fredag, juni 30, 2006

Istället för inlägg

Israels brutala, genomvidriga övergrepp mot palestinierna passerar nya gränser. Det sätter sig i själen. Jag fungerar inte riktigt. Har svårt att koncentrera mig. Orkar inte samla mig till att skriva något. Känner orättfärdigheten samla sig som en klump i bröstet. Har nära till tårarna varje nyhetssändning.

Det här är vår utrikesministers helt jävla bisarra reaktion på händelserna:
- Vi befinner oss nu i en ond cirkel av kidnappningar och våld. Detta är fel väg att beträda. Situationen i Mellanöstern blir allt mer explosiv. Nu gäller det för parterna att söka få situationen under kontroll, och därmed lägga grunden för en fredlig lösning.
What the fuck?? Vad menar karln? Israel bombar världens mest tätbefolkade område, Israel har kidnappat stora delar av regering och parlament i Palestina, Israel har stängt av el och vatten till palestinska sjukhus, Israel mördar palestinier på löpande band. Vilka är parterna? Va?

Läs Greider om detta.

Imorgon demonstrerar jag på Medborgarplatsen. Lördag alltså. Klockan 13. Talare bl.a. Lars Ohly.

Det finns en demonstration planerad i Göteborg också.

130 kommentarer:

Peter Björkman sa...

Jo, kommentarerna till Israels bombanden och fängslanden av demokratiskt valda parlamentsledamöter har varit märkligt hovsamma.

Det känns som om pressen har munkavle. Oaktat att Hamas naturligtvis inte är några dunungar heller.

Anonym sa...

Hur eskalerade det hela gentligen? Är det inte så att en vald regering redan har bedrivit aggresion mot Israel?

Anonym sa...

Nej, kidnappningen står en islamistisk milis för.

Micke sa...

Gör dom?

Inte längre uppenbarligen om detta sämmer.http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=556298&previousRenderType=6

Kaj sa...

Jag skulle vilja framföra min uppskattning till den israeliska försvarsmakten för en väl genomförd och än så länge lyckad operation.

De palestinska terroristerna som kidnappade en sårad soldat i brott mot folkrätten, hade tagit sig in på israeliskt territorium och genomfört terrorattacken. Detta är ett brott mot folkrätten och utgör en krigshandling. Palestiniernas terrorister har också mördat en civil 18-årig israelisk pojk som de hade kidnappat, genom att kallblodigt avrätta honom med ett skott i huvudet i bästa Vietnamstil. Israel har folkrätten på sin sida när man går in och försvarar sig.

Hittills har operationen gått jättebra, eftersom ingen har skadats eller dödats, trots att palestinska terrorister försåtsminerade de civila "flyktinglägren" och agerar mitt bland barn och kvinnor, för att locka till sig israelerna dit. På så vis kan de vinna PR-poäng om civila oavsiktligt skadas i stridens hetta. Enda klagomålet jag har är att så få terrorister har dödats.

Men Israels professionalism har än så länge gett resultat. Man har gripit flera terroristledare som sitter i palestiniernas terrorregim, och som bär fullt ansvar för de terrorattacker som genomförs från deras territorium (av en rörelse med koppling till Hamas). Dessutom har man slagit ut delar av de rymningsvägar som terroristerna skulle kunna använda för att gömma och mörda den kidnappade värnpliktiga pojken.

Jag har svårt att tro att något annat land skulle lyckas så här bra. Se bara på Falluja eller på det arabiska folkmordet mot svarta i Darfur.

Grattis till Israel och forstsätt så tills terroristerna är oskadliggjorda och den vrnpliktige i säkerhet.

Din Härskare sa...

Boo hoo hoo......
Köp zoloft

Anonym sa...

det e ju rätt tydligt att de som försvarar israels folkmord är fascister. här i kommentarerna blir det ännu tydligare.

/j

Anonym sa...

Det är rätt tydligt att få socialister vet vad fascism betyder.

Felix Englén sa...

Israel planerade attacken långt innan soldaten blev kidnappad. Det trodde jag alla visste.

Man hade i detalj planerat hur man skulle gå till väga. Det var ett PR-trick att vänta tills soldaten blev kidnappad. Idioterna i media följer efter. The blind leads the blind.

Uffe sa...

Var någonstans är de liberala principerna?

Israel får göra hur de vill hela jävla tiden.

DE som lider mest i den här konflikten är för var och en som hyser respekt för mänskliga rättigheter för ALLA, är palestinierna.

En israel kidnappades. Tusentals palestinier är fängslade.

Att höra människor försvara Israel är skrämmande. Antingen beror de på okunnighet eller på rasism.

Uffe sa...

Kaj// Jag är uppriktigt sagt rädd för människor som dig.

Men du värderar uppenbarligen israeliska människoliv och rättigheter betydligt högre än palestinska.

Med åsikter som dina, om de 100 % vore vedertagna, levde vi i en universell diktatur.

Anonym sa...

Soldaten kidnappades inte. Han tillfångatogs under en militär räd. En mycket skickligt utförd sådan vill jag påpeka. Bland annat innefattade räden en kilometerlång tunnel som tog månader att gräva. Två israeliska soldater dödades, fyra skadades och en tillfångatogs. Av de åtta motståndsmännen stupade två.

Israel är en ockupationsmakt och det är helt enligt folkrätten för det ockuperade folket att skada, döda eller tillfångata ockupationssoldater.

Mördandet av den kidnappade bosättaren var dock inte korrekt, även fast denne troligen var ideologiskt motiverad och väl medveten om sitt bidrag till den israeliska statens kolonialism.

Jag skulle kalla det en desperat handling av ett desperat folk att, som svar på en israelisk offensiv, kidnappa och - när ingen annan utväg fanns, annat än att släppa bosättaren fri och tappa ansiktet -göra verklighet av sitt hot och avrätta vederbörande. Beklagligt, men som ett brev på posten efter ett halvt sekel av ockupation.

Om de israeliska så kallade försvarsstyrkornas agerande kan jag säga att det är solklart att den tillfångatagna soldaten bara är ett svepskäl. Målsättningen är inte att frita honom. Målsättningen är att disciplinera och passivisera befolkningen i de palestinska områdena. Att skapa än mer misär och intern osämja. Att söndra och härska.

Den israeliska statens sedan länge uttalade agenda är att palestinierna ska, citat, "leva som hundar" och i bästa fall ge sig av från vad som anses vara israelisk mark eller åtminstone hålla sig till att yla och gläfsa inne i sina hundgårdar. Får någon för sig att ens sticka ut nosen kommer husse med käppen.

Anonym sa...

Ali, det här med konflikter är ju faktiskt hela din affärside. Erkänn att du skulle tycka att det skulle kännas tomt utan lite misär att skriva om.

Olof sa...

Inlägget ovan (det längre)sätter fingret på något viktigt som ofta förbigås: den israeliska soldaten är en krigsfånge, han opererade på ockuperad jord. Bosättare är olagliga enligt folkrätten och deras riktiga namn är kolonisatörer.

Israels agerande är så vidigt att det inte finns ord. Att den svenska regeringen inte säger detta är en skam. OM nu regeringssamverkan (s) och (v) skulle komma på tal efter valet MÅSTE en stöttepelare i detta samarbete vara utrikespolitiken.

Vi kan inte tyst bevittna dessa brott det gör oss till medskyldiga, eller som Martin Luther King sade:

"Det tragiska här i världen är inte de onda människornas grymhet utan den goda människornas tystnad"

Bojkotta Israel!
Länge leve ett fritt Palestina!

Jonas N sa...

Vad mycket trams leksaksvänstern kommer med så fort någon av de många brottslingarna och terrorgrupperna i Palestina har ställt till med något.

Någon skrev att Israel var förberett på detta. Tro fan det, det är deras militärs uppgift och det är det enda de har för säkerställa sin överlevnad. Sin militära styra alltså!

Den fria världens samlade leksaksvänster tycks ju önska inget mer än att Israel utplånas!

Har det aldrig slagit er varför ni är så patetiska och aldrig uppnår egna framgångar (för med det menar jag inte kastade gatsenar mot skyltfönster, sprejade McDonaldsrestauranger och saboterade Minkfarmer mm)?

Ett tips är att ni engagerar er för fel sorts saker ... och det med viss systematik!

Kram på er!

;-)

Anonym sa...

Vänstern vill inte att Israel ska utplånas. Någon har lurat dig.

A-K Roth sa...

Den som värderar människoliv och hyser någon sorts respekt för människor, israeler, palestinier och andra kan knappast försvara det Hamas håller på med.

Men, Ali, du skriver ingenting om det Hamas sysslar med. Du vet att Ahmadinejads Iran och Syrien är stora supportrar av Hamas. Inte heller dem kan du kritisera trots att de skickar mord och förödelse direkt mot oskyldiga icke-stridare. Hur kan du rättfärdiga din ställning? Är det för att deras mål är israeler och att de saknar människovärde?

Hamas som nu styr, och PLO och PA före dem, har skyldigheten att stoppa brottslingar inom sitt område. Hamas har nu genomfört en krigshandling ovanpå sina brott mot mänskligheten. För dig, Ali, och dina cohorts att inte ens gå in på Hamas' vansinnigheter visar extrem brist på omdöme och ja, även moral. Vad andra stater, Israel, USA, andra,än har gjort och ska kritiseras för, så ignorerar du ett fortgående terrorkrig. Hyckleri!

Det minsta en kritiker av Israels svar på krigshandlingar borde kräva är att Hamas omedelbart stoppar sin militära (läs terroristiska) gren och ger alla(!) sina resurser till de palestinier som verkligen behöver dem.

Gaza har missskötts i tolv år under PA. De fattigaste områdena i Gaza förtjänar mer än att tjäna som tillhåll för terrorister och baser för raketskjutningar mot israeliska samhällen norr om gränsen. Palestinier har utnyttjats igen och ungdomar och dess framtid kastats bort. Jag behöver nog inte nämna de förskolor raketerna träffar, du skulle inte bry dig, Ali, men kan du inte bry dig om palestinier som far illa av att de tvingas gå terroristers ärenden? Bryr du dig verkligen om palestinier? Det verkar inte så.

Det är dags för svenskar som vill palestinier väl att sluta stödja terroristerna bland dem och vandra med dem som vill ha fred.

Ali, du verkar vara uppriktigt nere om hela situationen men nere på ett minst sagt selektivt människofientligt sätt. Du kanske inte fattar att du ställt sig på en människorättsvidrig sida. Kasta propagandan, Ali, och försök se israeler som människor under attack.

Jag läste att du lärt dig älska fotboll och kommunism av din morfar. Finns det hat du kan ha fått av din morfar också? Kanske, kanske inte. Är det en tillfällighet att du ignorerar de antisemitiska utfallen som kommit från Iran och reglelbundet från Hamas? Dina utfall går utöver sansad kritik, Ali. Men jag räknar inte med att du förstår.

Jonas N sa...

Jasså, vänstern vill inte att Israel borde upphöra att existera.

Tänk vad lättad jag blev av det beskedet, anonym!

Jag trodde på fullt allvar att det var den gängsa känslan (att tala om övervägda ställnngstagande blir lätt lite tosigt när man diskuterar vänsters hållning) men nu intygar du alltså åt samtliga att det inte alls är så.

Ja, då har jag sannerligen blivit 'lurad'.

Men till mitt försvar får jag dock säga att det är många som har lurats, under många olika signaturer!

Kan du förklara deras 'lurande' också, snälla? Det skulle förenkla ytterligare för mig ...

:-)

Anonym sa...

