Nu har jag suttit och bevakat den här bizarra kommunistbloggen hela natten, var fan är ni andra på LUF och Judisk Krönika? Blev ni så påverkade av Tomtebrus på Sture & Cafe opera igår att ni inte vaknat än?

Jag vill ha avlösning nu!!!!!!

Anonym sa...

Oj oj vad allt blev känsligt plötsligt. Jag försvarar Danielssons privatliv oavsett vad han gör, det är bara ett irrelevant stickspår. Frågan är varför han ljuger och vilka han därmed skyddar. Att RK och UD var inkompetenta är redan fastslaget. Kanske sanningen är att alla räds HSB Göran och inte vågar fatta egna beslut. Med tystnad från RK denna dag är detta kanske skälet att inget hände.
Göran har ostridigt en förmåga att samla inkompetenta nollor omkring sig, ingen får överglänsa hans egen storhet. Statsråden har också kommit och gått i strid ström. Därför kanske det blir som det nu blev. Sedan förstår jag inte varför vänsterpartiet inte tillåter kritik av ett illa skött ärende som detta. I alla andra regeringskulturer hade huvuden rullat men inte i ankdammen Sverige.

Anonym sa...

Ordningen återställd på Bloggtoppen.se ser jag. Rätteligen så! Kör hårt Ali.

Mike

Anonym sa...

Göran har ostridigt en förmåga att samla inkompetenta nollor omkring sig, ingen får överglänsa hans egen storhet.
----------------------------

Ja Per Ahlmark som ju själv packade ihop under sin tid som politiker och var tvungen att lägga ner och börja skriva dikter och sedan dess ägnat sig åt att odla sin bitterhet hade ju den goda smaken att bokstavligen förklara att alla i Persons omgivning är nollor i en artikel i DN.

Frågan är om det säger mer om Ahlmarks mörka sinne än om Persons omgivning.

Anonym sa...

Så otroligt signifikativt för framför allt fp att KU-anmäla så fort en minister har en oskön färg på slipsen. Lämna Lasse i fred och låt politik - och inte presumtiva skandaler - fylla mediekanalerna.

Monodemon sa...

"Jag kräver som medborgare att inte få veta var Lars Danielsson var under annandagen."
Att du var en sån medborgarrättsaktivist!!
Kryperiet för överheten klär dig.

Ministerpost efter valet?

Anonym sa...

Botnia:
"Historien är givetvis besvärande för kommunister/socialister när deras namne på högerkanten, nationalsocialister nämns. Det finns mer besvärande likheter än några större olikheter."

Vad han sa, tagga ner lite. tror du att någon tar dig på allvar med dina surmagade utbrott?

Vad gjorde du på historielektionerna? Kastade suddgummin på tjejerna? Nazisterna kom till makten tack vare högern och storföretagen. De kallade sig NATIONAL-socialister för att kunna göra inbrytningar i arbetarklassen, inte för att de kände någon åsiktsgemenskap med vänstern. Kärnan i den nazistiska ideologin är antidemokrati, korporativism och antisemitism. Kärnan i socialismen är demokrati och klasskamp. Judar har alltid varit väl representerade inom vänstern.

Så, nu kan du sätta in 100 kr på mitt konto för den här uppfriskningen av kunskaper som du borde skaffat dig INNAN du började slänga ur dig förrycktheter på bloggar.

Anonym sa...

...Och gällande Danielsson så kan det ju vara läge för honom att försöka effektuera en värdig sorti medan han fortfarande har en sportslig chans. Inte för att massmediadrevet kräver det, utan för att han lyckats sätta lite för många självmål för att ha trovärdighet som hög politisk tjänsteman.

Men sen räcker det med tjafs och personfokusering. Om några få månader är det val. Dags för politik?

Anonym sa...

Personligen tror jag att det personfixerande debattklimatet just nu gynnar vänstern, man slipper förklara sina ekonomiska idéer på ett vettigt sätt. Vänstern har alltid gynnats av mer retorik och missgynnats när det handlat om substans

Anonym sa...

