onsdag, juni 21, 2006

Brottsoffer

Härvan kring tillslaget mot The Pirate Bay fortsätter. SVT har som bekant tagit fram dokument som visar påtryckningar från amerikanskt håll. Från Hollywoodlobbyn via USA:s regering. Vem som sedan hållit sig inom och utom strikt formella gränser på svensk sida är förstås inte ointressant, men huvudfrågan är att påtryckningarna effektivt fortplantats till ett galet ingripande.

TT rapporterar idag om mötena mellan åklagaren Håkan Roswall och tjänstemännen på justitiedepartementet. Roswall menar att han inte alls upplever sig ha varit utsatt för några påtryckningar, men att man var ”angelägen att informera om varför upphovsrättsbrotten skulle prioriteras upp, det vill säga att det var ett nationellt intresse”. Men det är ju precis detta som är den politiskt intressanta frågan - den allmänna följsamheten och räddhågsenheten mot USA:s regering. TT rapporterar sedan vidare om något ännu mer intressant:
Mötet var föranlett av en konferens i Washington om fildelningsbrott. Den finansierades av amerikanska ambassaden och svenska regeringen, men Roswall avstod från att delta. Han ansåg att det var olämpligt eftersom han ledde utredningen mot The Pirate Bay och att det under konferensen fanns talare som han betraktar som "lobbyister".

Överåklagaren Sven-Erik Alhem deltog däremot i konferensen i USA, liksom en annan åklagare och flera företrädare för justitiedepartementet och polisen. Det Roswall kallar "lobbyister" är för Alhem "brottsoffer".

- Jag tycker att man ska lyssna på brottsoffer oavsett om de är fattiga eller rika, säger Alhem.
Hoppla. Det är ju en skön och hyfsat talande kommentar.

Alhem, som enligt TT betraktar kritiken som "en storm i ett vattenglas", kandiderar för övrigt till riksdagen för folkpartiet. Tillsammans med Johan Pehrson (fp) – bomb- och batongalliansens hårdare-tag-talesman och kandidat till justitieministerposten – ingick han i den arbetsgrupp som tog fram folkpartiets rättspolitiska program inför förra årets landsmöte. I en läsvärd intervju i Sydsvenskan sade han bland annat detta i samband med sitt inträde i folkpartiet:
Sven-Erik Alhem ser sig själv som en nybörjare i politiken. Men han har mycket väl klart för sig vad han vill ha med i det rättspolitiska programmet.
- Vi måste få en betydligt fastare hantering av unga brottslingar, säger han.
Skönt när man kunde göra lite nytta på jobbet redan före valet.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Bra post men synd att du ständigt måste hamra in dina propagandaord.

Anonym sa...

USA:s inblandning är inte särskilt uppseendeväckande.

Som när Hvitfeldtska attackerades i samma ögonblick som det landets president tog mark, och efteråt skakade polischefen Jaldung hand med Bush.

Som när grannlandet Norges finansminister Halvorsens uttalade stöd till en varubojkott av Israel men rakt ut hotades av USA:s utrikesminister Rice.

Som när...

Beth sa...

"Skönt när man kunde göra lite nytta på jobbet redan före valet"

-Han är lite som en ivrig bäver, kanske man skulle kunna säga.

Anonym sa...

"- Vi måste få en betydligt fastare hantering av unga brottslingar, säger han."

Tråkigt att det inte kommer fram tydligare i debattten. Jag tror att Folkpartiet skulle förlora många röster om det kommer ut öppet att deras riksdagskandidater vill sätta dit ungdomar (t.ex. större delen av den 1 milj. som fildelar) många föräldrar som kommer bli glada!

Mika sa...

Att SVT släppte nyheten bör ju föranleda en viss misstänksamhet.

Som väl integrerad part i svensk marknadspravda hemfallen åt propagandistisk "nyhetsförmedling" i varje stor inhemsk eller internationell händelse av vikt, är det osannolikt att tro att man så här informerar rakt ut om vilka intressen som styr svensk politik och rättsväsende.

Uppgifterna Rapport förlitar sig på och som för visso är korrekta kan ha "släppts" uppifrån i syfte att "lätta på trycket" inför ett förestående totalhaveri valår som det är dessutom, en större flodvåg av det här slaget skulle sköljt igenom hela den korrumperade statsapparaten.

Anonym sa...

Vad är problemet egentligen?
Menar Esbati att stöld borde legaliseras, och att de som drabbas inte har rätt att ens påtala missförhållandena?

Menar du också att lilla ynkliga Sverige helt enkelt skall skita i alla internationella avtal? Kanske ett nytt paradis för små som stora tjuvar?

Var bor du Ali? Jag behöver lite prylar...

Anonym sa...

Inget svar, som vanligt.
Ali är konsekvent oförmögen att svara på motargument som visar på hans egna logiska brister.