Olof,

Vilken folkrätt hänvisar du till egentligen? Israel är en statsbildning vilken följde efter ett tidigare kolonialstyre, samt innan dess en brokig lång tid av olika makters inflytande i regionen.

Om Israelerna behärskar territoriet så är det deras land. Araberna har inget större anspråk i regionen än israelerna har. Vidar har judarna inget alternativt hemland, vilket knappast kan sägas om araberna.

Palestinierna har haft flera chanser att bygga upp något, men verkar inte intresserade. De har bara sig själva att skylla.

Felix Englén sa...

Jonas N:

Jag vill bara påminna om att den vänster, som du så intensivt hatar och försummar, erkände/erkänner Israel. I arabvärlden var det endast Iraks kommunistiska parti som emotsatte sig grundandet av Israel.

Israel övergick snart till ren mordisk maskin som vill utrota allt som kan påminna om en palestinsk identitet. Man välter olivträd, förminskar palestiniers rörelsefrihet, bygger en mur på ockuperad mark (ockuperad, enligt internationella avtal) och allt detta för att "söndra och härska".

Anonym sa...

Felix,

Varför är den ockuperade marken ockuperad?

Har du någon gång reflekterat över varför Israel känner sig tvingade att vidtaga dessa åtgärder?

Felix Englén sa...

Jag tror inte de har känt sig tvingade till att göra något. De har huvudsakligen gjort det för att de har kunnat. De erhåller ett enormt militärt stöd av USA och därför kunnat segra i de flesta konflikter. Det har ju funnits regelrätta krig mellan Israel och närliggande länder.

Men palestiniernas militanta kamp behöver inte bemötas med den brutalitet som det faktiskt gör och den närmast rasistiska förnedringen som civilbefolkningen får utstå dagligen. Om muren är en säkerhetsbarriär, stängsel, bollplank eller vad nu DN kallar det, så borde den ha byggts på legitim mark. Om Israel endast ockuperar av säkerhetsskäl så ska man inte bygga bostäder på marken.

Anonym sa...

Feilx,

De ockuperade områdena är vunna i krig, och skulle kunna inlemmas med Israel om Israel så vill.

Ditt ointresse för historiska fakta, och slöa antaganden om vem som är elak och vem som det är synd om är ju bara typiskt för svensk antiintellektuell vänster. Försök förstå att Israel har stått inför och fortfarande står inför ett hot om totalt utplånande -både som nation, och isåfall garanterat även som möjligt hem för judar. Arafat var aldrig intresserad av fred, och Hamas är inte intresserade av fred.

Uffe sa...

Försvararna av Israel hävdar att det är de som ahr historiens rätt.
Konflikten är naturligtvis komplicerad, men faktum kvarstår: palestinierna är den svagare parten som konstant motarbetas och plågas av den israeliska terrorstaten.

Jag betvivlar starkt att ni kan historien. Däremot har ni bevisat att högern som vanligt står på den starkares sida.

Varför försvarar ni etnisk rensning?

Jag skulle vilja att ni bosatte er ett år i Gaza eller på Västbanken. Många tidigare Israel-försvarare ändrade uppfattning när de väl insåg vidden av förtrycket.

Det är med sorg i hjärtat jag läser era inlägg.

Anonym sa...

Uffe,

Det är ren lathet att anta att den "svagare" är oskyldig. Den "svagare" är sponsrad av arabvärlden. Palestinierna har lånat sig till att föra krig mot Israel, och de har sig själva att skylla för sitt idag dåliga läge.

Jag vet inte riktigt vad du väntar dig att Israel skall göra när ena parten konstant vill ha ihjäl dem? Vad skulle du ha gjort?

Vet du vilka jättebelopp palestinska korrupta "ledare" har undanhållit sitt eget folk?

Paolo sa...

Jag rekommenderar här lite artiklar om Israel/Palestina-konflikten.

http://www.counterpunch.org/hass05102006.html

"Israel is 58 years old today. Israelis have already celebrated with barbecues and parties. And so they should, for they've pulled off an amazing stunt: the creation of a state for one people on the land of another - and at their massive expense - without incurring effective sanction." http://www.counterpunch.org/barrows05182006.html

Rekommenderar de fascistoida Israel-försvararna nedanstående artikel med.
http://www.counterpunch.org/tilley05112006.html

Anonym sa...

Paolo,

Det var inte mycket substans i dom artiklarna. Mest det vanliga tanklösa västhatet från vänsterfalangen.

När fanns den suveräna muslimska staten Palestina?

P.S: Den seriösa webtidningen du länkade till har reklam för "NEW VIDEO EVIDENCE -
Pre-positioned thermite and explosives caused the controlled demolition of the World Trade Center." Tjena...

Uffe sa...

Och vad förväntar du dig att palestinierna ska göra?

Det är sant att ledarna varit korrupta. En anledning till att folket röstade fram Hamas. Det politiska alternativ som var det mest trovärdiga.

Det är sant att den svagare parten inte alltid är oskyldig. Det är ofta sant att den svagare parten blir desperat och tar till desperata metoder.

Än en gång: liberala människor verkar i den här konflitken på fullt allvar mena att liberala rättigheter itne ska gälla för palestinier och att kollektiv bestraffning är rätt.

Och snälla du: hur började konflikten?

Det verkar som om du inte har en aning om hur läget ser ut i de palsetinska områdena? Men en sak är sen gammalt: den svagare parten, rent historiskt, de fattigare, får inte sin historia berättad för de privilegierade. Vinnarna, de starka berättar historien. Såna som du vill bara lyssna på dem.

Har du lärt dig allt du vet om konflikten av att läsa Per Ahlmark? I så fall kan jag bara beklaga det.

Allt palestinskt motstånd är varken terrorism eller våldsamt heller för den delen, men palestiniernas situation uppmärksammades först när man tog till våld.

Anonym sa...

Uffe,

Svara på det här bara: Jag vet inte riktigt vad du väntar dig att Israel skall göra när ena parten konstant vill ha ihjäl dem? Vad skulle du ha gjort?

Micke sa...

De ockuperade områdena är vunna i krig, och skulle kunna inlemmas med Israel om Israel så vill.
----------------------------------

Bra.Då har du heller inga som helst problem med att dom återtas med våld eller?

Paolo sa...

Men det är substans i det du skriver?

Och dessutom är det väl mer än bara substans i de artiklarna. Du har faktiskt inte läst de, din lilla lögnare. (Som väntat av vissa som tillhör högern. Jag gissar att du gillar Bill O´Reilly och Ann Coulter.)

Det enda du åstadkommer är ju att komma med nervärderande ord som "vänsterdravel".

Det är intressant att du fortfarande inte verkar anse att palestinierna är den svagare parten

Felix Englén sa...

Några internettroll talar om mitt ointresse för historisk fakta. Jag skulle kunna anta att personen är dum i huvudet och inte ska bemötas. Men visst, vi kan ju tala lite historia om ni vill.

En belgisk domstol har startade en rättsprocess för att få Ariel Sharon åtalad för brott mot de mänskliga rättigheterna, brott mot de internationella krigslagarna och brott mot den 4:e Genevekonventionen.
Nu öppnades en möjlighet att åtala de ansvariga israeliska ledarna och ledarna för den libanesiska milisen för massakern i Sabra och Shatila i södra Libanon 1982. Den belgiska
domstolen och den belgiska regeringen har blev utsatta för påtryckningar för att stoppa processen. Man mördade huvudvittnet och processen avslutades.

Förutom ansvaret för massakern i Sabra och Shatila är Sharon, i mångas ögon, ansvarig för den andra intifadan, genom sitt ytterst provocerande besök vid Al-aqsamoskén i Jerusalem. Syftet med Sharons besök kan bara ha varit att provocera redan uppretade palestinier att dra igång en revolt, därav ansvaret.

Anonym sa...

Paolo,

Jag förstår inte varför det spelar någon roll vem som är den svagare parten?

Den "svagare" parten dödar civila i Israel. Den "svagare" parten har stora delar av arabvärlden bakom sig som sponsor (tyvärr mest som terrorsponsorer). Den "svagare" parten får miljardbelopp i stöd från väst.

Är det inte av minsta intresse för dig att palestinierna bevisligen inte har sökt en fredlig lösning? Hur tror du att de skall få ett bra liv när det enda de strävar efter är att utplåna Israel? Tror du att en realistisk lösning är att Israel avvecklas? Om inte, vad tror du då är lösningen?

Uffe sa...

Du är tyvärr helt okunnig. (Eller så är du rasist som inte anser att palsetinierna har några rättigheter, och att etnisk rensning ibland kan vara berättigad. Churchill, en hjälte för många konservativa och en del liberala försvarade ju folkmorden på ursprungsbefolkningar med motiveringen att det gav plats för en ädlare ras.)

Palestinierna gör det alla motståndsrörelser brukar göra. Man kämpar för sina rättigheter och sin mark.

Ett sätt för Israel är att inte hela tiden förnedra palestinierna och stjäla deras egendom och vatten. Israelerna är de största bovarna i konflikten. Vilket dessutom bekräftas av all statistik som existerar. http://www.btselem.org/English/Statistics/Index.asp

Jag förstår att Israel vill försvara sig, problemet är att man i högre grad attackerar och mördar än försvarar sig.

Men problemet är att just nu och tidigare har konflikten i huvudsak ahndlat om jord. Dessvärre håller det religiösa på att bli alltmer ivolverat och på så vis riskerar konflikten bli helt olöslig.

Men som Israel också borde insett. Att fortsätta terrorisera palestinierna gör inte palestinierna mer fogliga.

Paolo sa...

Palestinierna har definitivt gjort flera försök till förhandlingar, problemet är att man inte vill nedlåta sig till att acceptera de patetiska smulor som Israel erbjuder.

Palestinierna har dödat civila. Det stämmer. Det är naturligtvis avskyvärt, och jag kan förstå den skräck som kan infinna sig hos israeler. Men de lever inte med det dagliga förtrycket dock. Israerlerna har en dräglig vardag till skillnad från palestinierna. Israel har dödat ännu flera civila bland palestinierna. Det verkar inte bekomma dig för fem öre, vilket än en gång bevisar vad mänskliga rättigheter innebär för dig.

Anonym sa...

Paolo,

Jag tvivlar starkt på att Israel har dödat mer civila, om du nu inte räknar varje civilklädd palestinsk stridande som civil förstås...

En titt i statistiken på mängden dödade kvinnor indikerar att det är just palestinierna som dödar civila.

Du hade dock inget förslag till lösning? Varför påstår du att palestinierna har erbjudits smulor, och om så var fallet, varför väntade Arafat med att promenera ut från fredssamtalen till sista stund, och varför var han helt ointresserad av vidare förhandlingar?

Sanningen är ju att Arafats hela existens var beroende av hans roll som stridande "guerilla"ledare. Han trivdes i denna roll, och var knappast intresserad av någon fred -under vilken han snabbt skulle föminskas till en bifigur.

Anonym sa...

1) Israel har dödat fler CIVILA än palsetinierna. Detta är ingen hemlighet.
2) Arafat insåg att han inte skulle överleva det sveket det inneburit om han gått med på det avtalet. Det var nämligen inget vidare för palestinierna.

Palestinier har haft förslag som Israel inte går med på,

Som situationen ser ut just nu, i detta nu, i Gaza är risken överhängande för en humanitär katastrof för palestinierna. Du verkar itne bry dig.

Det Israel måste göra är
1) gå tillbaka till 1967 års gränser
2) sluta terrorisera palestinierna: för att få stopp på den palestinska terrorismen bör man sluta upp med sin egen terrorism.