Staffan,..., det är inte fråga om att tagga ner, utan återger den historiska sanningen som tyvärr är besvärande för vänstern. Vår käre Adolf kom till makten liksom Lenin på en minoritet av väljare. Så är det med den saken även om sanningen kan kännas bitter för en socialist. Arbetarna har heller aldrig blivit så utarmade att de gjort revolution enligt trossatserna. Liksom Marx lära förtäljer oss, skall i drömsamhället den socialistiska staten medge valfrihet inom den egendomslösa socialistiska staten. Så vad är skillnaden och vilka avtryck har dessa diktaturer lämnat i historien? Åt helvete för många har dött, den saken är klar.
Vi menar inte samma sak med demokrati eftersom enligt din uppfattning skall ägandet avskaffas. Fråga blir då vad får en arbetare äga? Jag har aldrig från vänstern fått ett svar utan alla gömmer sig i buskarna och ingen av er vågar tala sanning till väljarna. Skall sommarstugorna också kollektiviseras för vanliga arbetare och vi alla tillbringa somrarna på vuxenkollo? Säg åtminstone var gränsen går i ärlighetens namn.

Sen Danielsson, jag håller med om alla självmål, det är ju mer än pinsamt. I motsats till dig tror jag något annat döljer sig bakom nämligen maktfullkomlighet o despotism. Alla är lamslagna under GP´s ledning o vågar inte ta egna initiativ. Ungefär som gamla familjeföretag där "direktören" skall peta i och lägga sig i allt. Kom ihåg vår förr förre finansminister som blev överkörd av Persson o åtminstoen hade kuraget att avgå. Det finns många fler exempel.

M Hazard sa...

Botnia, min käre vitfinske vän, skall man uttala sig om Marx lära (som är stor och genialisk!) så bör man ha åtminstone rudimentära kunskaper i densamma.

"Liksom Marx lära förtäljer oss, skall i drömsamhället den socialistiska staten medge valfrihet inom den egendomslösa socialistiska staten."

Nu ska vi gå igenom ditt uttalande, som faktiskt är helt rätt på ett sätt, och helt fel på ett annat. Vi börjar med det som är fel: Den socialistiska staten (proletariatets klassherravälde) är ingalunda egendomslös, utan kommer antagligen att koncentrera produktionsmedlen och ställa dem under allmän och social kontroll. Vad gäller valfriheten, så kan den variera i och med att det materiella välståndet varierar (dock så är det ett allmänt överflöd som är det eftersträvansvärda, alltså frihet från knapphet och nöd) men om tiderna är sådana att krig och reaktion är förestående eller pågående så kan man tänjka sig inskränkningar i valfriheten för samhällets överlevnad. Allt detta är ju elementa, och egentligen att skriva recept för framtidens soppkök vilket man bör avhålla sig ifrån, men men…

Nå, vari har du rätt? Jo, Marx och Engels beskrev just sådana samhällen som du talar om, drömsamhällen där ritningen redan finns färdig, i Kommunistiska manifestet. Men det man beskrev var ju de socialistiska utopisternas framtänkta samhällsbyggarplaner och Marx och Engels polemiserade mot dem!

Anonym sa...

K*ken i örat stendöv, och jag har inte hört eller förstått någonting, ni är i en helt annan dimension

Anonym sa...

Wow, jag börjar också få beundrare som skriver konstiga inlägg i mitt namn. Men jag är fullt kapabel att skriva mina egna inlägg, tackar som frågar.

Botnia, ärligt talat så fattar jag inte vad du ville säga med ditt senaste inlägg.

Lenin och Hitler tog båda makten utan att ha en folkmajoritet i ryggen, alltså är socialismen och nazismen samma sak? Med tanke på alla statskupper från höger som genomförts så antar jag att du i konsekvensens namn anser att alla ideologier är samma sak, liberalism>konservatism>socialism>nazism etc?

Att vi inte sett fler socialistiska revolutioner, på tvärs mot Marx förutsägelse, kan du ju tacka socialdemokrater, socialliberaler och även eurokommunister för. Genom att omfördela rikedom i samhället och införa representativ demokrati har de skapat klassfred, något som även gynnat företag och ekonomi.

Sen kan du ju sluta lägga ord i min mun, jag har aldrig sagt att äganderätten ska avskaffas. Du verkar lida av en hel del villfarelser överhuvudtaget när det gäller vad socialism och vänster står för. Har du diskuterat politik med KPML(r)are för mycket?
Äganderätt är bra, kapitalmakt är dåligt. Alla ska äga och utöva inflytande därtill. Inte bara några.

