tisdag, maj 09, 2006

Upprop: rädda allmännyttan

Högerpolitiken riktar effektivt in sig på allt som möjliggör ett utmanande av de samhälleliga relationer som klassamhället ger upphov till, och som håller upp klassamhället. Angreppen mot allmännyttan är ett övertydligt exempel. Boendeförhållandena är centrala för människors välfärd, och samtidigt för vilken bild man får av samhället, vilka man träffar i sin vardag. Sverige har i decennier saknat en offensiv, social bostadspolitik. Socialdemokraterna har varit svaga och visionslösa. Det uppenbart nödvändiga nybyggandet har inte fått tillräckliga resurser, och marknadskrafter har släppts loss, med väntade resultat: segregation och bostadsproblem för dem med svag ekonomisk ställning. Men allmännyttan har verkat uppdämmande för denna utveckling och framför allt så är dess existens avgörande för att kunna föra en social bostadspolitik nu och i framtiden. Borgarnas lust att likvidera allmännyttans bestånd är alltså, som jag skrivit tidigare, beräknad, effektiv systemskiftespolitik som låser fast de sociala strukturerna, påverkar decennier framåt, svårreversibelt.

Bland annat såhär står det i ett viktigt upprop:
Rädda allmännyttan i Stockholm!

Utan allmännyttan kommer segregeringen och utslagningen öka, priserna höjas och möjligheterna till en bostadspolitik försvinna. Om högern vinner valet 2006 kommer Stockholms allmännyttiga bostadsbolag återigen börja säljas bort. Högerns bostadspolitik innebär ökad segregering och utslagning samt högre priser och hyror.
Det är viktigt. Skriv på uppropet. Låt inte de extremistiska galenpannorna i grotthögeralliansen få chansen att förstöra Stockholm efter valet 2006.

27 kommentarer:

Anonym sa...

Det är konstigt att vänstern är så kritiska mot bostadsrätter. Trodde det var sådan "ekonomisk demokrati" som man vill se.

Man äger tillsammans, beslut fattas demokratiskt av de boende och det finns ingen ägare som kan profitera på andra.

Någon vänsternisse kanske invänder att det bara är för de rika, men på något sätt måste man "fördela" lägenheterna. Varför skulle det vara mer optimalt om individ x bor på plats y istället för individ z? Pengar är trots allt bättre än de alternativ som jag kan komma på - lotteri och köer. De som väljer att bo i attraktiva områden får mindre pengar över till annat, som tex utlandsresor eller bil.

Anonym sa...

Ni kan val anda inte mena att befintlig bostadspolitik gynnar de fattiga.
Det ar ju helt absurt.

Det finns valdigt fa stallen i hela varlden dar man maste betala hundra tusentals kronor under bordet for att fa ett svart hyres-kontrakt. Denna svarta marknad existerar enbart for att hyrorna inte ar marknads massiga.
DVS: -Det finns manga fler kopare till nuvarande hyrespriser an vad det finns saljare. Darfor bildas en svart marknad som okar segregeringen.
Pa vilket satt ar detta bra for nagon?

Det enda nuvarande bostadspolitik lyckats astadkomma ar en enorm bostadsbrist i centrala storstader och extremt dyra (svarta) hyreskontrakt som bara de allra rikaste har rad med.

Jag kan inte tanka mig att nagon annan bostads politik kan bli samre.

Anonym sa...

Bostadspolitiken är ju suverän. Bor själv centralt i Norrmlam, en 2:a för 3400 kronor i månaden som jag fått genom en "kontakt". Trist dock för killen i tensta som pungar ut 5000 kronor för en lika stor 2:a fast i sämre område och i sämre skick. Rör mig dock inte i ryggen och killen därute är säkert en av de som röstat fram dagens bostadspolitik

Anonym sa...

Är det så att vi ska behålla allmännyttan så att socialdemokrater och vänsterpartister också ska kunna slinka förbi de jobbiga bostadsköerna..för hos de privata värdarna har de ingen chans...då gäller det att politikerkompisar eller fackföreningsmänniskor ser till att de sina får sina gräddfiler i de offentligt ägda hyresrätterna...annars måste ju dessa stackare köa precis på det sätt som de vilkas intresse de ska ta tillvara måste göra...fyy!!!

Anonym sa...

Allmännyttan räddar oss!!

Anonym sa...

Mest för att jag måste få veta. På vilket sätt har alltså borgarnas mer eller mindre totala utförsäljning av allmännyttan i Stockholm gynnat fattiga människor i behov av en bostad?

