tisdag, juni 20, 2006

Smaka lite frihandel

Hoppla! (Kolla inslaget). Fler progressiva användningsområden för den globala frihandelsordningen.

USA:s regering frambär mediebolagens ”offer you can’t refuse”. Den svenska regeringen bockar och skickar massa snutar på ett gäng servrar. Det är så galet, så galet.

Idag lyssnar vi Peps Perssons Tuff tid:
En Ny Ordning aviseras
En ny deal i Monopol
Världen civiliseras
Och alla får vad dom tål.

27 kommentarer:

Anonym sa...

På vilket sätt är detta frihandel, Ali? Ser snarare ut som statlig reglering. Trodde att ni socialister gillade sånt?

Felix Englén sa...

Nu är det ju så att företagen reglerar staten i USA. Staten i sin tur subventionerar företagen (både genom skattelättnader för eliten och statliga medel från den federala statskassan till bolagsstyrelsen för storföretag). Men att man invaderade ett annat land, som planerade höja skatten för ett fruktföretag, är ju inte att springa företagens intressen.

Anonym sa...

Felix: Så företagen reglerar staten i USA? Det var nyheter för mig. Är det ungefär såsom LO reglerar staten i Sverige?

Jag ser fortfarande inte hur detta är frihandel?

FE Jr sa...

Längre reportage

Anonym sa...

"Så företagen reglerar staten i USA? Det var nyheter för mig."

Hej! Jag får be att önska dig varmt välkommen till världen bortom Johan Norberg.

Felix Englén sa...

A.

Ja, LO skänker pengar till socialdemokraterna. Diskussioner på olika nivåer pågår dock och de ställer sig frågan om (S) verkligen representerar deras intressen. LO är ett öppet förbund.

Ja, som jag skrev så har USA:s regering flera gånger agerat i företagens intressen. Det har både skett genom indirekta påtryckningar och direkta kontakter med senatorer och högt uppsatta i statsapparaten.

Det finns ingen frihandel. USA subventionerar sina varor och dumpar dem i lågutvecklade länder. Länderna som faller offer för detta brukar reagerar såsom att man sätter upp tullar för att kunna stoppa en total utslagning av den inhemska marknaden. Då skrivs avtal om att uppriva tullar. Dumpningen av varor kan sedan pågå obehindrat.

Kort sagt: det finns ingen frihandel. Det vet Esbati och jag gör en vild gissning att han ironiserade över Fria Moderata Studentförbundets slagord "Vi vill ha det som i USA" som prydde deras hemsida för inte så länge sedan.

Erik S sa...

Instämmer helt med Felix!

Den som på allvar tror att det existerar verklig frihandel i världen, och att USA främjar sådan frihandel är antingen lika naiv som de maoister som trodde att paradiset rådde i Kina på 1960-talet eller bara allmänt korkad, alternativt dåligt påläst. Felix har nämnt de enorma handelssubventioner som amerikanska staten ger sin egna företag. Till detta kan tilläggas de ståltullar Bush införde för att hindra importen av bl. a. stål från Sverige och Brasilien. USA är för frihandel- i teorin och så länge frihandeln inte drabbar amerikanska ekonomiska intressen.

KAS sa...

Spelar väl ingen roll om den pirataffären är stängd det går ju lika bra att handla torrents på Google.


Så mycket påverkade tillslaget internettrafiken


KAS

Anonym sa...

"Ja, som jag skrev så har USA:s regering flera gånger agerat i företagens intressen. "

Det är en stor skillnad mellan att säga att företagen styr staten i USA och att USA flera gånger agerat i företagens intresse.

"Det finns ingen frihandel."

Håller jag iofs med om. USA är dock inte ensam om detta. EU är lika god kålsupare.
Men ska jag tolka detta som att du Felix är för frihandel? Dvs att vi stoppar subventionen av inhemsk industri/jordbruk och borttagande av handelshinder såsom tullar etc.? Det vore väl trevligt?

Anonym sa...

varken Ali eller någon av kommentarerna föklarar vad detta har med frihandel att göra. De stater som brukar kallas "höger" håller ju också på med subventioner och tullmurar.

Anonym sa...

"Hej! Jag får be att önska dig varmt välkommen till världen bortom Johan Norberg."

Är det hemma hos Fidel eller Lukasjenko?

Annars kan vi ju alltid diskutera sakfrågor med sakliga argument i stället?

Felix sa...

Som kommunist är jag för frihandel.

För att citera Marx: "Men, i allmänhet är dagens protektionistiska system konservativt, medan frihandelssystemet är destruktivt. Det bryter upp gamla nationaliteter och driver fram motsättningen mellan proletariatet och bourgeoisien till sin extrema punkt. Med andra ord skyndar frihandelssystemet på den sociala revolutionen. Det är endast i denna revolutionära mening, mina herrar, som jag röstar för fri handel."

Men jag ser ingen anledning att stoppa fri, handel mellan fria medborgare i det kommunistiska samhället. Dock kommer handel ha en helt annan betydelse.

Anonym sa...