Anonym sa...

Drog för snabb slutsats om äganderätten för din räkning, bra att du talar klarspråk. Det enda som verkar lurt är ;""Äganderätt är bra, kapitalmakt är dåligt. Alla ska äga och utöva inflytande därtill. Inte bara några.""
Vad menar du egentligen???? Vad är skillnaden o varför kapitalmakt dålig.
Kamprad började med två tomma händer i litet format. Var blev éller är det kapitalmakt, eller är detta exempel på allas rätt att äga?????

Anonym sa...

Vad jag menar är, var går gränsen för äganderätten innan den blir kapitalmakt enligt din mening?. Kan Kamprad ha 1 anställd som när bolaget var nystartat, 2 eller 10, eller som nu många tiotusentals? En av världens 5 rikaste måste ju besitta kapitalmakt annars spricker ditt resonemang.

Skulle vara intressant att få ett ärligt svar.

Anonym sa...

När har jag inte gett dig ett ärligt svar?

Visst är Kamprad en kapitalist. Och kapitalister vill jag avskaffa. I min värld så skulle alla IKEA-anställda ha inflytande på sitt företag, ha något att säga om vinsternas fördelning, ev. företagsflytt, arbetets organisering m.m. Exakt hur man organiserar det kan variera. Jag tror mindre på statligt ägande än på lokal demokrati och kooperation.

Men visst ska människor kunna starta företag och tjäna pengar. Jag är en varm anhängare av de marknadsekonomiska principerna. Med tillägget att när du väl släpper in andra människor i ditt företag som bidrar till att skapa dina vinster så ska de inte behandlas som dina livegna, utan ges inflytande och insyn.

Anonym sa...

"Neoliberal Agenda said...

Det är väl skit samma var de jönsarna befinner sig, om de nu är minglandes med homoindustrins nöjesprofiler eller på Casino eller Horhus i Bryssel...

Så länge de gör det de blir tillsagda och fortsätter driva EU-agendan framåt mot fullvärdigt NATO-medlemskap skickar fler trupper till Irak Afghanistan och Kosovo och förhoppningsvis även till Iran så småningom, så kan de tramsa runt bäst de vill."


Den fascistiska ultrahögern förnekar sig inte minsann, snacka om pang på rödbetan!

Tänk om Ali och andra alternativa framtidspolitiker vore lika öppna om vad "politik" inom fascistunionen €U egentligen handlar om när den utförs bakbundet i vadderade tvångströjor?

Tack ändå Neo-galen för en lysande skildring av S & Co, 7 "olika" partier men bara en enda politik och ett V som säger ja till alt bara de får sitta med och ratificera agendan så att pennorna glöder....

Anonym sa...

Jag tror du svarar på ett fejkinlägg Mia.

Ratificerar (v) allt de kan bara de får vara med att bestämma? Exempel tack!

Anonym sa...

Mia:
Läs kritiskt. Det där Neo-inlägget var givetvis nån (idiot) som använt hans namn. Annars har jag svårt att se varför 'neoliberal agenda' länkar till www.kkk.com, eller vad tror du? Brukar vara www.liberaldebatt.se, eller nåt sånt.

Det ironiska här är givetvis att 'Ali och andra alternativa framtidspolitiker' antagligen är lika öppna som den falske Neo när det gäller vad deras politik leder till...

(my bad om nån kapat ditt namn, Mia, det vore skön dubbelironi)

Anonym sa...

Staffan,...,.Företagskultur med livegna finns inte i S, det är tvärtom. Småföretagaren blir ofta arbetsrättens slav fjättrad till händer o fötter. Du satsar eget, belånar ditt hus, långa dagar vardag som helg. Om det går bra vill alla vara med inte annars.
Det funkar inte och jag kan inte se det rättvisa i att komma till ett redan dukat bord och kräva sin rätt. Sedan förstår jag din idealism, inget fel i det, men hur skall det i praktiken genomföras.