Annars räcker det nog med att instämma i vad Ali säger. Vill vi motverka klassegregation och möjliggöra att människor gör bostadskarriär i sitt eget område måste vi ha en stark allmännytta.

Anonym sa...

"nnn said...
Mest för att jag måste få veta. På vilket sätt har alltså borgarnas mer eller mindre totala utförsäljning av allmännyttan i Stockholm gynnat fattiga människor i behov av en bostad?

Annars räcker det nog med att instämma i vad Ali säger. Vill vi motverka klassegregation och möjliggöra att människor gör bostadskarriär i sitt eget område måste vi ha en stark allmännytta."


-nnn
Det ar betydligt lattare for en fattig familj att betala en hogre marknads massig hyra an att forsoka skrapa ihop 250 00kr for att kopa ett svart kontrakt.
"Allman nytta"
-vilket skitsnack. Enbart till nytta for fackpampar, sossar och de med riktigt feta planbocker.

Kan inte nagon har forklara hur vi tjanar pa "allman nyttan" Jag vill inte hora nan flummig teori om hur det skulle kunna fungera utan i praktiken.

Alla vet ju att i praktiken funkar inte bostads politik.
Hyres subvetioner leder enbart till en svart marknad.

Vi i sverige har garanterat en av de absolut varsta hyres situationerna i hela varlden.

CV sa...

Det är viktigt att hyresrätter finns kvar - men hyrorna är för höga. det är i princip dyrare att bo i hyresrätt än i eget boende, ofta.
Jag har skrivit om detta upprop tidigare, och nu när du skriver ska jag göra ett inlägg om det igen. Det tål att upprepas.
RS
kulturbloggen.com

Anonym sa...

Varför heter det 'allmännyttan'? Man skulle ju kunna tro att det är allmännyttig. Själv har jag bott i Stockholm i ett par år och inte en enda gång har jag fått tillgång till dessa allmännyttiga bostäder. Nån som provat att knacka på och frågat om man får stiga på och njuta lite allmännytta? Konstigt. Varför inte kalla lyxvillorna på Djursholm för allmännyttiga. Eller mina kallingar. Vilket skämt.

Anonym sa...

Varför måste fattiga bo bredvid de rika? Säg att i område 1 så bor:

Rika familjen A
Rika familjen B
Rika familjen C
Rika familjen D

och sen i områe 2 bor

Fattiga familjen E
Fattiga familjen F
Fattiga familjen G
Fattiga familenn H

Varför blir det bättre om tex. G och H bor i område 1 med A och B, och i område 2 så bor C och D nu i närheten av E och F?

Vad är poängen med det hela?

Anonym sa...

Om A och B vuxit upp med G och H hade de förmodligen inte suttit och skrivit dumma kommentarer på Alis blogg.

Men en poäng har du ändå. Alla tycker inte att segregation är dåligt. Det är lite det som är grejen med privatskolor och marknadshyror.

Anonym sa...

Den svenska bostadspolitiken har samma problem som de flesta planekonomiskt organiserade områden i ekonomin.

1. Konstlat låga priser (hyror)

2. Finns inget utbud av lägenheter till dessa konstlade priser

3. Korruption och kriminalitet - "kontakter" får lägenheter alternativt köp av svartkontrakt

Villamarknaden fungerar däremot alldeles utmärkt, finns ingen brist på villor. Hur kan det komma sig...

Anonym sa...

Men nu får ni ju skärpa er borgare. Ni kan inte på allvar sitta och klaga på Stockholms bostadsmarknad och vänta er att bli tagna på allvar. Det var de borgerliga partierna som slog sönder länets bostadskö och sålde ut en stor del av stadens hyresrätter till bostadsspekulanter. Bostadsmarknaden i Stockholm var, när jag ställde mig i kön -95 kanske inte lysande, men det var fullt möjligt att köa sig till ett hyreskontrakt i innerstan på säg 5-6 år. Och inte var hyrorna plågsamt höga heller. NI och inga andra än NI bär ansvaret för att det idag är rätt kört för alla utom de rika och de långlivade med extremt gott tålamod att få en lägenhet innanför ex.v. tullarna.

Och till Neoliberal: Du tycker att det är konstigt att vänstern är emot bostadsspekulation? Vilken annan typ av spekulation brukar vänstern uppmuntra?

Anonym sa...

Och till Neoliberal: Du tycker att det är konstigt att vänstern är emot bostadsspekulation? Vilken annan typ av spekulation brukar vänstern uppmuntra?

Nej, det var inte vänsterns ogillande av spekulation som jag angrep utan att man inte såg bostadrätten för vad den är - ett kooperativt demokratiskt ägande utan profit.