Se där. Där har du lösningen. Den är faktiskt inte svårare än så. För palestinierna det vill säga. För Israel är den oacceptabel och därför vill man hela tiden underminera varje fredsförsök av palestinierna.

Du anser att det inte har någon vikt om en part är svagare eller starkare i en konflikt? Ett oerhört ointelligent antagande.

Uffe sa...

Jag föreslår, att Israel-försvararen, läser på lite om:
1) Mänskliga rättigheter.
2) liberalismens principer (jag misstänker nämligen att du är liberal)
3) Historien från 1948 och framåt.
Och
4) Slutar läsa Per Ahlmark. Det är uppenbarligen inte hälsosamt för dig.

Godnatt. Du kan inte vinna den här debatten.

Anonym sa...

Är det verkligen NÅGON som tror på allt som direktör Ali påstår om hans eget sinestillstånd???

S-E-L-E-KT-I-VT !!!!!

Hundrafalt värre saker pågår utan att direktör Ali bryr sig..... :-(

Anonym sa...

Är det inte lite konstigt ändå:

Total Number of Palestinian deaths: 4209

* Children: 892
* Women : 273
* Men : 3044

Total Number Israeli deaths: 1113

* Children : 113
* Women : 305
* Men : 603

Konstigt nog har fler Israeliska kvinnor dött än palestinska.

http://en.wikipedia.org/wiki/Terrorism_against_Israel_in_2003#Total_Death_Toll_in_2003:_232

FE Jr sa...

Jag betvivlar äktheten i statistiken eftersom den kommer från en sida som vem som helst kan skriva på. Det känns helt fel att utgå ifrån sådant.

Här se denna listan:

Second Intifada Tables

Peter sa...

Vill gärna diskutera Israel-Palestina men har just nu en ytterst angelägen påminnelse;
Med anledning av att det är trettio år sedan, 2 juli 1976, Socialistiska republiken Vietnam proklamerades; Tack FNL. Tack Sovjetunionen och dåvarande Kina för det storstilade stödet i kampen mot imperialistdrägget.Tack Vietnams kommunistiska parti. Tack för att vi då, med Er draghjälp, kom en bit på på väg mot frihet, jämlikhet och rättvisa för hela jordens befolkning!

Felix Englén sa...

23 year-old, killed on 16.03.2003 in Rafah Refugee Camp. Did not participate in hostilities when killed. Additional information: An American peace activist. Was run over by a bulldozer that the IDF was using to demolish houses.

Anonym sa...

Rachel Corrie blev överkörd av en bulldozer. Det var av säkerhetsskäl.

Anonym sa...

Peter,

Svårt att veta om det var ironi, eller ej. För mig var det ju extrem ironi, men man vet ju aldrig...

Anonym sa...

Alla dödsfall är tråkiga. Det är naturligtvis rent vansinne att ställa sig framför en bulldozer som just står i färd med att riva ett hus. Särskillt i ett mycket spänt läge då man inte kan veta säkert vad föraren är i för sinnestillstånd. (Eller ens om föraren kan se en)

Om ni läser lite på wiki-sidan jag länkade till så kan ni läsa om mängder med hjältemodiga dåd inne i Israel. Spädbarn, barn, kvinnor och rubbet behandlas alla lika tjusigt.

Anonym sa...

Finns ett neuroligiskt tillstånd kallat; neglect. Betyder att man inte för ett ögonblick medger att det finns en andra sida av kroppen.

Allvarligt..... Hej Ali.....
Du blir så ensidigt och jag vet att du vänder dig till övertygade men det blir löjligt.

Anonym sa...

Maher Ashraf Faruk al-Mughrabi
7 year-old resident of Gaza city, killed on 13.06.2006 in Gaza city by gunfire from a helicopter. Did not participate in hostilities when killed. Additional information: Killed when the Israeli airforce fired missiles into a residential neighborhood in northern Gaza city.

Anonym sa...

Vilka vill styra människor mest?

Alliansen?
Vänsterkartelllen?

Diskvalificering om du vill babbla på om hur "kapitalet" styr etc..blabla typiska politiker esbati-svar.....

Du har en jävligt fet tumme Ali och du vill utnyttja den....

Anonym sa...

http://www.mfa.gov.il/MFA/MFAArchive/2000_2009/2003/8/Suicide+bombing+of+No+2+Egged+bus+in+Jerusalem+-+1.htm

Bilder en bit ned. Särskillt barnen är ju typiska hot mot den genomsnittlige Hamas-fightern. Shmuel Zargari var 11 månader. Hamas är ena riktiga hjältar.

Peter sa...

Vad jag hört och läst så levde araber (palestinier) och judar i sämja. Då före 48. T.ex. i Jerusalem. Det handlar inte om judendom kontra islam. Det handlar om postkolonial brittisk - amerikansk - New Yorkjudisk olje/regionkontroll. FN (förutsatt vindflöjeln Annan byts ut) skall skyndsamt besluta om en delning av regionen i proportion till befolkning och med hänsyn tagen till historisk och ur näringssynpunkt. Punkt slut. Slut med detta evinnerliga pseudoreligionstjafs. Vår, också det en intetsägande vindflöjel, UM Eliasson har inget att bidra med i kommande förhandlingar. För vår och allas skull.

Anonym sa...

Du reffar ett 2v gammalt fall (källa?) anonymous. Är du dum i huvudet?

Anonym sa...

Rätt uppenbart att det finns skrivbordsmördare bland vänstern här.....

Anonym sa...

Självmordsvänstern....

Knut Gunér sa...

Riktiga siffran om döda i konflikten.

Källa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Terrorism_against_Israel_in_2003#Total_Death_Toll_in_2003:_232

Anonym sa...

Siffror från Wiki

Anonym sa...

Peter,

"Det handlar om postkolonial brittisk - amerikansk - New Yorkjudisk olje/regionkontroll"

Var är oljan? I Jerusalem?
Kanske är "New Yorkjuden" med kroknäsan ute efter att erövra hela världen i ett "tredje rike"? Woody Allen kanske är den hemlige ledaren?

olydig sa...

Till de dårar som hävdar att "det är just palestinierna som dödar civila" kan det vara värt att nämna att sex gånger fler palestinska än israeliska barn har dödats sedan september 2000. Fram tom. den 20 juni i år hade lyckligtvis endast ett israeliskt barn dött, medan palestinska föräldrar har förlorat minst 29 barn inklusive dagens skörd. Det totala antalet, såväl som relativa andelen, dödade barn är högre för palestinierna än för israelerna.

Givetvis så kommer den israeliska staten fortsatt att åtnjuta den svenska bombhögerns fulla stöd, oavsett hur många barn staten Israel mördar. På sin höjd kanske man kommer mumla lite försynt om att Israel skulle begå misstag.

Anonym sa...

Olydig,

Vad är gränsen för "barn" i statistiken? Drivor med palestinska barn och ungdomar brukar ju visa hur "modiga" (korkade) de är på olika idiotsätt. Skillnaden är ju att de har sökt konfrontation på olika sätt. Ofta tillsammans med "vuxna" (några år äldre) stridande.

De som sitter på bussarna i Israel har inte sökt någon konfrontation alls. Eller trodde du 3-månaders och 11-månaders barnen var ute för att straffa någon?

Kerstin sa...

Egentligen borde man inte komma med en kommentar här, men nog tycks det mig som om väldigt många av Sveriges unga liberaler och moderater inte har ens rudimentära kunskaper om hur staten Israel kom till och vad som hänt sedan dess.

Anonym sa...

Kerstin: Det grundar sig i att MUF inte har någon intern utbildning utan har liksom några få ställningstagande som alla i förbundet i ren konsenus accepterar. När de väl har gjort det så börjar den selektiva uppfattningsförmågan ta vid när de läser tidningar. Men kom ihåg att den som aldrig läser någonting alls är smartare än den som läser enbart nyhetstidningar.

Tobias Smedberg sa...

Oaktat vad man tycker i den övergripande frågan om palestina-Israel så bör väl ändå varje människa med något sånär demokratiska grundvärderingar se - att vad som hänt senaste dagarna är bortom all sans, logik och allt som kan anses vara acceptabelt.

Varje politiker med självaktning borde rakryggat frångå den diplomatiskt urtvättade retoriken och tydligt deklarera sin avsky inför den terror och utrotning av ett helt folk som Israel nu genomför.

Peter sa...

"Anonymus" är inte enbart en egensinnig provokatör. Henom är dessutom direkt oförskämd. Henoms inlägg handlar om slag och hets hit och dit utan substans och konkreta fakta.
Uppenbart består N.Y. befolkning av en mycket stor andel judar. Helt odiskutabelt. En inte obetydlig av dessa sysselsätter sig med finansiell verksamhet. Internationellt och nationellt. Också det odiskutabelt. Ytterligare en del av sistnämnda bedriver sedan decennier lobbying i senat och kongress. Också det odiskutabelt. Israel/Palestina är beläget i en handels- och militärstrategisk viktig del av Medelhavet. Närheten till Irak och Arabiska halvön är uppenbar för var och en.

Anonym sa...

Tobias,
Vaddå för "utrotning"?

Peter,
Skönt att du bekänner färg. Judelobbyn i USA är naturligtvis problemet. Utan den så skulle det ju vara enkelt att mörda alla dumma judar i Israel, och därmed utplåna Israel helt. Problem solved! Det måste ju ha varit judelobbyn i Ryssland då som hjälpte Israel med vapen i intialskedet? Alltid dessa rika judar överallt...

Peter sa...

Bekänner färg? (anonymous) Jag är helt befriad från fördomar vad gäller ev. raser eller etnicitet. Eller vad är det du antyder. Har inte tid att käfta med nollor!

Anonym sa...

Dagens skämt:
"Jag är helt befriad från fördomar vad gäller ev. raser eller etnicitet."

De som tror att dom inte har fördomar brukar vara de som har de värsta fördomarna. Att ens påstå att man inte har några fördomar tyder på att man har noll självkännedom. En uppenbar fördom tycks ju vara att judar är rika.. (Och antagligen oförtjänt så också?)

Anonym sa...

Det räcker att fråga sig vilka som i retoriken försvarar Palestina för att veta vilken sida man skall stå på.

Kommunister är skit som ingen vettig människa vill göra gemensam sak med. De flesta människor utgår ifrån att när en kommunist säger något så förhåller det sig precis tvärtom.

När kommunister helgonförklarar palestinier och beskriver israeler som djävulens hantlangare, så har kommunisterna gjort det omöjligt för vanligt folk att sympatisera med palestinerna.

Undrar hur Ali bär sig åt när han gör sitt selektiva urval för sina empatiska känslor? Låter mer som retorik från en psykopat.

Anonym sa...

Den dagen som nomenklaturen i Mellersta östern börjar bry sig mer om det palestinska folket istället för sin politiska agenda om att skapa splittring mellan muslimer och väst, den dagen kan det palestinska folket upphöra att vara offer.

Lika länge som palestinierna skickar lite meningslösa hemmagjorda raketer och självmordsbombare då och då, lika länge kommer Israel att slå tillbaka.

Man kan ju fråga sig om det palestinska folket verkligen vill leva i misär, bara för att kunna ha en ihjäl en och annan israel lite då och då? Knappast, det är psykopatiska teokrater och andra idioter i den islamistiska politiska nomenklaturan som vill hålla igång konflikten.

Anonym sa...

I framtiden bör alla klagomål på att det inte finns någon demokrati i den muslimska världen hänvisas till de israeliska och amerikanska regeringarna, och till EU som tillåter att detta sker.