Kamprad stack när löntagarfonderna kom. Sossarna hade synpunkter var vinsterna skulle hamna. Jag hade gjort lika dant. Detta är också den verklighet vi lever i idag, det finns ingen återvändo och VP´s retorik är enligt min mening tom. Än mer omfattande planhushållning och kapitalet flyr landet i raskare takt, det gör det redan föresten med fri rörelse av kapital. Investerar själv nu i annat EU-land där det är platt skatt om 19%. Jag vore en dåre om jag valde Sverige med 3:12 regelverket, LAS och skatterna. Tror faktiskt du hade gjort exakt samma sak i min situation.

Till ägande hör också ägandeansvar, något som helt kommit bort i vänsterns debatt. Sossarnas/vänsterns syn på företagare är också välkänd. Du är allmänt suspekt o halvkriminell person,jag vet det väl sen 30 år. I Sverige är det fult att driva företag.

Anonym sa...

Nä, just det. De värsta formerna av livegenskap avskaffade ju socialisterna i det här landet med införande av arbetsrätt och allt annat som du nu spyr galla över.

Jag är övertygad om att, förutom det humanistiska och demokratiska argumentet för löntagarägda företag, det även finns ett ekonomiskt sådant. Företag med decentraliserade strukturer där alla deltar i beslut och känner sig som en värdefull del av helheten borde även gå ekonomiskt bättre. Isåfall kan du ju slappna av när det gäller äganderätten, möjligen kommer socialismen att sälja in sig konkurrensvägen till slut :)

En förutsättning för det är dock att vi brter den nuvarande kapitalistiska ordningen som låter storföretagen spela ut arbetare och nationer mot varandra i en evig jakt på konkurrensfördelar, lägre skatter, mindre miljökrav med mera. I ett sådant klimat har företag som spelar sjysst en rätt dålig startposition.

Och nej, jag hade inte slagit mina påsar ihop med dig och flytt landet om jag haft ett företag. Jag hade levt rätt gott på de vinster som företagsamhet genererar i tillväxtlandet Sverige, hyrt en revisor att ta hand om papperskrångel och känt mig rätt nöjd med tillvaron. Som de flesta andra företagare med andra ord.

Anonym sa...

Jag spyr inte galla, men det går inte att tillämpa regelverk för storföretag på de små. Funkar inte.

Sedan noterar jag att det kom till sist, även om som du säger prisar äganderätten. Företagen skall vara löntagarägda....

Fråga är vem skall starta dem och ta de initiala riskerna? Löntagarna? Och vid vilken storlek på bolaget, vi är alltså åter tillbaka till Kamprad.
Var inte naiv, du borde begripa det är fel spår. Tror du IKEA hade funnits idag i sin nuvarande form löntagarägt, säg från 10-20 anställda? Det tror inte jag, Ingvar hade redan då dragit från landet.
Humankapitalet blir dessutom allt viktigare och varför skall andra äga som inga idéer har heller bidrar med något till bolagets väl o ve.

Sedan är du ljusår från småföretagarens villkor och har inget förstått, sannolikt för du aldrig drivit ett företag med allt det innebär. Problemet är att det blir inte de vinster du tror i småföretagarvärlden. Fråga alla enmansföretag med F-sedel och du skall se en verklighet du inte ens trodde fanns i din vildaste fantasi. Där finns ingen obligatorisk akassa minsann, alla skall ju vara anställda enligt LO, annars spricker hela skiten.

För egen del är valet mycket enkelt. Skall jag behålla 35% av varje intjänad krona eller 81%? Det rör sig om 450 000 extra i egen ficka för varje intjänad million. Ge mig ett sakligt skäl varför jag skall agera annorlunda och framför allt till vems fromma. Anitra Steens pension kanske? Sedan vet jag hur det blir med socialismen, det finns alltför många gåsleverkommunister i detta land. Sven Wollter är en i denna hög av hycklare, därmed inte sagt att du är en.

Anonym sa...

Men svenska företag gör ju vinstrekord år efter år, så inte har jag märkt nån större knapphet på den fronten. En del småföretagare har det säkert knapert, andra skär guld med täljkniv. I grunden så handlar det ju om du har en bra ide att sälja. Sverige är ju, trots allt, ett av världens rikaste länder, med mycket pengar i omlopp och stark efterfrågan även hos de mindre köpstarka grupperna i samhället - tack vare vänsterpolitik. Så visst finns det utrymme för företagsamhet, och skulle så finnas även i en ekonomisk demokrati.

