onsdag, juli 12, 2006

Arabisk tystnad

Israel går in i Libanon med tunga vapen. Som vanligt är rapporteringen skrattretande tillrättalagd. Israel ”slår tillbaka”! Tidigare i sin senaste våldskampanj har man också kränkt syriskt luftrum och flugit lågt över Damaskus. Att staten Israel är en terrorstat som destabiliserar hela regionen är inte någon nyhet. Eskaleringen av våldet inskärper Israels karaktär.

Inte sällan får man höra ramsan om att Israel är ”Mellanösterns enda demokrati”. Påståendet är förstås märkligt, när denna demokrati är en Apartheidstat, en som för övrigt sätter igång en jättelik politisk och militär angreppsoperation, just med anledning av de ockuperade genomfört demokratiska val.

Det tål att upprepas: Det faktum att många av de arabiska länderna i regionen styrs av korrupta, auktoritära regimer, är naturligtvis en viktig strategisk tillgång för Israel och dess beskyddare och strategiska partner USA. Hade arabländernas ledare varit mer folkligt förankrade, mindre räddhågset fastklamrade vid sina maktprivilegier, hade inte Israels övergrepp mot palestinierna kunnat pågå lika ostört år efter år. Och inte heller hade Israel som nu kunnat öppet förödmjuka grannländerna en och en, efter egen håg.

54 kommentarer:

Anonym sa...

Att staten Israel är en terrorstat som destabiliserar hela regionen är inte någon nyhet.

Hur tror ni mellanöstern skulle utvecklas efter ett eventuellt utplånande av Israel? Är det så säkert att det verkligen skulle bli stabilare?

Benji sa...

Tjaa, vänstern skulle väl iaf kunna sova bättre om nätterna, när de inte har sitt favoritoffer och hatobjekt att spy all sin galla över. Alltid något.

Blizz sa...

Ursäkta Ali men du kan inte mena allvar. Hizbolla anföll Israel imorse. Skickade in hundratals raketer mot civila israeliska byar, dödade tre soldater och kidnappade två andra på den israeliska sidan av gränsen. En gräns som är erkänd av FN.

Ändå fördömer du att Israel försvarar sig mot ett angrepp från ett annat land och den terroristgrupp som utan hinder uppehåller sig där?!

Vill du bli tagen på allvar som en seriös röst i utrikespolitiken (good luck with that!) eller är du bara ute för att bevisa att du är så vrickad som de flesta säger?

Helt obegripligt!

Anonym sa...

Det är egentligen ganska lätt att orsaka pyspunka i Alis yrande:

Israel ”slår tillbaka”!

Ja, de blev anfallna över gränsen (brott mot internationell lag, aggression) på israeliskt territorium av den syrien- och iranstödda terrorgruppen Hizbollah, som har fritt spelrum i Libanon. Helt enligt internationell lag genomförde Israel försvarsaktioner mot aggressionen.

Israel är en terrorstat som destabiliserar hela regionen

Nej. Det är Syrien och Iran som är terrorstater, som finansierar och rustar upp Hizbollah, och ger order om att angripa Israel. Det är med andra ord Iran, Syrien, Libanon och Hizbollah som "destabiliserar hela regionen".

Eskaleringen av våldet inskärper Israels karaktär.

Nej. Eskaleringen utfördes av Irans och Syriens Hizbollah. Det inskärper dessa terrordiktaturer karaktär. Nämligen viljan att utplåna Israel, mörda israeliska civila och destabilisera hela regionen.

Inte sällan får man höra ramsan om att Israel är ”Mellanösterns enda demokrati”.

Det beror på att det är sant. Eller har du hittat någon annan?

denna demokrati är en Apartheidstat

Nej. Det finns ingen apartheid i Israel. Däremot finns det det i Libanon. Idag demonstrerade palestinier i Libanon, i protest mot att den libanesiska regimen i tre decennier förbjudit palestinier (även dem som fötts i Libanon) från att jobba i 70 olika yrken. Detta är exakt vad som menas med apartheid. Läs mer i Libanons största tidning idag.

militär angreppsoperation, just med anledning av att de ockuperade genomfört demokratiska val

Israel rörde inte ett finger när palestinierna valde terrorgruppen Hamas som regering. Däremot har Israel rätt att försvara sig när denna terrorgrupp anfaller Israel, vilket de gjorde när de tog sig in över gränsen till Israel och kidnappade en värnpliktig och dödade två soldater. Och vilket de har gjort ända sedan Israel lämnade Gaza, genom att skjuta mer än 1000 raketer mot israeliska byar. Det är palestinierna som står för angreppsoperationerna, och enligt opinionsundersökningar stödjer den palestinska allmänheten fortsatta angrepp mot israeliska civila.

Det faktum att många av de arabiska länderna i regionen styrs av korrupta, auktoritära regimer, är naturligtvis en viktig strategisk tillgång för Israel

Nyss antydde du ju att Israel inte var den enda demokratin i området! Och på vilket sätt skulle diktaturerna vara en tillgång för Israel? Är det därför som Israel stödjer en demokratiserings i arabländerna? Tror du inte att det bästa för Israel och alla regionens folk vore att arabdiktaturerna och den muslimska apartheidregimen Iran blev demokratier? Lustig analys, Ali.

dess beskyddare och strategiska partner USA

USA är inte Israels "beskyddare". Det klarar man alldeles själv. De flesta länder i Europa är mer skyddade av USA än Israel är. Samtidigt är palestiniernas största strategiska partner Iran, Saudiarabien och Syrien. Finfina demokratier!