Budskapet till de arabiska folken är mycket tydligt: Ni får bara ha demokrati om ni röstar som vi vill, annars bombar vi sönder er och fängslar era politiker.

Ni kan vara försäkrade om att den israeliska armén intåg i Gaza kommer att fördröja själva tanken om demokrati hos många muslimer.

Ty de demokratiska framstegen följer tydligen med västerländska bomber och militära invasioner...

En katastrof för utvecklingen i MÖ.

Anonym sa...

Ett par ord: superior firepower

Vad än palestinier eller för den delen militanta islamister hittar på i världen så har det av er förhatliga väst (och där kan Israel inkluderas) alltid möjlighet att göra grus av precis vad som helst.

Det Israel gör i Gaza just nu är små små nålstick.

I WTC 9/11 dog 2,752 och USA invaderade och avsatte talibanerna i Afghanistan samt grävde upp Saddam ur ett hål och intog Irak.

Vad tror ni händer om Al-Qaida (eller någon av deras affiliates)lyckas med ett angrepp som tar livet av 10,000 - 100,000 amerikaner?

Den sida ni hoppas på kan aldrig vinna.

Yaxx sa...

Israel har naturligtvis rätt att skydda sitt territorium och sina medborgare. 1967 års gränser.

Så också denna gång. Att de med olika metoder försöker att rädda sin soldat är bara rimligt och hedersvärt - respekt för de egna. Men flygbombningar och bortförande av palestinska förtroendevalda är inte rimliga svar.

Tyvärr tyder de på att det primära syftet med de här aktionerna inte är att befria den israleiska soldaten; utan istället ytterliggare sabotera och underminera den palestinska myndigheternas möjlighter att effektivt leda och utveckla sitt land och territoriúm. Den kidnappade soldaten är bara ett svepskäl som man väntat på för att omvärlden och blödiga egna väljare skall tappa fokus.

En svag palestinsk myndighet är en förutsättning för att den stora planen med Sharons signum skall kunna genomföras: ensidig annektering av valda bosättningstäta delar av västbanken. Stunden närmar sig således för tidpunkten då Isreals "slutgiltiga" gränser skall tillkännages av Olmerts.

Sedan kan de lärde tvista om det är bra eller dåliga gränser. Om de faktiskt kan leda till fred.

Anonym sa...

Som jag sagt tidigare. Palestinierna kommer att tvingas på det de inte vill ha (eller åtminstone idioterna som styr och som har stöd av Esbati med vänner). En egen stat.

Yaxx sa...

..för övrigt är det intressant, som vanligt, att se hur slarvig Ali är när det gäller att hålla sig till konkreta fakta i sin retorik. Känslorna och engagemanget finns alltid där - men väl ofta så väljer han att tumma på verkligheten för att texten och slagorden skall få bättre tyngd och effekt.

Naturligtvis är Gaza inte jordens mest tättbefolkade område. Många människor på liten yta ja - men inte på långa vägar högst densitet på hela vår jord.

Anonym sa...

Märker att du föredrog att göra reklam för din bok Ali istället innan du skrev om utvecklingen Israel-Palestina. Jaja...man är sig själv närmast va?

Men det beror väl på att du är så nära tårarna? Gråt en skvätt över det som har hänt mot mänskligheten medans jag skrev detta inlägg då. Hundratusentals dödas av islamistisk milis i Darfur - Inga tårar hos Ali. Elstation bombas i Gaza - Ali gråter.

Jag kommer aldrig att fatta hur man kan vara så ensidig som dig. Hur fan kan man gråta på grundval av ens politiska tyckanden???

Anonym sa...

Tänk om Ali kunde skriva så här passionerat när Irans mini-Hitler pratar om att utrota judarna, när imamer i svenska moskeer pratar om att judiskt blod ska flyta och när israeliska barn och oskyldiga sprängs i småbitar av palestinier.

Men vi vet ju alla hur det är med den biten. Brunvänstern har sin agenda. ;)

Paolo sa...

Gaza ödeläggs för att man enligt retoriken ska rädda en soldat. Propoportionerna är jämförbara anser Israel. Bombhögern håller med.

Det är mycket substans i det högervännerna här skriver om. Man attackerar och attackerar och kommer med intellektuellt svagsinta orda som "brunvänstern".

Fortfarande inte ett ord om palestiniernas rättigheter. Högern visar än en gång att man inte menar ett skit med mänsklgia rättigheter.

Vad gäller Darfur, så gällde väl itne inlägget det, men jag tror att här är de flesta eniga, om att någonting måste göras. Men varöfr görs inget?

Den rika världen har inget intresse. Vänstern är marginaliserad.

Jag kommer ihåg när Kongo-Kinshasa led som värst då propagerade högern för att man skulle rädda irakierna undan folmord. Bo Lundgren hänvisade till Rwanda för varför USA hade rätt att gå in i Irak.

Högern, bombhögern, som tycker att krossade glasrutor är värre än svält, har alltid priortiterat en liten del av mänskligheten.
Inget nytt under solen.Enough said.

olydig sa...

Vad är gränsen för "barn" i statistiken? Drivor med palestinska barn och ungdomar brukar ju visa hur "modiga" (korkade) de är på olika idiotsätt. Skillnaden är ju att de har sökt konfrontation på olika sätt. Ofta tillsammans med "vuxna" (några år äldre) stridande.

Försvaret av Israels mord av barn visar med all önskvärd tydlighet på bombhögerns moraliska förfall, samt deras syn på människoliv. En bra palestinier är i deras ögon en död palestinier...

Angående "judelobbyn" som vår anonyme vän kallar det så är det ur ett statsvetenskapligt perspektiv relativt okontroversiellt att hävda att judarna i USA har en stor politisk makt i förhållande till gruppens storlek.

Seymour Lipset skrev om detta för ungefär 20 år sedan där han pekade på att den judiska befolkningen var mer koncentrerad, var mer organiserad och hade ett högre valdeltagande än andra grupper.

James Reichley har även pekat på att judarna skulle vara attraktiva för politiker på grund av att de är starka fund-raisers, är starkt representerade i nyhets- och nöjesindustrin, samt är koncentrerade kring viktiga stater med många elektorsröster som Kalifornien och New York.

Varför skulle det vara kontroversiellt att hävda att judarna har oproportionenligt stort inflytande över amerikansk politik? Att förneka det är endast att gå antisemiternas ärenden, eftersom det då kan framstå som man har något att dölja. Vad man dock måste fråga sig är: spelar det någon roll? Är de judiska väljarna en homogen grupp som röstar "judiskt"? Naturligtvis inte.

Men det betyder inte att det inte går att se mönster i väljarkåren. Det finns vissa hjärtefrågor som är av vikt, där försvaret av Israel (främst sedan början av 1970-talet) är den största och viktigaste.

Det går att se mönster i förflyttningen av väljarkåren, från demokraterna till republikanerna i slutet av 1970-talet då man var besviken på vad man upplevde som demokraternas svaga stöd för staten Israel och pacifism. Nathan Glazer skrev 1972: "To be 'liberal', might mean [...] to support leftists who wished to see Israel destroyed, to oppose american aid to Israel."

På ett liknande sätt kan man se en motsatt rörelse från republikanerna tillbaka till demokraterna under början av 1990-talet, då man var besviken på Bushs svaga stöd till Israel (i förhållande till Reagans starka stöd), samtidigt som den kristna högern var framträdande i såväl Reagan som Bushadministrationerna. Reichley citerar en judisk ledare som sade att de republikanska administrationerna "do not look jewish".

Är jag antisemit nu?

Anonym sa...

Hamas och Palestinierna skulle kunna få med sig världsopinionen (inte bara brunvänstern) på nolltid om de ville men tyvärr saknas intresse för detta.

A-K Roth sa...

Uffe, Kerstin och diverse andra tror tydligen fullt uppriktigt att de "kan" historien om MÖ, kommer med påståenden de tror är sanna.

Grupptänket regerar! Tänk om somliga av er kunde börja från början,studera utan den stadiga indoktrineringen?

Det talas om utrotning, etnisk rensning och annat som INTE ägt rum från israelisk sida. Många kommer regelbundet med rutinpropaganda man omedelbart kan förkasta som dravel, liksom ledaren i clichéer,Ali.

Hur bemöter man falskheter och ensidig demonisering och simpel propaganda? Kanske bara bäst ignorera. Men detta blir svårt när samma folk samtidigt ignorerar eller ursäktar dem som begår brott mot mänskligheten eller kommer med hot omgivna med antisemitiska toner som Ahmadinejad.

Som exempel på typisk aningslöshet en fråga till uffe som till synes är upprörd över "etnisk rensning":

Var har detta hänt? Araber tillåts inte bo i Israel? Om araber tillåts bo i Israel och (som du borde veta om du ger dig in i debatt) att många tusen araber har återvänt till Israel bara inom de fem senaste åren för att förena familjer, VAD TALAR DU OM?

Till alla som begråter att palestinska araber inte har en stat (utom Jordanien förstås):

Vad tycker ni att PA borde ha gjort sedan 1994 - när det bildades - för att starta självstyret, bygga upp samhället? Borde de ha avskaffat slummen i norra Gaza med de enorma medel världen har donerat? Borde de ha utvecklat landet för allas bästa? Eller tycker ni det har blivit bättre för palestinier att stordelen av stödet har gått till vansinnigheter som terrorkrig och korruption?

Har man inte inom PA helt misslyckats med kravet att stoppa terrorn och föra fram fredlig samexistens? Och tycker ni bara att det är som det ska vara, att föra krig mot Israel? Som många av er skriver har ni i hjärtat samma mål som Hamas.

Anonym sa...

Ali och hans lärjungar samlar någon procent av befolkningen.

99% har förståndet i behåll.

Enprocentsvänstern.....

Yaxx sa...

Till A-K Roth.

Som vanligt vältalig och tydlig i ditt perspektiv. Bra så. Men i detta enskilda fall med den bortförde israeliska soldaten - tycker du att Israels agerande har varit korrekt och rimligt? Faller det inom det mandat som Isreal med all rätt bör ha att försvara sig?

Ja eller nej?

Anonym sa...

Olydig,

Det finns tre sätt som mängden dödade palestinska barn kan ha blivit så högt:

1. IDF riktar in sig på att döda barn.
2. Statistiken ljuger.
3. Det finns en kultur bland palestinska barn som går ut på att visa sitt mod genom att utsätta sig för fara.

Vilket av alternativen tror du är det rätta?

Vad anser du om indicier som mödrar som är stolta och glada över att deras barn har dött martyrdöden? Pekar det på alternativ 1, 2 eller 3 som mest troliga orsak? Vad anser du om att palestinska skolor lär ut hat mot judar? Pekar det på 1, 2 eller 3 som troligaste orsaken?

A-K Roth sa...

Anon 1:01

Och tack och lov för det!

Från Der Spiegel, vad Hamas har i tankarna, en våg av kidnappningar:

http://service.spiegel.de/cache/international/0,1518,424370,00.html

Varför Israel reagerar hårt:

"...Israel har traditionellt varit mentalt förberett att lida svåra förluster när landets säkerhet står på spel - på samma sätt som palestinierna. Men en levande gisslan är en traumatisk händelse. Ingen israel som blivit bortrövad av palestinska terrorister - oavsett om det varit Hezbollah eller palestinska nationalister - har någonsin överlevt. Det ger en viktig förklaring till varför Israel [agerar] så hårt för att antingen frita gisslan eller utdela bestraffning..."

(Översättningen från Der Spiegel ett klipp från Dick Erixons blogg)

Ingen kidnappad israel har någonsin överlevt.....

