torsdag, juni 29, 2006

Tsunamin, bortom hemmadrevet

Nu, ett och ett halvt år efter tsunamikatastrofen, finns det ett varningssystem på plats i Indiska oceanen, rapporterar Ekot:
Ett sådant system har redan funnits i Stilla Havet i 40 års tid och kritiken var stor mot myndigheterna i många länder här kring Indiska oceanen för att något liknande inte fanns här när tsunamin väl var ett faktum.
Nu får vi alltså höra det fanns stor kritik mot myndigheterna i till exempel Thailand. Inte riktigt den bild som dominerade den svenska rapporteringen, där man i princip gjorde Göran Persson personligt ansvarig för att människor dog i naturkatastrof på andra sidan jorden. Peter Gustavsson noterar samma sak och lyfter en fråga som försvunnit i drevjournalistiken:
En tidigare svensk insats hade varit bra på många sätt, men det hade inte kunnat rädda några liv. Ansvaret för att katastrofen slog så hårt mot svenska turister vilar på thailändska myndigheter och på svenska resebolag, som båda gjort enorma vinster på turismen utan att vidta åtgärder för turisternas säkerhet. Hetsen mot regeringen för den sega starten och de ändlösa följetonger detta lett till har gjort att de som borde ställas till svars sluppit oerhört enkelt undan.
Läs Peters inlägg.


Mer:
- Ett längre inlägg av Peter Gustavsson i Flamman, januari 2006
- Ett inlägg på denna blogg, december 2005

9 kommentarer:

Andreas D sa...

Det personliga ansvaret då? Lyser som vanligt med sin frånvaro hos vänstern.

Visst, många tycker säkert det är cyniskt att skylla på de som drabbats. Men faktum kvarstår att de som var där, som turister, var där på eget initiativ och av fri vilja. Deras ansvar för att tagit den risken är lika stor som resebolagens. Nästan större eftersom ingen ställt kraven på resebolagen...

Men personligt ansvar vill inte vänstern tala om. Näe, det är kollektiv och statistiska massor..

Anonym sa...

Hmm...En socialdemokrat som försvarar en socialdemokrat.
Så härligt folkrörelseaktigt.

Jim sa...

Också idag, torsdag, dör människor av krig och svält - det är människans fel, inte naturens. Till Thailand åker rika västerlänningar för att sola och bada, när naturen slår till får de till viss del skylla sig själva, men till dem har Persson och andra sagt förlåt. Men de som varje dag faller offer för andras djävulskap kan titta i stjärnorna efter en ursäkt...

Göran Persson har sitt ansvar, de thalilänska myndigheterna sitt. Det ena utesluter inte det andra.

Yaxx sa...

Göran Persson är ansvarig för den svenska krisberedskapen. Den fungerade inte tillfredställande. För det bör han lastas.

Den thailänska regeringen är ansvarig för den thailänska krisberedskapen. Den fungerade tydligen inte optimalt. För det börde lastas.

Kontinentalplattorna är ansvariga för Tsunamin. För det bör de lastas.

liberal sa...

Krisberedskap? Det är ju skattefinansierat, alltså stalinism. Folk borde skaffa privata reseförsäkringar och sluta uppvisa inlärd hjälplöshet.

Yaxx sa...

"Liberal" - när barn under 15 år blir föräldralösa på grund av en naturkatastrof, då krävs krisberedskap. När hundratals kroppar skall identifieras och transporteras hem till Sverige, då krävs krisberedskap. När tusentals svenskar är skadade och/eller har förlorat alla sina tillhörigheter, då krävs krisberedskap.

När en sjuttonåring bryter benet i alperna eller en familjefar blir matförgiftad på Kanarieöarna, då beheövs en reseförsäkring.

Staffan W sa...

Det som jag inte kan förstå är hur, efter alla dessa mediadrev med olika grad av berättigande, kommer det sig att vänsterblocket fortfarande har majoritet i opinionsundersökningarna?

Är de svenska väljarna kanske kloka nog att sortera i nyhetsflödet? Är vi tillräckligt allmänbildade och insiktsfulla för att inte låta den politiska agendan totalt dikteras av nyhetscheferna på olika redaktioner?

Anonym sa...

Kommer sig av att många anser att: jovisst sossarna är helt korrupta och allmänt odugliga i mycket men de vill ha höga ersättningsnivåer.

Skitenkelt!

Anonym sa...

Staffan,

Orsaken är att folk bryr sig om sig själva först och främst, och dom har blivit ilurade sedan barnsben att dom är svaga stackare som staten måste ta hand om.