Vad är det för fel på att svenska poliser hindrar brottslighet? Skulle Portugal vägra jaga knarklangare och bara låta det flöda fritt in i EU skulle väl vi hota med nått? Handelssanktioner är väl ett rätt schysst påtryckningsmedel också.

//E

Anonym sa...

Felix:
Trevligt att du är för frihandel. Då har vi liberaler och några av er kommunister något gemensamt även om vi har olika syn på vad det leder till.
Den som lever får se.

Själv är jag för fri handel mellan såväl kommunistiska som andra medborgare och jag har ingen egen mystisk definition av handel.

Anonym sa...

Vad detta har med frihandel att göra?
Jo, som Ali skriver är det ett nytt kreativt sätt att använda frihandelsorganisationen WTO.
Vad är det som är svårt att förstå?

Anonym sa...

"Vad är det som är svårt att förstå?"

Kanske till att börja med att du översätter WTO till FRIhandelsorganisationen. W:et står för WORLD, inte FREE.
Bättre förklaring kan du säkert ge då denna inte förklarar ett skvatt.
Jag förstår att det kan vara svårt att förstå ordet FRI om man är långt ute på vänsterkanten. Man har ju inget att relatera till.

Ali Esbati sa...

Till anonym 9:51

"Vad är det som är svårt att förstå", frågar du folk. Efter ett tag i kommentarfälten här inser man att det är fel utgångspunkt. "Vad har högerhänget möjlighet att förstå över huvudtaget?", kan man börja med att fråga sig. Det ger ett lite nedslående svar, men det är där man måste börja, om man till äventyrs vill börja någon slags förklaring.

Anonym sa...

Jamen förklara då för oss mindre vetande, direktörn!
Du kan ju inte slänga ur dig en massa dubbeltydiga fraser om du inte kan stå för dem eller åtminstone förklara vad du menar sedan. Då finns det ju ingen skillnad mellan din blogg och den autogenererade Ali-bloggen.

Mika sa...

Alis efterhängsna dårhusmuppar slår baklängesvolter så det står härliga till.

När det gäller profit och egenintressen gallskriker pissliberalerna efter statligt beskydd , i den nyliberala nattväktarstaten skall polis militär och regering dansa efter storfinansen världens rikaste bankirfamiljer eller "marknadens" pipa.

Detta är inte bara ministerstyre, det är det minsta man kan kalla det, detta är det yttersta beviset på vem som bestämmer i den globaliserade marknadsdiktaturen.

Cyrus sa...

Inte för att det hör hit Ali men för att du inte har någon mailadress utsatt, här är en guidad fototur med Ria novosti i Iran, sköna bilder!

Anonym sa...

"Kanske till att börja med att du översätter WTO till FRIhandelsorganisationen."

Vi som bor i Göteborg är bekanta vid problem med namn. Jag föreslår härmed att WTO döps om till Världshandelsorganisationen Misesistist-Hayekist (F), VHOMH(F) där F står för frihandel. På engelska WTOMH(FT). Väntar med spänning på någon som vågar sig på IMF.

Anonym sa...

"Alis efterhängsna dårhusmuppar slår baklängesvolter så det står härliga till."

Mika: Vad ville du få fram med ditt inlägg? Var det bara att spy ur dig så mycket skräp som möjligt eller komma med något konkret att diskutera?

Mika sa...

Att du reagerar på alla smeknamn och epitet du får är väl svar om något, skitnödig pissliberal som du är men ta det inte personligt för all del ;)

För mer normalbegåvade läsare framgår innebörden tydligt men ditt fall tycks stå bortom all hjälp tyvärr....

Mr. Hankey sa...

Kiss o bajs på dig Mika !!! Prutt! Bajskorv!!! Hahahaha!!! Du skrattar också! Erkänn! Kiss o bajs ÄR kul!!!!!

Anonym sa...

Att prata om USA som "nyliberalt" eller som "kapitalistisk" osv känns bara absurt i det här sammanhanget, än värre känns det att prata om Fri Handel, det som har skett är allt utom något frihandelsfenomen.

Tvärtom bör ni rödingar försöka lära er att den politik som bedrivs i detta avseende kallas "Protektionism" och inte handlar om att vandra efter storbolagens pipa, utan efter egenintresse oavsett rätt eller fel. Under merparten av 1900-talet samt 2000-talet har USA agerat just efter den principen. Det är i sak inget konstigt, det är precis vad Sverige också gjort, och de flesta andra stater. Dock har USA i många fall gått några steg längre (och Sovjet gick lika långt f.ö)

Anonym sa...

"För mer normalbegåvade läsare framgår innebörden tydligt men ditt fall tycks stå bortom all hjälp tyvärr...."

Mika: För mig framstår du mest som en ovanligt gapig person utan några reella argument. Jag tvivlar faktiskt på att du ens är normalbegåvad. Att använda piss i varannat ord förstärker inte bilden av dig som debattör.

Anonym sa...

Ja, Mika är ovanligt gapig och skatologiskt inriktad och mycket ointressant. Tydligt ignorant, arrogant och öppet hatisk. Annars är hon väl som folk är mest. :)