Vem ska starta företag? Antagligen samma människor som startar dem idag: de som är trötta på att arbeta för någon annan och vill bestämma själv, eller de som vill tjäna ihop större pengar än man gör som vanlig anställd.

Men visst, du tar upp några relevanta invändningar mot löntagarägda företag. Jag säger inte att det är en förändring som kan genomföras i en handvändning. Men som jag skrev så tror jag på en gradvis övergång från kapitalistmakt till löntagarmakt. Det ligger rätt väl i linje med den allmänna mänskliga utvecklingen de senaste århundradena, politiska och religiösa auktoriteter plockas ner och makten flyttas närmare de som berörs av dess beslut.

Just det du påpekar om humankapitalet är ju ett bra exempel på just att gamla maktstrukturer vittrar bort. Om framtidens löntagare i större grad säljer sitt humankapital kan de ju också väntas kräva större inflytande över sitt arbete och arbetsplats än en person som utför ett mekaniskt löpandebandjobb, och kan ersättas på fem röda.

Och huruvida IKEA hade varit en framgångssaga som löntagarägt företag kan nog varken du eller jag veta. Kamprad hade kanske stuckit direkt, men hans medarbetare som inte är lika mobila hade möjligen startat en ny verksamhet i samma anda. Vem vet?
För övrigt så tycker jag att det vore ett utmärkt sätt att fasa in övergången till ekonomisk demokrati: låt löntagarna ta över fabriken när företagen flyttar lönsamma produktioner till låglöneländer och sweat shops. Ta efter det argentiska exemplet!

Anonym sa...

Hehe, hur skapar kooperativen negativt välstånd? Pumpar de ut pengar och varor i ett svart hål?

Och kommentaren om Agentina var ju verkligen ett självmål. Det var HÖGER-politiker som drev landet i bankrutt, och som sedan drevs ut ur landet. I spåren av den företagsdöd som följde så tog en del arbetare över sina nedlagda arbetsplatser och skapade själva lönsamma verksamheter. Ett positivt exempel för löntagare som varje dag hotas med företagsflytter om inte kapitalisterna smörjs med förmåner.

Anonym sa...

Måste hålla med Erik, det finns inte ett enda exempel i vår ekonomiska historia att peka på där kommunismen lyckats med företagsamhet och driva företag framgångsrikt. Inte heller för den mildare varianten, att istället kalla dem löntagarägda. Det sitter ändå stolliga politiker längst upp som inget kan eller begriper om näringsverksamhet.

Sedan Sveriges rikedom är en myt, som delstat i USA vore vi den fattigaste och snart den folktommaste med tanke på skattetrycket. Vi kom ut på en räkmacka efter krigsslutet med en oförstörd industri i ett sönderslaget Europa, det är hela sanningen. Det försprånget är sedan länge uppätet till priset av en sönderdevalverad valuta som följer av en överexpansiv ofinansierad offentlig sektor. Kraschen kom 1991 som alla vet.

Sedan, IKEA är och var Mr. Kamprad. Han hade inte ersatts av några anställda som har rätt att äga för de är anställda. Sedan har du det med humankapitalet som sagt. Idéer och kunskap blir allt viktigare. Varför skall den som bidrar och utvecklar äga samma som städaren på ett löntagarägt företag. Du tar bort motivationen och vi är tillbaka på ruta ett igen. Ingen mening att anstränga sig, det lönar sig ändå inte. DDR är ett bra exempel. Nä, konkurrensen kommer nu från EU som tur är. Många av dessa länder har upplevt de socialistiska drömriket med en stark och i allt bestämmande stat. De flesta av dem tar nu sikte mot framtiden med platt skatt. De är trötta på förmynderi och har tillväxt i nivå med Kina på sina håll. Om ett antal år är vi också frånkörda av baltstaterna.

Anonym sa...

Nu börjar det mest likna ett rabblande av trossatser istället för en intressant diskussion.

Du kan ju fortsätta att nöta din svartmålning av Sverige. Jag rekommenderar dig att inte öppna utländska tidningar dock, du riskerar att stöta på artiklar om Sverige som blåser bort dina ideologiska skygglappar. När resten av EU diskuterar den framgångsrika svenska modellen sitter svensk höger och gnatar om företagsflykt, massemigration och USAs fattigaste delstat.

