lördag, juni 10, 2006

Opinionen bland unga

Aftonbladet fortsätter nu, efter fiaskot med nätomröstningen till Ungt Val, att anstränga sig för att ge rasisterna i sverigedemokraterna ett politiskt genomslag. Artikelserien är bisarr. Kolla in rubrikerna till tidigare artiklar. Agerande luktar förbannat illa.

Samtidigt kommer Skop med en undersökning, gjord på ett rimligare sätt än den helt värdelösa nätomröstningen på Lunarstorm – en traditionell telefonundersökning bland ett representativt urval på cirka 1000 ungdomar i åldrarna 16-25. (Jag hittar inte den på nätet). Den visar att SD har cirka 1,9% i den här gruppen.

Intressant är annars att Skops mätning visar en annan bild än vad som har antytts i några stort uppslagna undersökningar på senare tid. S+v+mp har i undersökningen 52,7%, mot bara 42,5% bland de borgerliga. Så här är de enskilda resultaten:

S: 35,1%
M: 24,5%
Fp: 11,6%
Mp: 9,1%
V: 8,5%
C: 4,0%
Kd: 2,4%

Det skulle betyda ungefär samma trend som den jag skrev om när SCB kom med sin stora undersökning för ett år respektive ett halvår sedan: Den mycket stora övervikten för vänstersidan bland ungdomar inför valet 2002 (66,3% för s+v+mp i maj 2002) har minskat kraftigt, moderaterna har vuxit och vänsterpartiet har tappat, men fortfarande inte så mycket att det slagit över. Troligen spelar det en roll att Skops undersökning också har med lite äldre ungdomar.

Skops undersökning bekräftar också den stora skillnaden mellan tjejers och killars politiska val – högergänget har till exempel 46,2% bland männen men bara 38,8% bland kvinnorna. Även här ska man dock komma ihåg att situationen var ännu mer dramatisk inför förra valet. I maj 2002 fick de borgerliga 37% i hela valmanskåren, mot de rödgrönas 62,4%

Det ska bli mycket intressant att se SCB:s sista stora undersökning inför valet 2006, som väl borde komma i veckan.

Sammantaget kan vi väl säga att det är en hård valrörelse över hela linjen som väntar. Men utgångsläget ser bättre ut än för ett och ett halvt år sedan. Avgörande kommer att vara närvaro och tydlighet. Man kan vinna över den mediala dagordningen med ett jävligt hårt fotarbete. Och så man ta en funderare på hur opinionsundersökningar används och presenteras.


Påminner igen om två utmärkta:
- Expo om att ”ta debatten” med SD
- Tora om Ungt val.

6 kommentarer:

Felix Englén sa...

Sverigedemokraternas nätkupp skakar valet nu

Ungdomar blev sverigedemokrater mot sin vilja

Anonym sa...

Så har vi gjort för att hindra fusk i Ungt val

Anonym sa...

Vill man vara elak kan man ju säga att faktumt att Sverigedemokraterna börjar uppträda som ett "riktigt" parti genom att fuska till sig medlemmar. Det har ju nämligen de flesta partierna gjort, med representanterna för sittande maktapparaten som överlägset värsta syndare.

Disclaimer: Nej jag hejjar inte på m eller sd, jag konstaterar bara fakta.

Anonym sa...

Ali, hade en likadant genomförd "helt värdelös nätomröstning" med ett för dig bekvämt resultat också fått en lika upprörd blogpost?

Magnus Ahlkvist sa...

Om SCB: Publiceringsdatum är den 15/6, så vi får vänta med spänning till på torsdag alltså.

Daniel sa...

Hej!

SVT har redogjort för SKOP:s undersökning på nätet. Länken följer:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=606613