Kom sedan och gråt dina krokodiltarar, Ali. Demonstrera och ha dig för terroristerna som tar oskyldiga liv varje dag i Mellanöstern. Tig om vansinniga sprängningar av civila i Irak. Tig om Ahmadinejads rasistiska utfall. Du är i gott sällskap. Men gråta kan du.

Anonym sa...

Om palestinierna använder barnsoldater så kommer dessa också att dö. Men det är klart, det är enklare att kasta skit på Israel när deras soldater (och var så säkra, mot sin vilja) tvingas till att försvara sig mot barn med automatvapen i hand.

Här kan man se bilder på hur palestinierna tränar sina barnsoldater.

http://gluefox.com/min/kontr/journal.htm

Av någon anledning så tror jag Ali kommer att ta bort denna post istället för att gråta över barnens öde.

A-K Roth sa...

Konsist och väl uttryckt av dibbuk:

"Ett slags utkast tvingas ta sitt ansvar · 30 juni 2006

När Israel valde att ensidigt – utan ersättning – lämna Gazaremsan jublade flera palestinska grupper, samtidigt som framförallt den israeliska högern protesterade. Jag förstår båda parter.

Palestinierna fick en chans att bygga ett eget samhälle, och ytterst en egen stat. För första gången någonsin! Låt den nykomponerade palestinska nationalsången ljuda i takt med den nyfixade fanans smattrande. Det resonemanget är lätt att förstå.

Den arabiska baksidan är givetvis att den avsedda statsbildningen även iklär sig vissa skyldigheter.

När över tusen raketer sedan avlossas mot israeliska byar, och flera israeler – militära eller ej – kidnappas, trodde man verkligen att man skulle fortsätta behålla en kvasicivil status? Knappast.

Vill palestinierna/hamas/PA/PLO iklä sig ett statsansvar innebär det även att man själva tvingas följa folkrätten. Så enkelt är det. Och så enkelt har det alltid varit.

Personligen skulle jag inte heller välja ett styre som gått till val på att utrota ett annat folk. Palestinierna valde trots det Hamas.

Ledsen att behöva ställa en ofin fråga, men varför i all världen skulle omvärlden uppskatta, eller ens acceptera ett sådant val!?"

Staffan W sa...

Uff, vilken otroligt låg nivå debatten alltid hamnar på när likud-killarna kommer inmarscherande...
Håller helt och fullt med:
"Oaktat vad man tycker i den övergripande frågan om palestina-Israel så bör väl ändå varje människa med något sånär demokratiska grundvärderingar se - att vad som hänt senaste dagarna är bortom all sans, logik och allt som kan anses vara acceptabelt."

Kan ni Israelkramare inte för en gångs skull uppvisa ett uns politisk hederlighet? De senaste veckorna har ett 20-tal palestinska civila dödats av israels arme. Man har slagit sönder viktiga grundfunktioner för att ett samhälle ska kunna fungera som elförsörjning. Man har godtyckligt arresterat palestinska ministrar och parlamentariker. På vilka grunder? Nu har ju alla förstått att den kidnappade soldaten bara var ett svepskäl.

Israels agerande är i sig självt det största hotet mot judars säkerhet. Om något underblåser antisemitism är det att vi tvingas åskåda hur en militärt underlägsen palestinsk befolkning utsätts för monstruösa övergrepp av en auktoritär och rasistisk ockupant.

Yaxx sa...

Till A-K Roth:

Tycker du att de åtgärder som Isreal har vidtagit med anledning av den borförda soldaten är rimliga?

Ja eller nej?

Anonym sa...

Staffan,

Varför tror du att man skulle ta någon som skriver "israelkramare" på allvar? Är du "hamaskramare"?

Anonym sa...

"De ockuperade områdena är vunna i krig, och skulle kunna inlemmas med Israel om Israel så vill."

Sant. Synd att de inte gjorde så från början.

Staffan W sa...

Israelkramare var nog det mildaste jag kunde komma på. Fascistoida sionister, faller det dig bättre på läppen?

Sebastian sa...

Jag förstår egentligen inte hur någon med vettet i behåll kan stödja den palestinska sidan i konflikten med Israel. Svaret är förstås att det inte handlar om ett stöd, utan ett motstånd. Mot Israel – och egentligen mot USA, demokrati, frihet, marknadsliberalism m.m.

På vilket sätt är palestiniernas sak en vänsterfråga? Eller en fråga om "mänskliga rättigheter, rättvisa eller humanitet"? Svaret är förstås: inte alls.

Extremvänstern utgår i sin analys ifrån att palestinierna har utsatts för en orättvisa. Men det betyder att man måste sakna historisk kunskap om området och bortse från att palestinierna och deras bundsförvanter i regionen ville utrota alla som inte var som dem. Trots att där bodde flera olika folk, och trots att judarna var i majoritet i de områden som FN gav till den judiska staten (precis som den föreslagna arabiska staten hae en arabisk majoritet). Men araberna ville ha allt för sig själva. De startade krig, rensade västbanken, Gaza och Jerusalem från judar, och förlorade, istället för att göra det enda rättvisa: att starta en erbjuden stat bredvid Israel. Det enda "orättvisa" med palestiniernas situation, ur deras synvinkel, är att de inte lyckades utplåna judarna.

Historien är aldrig snäll mot människor som vill förgöra sin nästa, starta krig – och förlorar. Men är detta verkligen orättvist? – Självklart inte. Bara för den sjuke eller fascistiskt lagde judehaataren, som har andra skäl för sin analys.

Trots att det egentligen var det israeliska folket som utsattes för orättvisa – för flertalet krig – så har araberna erbjudits fred och självstyre upprepade gånger av Israel. Problemet är bara att det inte är vad araberna vill. Deras religiösa ledare vill fortfarande att judarna utplånas, och de sitter nu vid makten i den palestinska myndigheten – invalda av flertalet. Är det då "orättvist" att folket får lida konsekvenserna av sitt eget val? Självklart inte. Men det är tragiskt.

Förresten, hur många gånger har de muslimska resp. arabiska staterna Turkiet, Syrien, Iran och Irak erbjudit den enorma kurdiska folkgruppen en egen stat? Exakt noll gånger.

Bara den som är helt okunnig om områdets historia kan fortsätta att påstå att palestinierna har utsatts för "orättvisa". Än mindre påstå att detta skulle ge dem rätten att bete sig som svin.

Men i extremvänstern finns det också olika föreställningar som för edt mesta är grundade i okunnighet, fantasi och romantik. Och moralisk sjuka. Ett exempel är att antyda att "svaghet" ger någon mer moralisk rättighet. Palestinierna sägs ha rätt att mörda för att de är svaga. Måste man verkligen förklara varför detta är fel? Hoppas inte det.

Sedan kan ju titta närmare på detta påstående. Om vi antar att Israel är "starkare" så måste vi fråga oss varför de är det. Ett rättssamhälle är alltid starkare än en diktatur och religiös fundamentalistsamhälle som det palestinska. En öppen debatt, intern självkritik, opposition m.m. gör Israel mycket starkare – också moraliskt, men framförallt intellektuellt – än detpalestinska och de övriga arabiska samhällena. En demokrati ska stödjas av en fri och demokratisk omvärld.

Man kan också fråga sig om den militära styrkan har någon betydelse i ett moraliskt land. Israel KAN utplåna det palestinska samhället på ett kick, men VILL inte. Palestinierna VILL utplåna Israel men KAN inte. Vilken är skillnaden mellan de två koncepten? Just det: moral.

En annan fråga som ständigt kommer upp hos extremvänstern är frågan om antalet dödade. Man hävdar att eftersom det absoluta antalet dödade palestinier är högre än det absoluta antalet israeler, så skulle det visa att det är Israel som står för agressionen i sammanhanget.

De flesta vuxna akademiskt utbildade skulle skratta åt ett sådant resonemang. Men inte Ungvänstern uppenbarligen. Faktum är att ANDELEN dödade civilpersoner av det totalt antalet dödade civila är störst bland israelerna. Det beror på att de palestinska terroristerna siktar in sig på israeliska civila: barn, kvinnor och män. Att det absoluta antalet dödade i alla kategorier är störst bland palestinierna är inte så konstigt, eftersom det är de som anfaller. I denna siffror ingår både självmordsbombare, medlemmar i terrorgrupper m.m. Här ingår också barn med sprängämnen runt midjan, eller kvinnor med kalashnikov eller kniv i barnvagnen, som försökt anfalla vid vägspärrar. Här ingår civila som dödats när de färdats tillsammans med terroristledare i en bil, och här ingår dödade palestinska civila som drabbats när terroristernas bomber som placerats mitt i ett bostadsområde sprängs. Och i siffran ingår också antalet palestinier som dödats av andra palestinier, exempelvis när en självmordsbombare sprängde sig i kön med palestinska arbetare som var på väg för att jobba i Israel. Även så kallade "kollaboratörer" som palestinierna brukar lyncha på öppen gata ingår i det totala antalet dödade palestinier.

Men även OM det hade varit så att andelen dödade civila palestinier hade varit större än den israeliska (vilket inte är fallet) så innebär inte det att man kan lägga alla andra analyser åt sidan. Det är inte den som dör mest som har rätt! Man måste vara oerhört begränsad för att ens lyfta fram ett sådant resonemang.

Det är alltså tur att extremvänstern har så mycket fel. Det hade varit mycket värre om den hade fått en stavelse rätt. Och det kommer aldrig att ske så länge som de fördömer en demokrati och dess rätt till självförsvar, mot ett fundamentalistiskt, kvinnoförtryckande, feodalt, patriarkaliskt och dödshyllande samhälle som sprider judehat och uppmanar sina barn att dö för att mörda andra, med syftet att utplåna fiendefolkets existens i regionen.

Nej, jag fattar inte hur någon enda vettig person kan stödja den palestinska jihaden mot Israel.

Anonym sa...

Var det nån som snackade om "enprocentsvänstern" och att Ali var isolerad i sina åsikter?

"Fifty-nine percent of Europeans say that Israel is a larger threat to world peace than North Korea, Iran or Afghanistan, according to a European Commission survey of approximately 7,500 Europeans, scheduled to be made public on Monday.

Given a list of 15 countries, including Iran and North Korea, Israel was listed as the greatest threat to world peace, the Spanish daily El Pais reported".

Anonym sa...

Ali jag gillar din blogg men nu är jag mycket besviken på att du låter fascister som öppet vill mörda och förnedra palestinska barn använder den här sajt till anslagstavla. De har hundra tidningar att skriva sin skit i, men ändå inte så grova kränkningar skulle inte ens sionistvänliga Dagens Nyheter publisera.

Anonym sa...

Staffan,

"Israelkramare var nog det mildaste jag kunde komma på. Fascistoida sionister, faller det dig bättre på läppen?"

Båda visar vad du är för en.
Vill du bli kallad "hamaskramare" eller ej? Kanske "bussbombskramare" känns bättre? På något sätt tror jag inte det...

Européerna stödjer Israel sa...

Till Anonym som hade en massa statistik:

Undersökningen som du hänvisar till är gammal och bygger på en otydlig fråga. När man frågade om hoten i världen så kunde man bara välja på Israel, inte på den israelisk-palestinska konflikten eller palestinierna. Därmed ser det ut som att det är Israel man menar när man egentligen menar konflikten mellan parterna. Men hela det missförståndet är nu historia, efter att rapporten fick hård kritik.