I diskussionen om ekonomisk demokrati så rekommenderar jag den seriöst intresserade att titta på exemlplet Jugoslavien. En gång östblockets överlägset starkaste ekonomi, tack vare att de tillämpade en mer löntagardemokratisk modell än de stalinistiska planekonomierna.
Om de kunde nå sån framgång med det jugoslaviska systemets inneboende brister, eg. enpartisystem, vad skulle inte ett ekonomiskt demokratiskt Sverige kunna uppnå?

Och slutligen: Varför ska en städare ha något att säga till om på ett företag? För att han eller hon utför en värdefull uppgift, lika nödvändig som männen i toppen.

Anonym sa...

Kontinental-EU suger. I deras tidningar hyllar man det som inte suger lika hårt, bland annat Sverige. Känn stolthet!

Läs gärna amerikanska tidningar också. Där undrar de varför Europa håller på att gå åt helvete ekonomiskt. Engelsmännen är inte så imponerade heller, utanför Guardians kultursidor.

Staffan W, visst är det så att du får din bild av omvärldens bild av Sverige från, typ, DN som brukar citera nån artikel i halvåret där Sverige hyllats. Konstigt nog refereras det mer sällan när Sverige sågas...

Städaren kan städning och bör uttala sig om detta i sitt jobb om städningsrutinerna är ineffektiva. Misstänker att detta inte är ett så stort problem i praktiken, eller?

Om det är stort problem så rekommenderar jag någon på denna blog att starta ett städföretag med medbestämmande som därmed skulle ha högre effektivitet och därmed lönsamhet. Städning är inte speciellt kapitalintensivt, ni skulle inte behöva Wallenbergs miljarder för detta. Vem vet, kanske LO har utnvecklignsvpengar för sånt här?

Anonym sa...

JÄTTEVIKTIGT OM BLOGGRÄTTEN!

Kära medkommentatörer,
Det är, som vi alla vet, vi själva som skapar mervärdet på denna blog, då Ali oftast bara skriver en liten rad, som sedan följs av 10-50 kommentarer. Jag har kommenterat på detta forum under än lång tid, men ännu inte fått så mycket som ett omnämnande på bloggtoppen, eller mitt efternamn inplockat i webadressen!

Vi kan på demokratisk väg försöka ta over denna blog genom att anstränga oss mer och mer, och skriva längre och längre inlägg, men det kommer inte att lyckas...
inte så länge bloggsfärens teknomediatiska struktur gör att Ali alltid bestämmer dagordningen och dessutom får ha sin bild längst upp, och ta åt sig all kredit (och t o m censurera!).
Därför föreslåt jag att vi går samman och kräver från regeringen att även vi kommentatörer ska få bestämma i demokratisk ordning vilka samhällsfrågor som ska tas upp här på esbati.blogspot.

Ali ska ha kredit för att ha startat denna blog, men nu klarar vi oss utan honom och jag föreslår därför att vi inrättar ett omröstningssystem över Alis inlägg, så att de kan godkännas i demokratisk ordning innan de läggs ut på nätet. Alla som är emot är klassförrädare och fascister.

Jag kan inte starta en egen blogg då jag inte har tid för sådant, samt inte vet hur man gör, och dessutom inte vet vem jag skulle fråga om hur man gör. Det är inte realistiskt att anta att vem som helst skulle kunna starta en blog, vilket bevisas av att alla inte startar en blog. Detta strukturella förtryck måste brytas - we shall overcome!

Anonym sa...

Wow - mitt senast inlägg om bloggrätten var verkligen jättebra! Och viktigt.
Jag tycker ofta att mina inlägg är bättre än Alis, jag läser dem fler gånger också. Detta tyder i mina ögon på att de faktiskt är mer läsvärda och intressanta än Alis. Att ni eventuellt inte håller med visar bara att ni blivit hjärntvättade av den teknomediatiska strukturen (vet inte vad det är eller ens hur det stavas, men det låter hur smart som helst). Detta tyder på att jag har rätt igen. Dubbelrätt.

Ge kommentatörerna makt över dagordningen - omröstningar om blogtopics kräves nu!

Anonym sa...

Anonym 3:29 och 3:52:
Det var det bästa inlägg/kommentar jag läst på tid och evighet. Hoppas att alla förstod dig mitt i all humor.

