torsdag, juni 22, 2006

Hyckleri om hyckleri

Idag publicerar Flamman min krönika om Lars-Erik Lövdéns bostadsaffär.
De borgerliga opinionsbildare som lett kritiken mot Lövdén – politiker och journalister i kör, så gott som alla boende i bostadsrätter i Stockholms innerstad – tycker att bostadsutförsäljningar är bra. Efter ”århundradets skattereform” i början av 90-talet bör nämligen denna omvandling vara den viktigaste konkreta förklaringen till vidgade förmögenhetsklyftor i Sverige. För oss som ser dessa klyftor som något dåligt, bör problemet rimligen vara att Stockholm röjs på hyresrätter – inte att det är just Lövdén och inte någon annan som blir rik på affären.
Läs hela krönikan här. Och prenumerera på Flamman.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Precis, Ali! Journalisterna borde sluta påpeka att socialistiska politiker inte lever som de lär. Då kan vi ju förlora valet.

Staffan W sa...

Håller inte med Ali. Att Lövden som fd bostadsminister som arbetat mot bostadsrättsombildningar nu vill köpa sin egen hyreslägenhet tycker jag visst är berättigat att valsa runt i massmedia. Naturligvis är proportionerna skeva och drevlogiken ger en fadd eftersmak i munnen. Men det ligger ett visst allmänintresse i att politiska makthavare inte lever som de lär. Speciellt när deras handlingar direkt går stick i stäv mot den politik som de tillämpat.

All nyhetsrapportering kan faktiskt inte vägas mot det överordnade målet att borgarna inte kommer till makten i höst.

Anonym sa...

Att folk får veta att (vänster-)politikerna har dubbelmoral är alltså värre än att de har dubbelmoral?

Vad ska egentligen en vänsterpolitiker göra för innan det blir rättfärdigat att kritisera denne, Ali?
skattefusk?
våldtäckt?
mutbrott?
inget av dessa?

Jonas Ryberg sa...

Jag förstår verkligen, verkligen inte vad problemet är. Socialdemokraterna har aldrig föreslagit att man ska ta bort bostadsrätter. Däremot har man sagt att det ska finnas en blandning mellan hyres- och bostadsrätter. Så det är inte alls ett problem att en enskild person omvandlar sin hyresrätt till en bostadsrätt.

Staffan H sa...

Egentligen är Lövdéns bostadsaffär en pseudonyhet utan något större allmänt intresse, men blir till något annat på grund av de låsta positionerna. Ena sidan vill att så många som möjligt ska bilda bostadsrättsföreningar som köper fastigheten och den andra säger emot av princip. Då blir det en intressant skvallernyhet.

För sansade människor borde det inte vara något problem med att bostadsrättsföreningar bildas och köper fastigheter, men att propsa på att så många som möjligt ska ta det steget är också fel, för det behövs också ett bra utbud av hyresrätter.

Ett "hysteriskt" ombildande av hyresrätter till bostadsrätter gör det också svårare för ungdomar att få egen bostad i storstadsregionerna och det är inte alltid så klokt att skuldsätta sig upp över öronen när man ska kliva över tröskeln till vuxenlivet.

En osanning som man far med från borgerligt håll är när de säger att man ska äga sin egen bostad genom att ombilda hyresrätten till bostadsrätt. Sanningen är den att det är bostadsrättsföreningen som äger lägenheten; det som bostadsrättsinnehavaren köper och en dag säljer är rätten att nyttja lägenheten som sin. En bostadsrättsinnehavare får t ex inte göra alltför radikala ingrepp i kök eller badrum utan föreningens samtycke.

Äger sin bostad fullt ut gör man således bara om man köper ett småhus (och måste därmed betala fastighetsskatt). Om detta talar man dock tyst - själv tycker jag att det är en väsentlig skillnad.

Slutsats 1: Funderar man på att hosta upp en massa pengar till att äga sitt boende, kan alternativet att låta hyresrätten man bor i förbli hyresrätt och istället köpa ett småhus vara värt att fundera över för familjer.

Slutsats 2: Politiskt styrd ombildning av hyresrätter till bostadsrätter är mindre lyckat. Bättre är en övergripande koll på nybyggnad så tillgången på bostäder - oavsett upplåtelseform - matchar efterfrågan. Då blir prisbilden också lite mer överkomlig för de flesta. Med detta följer också möjligheten att välja den bostadsform som passar bäst beroende på var i livet man befinner sig.

Mr Latvia sa...

Jag förstår fortfarande inte varför klyftor ska motarbetas. Och hur utan tvång. Och vilka som ska göra det.

Neoliberal Agenda sa...

Då man inte tillåter marknadshyror så har vi nu en massa dött kapital som ligger skräpar. En omvadling till bostadsrätter kan frigöra detta.