Enligt den allra färskaste underökningen från Pew så har stödet till Israel i Europa skjutit i taket sedan förra gången. I exempelvis Frankrike är man nu fyra gånger mer positiva till Israel än förut. Palestinierna får mestadels sjunkande siffror. Den här undersökningen skrevs det om i Sverige också, men man kommenterade bara reultaten om USA, som sade att misstroendet mot USA hade ökat. Man struntade att berätta att Israel till och med fick en egen sida i rapporten – så pass mycket hade stödet till Israel ökat.

Läs hela rapporten här:

Här är ett utdrag ur sammanfattningen:

More Sympathy for Israel in Europe

In past Global Attitudes surveys, the American public's strong pro-Israel stance set it apart from other countries. But that has changed as Germans, in particular, have become much more sympathetic to Israel in its dispute with the Palestinians.

Nearly four-in-ten Germans (37%) say they sympathize with Israel in the Mideast conflict compared with 18% who sympathize with the Palestinians. In March 2004, Germans' sympathies were evenly divided (24% Israel, 24% Palestinians).
The French also have become more sympathetic to Israel. Four years ago, French respondents sympathized with the Palestinians over Israel by roughly two-to-one (36% to 19%). Today, identical percentages sympathize with each side in the Israel-Palestinian dispute.

Staffan W sa...

Sebastian kommer med ett nytt försök till sionistisk historieförfalskning, inget nytt under solen och definitivt inte i Alis kommentatorsfält. För den som vill läsa mer om hur staten Israel grundades som resultat av judisk kolonisation och sionistisk terror lägger jag upp en länk till wikipedia:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Israels_historia

En annan artikel som också kan vara intressant, som bland annat behandlar den etniska rensningen som Israel genomfört mot palestinier och som våra "liberala" Israelkramare talar tyst om:

http://sv.wikipedia.org/wiki/1948_%C3%A5rs_arab-israeliska_krig

Anonym sa...

Inte undra på att Sverige beskrivs som Europas mest israelfientliga land. Resten av Europa diggar demokratin Israel, och håller mer på Israel än på palestinierna.

Förutom Hamaskramar-vänstern i det sossestyrda Sverige då...

Sebastian sa...

Haha!

Wikipediaforskaren "Staffan" plockar upp sin sönderstrimlade trovärdighet från golvet, och gör ett nytt patetiskt försök.

Wikipedia är en öppen "uppslagsbok" på internet där alla, inkl. Staffan W och vilken annan jubelidiot som helst, kan skriva. Staffan W läser så mycket Wikipedia att han snart borde ha en doktorsexamen i Wikipedologi med Internet Explorer.

hahaha!

Anonym sa...

Nä jag tror att man skulle kunna kalla Staffan W för Wikipedofil. :)

Yaxx sa...

Sebastian:

Vad är det som inte stämmer i de bägge wikipedialänkarna? Kan du ge några faktiska exempel på felaktigheter?

Helmersson sa...

Man kan också fråga sig om den militära styrkan har någon betydelse i ett moraliskt land. Israel KAN utplåna det palestinska samhället på ett kick, men VILL inte. Palestinierna VILL utplåna Israel men KAN inte. Vilken är skillnaden mellan de två koncepten? Just det: moral.

Det här var något av det bästa jag har läst på år och dag! Äntligen en vettig kommentar här.

Anonym sa...

Staffan W!!! Förnekarnas förnekare !!! Du skulle förneka att solen gick upp idag om det nu passade dina syften. Men jag beundrar din ihärdighet. Totalt mosad i otaliga argumentationer men vips är du där igen med lite wiki!!

Staffan W sa...

Hehe, så "anonym", från tråden "Cosatu stödjer Israelbojkott" är nu tillbaks som "Sebastian"? Samma nivå på argumentationen. Jag rekommenderar alla som är nyfikna på hur fradgande sionister jobbar att ta sig en titt på den debatten.
Det är personanagrepp och hat, personangrepp och hat. Alla som har en Israelkritisk inställning ska skrämmas till tystnad.

Naturligtvis är det inget fel på Wikipedias artiklar, de vägs hela tiden mot kritik och inte ett ord publiceras utan att vara väl motiverat. Det som gör att Sebastian med fler får tokspel när man nämner Wiki är ju helt enkelt att den inte presenterar den sionistiska historieförfalskningen som gällande sanning.

Apropå Hamas-kommentaren ovan så tycker jag att det är lite lustigt hur Israelkramare alltid ylar om palestinsk terrorism, när man vet att sionistisk terrorism var avgörande för Israels grundande. Israeliska premiärministrar har varit medlemmar i terroristgrupper.

Själv tycker jag naturligtvis inte bättre om Hamas militanta gren än om Sternligan. Politisk kamp måste föras med andra medel än terror mot civila. Något för Israels armé att fundera på också kanske?

Anonym sa...

Staffan W står för Staffan Wikipedia.

Anonym sa...

Israelkramarna förstår inte palestiniernas lidande. Vill itne förstå det.

Palestinierna vill utplåna Israel?
Israel har moral?

Du har ingenting att komma med, mer än dessa anti-intellektuella påhitt.

De flesta palestinier och israeler vill leva i friehet och trygghet. Israels ockupationsmakt bär skulden till att ignen kan leva i frihet och trygghet.

Se vad Israel gör nu för i helvete!!!

Israelkramarna är fascister.

Anonym sa...

Israelkramare?
Självklart!

Mycket hellre än att vara palestinakramare eller Hamas-kramare.

A-K Roth sa...

Staffan W, man undrar och undrar vad som driver dig och andra grupptänkare som sitter fast i hjulspåret i denna genre. Kan du verkligen inte bättre än att kasta invektiv och epitet? Kan du försöka hålla dig till sanning och fakta? Tala om handlingar och aktioner. Tala om vad palestinierna i din syn ska göra. Ska man tolerera att fattiga tättbefolkade kvarter i Gaza används som raketbaser och som rekrytering av bombare av ett grannland eller tycker du PA/Hamas/PLO har haft och ska ha någon som helst skyldighet att skapa ett fredligt samhälle för sitt folk?

Tror du palestinier kan äta vapen och raketer eller skulle det ha varit bättre att ha använt omvärldens omfattande gåvor till att ge framtidshopp till folket?

Vore det fegt och skamligt av en vänstersvensk att kräva fredlig positiv handling från de styrande inom PA?

Jag anser att PLO/PA var grovt skyldiga till barnmisshandel och Hamas visar sig var sju tunnor värre; de vill att mödrar uppfostrar sina barn att bli martyrer. Hur kan du stödja en sådan organisation? är du och Ali verkligen religiösa fanatiker? Det trodde jag inte. Jag hade för mig att svenska vänstern var sekulär (bortsett den politiska tron förstås), men bekymrar ni er inte för sekulära palestinier som far illa under teokratiskt styre?

Anser du verkligen på allvar att dem som vill att palestinier ska få chansen att skapa en fredlig stat är fascister eller är du bara förbannad och vill kasta skit??? Anser du på fullt allvar att att dem som tycker att brottslingar ska häktas är fascister??? Det sätt på vilket du använder ordet sionist behöver jag inte gå in på men det visar att du är indoktrinerad och inte har en frisk attityd om konflikten.

Du och alla som vill kan kritisera överreaktioner från israelerna i den här kidnappningshistorien men kritiserar du inte samtidigt de vidrigheter Hamas står för har du ställt dig på terroristers sida. Du gillar att Hamas begår en krigshandling? Du vill att man förhandlar om denner värnpliktige även om man vet att det är början på en kidnappningsvåg? Du vet säkert att inte en (1!) israel av dem som under åren förts bort av olika palestinska grupper har återfunnits i livet.

Palestinierna lider än mer från sina sk ledares krigshandlingar och Israels jakt på dessa brottslingar. När kommer du, Ali eller andra propagandister att få vettet eller modet att inom partiet tala emot vansinnigheterna Hamas står för? Kanske komma ut med en ploklamation som tar avstånd från vad Hamas står för? Kanske för mycket begärt av dem som välkomnat och gullat med terrorister sedan man först gullade med slaktaren Arafat.

Som att tala till en vägg, antar jag. Länge leve intifadan, jihad och hela den terroristiska faderullan! Yeeha!

Anonym sa...

"Israelkramarna förstår inte palestiniernas lidande."

Palestiniernas lidande är deras eget fel. De terrorister som de länge har stött, och nu valt in till sin regering, bär ansvaret. Inte minst nu, efter att de anföll Israel, tog sig in på israeliskt territorium, anföll en bas, dödade två värnpliktiga och kidnappade en annan värnpliktig, och mördade en civil 18-åring. Förutom de tusentals raketer de skjuter in över gränsen mot israeliska bostadsområden. Folkrätten är klar och tydlig: palestinierna är anfallare och krigsförbrytare.

Om de hade skött sitt eget "samhälle" i Gaza, som inte är "ockuperat", så hade det varit en annan situation.

Staffan W sa...

"Du gillar att Hamas begår en krigshandling? Du vill att man förhandlar om denner värnpliktige även om man vet att det är början på en kidnappningsvåg? Du vet säkert att inte en (1!) israel av dem som under åren förts bort av olika palestinska grupper har återfunnits i livet."

Var fick du det ifrån att "jag gillar att Hamas begår en krigshandling"? Citat tack? Jag är rätt trött på dina lögner vid det här laget. Jag har vid flera tillfällen sagt vad jag tycker om Hamas, senast för några timmar sedan i den här tråden. Att du låtsas inte veta visar bara vilken ohederlig debattör du är. Uppenbarligen är debatten omöjlig för er att vinna med sjyssta medel, så ni måste hatbomba och lägga påhittade argument i meningsmotståndarnas munnar.

Och du påpekar alltid i ALLA dina tramsiga inlägg hur elaka Israels kritiker är som inte i alla lägen också kritiserar Hamas. Tydligen så är det viktigare att kritisera den ockuperade, underlägsne parten i den här konflikten än att ifrågasätta Israel. Hur vore det om du själv började bita ifrån mot Israels övergrepp? De senaste veckorna har ett 20-tal palestinska civila dödats av israelisk militär. Vad har du att säga om det? Vad har du att säga om den nuvarande invasionen? Arresteringarna av parlamentariker och regeringsmedlemmar? Krossandet av den infrastruktur som ett samhälle behöver för att fungera? Vad har du att säga om något av de alla övergrepp som Israel gör sig skyldig till? Inte ett vitten! Du är en försvarare av brott mot de mänskliga rättigheterna, som sitter och hejar på det vinnande laget med stridsvagnarna och skäller på det förlorande laget som krossas under samma stridsvagnar.

Anonym sa...

Dagens nyhetstelegram:

Arabiska slavdrivare i Kalifornien höll 14-årig flika i två år.

LA Times rapporterar att slaveri med mindreåriga tjänare och pigor är vanligt i arabvärlden. Här är ett exempel med en 12-åring.

Yaxx sa...

Till a-k Roth:

Många brott har begåtts av palestiner i det palestinska folkets namn under de senaste 50 åren. Hamas har gjort mycket ont som organsiation - uppmuntrat till våld. Ett våld som Isreal har rätt att försvara sig emot.

Anser du att det isrealiska agerandet till följd av bortförandet av den israeliska soldaten är rimligt och moraliskt värdigt Israel?

Ja eller Nej?

Anonym sa...

StaffanW

"Tydligen så är det viktigare att kritisera den ockuperade, underlägsne parten i den här konflikten än att ifrågasätta Israel."

Jag trodde att du hade läst Sebastians kommentar ovan. Du måste vara osedvanligt dövblind. Så här stod det:

Men i extremvänstern finns det också olika föreställningar som för edt mesta är grundade i okunnighet, fantasi och romantik. Och moralisk sjuka. Ett exempel är att antyda att "svaghet" ger någon mer moralisk rättighet. Palestinierna sägs ha rätt att mörda för att de är svaga. Måste man verkligen förklara varför detta är fel? Hoppas inte det.

