fredag, juni 16, 2006

Skyttekung och Göteborgsjubileum

Efter Fredrik Ljungbergs förlösande mål kan man fokusera på den viktiga frågan om vem som vinner ”den gyllene skon”, alltså blir VM:s skyttekung. På den officiella VM-sajten ställs frågan till hela världen, och där är svaret – baserat på över tre hundra tusen experters utsago – glasklart: Det blir Ali Karimi, Iran.

Det innebär att Karimi, som i första matchen mot Mexiko spelade apdålig och blev utbytt, måste sätta igång och ösa in mål imorgon mot Portugal och fortsätta mot Angola.

Tråkigt för mig då, att jag missar Portugalmatchen eftersom jag ska delta på partiutfrågningen under seminariet ”Göteborg +5 – om lärdomar av Göteborgshändelserna och EU-toppmötet 2001 inför framtiden”.

Arrangör för seminariet är: Attac, Demokratinätet, Folkrörelsen Nej till EU, Folkrörelsestudiegruppen, Medborgare mot polisstaten, Miljöförbundet Jordens Vänner, Ordfront Göteborg och Rörelsenätverket.

Programmet.

Läs apropå Göteborgshändelserna Erik Wijks krönika i gårdagens Flamman.
Makten kan inte ha drömt om en mer lyckad helg än den för fem år sedan. Redan innan toppmötets slut var folkmajoriteten i Sverige mer upprörd över sönderslagna skyltfönster på Avenyn än en skjuten demonstrant på Vasaplatsen. De hårda domarna – tiofaldigt höjda straff för gärningar som inte var värre än under tidigare upplopp – bekräftade för alla att vänsterligisterna var jävligt samhällsfarliga. Att bevisningen för ungefär en tredjedel av de 70 dömda var uppenbart undermålig eller obefintlig har aldrig nått fram till allmänheten. Än mindre att många poliser ljög i rätten, även om JK nu modigt börjat nysta i saken. Vid de tre enda tillfällen då försvaret hade turen att få fram teknisk bevisning (film eller foton) att ställa mot polisvittnena visade det sig svart på vitt att polismännen for med osanning.
Att de krafter som i några år känt sina positioner ifrågasatta av en framväxande våg av aktivism passade på att återta mark i skuggan av dessa händelser (och 11/9 förstås) är uppenbart. Lika uppenbart är det Wijk avslutar med:
Så trots allt postgöteborgskt mörker finns det bara ett alternativ – att kämpa vidare.

12 kommentarer:

doyobi sa...

Angående Göteborgshändelserna, så är det en olycklig kombination av kassa poliser, en sensationslystet mediadrev och de idioter som faktiskt brukar våld som politisk metod.

Tyvärr finns det risk för att vänsterrörelsen hinner få ännu en kampanj mot sig efter VM. Har fått stalltips om att några grupper planerar att slå sönder stora TV-skärmar i stockholmsområdet under slutspelet i protest mot den tyska prostitutionen. Jag tror inte det leder till något gått för någon.

Alva sa...

doyobi:
Om det är sant, så är det ett tecken på att Sverige är otroligt välmående. Om ligister inte har större problem att kämpa för, då måste vi ha ganska få problem. Jmf med aktivister mot Apartheid, mot diktaturer i Latinamerika, mot Sovjet etc. Det kan man kalla ordentliga måltavlor för sina aggressioner, jämfört med ett fenomen som är lagligt och accepterat, i ett helt annat land, och som för övrigt har väldigt svaga kopplingar till tv-skärmar i Stockholm. Om svenska ligister nu vill föra en våldsam feministisk kamp för ett annat land föreslår jag att de åker ner till Saudiarabien, där kvinnor i många avseenden har lägre ställning än en möbel.

Daniel sa...

Det enda påtagliga resultatet om några vänsteraktivister skulle få för sig att slå sönder en storbildsskärm på staden under t.ex Englandsmatchen skulle bli ... ett par rejält blåslagna vänsteraktivister. Iofs inte mig emot.

doyobi sa...

alva: visst, det är ju en lättnad i sig att vi har det så bra... men frågan är varför folk känner behov av att ta till våld i det fredliga och demokratiska samhälle vi ändå har... här stjälper det ju snarare än hjälper dem att uppnå deras mål.

Anonym sa...

Nåja, så jävla fantastiskt är det inte i Sverige.

Sverige är också ett ekonomiskt sett medelstort land som genom exempelvis sin vapenindustri (bland de tio största i världen) bidrar till diktaturers förtryck och imperialistiska invasionsarméers härjningar runt om i världen.

Anonym sa...

A socialist's guide to the World Cup


The World in Soccer's World Cup

Anonym sa...

Hur cynisk hade den TV-indoktrinerade "allmänheten" som varken har tid eller intresse att förstå sin samtid ställt sig om Göteborgspolisens mordförsök lyckats?


Att två fotografer sköts kallblodigt i benen varpå deras bevismaterial "försvann" i snuthäcken borde i sig räcka men ett mordförsök?

Felet är helt uppenbart marknadspravdas propagandaorgan som spred lögner rakt upp och ned.

Anonym sa...

Rubrik på DNs förstasida (sönd.):

2-0. Portugal sparkade ut Iran.

Anonym sa...

Yelah har mycket om kravallerna. Läs.

pontus sa...

Det här är så jävla roligt:

http://subcomandantegyllenhammar.blogspot.com/2006/06/ali-esbatis-dubbelliv-avsljat.html

:)

Anonym sa...

Pontus: ja, det var roligt. Svartskalle som svartskalle. MUF-humorn når nya höjder

Anonym sa...

"Pontus: ja, det var roligt. Svartskalle som svartskalle. MUF-humorn når nya höjder"

Hm... Så "Lika Som Bär"-humor är alltid rasistisk? Eller speglar ditt inlägg bara din egna åsikter? Vem är det då som är rasistisk?