onsdag, juni 28, 2006

Försvara oss mot Björklund

Vänsterpartiets förslag om att alla skolor ska erbjuda feministiskt självförsvar för tjejer från årskurs sju uppmärksammas. Bra. Kommentarerna till förslaget från olika håll är vid det här laget inte oväntade, men jag måste ändå tillstå att Jan Björklund är i en klass för sig:
– Jag är emot att skolan ska lära ut våld.
Han konstaterar också att det inte finns några behöriga lärare i konsten att utöva självförsvar.

– Rektorn får hyra in någon judo- eller ju jutsuklubb. Och man ska komma ihåg att det våld man lär ut också kan användas för att angripa.

Felaktigt utförda kan greppen vara ”direkt livsfarliga”, enligt Jan Björklund.
– Olika feministiska grupperingar tävlar i att vara mesta militanta. Men jämställdhet kan inte handla om att vi ska lära oss att slå varandra.
Alltså, mannen är ju helt beyond.

Till att börja med förstår han över huvudtaget inte vad det är han pratar om. Judoklubb? Feministiskt självförsvar handlar om gemenskap, självförtroende och konkreta grepp för att ta sig ur övergreppssituationer. Tjejer diskuterar egna erfarenheter och noterar praktiskt att de inte är ensamma om dem, tränar rösten, stärker varandra i insikten om att man är värd att försvara, att det inte är ens fel om man blir trakasserad eller angripen, att man är starkare än det man tror och har blivit socialt inlärd att ta för givet.

Men utgångspunkten för kommentarerna och tonen i dem uppvisar mer än okunskap. De säger något om hur bomb- och batongfantasten Björklund ser på världen och problemen i den. Han förstår inte att mäns våld mot kvinnor är en vardagsföreteelse, en integrerad del av vår kultur, något som snart sagt varje kvinna i det här samhället har egna erfarenheter av, i något stadium. Han går istället och oroar sig för sin egen fantasi; att kvinnor ska springa omkring och okynnessparka män i pungen på stan, hetsade av ”olika feministiska grupperingar”. I grunden är hans reaktion klassisk och förklarlig: det är just det faktum att kvinnor får stänga dörren om sig och tala med varandra, för att stärkta hävda sitt mentala, verbala, fysiska utrymme i alla situationer, som är det reflexmässigt provocerande för den som uppfattar mäns överordning som normalitet och därmed först upptäcker försök till avvikelser från den.

Politiskt är det talande för folkpartiet. Denna ”liberala” sammanslutning visar sig allt mer vara ett parti som inte bara hejar fram våld mot folk i tredje världen, repression på hemmaplan och misstänkliggörande av invandrare, utan också är på glid mot antifeministisk retorik. Det är tragiskt men inte oväntat. Grotthögern förnekar sig inte.


För mer läsning om feministiskt självförsvar rekommenderas varmt:
- Slå tillbaka. Ung vänsters sida. Med flera pedagogiska texter.
- Tora Breitholtz kommentar till en riksdagsdebatt om feministiskt självförsvar.
- Lars Ohlys korta kommentar till samma replikskifte (maa en interpellation)
- Tora instruerar i Aftonbladet för några år sedan.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte underligt att ett parti som "hejar fram våld mot folk i 3:e världen" som vill införa "repression på hemmaplan" och "misstänkliggöra invandrare" och som är "antifeminister" kan få fler röster av det svenska folket än proletariatets riddarna på vänsterkanten?

Jonas N sa...

Jag såg en käck tjej på TV som skulle demonstrera vad feministiskt självförsvar var.

Det var lite pinsamt att se men kanske ändå oförargligt.

Mindre oförarligt är det när ett populistparti vill göra rikspolitik av detta.

:-)
Alis motiv för inlägget är att få skriva om folkpartiet ännu en gång, och det vet vi ju är en substatiell del av hans livsluft.

Men att hävda att betänkligheterna mot sk 'feministiskt självfösrvar' i skolan är så upprörande att de föranleder indignationsutbrott hos Ali vore tillmäta v:s stolleidéer mycket mer värde än de förtjänar.

Kul också att Ali skriver att 'feministiskt självförsvar' eg är något helt annat än 'självförsvar' utan en diskussionsklubb för att stärka självfötroendet.