Spekulation med bostadsrättlägenheter finns knappt. De flesta föreningar kräver att man är bosatt i den lägenhet man har köpt och man får inte hyra ut i andra hand(om det inte finns speciella omständigheter). Det är alltså mycket svårt att hamstra lägenheter för att hoppas på högre pris längre fram.

Anonym sa...

"när jag ställde mig i kön -95 kanske inte lysande, men det var fullt möjligt att köa sig till ett hyreskontrakt i innerstan på säg 5-6 år"

I 5-6 ar!!!

Hur f-n kan man saga att 5-6 ar ar Ok.
var som helst i varlden dar marknadshyror rader vantar man kanske i 5-6 dagar innan man far en lagenhet precis dar man vill. Priserna ar hogre men vem bryr sig?
Om du vill pendla fran Alby i 5 ar bara for att fa en billigare lagenhet senare ar duen riktigt snal javel.

5-6 ar. hahahahaha

Anonym sa...

Jag skulle nog tvärtom påstå att utförsäljningen av stockholms innerstads hyresrätter var en enda stor spekulationsfest. Skälet till att så många nappade på erbjudandet var naturligtvis att borgarna sålde ut beståndet till underpriser och det fanns enorma belopp att tjäna. Vilket också skett. Summa summarum, några lyckliga vann lotteriet och tjänade miljoner, tack vare att de bodde på rätt ställe. Vi andra såg våra chanser att köa oss fram till en attraktiv lägenhet gå upp i rök. De senaste åren har förvisso vänstermajoriteten byggt en massa nya lägenheter, vilket lett till att situationen ljusnat något (för den som har råd med nyproduktion).

Hursomhelst, om du trodde att vänsterns ideal om ekonomisk demokrati innebar att bara de som kan ta lån på några mille på banken ska få vara med så måste jag rekommendera dig att läsa upp dig lite grann på socialistisk ideologi.

Hur f-n kan man saga att 5-6 ar ar Ok.
var som helst i varlden dar marknadshyror rader vantar man kanske i 5-6 dagar innan man far en lagenhet precis dar man vill. Priserna ar hogre men vem bryr sig?
Om du vill pendla fran Alby i 5 ar bara for att fa en billigare lagenhet senare ar duen riktigt snal javel.


Uppfriskande med lite inavlad borgerlig dumhet som uttrycks så ogenerat. Så tänker naturligtvis även Axen-Ohlin och gänget, även om de är för smarta för att säga det rakt ut.

Vi "snåla jävlar" som inte skulle kunna betala marknadspriser är nog fler än du tror. De flesta faktiskt, utanför dina skyddade villareservat i Danderyd.

Låt de som har pengar och kontakter betala för sig!

De som har pengar och kontakter lyckas alltid få lägenheter. Stockholms innerstad är full av människor med pengar och kontakter. Det som intresserar mig som står till vänster är hur även de som inte fötts med silversked i munnen ska kunna få en sjysst lägenhet. Jag förstår att det är en ny tanke för dig.

Anonym sa...

"De som har pengar och kontakter lyckas alltid få lägenheter"

Precis, men idag behöver de inte betala för sig. Vad är det som är så svårt att fatta? jag skulle vilja upprepa det du sa, det var tydligt: De som har pengar och kontakter lyckas alltid få lägenheter.

Ska de betala, eller fiffla? Transparent eller socialistiskt mygel?

+++

Utförssäljningen har naturligtvis inget att göra med bostadskön, de som idag bor i de utförsålda hyresrätterna hade givetvis bott där ändå även om de fortfarande varit hyres. Tillgång och efterfrågan, ganska enkelt.

Anonym sa...

underpriser och det fanns enorma belopp att tjäna. Vilket också skett. Summa summarum, några lyckliga vann lotteriet och tjänade miljoner, tack vare att de bodde på rätt ställe. Vi andra såg våra chanser att köa oss fram till en attraktiv lägenhet gå upp i rök.

Den svenska bostadmarknaden hade en massa dött kapital. I och med omvandlingen och de fria priserna så frigjordes kapitalet. Det var inte spekulation, utan snarare arbitrage.

Jag tycker för övrigt markndspriserna är helt rättvisa. Den som kan producera mest varor och tjänster för andra bör också kunna få dra nyttan av detta, tex, genom att ha större möjlighet att välja var man vill bo. Slumpen eller köer är mycket sämre system.

Anonym sa...