Jag röstar för att du ska få bli extra jämlik på denna blogg. Du får bli min proletarianska bloggdiktator any time.

Anonym sa...

Haha, okay, gå vidare med det kravet till regeringen.

Annars ser jag några uppenbara problem med analogin, men jag ska inte vara en tråkmåns och påpeka dem.

Jag är också road av "anonyms" konspirationsteorier om DN ("oberoende liberal") som en del i en massmediakonspiration för att skönmåla Sverige. Nästa gång jag ser Wolodarski på TVn ska jag hålla i minnet att han egentligen har en dold vänsteragenda...

Anonym sa...

Snälla Staffan kom inte dragandes med Jugoslavien som ett föredömme för planhushållning. Jag var där som turist ett flertal gånger i början 80-talet. Att vara "bäst" bland de dåliga är ingen merit.

Anonym sa...

Staffan, med facit i hand kan du nu se skillnaden mellan det nya och gamla Jugoslavien. Serbien, mer eller mindre ett banditgäng som kvarleva av den kommunistiska diktaturen, allt är katastrof i detta land. Krigen har givetvis spelat in, drivna av exkommunisten Slobodan. Jämför med Slovenien, 20% platt skatt, det växer så det knakar och man hämtar snabbt in på stelnande strukturer i väst som Tyskland, Frankrike, Sverige mm.
Inget i världen skulle få dem tillbaka till socialism, kontroll och förmynderi. Människorna vill bestämma över sina liv själva, de har allt för bittra erfarenheter av planhushållning och socialism.

Anonym sa...

VIKTIGT TILL BOTNIA:
Den här 'bizarra kommunistbloggen' (tack neo's kapare, ditt inlägg är literatur) är sponsrad av CIA. Ditt IRL-URL dokumenteras av en rad högerorganisationer, från Eurovision till ICA Odenplan.

Staffan W:
Tråkigt att min appel genast möttes med personangrepp. Obehagligt. Att jag skriver under anonym pseudonym har naturligtvis strukturella orsaker. Jag som individ har faktiskt ingenting med min kommentar att göra, eller ens med mig som person. Och när du sätter citationstecken runt "'anonym'" är detta respektlöst och kränkande. Jag är inte den bästa anonyma på detta forumet, men jag kämpar, och jag har jobbat hårt för detta.

Hoppas att detta är svar på din fråga!

Vad gäller Wolodarski: om du ser honom på tv så kom ihåg att spela in honom och sen spela upp inslaget baklänges. Det sägs att han har en "dold" politisk agenda som bara kan höras på vissa frekvenser.

Anonym sa...

Staffan, åtminstone är du i motsats till de många "brattvänstrare" på denna sida hederlig. Du skriker inte faschist o grotthöger åt allt å alla. Hur kan f ö Fredrik kallas faschist eller grotthöger, det är löjligt, det är ju en sosse light för bövelen som liksom alla andra politiker suktar efter maktens sötma. Precis som Ali o VP, sossarna, MP m fl. Ta det som en komplimang.

Sen Jugoslavien, hoppas du är ärlig nog att svara på det jag skrev.

Anonym sa...

SAMLING:
Jag tror att vi har Botnia på vårt lag, jag hoppas också på Neoliberal Agenda's kapare, samt Staffan W som faktiskt verkar resonabel. Även Andreas Williamsson kan nog lockas över. Sen är det en tidsfråga innan Ali slutar tryckutjämna uppe i högerhörnet och ersätts av en gruppbild på stolta kommentatörer.

Om inte det går vägen kan vi väl åtminstone få kvotering, så vi män med partiell Aspberger kan luckras upp med kompetenta kvinnor. Det är en resurs som vi måste ta tillvara på. Eller heter det 'De är en resurs'? Nu måste jag gnugga vänsterfoten 2000 gånger för att det ska bli jämnt.

Anonym sa...

Hehe, som sagt ser jag en del skevheter i jämförelsen mellan en bloggplats och en arbetsplats, men eftersom jag inte vill va negativ eller smula sönder din smittande entusiasm så visst, räkna in mig i laget. Jag blev desstuom inspirerad av kapningen av Ingerös blogg häromdan, så nu tar vi Alis!