Det bästa vore dock att tillåta marknadshyror samt ta bort alla byggnadsregleringar/skatter som lägger hinder i vägen för byggandet.

"Näst bombningar är hyresregleringar. det säkraste sättet att förstöra en stad".
– Assar Lindbeck.

Egendom är stöld sa...

Tja, det där döda kapitalet ligger i alla fall inte och skräpar i mina fickor.

Därmed inte sagt att det inte finns dött kaptital som borde "frigöras" genom expropriering.

Aron sa...

Kritiken rör ju främst Lövdéns dubbelmoral. Att först vilt propagera emot omvandligar till bostadsrätter och sedan själv gå och köpa en, väcker självklart reaktioner. Detta ser jag som bara ytterligare ett bevis på att det är väldigt få socialdemokratiska politiker som verkligen är sossar. Att titulera sig som socialdemokrat är för många ett enkelt sätt att få hyfsade jobb, och ingenting annat...

doyobi sa...

Aron: Fast det var väl lite det som var poängen i Alis krönika?

"Man bör akta sig för förväntningar på att politiska företrädare ska vara föredömen i moraliskt avseende, vad det nu är, eller krav som reses på att människor agerar i enlighet med hur de skulle önska att det var ordnat i samhället. Det om något bäddar för en märklig syn på politisk kamp – och för all del rejält med hyckleri. Ska förresten den som motsätter sig skattesänkningar föregå med något slags gott exempel och fortsätta betala högre skatt på sin lön?"

Anonym sa...

Problemet med Lövdén är att han inte lever som han lär. En person som inte lever som han lär är inte trovärdig. Svårare än så är det inte. Lövdén kunde tackat nej till att köpa sin lägenhet och behållit den som hyresrätt i stället. Dessutom är det ju emot SAPs ideologi att tjäna mycket pengar, vilket han också bryter mot genom sitt agerande.

Förstår inte varför Ali håller på och försvarar SAP hela tiden, ett mer förljuget och hycklande parti finns inte. Luktar lite rövslickeri över Alis agerande i denna fråga. Lite personlig integritet kanske inte gynnar din karriär kortsiktigt Ali, dock kommer det att göra det på längre sikt.

Erik sa...

Detta inlägg bevisar att Ali tillhör den nya rofferivänstern som helt har lagt ideologin bakom sig. Det är ju en sak att en person som inte har förstått att socialism alltid leder till våld och svält är en förespråkare, men Ali har förstått detta för länge sedan. Antagligen tror han att han själv kommer att vara en av de största roffarna i framtiden, och försvarar därför systemet.

Anonym sa...

doyobi: Att betala skatt är ju en förmån enligt vänstern, så varför skulle inte en sann socialdemokrat vilja betala lite extra? Om man inser att de inte vill det så måste man ju samtidigt erkänna att folk inte vill betala skatt, men att de vill att deras grannar ska göra det. Det är ju så "välfärdsstaten" fungerar i praktiken. Tack för detta indirekta erkännande!

Anonym sa...

Om man inser att de inte vill det så måste man ju samtidigt erkänna att folk inte vill betala skatt, men att de vill att deras grannar ska göra det.
---------------------------------

Ja och det där är skitsnack.

Det är folk till höger som inte vill betala skatt.

Röstar man på vänstern så VET man att man röstar på ett välfärds systemn som finansieras m,ed skatter.

Vi är inte idioter som inte fattar att vi betalar skatt.

Hälften av det här landets befolkning vill ha det system som gäller idag.

Stoppa gärna huvet i sanden men så är det.

Anonym sa...

Detta inlägg bevisar att Ali tillhör den nya rofferivänstern som helt har lagt ideologin bakom sig. Det är ju en sak att en person som inte har förstått att socialism alltid leder till våld och svält är en förespråkare, men Ali har förstått detta för länge sedan. Antagligen tror han att han själv kommer att vara en av de största roffarna i framtiden, och försvarar därför systemet.
-----------------------------------

Idiot.

Anonym sa...

Alis krönika i Flamman tycker jag visar att han i all sin begåvning har ett dåligt omdöme och saknar sunt förnuft. Det enda syftet med krönikan är att till varje pris försvara politiker (framförallt sossar) som inte agerar utifrån sin ideologi.

Dåligt Ali, hade högre tankar om dig.

Mvh

En svensk proletär

Anonym sa...

Det är fel att påstå, som någon här gjorde, att "borgarna" (dom där elaka, ni vet) vill att alla hyresrätter skall omvandlas till bostadsrätter. Det enda icke-socialisterna vill är att folk skall få välja själva, utan statens daddainblandning.

Anton Andersson sa...

Bra! Håller helt med om din analys. Medierna som ofta anklagas för att vara vänstervridna pågrund av jornalisternas åsikter springer högerns ärenden när de ska "granska makten". Snälla, granska politiken!