OK, varken diskussionsklubbar eller strävan efter bättre självförtroende är något som hindras, inte ens i skolans hägn. Men obligatoriska diskussionsklubbar ....

Nog kan man ha betänkligheter även mot sådana

CV sa...

Hmm, undrar om Björklund därmed vill stoppa Budogymnasiet i Haninge? Där tränar de karate varje dag.
Undrar var han sätter gränsen. Att sparka på en fotboll, det går ju att använda samma teknik och sparka på ett huvud eller?
RS
kulturbloggen.com

Magnus Ahlkvist sa...

Jag skrev själv om den här artikeln imorse: http://ahlkvist.blogspot.com/2006/06/feministiskt-sjlvfrsvar-handlar-inte.html

Fick ganska snart ett svar från Fredrik Malm (som jag iofs apostroferade så det var väl kanske inte så konstigt...). Han har själv skrivet ett rejält förvirrat inlägg på sin blogg: www.fredrikmalm.com
Vad han egentligen menar förstår jag faktiskt inte. 10 poäng till den som gör det.

Jonas: Skriver Ali om detta för att Folkpartiet är dumma i huvudet? Nej, snarare för att Björklund så helt utan insikt har kommenterat något han inte förstår. Vänsterpartiet har drivit frågan om feministiskt självförsvar i skolan under en längre tid, och har bland annat medverkat till statliga pengar för att finansiera verksamheten som projekt.
Är det "oförargligt" att Vänsterpartiet vill att tjejer ska stärka sin självkänsla?

Ali Esbati sa...

Hoppla. Malms inlägg var faktiskt otroligt bisarrt. Men intressant att han rimligen menar att Jan Björklund lever i en annan värld:

"Kvinnor underordnas systematiskt inom ramen för en rad komplexa hierarkier, traditioner, mönster, roller och relationer. Även en liberal kan se det. Den som inte förstår detta lever nog i en annan värld."

Anonym sa...

cv,

vad fan det är klart att inte budokidsen ska stoppas. de är ju ofta män och har alltså koll på vad de gör. det borde björklund veta som är major.

/j

Jonas N sa...

Magnus,
Ali skriver garanterat för att få rida fp-käpphästen ett varv till i den egna arenan, ja! Och hans amitioner att framstå som riddare för att hjälpa 'det svara könet' är ju också välbelagda här av honom själv.

Två flugor så att säga :-)

Jo (v) har sagt och skrivit skenbart förnumstiga saker om det alla mesta.

Och nej, politik är sällan oförargligt. Politik handlar om att genomdriva tvång. 'Obligatorisk' och 'skattefinansierad' är nyckelorden här. Tvångsmetoder kan och skall alltid ifrågasättas.

Människors önskningar och amitioner om tex bättre självfötroende är däremot inte det minsta förargligt. Inte ens om de som önskar sig detta har partipeteckningar.

Och det är heller inte detta som diskuteras här.

PS Tjejen i TV fick instruera programledaren exakt hur hon skulle anfalla för att hon skulle försvara sig med skrik och sparkar. Det behövdes ett par försök för att programledaren anföll 'fel' de första två-tre gångerna DS

Edvard sa...

Jag tycker det är ganska skoj när politiker får frågor om saker som de inte har någon koll på alls. Var med om samma sak i en debatt mellan Lars Ohly och Göran Hägglund i Göteborg där Hägglund fick frågan vad han tyckte om feministiskt självförsvar. Först svarade han typ som Jan Björklund att våld ju inte är bra (no shit sherlock...). Sen när det kom en följdfråga som förklarade lite mer vad det handlade om stammade han något om att det kanske kunde vara bra men att han var tvungen att erkänna att han inte visste något om det.

Jonne sa...

Som tämligen liberal har jag mycket svårt att förstå problemet med att lära ut självförsvar. Jag skulle gärna se att man kan ta en kurs i självförsvar i skolan, men varför enbart erbjuda tjejer den möjligheten?
Män drabbas minst lika mycket av andra mäns våld som kvinnor.

Sen är ju såklart Björklund inte liberal, men det är en annan historia.

Amir Sariaslan sa...