Sedan kan ju titta närmare på detta påstående. Om vi antar att Israel är "starkare" så måste vi fråga oss varför de är det. Ett rättssamhälle är alltid starkare än en diktatur och religiös fundamentalistsamhälle som det palestinska. En öppen debatt, intern självkritik, opposition m.m. gör Israel mycket starkare – också moraliskt, men framförallt intellektuellt – än detpalestinska och de övriga arabiska samhällena. En demokrati ska stödjas av en fri och demokratisk omvärld.

Man kan också fråga sig om den militära styrkan har någon betydelse i ett moraliskt land. Israel KAN utplåna det palestinska samhället på ett kick, men VILL inte. Palestinierna VILL utplåna Israel men KAN inte. Vilken är skillnaden mellan de två koncepten? Just det: moral.


Förresten: vem är starkast? En gravid kvinna på bussen, eller palestiniern som stiger på med ett bombbälte runt midjan och spränger henne och fostret till köttslamsor?

Just det: palestinier siktar in sig på civila. Israels militär gör allt för att undvika civila, och istället slå till mot terroristerna som gärna gömmer sig bakom civilbefolkningen.

Fredrik sa...

I prefer Israeli girls.

Anonym sa...

Kom igen grabbar, vi fortsätter den spännande debatten på Johan Norbergs blogg.

/liberalmupp

A-K Roth sa...

Staffan:

Jag opponerar mig mot DITT syndabockstänkande, ditt propagandistiska språk och kom med en fråga. Såg du inte frågetecknet? Vad vet jag vad du tycker när du ägnar dig åt att kasta epitet och tvivelaktiga omdömen. Detta är exempel på vad du häver ur dig och som jag omedelbart ser som dumheter, säkert uppriktigt känt osv men som ger en falsk bild av konflikten. Du vill att man tar dig på allvar? (obs, fråga med frågetecken och allt) Mina kommentarer inom klamrar för att förtydliga vad jag anser fel:

israelkramare som ylar [sic] om palestinsk terrorism, rasistisk ockupant, likudkillarna, sionistisk historieförfalskning, Om något underblåser antisemitism... [så akta dig då, Staffan, så att du inte sprider det!]..., den etniska rensningen som Israel genomfört mot palestinier [???, sist var det bara judar som rensades ut från Gaza och araberna som inte flydde är ju kvar i Israel plus tusentals invandrade araber som du vet om du följer med]

Ser du inte att du kastar invektiv och kommer med propagandistiska utfall? Om du verkligen tror på dem ser du dem nog inte.

Jag har också så här på morgonen (långt västerut) försökt lusläsa och hitta vad du skrev att du skrivit om Hamas' aktioner men hittar det inte. kan inte ha varit mycket då. I stället slås jag att man "ylar" om terrorism som vore det av ingen betydelse.

A-K Roth sa...

Yaxx:

Förlåt att jag dröjt med svaret. Du vill ha ja eller nej. Ack, ack, ack.....

Jag ser inte samma nyheter som du. Jag ser CNN och andra amerikanska sändningar, läser svenska nyheter på nätet etc. och sitter tyst, ledsen och uppgiven när jag ser Israels svar på krigshandlingarna och terrorismen och att oskyldiga som vanligt lider.

Hamas' tvåtungade representanter har jag ingen sympati för. I min syn har Hamas som nu råder och PLO/PA före dem skyldigheten att stoppa anfall mot civila israeler OCH att ordna ett fredligt samhälle för palestinierna.

Jag har väntat i 50 år på att terrorn ska sluta. Före 67-kriget var det kindergartens i norra Israel som bombades. Att se svenska de facto supportrar av avskyvärda handlingar är svårt (ord kan inte beskriva hur jag föraktar dessa) , så jag kommenterar deras dumheter ibland. Somligt får stå obesvarat, t.ex. sign. olydig som spenderar mycket energi pa att övertyga folk om den fasansfulla "judelobbyn". Mycket av osmaklig karaktär ser man mellan raderna här och man hejar på varann. Men man tiger om Hamas, Ahmadinejads utfall, Syriens och Irans inblandning i terrorn.

Alla talar om den kidnappade men glömmer de dödade två, och de tusentals raketbeskjutningarna (quassam och katyusha) som terroriserar fattiga samhällen norr om Gaza. Hur mycket ser man om det i svenska media?

Jag har inte hjälp av någon Bo-Inge eller annan personlighet att tyda det som händer (tack och lov). Jag vet att Iran och Syrien står bakom finansieringen av upptrappningen. Jag vet att Israel är ansatt av ett terrorkrig och att Hamas vägrar stoppa attackerna. Det är liksom inte på deras agenda. Någonsin.

Om Israel har överreagerat? Ja, förmodligen ofta. Och jag har bara frågor då jag inte känner till alla fakta (i motsats till svenska besserwissrar som redan kan allting) När det gäller riktade mord mot terrorister som planerat och planerar flera attentat mot civila ska man kanske bara låta det vara? Ska man bomba raketbaserna? Tyvärr sitter de mitt bland folket i många fall. Ska Israel sitta och låta civilbefolkningen ta mer? Folket kan inte skicka sina barn till skolan! Jag vet inte om det var nödvändigt att flyga och hota över Assads palats även om jag vet att Syrien huserar den som styr Hamas aktioner.

Mitt svar kommer nog inte att tillfredsställa dig. Jag har nog lite av Golda Meirs syn, att det är vidrigt att israeler har tvingats göra handlingar man inte vill göra för att stoppa 4-5 utplåningskrig och ett fortgående terrorkrig. Hur kan det inte ha påverkat samhället? Hur skulle det ha varit om Israel aldrig slog tillbaka?

Samtidigt ser jag det här mot bakgrunden av svenskar som här hejar på och rutinmässigt ger stöd till terrorgrupper. Därför kommenterar jag det.

Jag ser med avsmak på många av Israels aktioner. Jag har också sett Israel vara avvaktande.

How's that for a non-answer? :)

Staffan W sa...

Visst läste jag "Sebastians" teori om att makt ger rätt, men jag tyckte den var så urbota dum att jag inte skulle behöva ägna ens två rader till att kommentera den. uppenbarligen så överskattade jag vissas intelligens.

Så den starkare parten i en konflikt är det på grund av sin moraliska överlägsenhet? Intressant. De svarta under apartheidåren i sydafrika var alltså moraliskt underlägsna? Taiwan är moraliskt underlägset fastlandskina? Vad är det för rasistiskt trams som ni sitter och tuggar? Israel sitter säkert i sadeln tack vare ett ovillkorat stöd från världens enda kvarvarande supermakt. Varken mer eller mindre. Och när det gäller dess politiska och moraliska överlägsenhet så har vi ju alla kunnat se de senaste dagarna vilken respekt man tillskriver demokratin; Palestinas folkvalda regering och parlament har arresterats som en del i en massiv destabiliseringskampanj.

Och till AKR:

"Vad vet jag vad du tycker när du ägnar dig åt att kasta epitet och tvivelaktiga omdömen."

Du är ju läskunnig? Du har ju kunnat sampla utdrag ur mina andra inlägg så varför är det så svårt för dig att notera dem där jag har tagit avstånd från Hamas och andras angrepp på civila? Selektiv blindhet? Du har uppenbarligen bestämt dig för vilken meningsmotståndare du föredrar. Det är lättare att hetsa upp sig och höja tonläget om man får kalla alla som inte håller med för terroristsympatisörer?

Sen så aktar jag mig alltid för att sprida antisemitism. Det skulle aldrig falla mig in att komma med svepande påståenden om judar si eller judar så. Jag har träffat för många politiskt klarsynta och beundransvärda judar för att ens komma på tanken. Det är ni Israelkramare som själva sår frön till judehat genom att försöka stämpla alla som kritiserar den israeliska statens herrefolksmentalitet gentemot palestinierna som antisemiter.

Det var dock glädjande nyheter att du "ser med avsmak på många av Israels aktioner"! Kan du specificera lite? Vad är det som upprört dig de senaste dagarna?

"Alla talar om den kidnappade men glömmer de dödade två,"

Och själv är du rätt duktig på att glömma att nämna de palestinska civila som dödats av den israeliska militären. Ett 20-tal bara de senaste veckorna.

Yaxx sa...

Till a-k Roth:

Jag fann ditt svar gott. Var primärt nyfiken på om du ställde dig bakom alla handlingar som Isreal företar sig i konflikten till 100%, oavsett om de moraliskt är försvarbara eller ej. Jag har fått lite det intrycket tidigare när jag har läst dina kommentarar, men finnder det glädjande att också du kan se gråskalan.

Själv är jag en stor anhängare av Isreals rätt att existera och bygga en nation byggd på demokrati och människovärde. Jag hoppas att landet och dess folk har en framtid.

Tyvärr är jag inte säker på att den framtiden finns om den nuvarande politiken med bosättningar, och allt som den för med sig står fast. Bosättningarna är ett gift för Isreal - ett gift som fräter sönder och delar staten innefrån samt ständigt eggar och samlar nya fiender utifrån.

Israel har under hela sin existens vandrat på slak lina - jag vill inte se landet falla på grund av för häftiga rörelser i en inte särskilt förlåtande omvärld.

Tyvärr är inte det israeliska ledarskapet anno 2006 av samma moraliska virke som 1967. Det oroar.

Anonym sa...

"Staffan W"

Så här skrev Sebastian:

Man kan också fråga sig om den militära styrkan har någon betydelse i ett moraliskt land. Israel KAN utplåna det palestinska samhället på ett kick, men VILL inte. Palestinierna VILL utplåna Israel men KAN inte. Vilken är skillnaden mellan de två koncepten? Just det: moral.

Du vinner alltså inga poäng på att försöka förvränga det som sägs. Din jämförelse blir alltså fel:

"De svarta under apartheidåren i sydafrika var alltså moraliskt underlägsna?"

Nej, precis tvärtom. De svarta hade moralen på sin sida och vann. Precis som Israel. Den fysiska styrkan har ingen betydelse. Det är den moraliska styrkan som räknas i längden.

När den sårbara och utsatta gravida israeliska kvinnan på bussen mördas av den fysiskt starkare palestinska terroristen med sprängämnen runt midjan så är det palestiniern som har övertaget. Men i längden så kan inte sådant moraliskt sjukt barbari vinna.

Det är tragiskt att du inte verkar vilja förstå denna grundläggande livssanning.

A-K Roth sa...

Staffan:"...Om något underblåser antisemitismen...",

skrev du i ett inlägg. Det får mig att undra om du skyller judehat på hur Israel agerar. Varför annars uttrycka det så eller ens ta upp det? Men det finns ju inget stopp på hur du lägger ut det.
Här kommer det igen:

"...Det är ni Israelkramare som själva sår frön till judehat genom att försöka stämpla alla som kritiserar den israeliska statens..." komplett med invektiv igen (Israelkramare) och lögnen om att man inte "får" kritisera Israels agerande. Vad får du allt ifrån? Ali?

Bäst man aktar sig att på något vis visa att man är absolut mot terrorn ,för ber man att folk kräver stopp på det i anständighetens namn är man "Israelkramare" och det är fult.

Ditt sista inlägg är inte bättre än dina tidigare i att undvika klichéer. Du får till och med in vandringssägnerna "apartheid" och "herrefolksmentalitet" som vore det etablerat faktum. Och du har inte fördomar? Milda makter, du får väl stå emotsagd. Du begriper ju inte vad du gör!