Ska genast spela in nästa Wolodarski-framträdande och lyssna efter subliminala meddelande. Kan samma sak gälla även hans texter? Det som förefaller vara en nyliberal appell mot fackföreningar innehåller i själva verket kodade revolutionära uppmaningar i stil med bibelkoderna?

Om Jugoslavien då, läs igen det jag skrev. Jag är fullt medveten om att Jugoslavien i jämförelse med Sverige var ett fattigt land. Poängen var att de genom en mer löntagarstyrd modell lyckades bättre än andra planekonomier. Men såna nyanser kanske är bortkastade på er borgare :)?

Naturligtvis är den jugoslaviska utvecklingen tragisk av andra orsaker, när Slobodan, som den opportunist han var, såg att kommunismens dagar var till ända så hittade han bekvämt nog ett sätt att klamra sig fast vid makten genom att spela på nationalistiska strängar. Med förödande resultat. Som alltid så vädjar nationalismen till människors lägsta drifter.

Men det har liten bäring på det jag skrev om, nämligen Jugoslaviens ekonomi före splittringen och nedmonteringen av kommunismen.

Att Slovenien är en framgångssaga är väl ingen direkt överraskning. De var även under Jugoslavien-tiden den ekonomiskt starkaste delstaten och drabbades inte heller av kriget som andra delstater. Toppen att det går bra, men de kommer nog att höja den där plattskatten vad det lider, opinion för socialpolitik och välfärdsprogram finns även i före detta kommuniststater.

Anonym sa...

Vad är det som säger att socialpolitik och välfärd nödvändigtvis = höga skatter? Enligt min mening absolut inget alls. Det finns heller inga belägg.

Höga skatter och en stark stat har istället som i Sverige en benägenhet att skapa en ny klass av byråkrater, politiker och parasiter som skor sig på det arbetande folkets bekostnad. Vår tids brukspatroner. Slovenien kan visst tänkas höja skatten i framtiden, men det blir nog endast mycket marginellt. I motsats till oss har de lärt sig läxan. Förmynderi, en stark stat, planhushållning och en förtryckande socialism är inget för dom.
Ett utmärkt land att investera i dess utom om vi jämför med Sverige. Varmt o gott dessutom.

Anonym sa...

Staffan, detta blir mitt sista inlägg. När jag tänker efter låg nog Tjeckoslovakien bäst bland de dåliga ändå. Jag har och hade många vänner där. Jag var där själv 4 gånger under 70-talet och gjorde sedan affärer med dem och DDR under 80-talet.
Alla hatade kommunismen, men ingen vågade prata högt i det offentliga p g a säkerhetspolisen. Många av de jag kände (en del döda nu) hade suttit i fängelse eller fått sina barn stoppade på universitet. Allting byggde på korruption, exempelvis de som fick tillstånd att besöka släktingar som flytt 1968 fick betala under bordet till tjänsteman och det tog dessutom en jävla tid. Officiella växelkursen var x 1,8 och obligatorisk per dag räknat, resten svartväxlades till x 6 osv osv.
Detta är den verklighet som följer av planhushållning där lön inte betalas efter prestation. Omfattande korruption och ingen anstränger sig i onödan. Tjeckoslovakien var innan kriget en av Europas starkaste industrinationer. Under planhushållningen som följde ödelades allt fram till 1989. Avståndet till väst ökade hela tiden, man blev relativt sett fattigare hela tiden.

Det är för mig fullständigt obegripligt att VP och kommunister kan förespråka en sådan modell. Ni sitter med facit i hand och kan inte peka på ett enda land där det lyckats och kommit i nivå med välstånd i väst.

Avslutningsvis, det jag importerade från dessa länder under 80-talet så var det samma gamla visa, mutor och pengar under bordet gav dig bättre priser. Ett sådant typ av samhälle vill inte jag leva i och kan inte förstå hur du o Ali vill välja och bygga. Ni är ju inte precis dumma i huvudet.

Anonym sa...

"Poängen var att de genom en mer löntagarstyrd modell lyckades bättre än andra planekonomier. Men såna nyanser kanske är bortkastade på er borgare :)?"

Men de lyckades ändå sämre än motsvarande marknadsekonomier. Mao var de bäst bland de sämsta. Vad är din poäng?