"Kvinnor underordnas systematiskt inom ramen för en rad komplexa hierarkier, traditioner, mönster, roller och relationer. Även en liberal kan se det. Den som inte förstår detta lever nog i en annan värld."

Så mycket för individualismen då...

UriahHeep sa...

Jag fattar inte varför det är så viktigt med den typ av kurser vänsterpartiet vill införa i skolan. Vill man lära sig självförsvar finns det MASSOR av klubbar i Sverige. Många av dem är till och med gratis att vara med i.

Konstigt att just vänsterpartiet, som är för ett jämställt samhälle, tycker att det är OK att inte tillåta killarna att vara med i vissa lektioner. Bakläxa? Japp!

Amir Sariaslan sa...

UriahHeep: Feministiskt självförsvar är inte liktydigt med kampsportsträning. På UV:s hemsida kan man läsa:

"Genom diskussioner och övningar försöker vi träna bort tjejers invanda sätt att vara till lags, väja undan och göra sig mindre än de är. Bara genom att sträcka på sig och uttrycka självrespekt genom sin röst och sitt kroppsspråk kan man undvika att utsättas för kränkningar. [...] En del av det feministiska självförsvaret går ut på att lära sig hur man med sin kropp - genom enkla slag och sparkar - kan klara sig ur en övergreppssituation." (Betoning här)

UriahHeep sa...

amir:

Jo jag vet att det är annat än "slag och sparkar" i dessa kurser, men jag tycker fortfarande att det är fel att endast ETT kön får närvara på lektionerna. Är det inte bättre att gemensamt ha dessa lektioner. Tror att även killarna i gruppen skulle lära sig en massa, även om de själva inte vill erkänna det.

Magnus Ahlkvist sa...

UriahHeep: Tillfället att utbyta erfarenheter man fått just genom sitt kön ska helt klart vara separerad - killar för sig och tjejer för sig. Att genomföra de praktiska momenten i blandade grupper har provats, men det tenderar att bli en show där killar är aktiva och tjejer passiva åskådare. Tyvärr. Det behöver vara åtskilda grupper.

UriahHeep sa...

Magnus:

Det beror på vilken lärare som man har i klassrummet. Är läraren inte tillräckligt bra att styra upp en lektion bör denne bytas ut. Skulle själv verkligen vilja ha en blandad grupp i min framtida klass, om jag nu läser upp så jag är behörig för högstadieskolor. Kanske behövs det fler manliga förebilder i skolans värld?

Varför inte kvotera i män i skolan?

Edvard sa...

Uriah heep eller vad du heter. Har ni ingen genusutbildning på din lärarutbildning? Eller förstod jag fel när jag antog att du läser till lärare?

En jäkligt stor andel av tjejerna utsätts för sexuella kränkningar av olika art. Exakt hur stor andel är svårt att säga eftersom mörkertalet är enormt. Dessa erfarenheter är lättare att dela och diskutera i en grupp av enbart tjejer av framförallt en enkel anledning. Förövarna är inte där.

Killar är inte i behov av feministiskt självförsvar. Det tjejerna får under de timmarna får vi killar under hela vår uppväxt. Vi får lära oss skrika och ta plats och brottas på gräsmattan med polarna. Sen är det inte alla killar som blir utagerande jag vet. Men lärotiden har vi liksom fått sen vi kläcktes. Så feministiskt självförsvar för killar är helt bortkastad tid.

Men i grunden kanske problemställningen är det som skiljer. Är problemet att det rent allmänt är synd om killarna som inte får vara med och skrika nej i grupp eller var det kanske så att problemet är att tjejer systematiskt underordnas, förtrycks och kränks. Svaret på frågan kan tänkas ha något med inställningen till feministiskt självförsvar att göra.

Anonym sa...

Bra förslag, direktör Ali. Men varför stanna där. Varför inte ha obligatorisk klasskampssjälvförsvar på stadens torg för alla medborgare. Där vi gemensamt kan göra kator mellan 05.00-06.00 mot Von-Anka-pappgubbar. Mellan katorna har vi gruppdiskussioner där vi diskuterar hur mycket mer vi är värda än vad vi själva anser. Klockan 07.00 förhörs vi för att säkerställa att vi uppfattat oss själva och samhället på ett korrekt sätt.