Tillgången på lägenheter i innerstan är alltid begränsad av naturliga skäl, problemen är naturligtvis inte i första hand allmännyttan utan det extremt låga bostadsbyggande som varit under sossestyret sen 1994, förvisso har det ökat en del på 2000-talet men det skulle ha behövts mer.

Av någon anledning är det sossestyrda Sverige ett av de få länderna i Eu som drar in pengar på folks boende, de flesta andra har en viss subvention på några BNP procent. Hur detta gynnar de svaga i samhället förstår inte jag, en bostadspolitik som leder till brist i växande kommuner och ”straffbeskattning” med både konsumtions och kapital –beskattning på boendet. Förvisso var det under den förra borgerliga regeringen som denna ”dubbelbeskattning” av boendet infördes när man avskaffade det mesta av de gamla bo/bygg –subventionerna.

Det är i första hand 12 år av sosse bostadspolitik som tagit os dit vi är nu, inte olika kommunala borgerliga styren. Och vem som med huvudlösa avregleringar utan styrning orsakade den stora bygg o fastighets festen som inledde 90-talskrisen och som föranledde idiotstoppet i den svenska bostadspolitiken vet vi.

Anonym sa...

För att sammanfatta:

“The government solution to a problem is usually as bad as the problem.”
-Milton Friedman

Anonym sa...

Staffan W said
"Uppfriskande med lite inavlad borgerlig dumhet som uttrycks så ogenerat. Så tänker naturligtvis även Axen-Ohlin och gänget, även om de är för smarta för att säga det rakt ut."


inavlad borgerlig dumhet?
-For det forsta ar jag vare sig borgerlig eller vanster.
nastan alla partier har nat vettigt att saga om olika saker.

jag sager att du ar snal for att du inte vill spendera sag 7000 kr i manaden istallet for 3500.
Tom de som lever pa bidrag skulle kuna ha rad att hyra lagenheter som ar lite dyrare i "ratt kvarter" om de bara prioriterade olika saker.



Jag bor heller inte i Danderyd och har aldrig varit dar.
For tillfallet befinner jag mig i Australien.
har har de en totalt fri bostadsmarknad. Staten lagger sig inte i over huvud taget.
Som resultat kan vem som helst flytta precis var som helst.
Alla har rad med en lagenhet pa stranden, pa samma gata tom om de vill.
Det stora utbudet gor sa att det finns lagenheter i alla prisklasser i alla kvarter, med olika standard forstas.
Jag har valt en billig skaplig lagenhet i ett annars dyrt omrade for jag prioriterar lage framfor komfort.

Det tog mig ca 2 veckor att hitta denna lagenhet.
Innan jag bestamde mig gick jag och tittade pa kanske 30-40 lediga lagenheter i samma omrade i olika prisklasser.

Undra vem som ar inavlad....

Anonym sa...

"Alla har rad med en lagenhet pa stranden (i Australien)"

Många personer med gigantiska skygglappar har man ju mött. Men detta måste vara det största paret.

Anonym sa...

Den här diskussionen blir roligare och roligare. Uppenbarligen lever vi i två parallella universum, och debatterar genom ett maskhål i rumstidsväven som heter Alis blogg.

"Precis, men idag behöver de inte betala för sig. Vad är det som är så svårt att fatta?"

Om man kallar att ta banklån för en bostadsrätt på ett par miljoner att "inte betala för sig" så har du ju helt rätt. Eller betala svindyra hyror för nyproduktion.

Många högavlönade hoppar ju också över alla tråkiga köer och går direkt till privatvärdar, som ju gavs utökade befogenheter att välja och vraka mellan hyresgäster av de borgerliga avregleringarna.

"Utförssäljningen har naturligtvis inget att göra med bostadskön,"

Nej självklart, att halva stockholms bestånd av hyresrätter försvann över en natt har ju inget att göra med att det idag är stört omöjligt att just komma över en hyresrätt innanför tullarna...

"Slumpen eller köer är mycket sämre system."

Ja om man inte har något som helst intresse av att motverka segregation, eller bryr sig ett skvatt om människor med inkomster under statsskattestrecket, då är naturligtvis köer helt onödiga.

"Av någon anledning är det sossestyrda Sverige ett av de få länderna i Eu som drar in pengar på folks boende, de flesta andra har en viss subvention på några BNP procent."

Hört talas om skatteöverenskommelsen mellan Kjell-Olof Feldt och Folkpartiet?
Förde över mer av skattebördan från höga inkomster till bland annat bostäder. Vänstern var emot bland annat pga av det.