Kom med ett citat som visar exakt vad du skrev om Hamas för jag hittade det inte i denna tråd där den skulle vara. var det en lögn att du talat emot Hamas agenda, rasism och terrorism? Hur mycket kan du egentligen om Hamas' utbredda terrornät med Meshal - han som planerade kidnappningen - skyddad av Assad i Syrien?

Sök dig till Dick Haas' blogg. Han skriver från plats men är inte nådig mot svenska hamasstödjare och traditionell svensk vinkling, arafatgullande osv. Enligt senaste artikel har Israel börjat sansa sig och skicka stöd - 600 lastbilar på väg - till nödställda. Tydligen har man velat visa sin makt i hoppa tt Hamas ska förs†å att de inte gör om detta. Futilt antar jag. Och det har fört mer lidande med sig.

Om antalet dödade får du komma med länk. Alla oskyldiga som dödas är en tragedi. Just därför är det av största vikt att ingen viftar bort i förbigående det som drar så mycket lidande med sig, palestinska terrorgruppers aktioner.

Sedan pressens lögnaktiga hysteri om Jenin, lögnerna om gangsterna som vandaliserade födelsekyrkan och svenska dumsvenskars hyllande av dessa som man vet länge hade terroriserat betlehemborna med sina skjutvapen och, nu sist, fördömandet innan fakta var inne om händelsen på stranden i Gaza kan man bara inte acceptera allting. Sorry. Enligt SvD har minst en människa dödats. Ansvaret för det blir väl delat. Men den som kidnappade en värnpliktig för att göra utpressning - man vill fria mördare - förtjänar det största fördömandet.

Staffan W sa...

Sebastian skrev mycket dumt:

"Sedan kan ju titta närmare på detta påstående. Om vi antar att Israel är "starkare" så måste vi fråga oss varför de är det. Ett rättssamhälle är alltid starkare än en diktatur och religiös fundamentalistsamhälle som det palestinska."

(fetstilen var min)

Om vi arbetar vidare med hans logik så får vi väl anta att de svarta i sydafrika var moraliskt underlägsna under den långa perioden av vitt förtryck, men sedan gjorde en omkörning och blev moraliskt mer högstående än PW Botha på nittiotalet? Snurrigt? Lite. Jag försöker bara utröna konsekvenserna av en världsbild där militär underlägsenhet är ett resultat av moralisk sådan. Det måste ju onekligen vara bekvämt (för en opportunist och stövelslickare) att hålla sig med en ideologi som alltid låter honom heja på vinnaren.

Sen grubblar jag också lite på varför, om Israel är den moraliskt högstående parten, de har överlägset flest antal civila dödsoffer på sin meritlista?

Anonym sa...

Nej, andelen dödade civila israeler är långt mycket större än andelen dödade civila paestinier.

Staffan W sa...

" Det får mig att undra om du skyller judehat på hur Israel agerar. Varför annars uttrycka det så eller ens ta upp det?"

Naturligtvis gör jag det. Med det inte sagt att det är en adekvat reaktion. Men att Israels agerande underblåser antisemitism i mellanöstern och på andra håll behöver vi nog inte ens diskutera. Är du av en annan mening?

Så här skrev jag om Hamas i den här tråden, jag har skrivit samma sak till dig åtminstone en 5 gånger tidigare, det är lustigt att det aldrig går in i skallen:

"Själv tycker jag naturligtvis inte bättre om Hamas militanta gren än om Sternligan. Politisk kamp måste föras med andra medel än terror mot civila. Något för Israels armé att fundera på också kanske?"

Sen slutligen AKR, du får fan välja: antingen slutar du gråta krokodiltårar över hur hemskt illa jag och andra uttrycker oss med såna otäcka invektiv som "Israelkramare" mm, eller så slutar du själv också att använda ord som "svenska dumsvenskar, pressens lögnaktiga hysteri, arafatgullande, svenska besserwissrar som redan kan allting"... Listan kan göras längre och grövre, har bara kollat dina senaste inlägg i den här tråden. Man kan inte både ha kakan och äta den.

A-K Roth sa...

Men Staffan, detta är ju sant:

"...pressens lögnaktiga hysteri, arafatgullande, svenska besserwissrar som redan kan allting"...

Pressen var ju hysterisk, den var frenetisk och lögnaktig om Jenin och Betlehemskyrkan bara för att nämna ett par instanser. Svenskar i regeringsposition gullade med Arafat till det grövsta och gav den brottslingen legitimitet. I det långa loppet har det skadat palestiniers sak enormt. I detta var svenskar inte ensamma men jag brukar kommentera svenska ageranden på svensk blogg.

"Dumsvenskar" ber jag om ursäkt för då det är orättvist mot anständiga svenskar. Får väl gå tillbaka till "ensidiga demonisatörer".

Besserwissrar finns i alla länder och det finns även svenska sådana. Besserwisser är f.ö. ett helt legitimt ord.

Här är ditt "fördömande" av Hamas:

"Själv tycker jag naturligtvis inte bättre om Hamas militanta gren än om Sternligan. Politisk kamp måste föras med andra medel än terror mot civila. Något för Israels armé att fundera på också kanske?"

Jaha. "Tycker naturligtvis inte bättre om"! Inget okvalificerat fördömande av Hamas som du anser för en "politisk kamp". En legitim sådan, eller? Lite i förbigående avståndstagande utan att direkt fördöma Hamas' aktioner. Vad kan du egentligen om Hamas, dess styrande, dess agenda för de egna, deras mål, deras islamism och intolerans av otrogna, kristna och judar, deras antisemitism?

Nyhet för dig: Hamas är en terrororganisation. Hamas för både krig och terror. Deras icke-militanta gren arbetar tillsammans med den militanta. Indoktrinering, hjärntvätt, rekrytering av självmordsbombare, hyllande av samma. Du kan inte förmå dig att med kraft förkasta denna organisation? Kan du kräva att gruppen ska avväpnas?

Sternligan, blev inte den avväpnad för decennier sedan? Avväpna Hamas NU. Dess "kamp" är inte legitim. Hade Sternliga opererat nu hade jag varit dess största motståndare liksom jag är motståndare till judiska terrorgrupper som krupit upp men som med rätta stoppats.

Om du väljer att se Israels svar på terror och krigshandlingar och kidnappningar av värnpliktiga som terror får du stå för det. Men är det vettigt? Är det smart? Är det rätt?

En sak till:

Att svära, domdera och befalla som du gör är inget vidare sätt.

Staffan W sa...

Men snälla AKR, har du helt fått fnatt? "Svära domdera och befalla"? Tittade du dig i spegeln när du skrev det?

Okay, skit i att rensa ditt eget språk från hetsiga invektiv och fortsätt stämpla dina meningsmoståndare som det ena eller det andra. Men SLUTA upp med att försöka vinna sympati genom att gråta krokodiltårar över hur fula i munnen alla andra är. Du är en minst lika god kålsupare som nån annan!

Sternligan blev avväpnad, javisst, när dess mål om en israelisk stat blivit tillgodosett. På samma sätt kommer nog de militanta palestinska grupperna att avväpnas eller tappa i betydelse när den israeliska statsterrorn och ockupationen upphör och när israelerna slutar agera herrefolk.

A-K Roth sa...

"...Sen slutligen AKR, du får fan välja: antingen slutar du gråta..."

Inte någon befallning? Inte något svärande, inget ultimatum, "antingen" si eller så...?? Jag tror du måste lugna ner dig. Kanske du har tappat balansen i mer än din uppfattning av Mellanösterns historia.

Tydligt att du inte har koll på hur du häver ur dig.

Hamas och terrorgruppernas mål är dessvärre inte att skapa ett palestinskt land sida vid sida med Israel. Nog måste du veta det efter alla gånger det tagits upp? Hamas'agenda visar vad som är målet. Du tror Sternligan var den som byggde upp Israel? Nej du jämför på ett falskt sätt.

Menar du förresten att palestinier borde få agera terroristiskt för att det en gång fanns en judisk grupp som gjorde det?

Och så "herrefolk" igen. Kan du inte droppa det? Det låter rasistiskt och hedrar ingen anständig debattör. Vill du tala rasism kan du gå in på Hamas' sidor och skolor och se vad som lärs ut om judar. Förresten kanske du redan gör det.....

Staffan W sa...

"Hamas och terrorgruppernas mål är dessvärre inte att skapa ett palestinskt land sida vid sida med Israel."

Som vi kunde se dom senaste dagarna så var Hamas och Al-fatah på väg att förhandla sig fram till en gemensam ståndpunkt som skulle inneburit ett de facto-erkännande, vilket skrämde slag på Israel som växlade upp repressionen till regelrätt anfallskrig. Israel är inte intresserade av ett erkännande, de vill ha en motart som är lätt att demonisera medan de genomför sin lågintensiva etniska rensning.
Jag antar att Hamas, precis som Arafats rörelse, när de väl sitter vid makten och har ansvaret, kommer att tvingas slipa ner de mest extrema yttringarna av sitt motstånd mot Israel.

Naturligtvis var inte Sternligan ensamt ansvariga för att bygga upp Israel, men dess sionistiska terror mot britterna bidrog till att ytterligare öka det politiska trycket. Britterna släppte sitt mandat och backade undan, det blev en för het potatis på många plan.

Sen haltar ju jämförelserna mellan sionistisk och palestinsk terrorism på en grundläggande punkt. Palestinierna försvarar sig mot en ockupation, den sionistiska avsåg att etablera en sådan.
Med det inte sagt att terror riktad mot civila är acceptabel oavsett politisk motivering och moralisk grund.

P.S. Hoppas du kollar på nyheterna idag, textTV har en artikel om Israels svartlistning av de palestinier som fördrevs och inte tilläts återvända...

Anonym sa...

"Som vi kunde se dom senaste dagarna så var Hamas och Al-fatah på väg att förhandla sig fram till en gemensam ståndpunkt som skulle inneburit ett de facto-erkännande, vilket skrämde slag på Israel som växlade upp repressionen till regelrätt anfallskrig"

Källa om dessa förestående förhandlingar?
Var det Israel som grävde tunnlar och anföll sig själva, samt kidnappade en värnpliktig?

Eller fantiserar du bara fritt, kanske?

olydig sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
olydig sa...

Att se svenska de facto supportrar av avskyvärda handlingar är svårt (ord kan inte beskriva hur jag föraktar dessa) , så jag kommenterar deras dumheter ibland. Somligt får stå obesvarat, t.ex. sign. olydig som spenderar mycket energi pa att övertyga folk om den fasansfulla "judelobbyn".

Inte helt oväntat så är terrorapologeten AK Roth fullkomligt ute och snurrar som vanligt. Var har jag påstått att "judelobbyn" skulle vara "fasansfull" eller för den delen negativ överhuvudtaget?

Vad jag gör är att förtydliga (vissa håller säkert inte med) bilden lite grann, för så fort som någon har mage att nämna något över judarnas makt i amerikansk politik så kommer beskyllningar om "antisemitism" som ett brev på posten.

Jag tyckte att det kunde vara lite intressant att se vad vetenskaplig litteratur skriver om gruppers (över- eller under-) representation i, och inflytande över politiken.

Att AK Roth tycker det är obekvämt att få prov på vetenskapligt litteratur som strider mot hans eller hennes skyddade världsbild, kanske är förståeligt. Det kan trots allt inte vara särskilt enkelt att försvara Israels terrorpolitik om man vidgar perspektivet lite grann. Enklare då att reagera med reptilhjärnan, vilket är kännetecken för de flesta av Roths inlägg.