Bjarne sa...

Genom diskussioner och övningar försöker vi träna bort tjejers invanda sätt att vara till lags, väja undan och göra sig mindre än de är.

Fy HELVETE vad generaliserande!!!!
Jag känner 100+ tjejer och kvinnor och många av dem skulle äta både Ali och Ohly till frukost. Utan att ha gått era vänsterkollektiviserande skolor.

Neoliberal Agenda sa...

Hela debatten känns surrealistisk. Staten ska inte lägga sig i skolundervisningen.

Om man känner att man behöver lära sig självförsvar så går man lämpligtvis frivilligt med i en förening där man kan lära sig detta. Det behövs inga statligt framkommenderade feminiztiska träningsläger a la Ohly-Jugend.

Edvard sa...

Bjarne, så bra då.

Frågan är bara hur det talar emot att tjejer ska kunna välja att lära sig feministiskt självförsvar i skolan.

Neoliberal agenda, till att börja med vill vänsterpartiet att feministiskt självförsvar ska finnas som tillval. För det andra undrar jag om du tycker att inga ämnen ska vara obligatoriska på högstadiet? Det låter lite så på din argumentation. Förövrigt är din nazivinkel minst sagt osmaklig.

Bjarne sa...

Edvard,

Det var nu mest den citerade formuleringen jag vände mig mot. Feministiskt självförsvar kanske är en bra grej om det inte utnyttjas som en kanal av diplomerade vänsterinstruktörer för att få ut vänsterbudskapet.

Mycket av det som skrevs i det där från UV:s sida var vettigt och männsikor från alla partier torde hålla med men så finns det trams som: Vi tycker inte att tjejer ska behöva känna sig rädda eller svaga.

Nämn något som inte är en osynlig struktur som hävdar motsatsen.

Neoliberal Agenda sa...

edvard, jag vill privatisera skolan(både finasieringen och driften) och överlåta vilka ämnen som ska undervisas, vilka betygsystem man ska ha etc. till marknaden.

Hitler-Jugend var för övrigt också frivilligt "tillval". Att ge människor en kollektiv skuld pga deras genetiska konstitution är vidrigt, oavsett om det gäller "ras" eller kön.

Att införa statlig ideologisk indoktrinering i skolan och ha speciella träningsläger för ungdomar med en vissa genetisk uppbyggnad stinker Hitler-tyskland lång väg. Folk tyckte inte det var konstigt med "hudfärgsrasism" på 30-talet. Idag på 2000-talet är der "könsrasismen" som är på frammarch och ingen verkar reagera nu heller.

Anonym sa...

Är det inte så att militärtjänster är oblikatoriska för män, men inte för kvinnor?

Anonym sa...

helt rätt. dock har jag hört att vänsterpartiets självförsvarskurser är dåliga. ni lär inte ut tillräckligt bra och det äventyrar unga kvinnors säkerhet. för om en kvinna gör motstånd, men inte motstånd på rätt sätt, kanske hon försätter sig i en än farligare situation...

Kerstin sa...

"Bara genom att sträcka på sig och höja sin röst kan kvinnor komma fram", menar några ovan.

Om det vore så enkelt ändå, men det är inte. Kvinnor som gör detta blir som regel rejält illa sedda, inte bara av män utan även av många andra kvinnor! Tro mig jag vet, jag har c:a 40 års erfarenhet av att vara kvinna i ett manssamhälle.

Patriarkatet sitter i ryggmärgen på både män och de många kvinnor dessvärre.

Anonym sa...

"
Om det vore så enkelt ändå, men det är inte. Kvinnor som gör detta blir som regel rejält illa sedda, inte bara av män utan även av många andra kvinnor! Tro mig jag vet, jag har c:a 40 års erfarenhet av att vara kvinna i ett manssamhälle."

Det är en del av kollektivismen. Den som sticker ut ska tryckas ned helt enkelt. Ser inte hur detta ska ändras med ännu mer kollektivism. Berätta gärna.

"Patriarkatet sitter i ryggmärgen på både män och de många kvinnor dessvärre."

Och de ska förstås genomgå en kollektiv hjärntvätt så att de tänker "rätt"? För du har väl svaret på vad som är just "rätt"?