"jag sager att du ar snal for att du inte vill spendera sag 7000 kr i manaden istallet for 3500.
Tom de som lever pa bidrag skulle kuna ha rad att hyra lagenheter som ar lite dyrare i "ratt kvarter" om de bara prioriterade olika saker."


Kommentarer överflödiga :)

Anonym sa...

Många högavlönade hoppar ju också över alla tråkiga köer och går direkt till privatvärdar, som ju gavs utökade befogenheter atht välja och vraka mellan hyresgäster av de borgerliga avregleringarna.

Den diskriminering vi ser(tex. invandrare som har svårt har få lägenhet) beror just på att vi inte har pengar måttstock. Det bli kontakter och annat som avgör.

Ja om man inte har något som helst intresse av att motverka segregation, eller bryr sig ett skvatt om människor med inkomster under statsskattestrecket, då är naturligtvis köer helt onödiga.

Jag är mot utjämning av inkomster, men även om man för, så finns det ingen anledning att ha planekonomiska system och alla problem som då följer. Du vill säkert att även fattiga ska ha bra mat men det betyder (förhoppningsvis) inte att du vill ha Sovjetiska system med matköer. Samma sak med bostäder. Förstör inte marknaden bara för du vill utjämna.

Anonym sa...

"Den diskriminering vi ser(tex. invandrare som har svårt har få lägenhet) beror just på att vi inte har pengar måttstock. Det bli kontakter och annat som avgör."

Inte pengar som måttstock? Hela bostadsrättsmarknaden har ju just inget annat som måttstock än vilka banklån du kan hosta upp för att betala svindelpriser. Och som sagt, det går även att snabbt få tag på hyresrätter i nyproduktion i en del områden som Hammarbyhamnen, förutsatt att du kan betala den höga hyran.

Vad är det för kontakter som du hänvisar till? Ha sex med en bostadsförmedlare eller?

" Du vill säkert att även fattiga ska ha bra mat men det betyder (förhoppningsvis) inte att du vill ha Sovjetiska system med matköer. Samma sak med bostäder."

Jag vill att alla ska kunna komma ifråga för en lägenhet i det område de drömmer om att bo i. Eftersom jag inser att det inte skulle bli fallet om vi införde ett system med marknadshyror så får man leta andra sätt. Som sagt, att hitta lägenhet i Stockholm var rätt mycket lättare för 10 år sedan, innan borgarna sabbade kösystemet. Nu får vi väl hoppas på att stockholmarna minns det inför valet och inte släpper fram Axen-Ohlinskan igen. Med lite tid över så kan säkert en rödgrön majoritet bättra på med fler hyresrätter i kommunal regi, ökad press på privatvärdar att erbjuda lägenheter till kommunal kö med mera.

Anonym sa...

"Nej självklart, att halva stockholms bestånd av hyresrätter försvann över en natt har ju inget att göra med att det idag är stört omöjligt att just komma över en hyresrätt innanför tullarna..."

Men kära nån, detta är ju helt fantastiskt Staffan. Om själva bostäderna hade försvunnit över en natt så hade du naturligtvis haft rätt. Men nu är de kvar (jag tror vi alla hade det märkt det annars...)

De människor som nu bor i de omvandlade bostadsrätter hade givetvis hellre bott i samma lägenhet om den varit en hyresrätt med lägre total månadskostnad. Eller hur? Så på vilket sätt hade det blivit lättare att hitta en hyresrätt? Tänk på hela bilden - totalt bostadsbestånd och totalt antal människor som vill betala ett visst pris för en viss lägenhet. Lycka till!

Anonym sa...

Staffan:
Problemet är ju inte att man inte "hittar" de lediga hyresrätterna, utan att de i princip inte finns. Eftersom ett hyreskontrakt har ett värde (en rättighet att betala lägre än marknadspris) så vill inte folk ge upp det hipp som happ. I stället för man över det till någon man känner eller någon släkting. Eller säljer det svart. De blir aldrig "lediga".

Ha sex med bostadsmäklare? Nej det är nog ovanligt. Men är du verkligen helt omedveten om hur hyreskontrakt förmedlas? Hade du varit en av de rika, välconnectade personerna som sitter på billiga hyreskontrakt i centrum så hade du vetat. Det tragiska är att så många (t ex du) inte har tillgång till denna mygliga skuggförmedling.

I det läget tycker jag pengar är ett bättre sätt att förmedla bostäder. Högavlönade som bor i bostadrätt betlar naturligtvis för sig. Vad jag menade med att rika även idag får bostad, men idag inte behöver betala för sig, gällde hyreskontrakten.

Det är bra att det finns en transparent bostadsmarkand för köpes, men dåligt att det inte finns för hyres.