Hade arabländernas ledare varit mer folkligt förankrade, mindre räddhågset fastklamrade vid sina maktprivilegier, hade inte Israels övergrepp mot palestinierna kunnat pågå lika ostört år efter år

Även om ditt påstående är skrattretande spegelvänt, så är det första gången som jag hör dig förespråka en demokratisering av de muslimska och arabiska diktaturerna! Självklart med det obligatoriska syftet att detta "skadar" Israel (vilket är exakt tvärtom mot verkligheten).

Och inte heller hade Israel som nu kunnat öppet förödmjuka grannländerna en och en, efter egen håg

Israel "förödmjukar" inte grannländerna, och har inget otalt med Libanon så länge de förhindrar Hizbollahs anfallskrig mot Israel. Det är Israel som förödmjukas av de terroristregimer som du så varmt omhuldar i Iran och Syrien. Och många libaneser är förbannade på Hizbollah och Iran för att de drar in Libanon i strider mot Israel.

Ali, du är verkligen inte seriös.

Anonym sa...

De flesta arabiska länder är demokratiska på samma sätt som vänstern i sverige är.

Anonym sa...

Att de regionala arabiska stormakterna Egypten och Saudiarabien är nära allierade till USA tål också att nämnas. USA:s militära bistånd till Egypten överträffas väl bara av det som går till Israel, och i Saudiarabien finns amerikanska militärbaser. De arabiska diktaturerna, Israels kolonialism och västvärldens imperialism går hand i hand.

Anonym sa...

"Ali, du är verkligen inte seriös."

Mitt i prick! Kunde inte sagt det bättre själv.

torr sa...

mkt bra inlägg, jag håller med fullt ut. härligt också när man får israelkramarna att tappa fattningen till den grad att de paniskt börjar försöka försvara israels statsterrorism med de grumligaste av argument. bra jobbat!

Anonym sa...

bra skrivet esbati. men än en gång blir det tydligt att israelförsvararna är ganska läskiga typer.

/j

Lennart sa...

Det är ett mycket viktigt faktum som inte uppmärksammas som den borde. Egypten och Jordanien är t.ex. minst lika mycket emot Hamas som Israel just på grund av Hamas folkliga förankring.

Det är rätt ironiskt att när Palestina håller fria val så ställer sig världen skuldra mot skuldra mot demokratin.

Vi kanske kan sammanfatta dagens situation som 'demokratier mot demokratin'. Inte speciellt uppmuntrande för de demokratiska krafterna i Mellanöstern.

Jonas sa...

Lennart verkar tro att demokrati är begränsat till att lägga röstsedlar i en valurna. För Lennart är detta definitionen av demokrati:

Bild: Vi väljer Hitler!

Men demokrati är mer än att välja. Demokrati är ett rättssamhälle där makten utgår från folket, med respekt för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, religionsfrihet och alla människors lika värde.

Anonym sa...

Jonas:
"Men demokrati är mer än att välja. Demokrati är ett rättssamhälle där makten utgår från folket, med respekt för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, religionsfrihet och alla människors lika värde."

Precis. Alltså är det direkt felaktigt att kalla Israel för en demokrati.

Anonym sa...

Anonym 2.11:

"Det är egentligen ganska lätt att orsaka pyspunka i Alis yrande"

Jag håller med. Du gjorde en bra punktering på Alis galenskaper. Och det patetiska är att Ali inte vågar/kan/vill/förmår/är kvalificerad/klarar/är kapabel att bemöta dina fakta.

Vilket i sig säger väldigt mycket...

A-K Roth sa...

Vad Ali häver ur sig är business as usual; han sidar med terrorister och såna som begår brott mot mänskligheten. Predikar för kören som kan hans visor utantill och hänfört accepterar alla skrönor. Stackare.

Ali Esbati är på väg att bli ensam gammal gubbe med vansinniga idér. Ödslar sitt liv genom att stödja fascister, islamister och terrorister som ockuperat Libanon och andra vansinnigheter. Det är dåligt ställt, Ali.

Har just lyssnat till en intervju med frigivne iranske dissidenten Akbar Ganji. Där har vi en trovärdig och modig förespråkare för fred. Han har den moraliska styrkan att fördöma terrorism, mullstyret och vad dessa gjort mot hans land. Icke så Sveriges bombastiska Ali!

Ali är medlöpare. Kan inte ens förma sig säga nada om mullornas lill-agitator till språkrör, Ahmadinejad. Ändamålet helgar medlen. Tror sig hjälpa palestinier genom att stå upp för mördares rättigheter? Det enda som är klart är att Ali som andra utnyttjar palestinier för sitt eget politiska mål.

Anonym sa...

Ali, du blev rejält avklädd av anonym 2.11 och står där med byxorna neddragna runt knäna. Är du för feg för att bemöta i sak eller har du plötsligt fått tunghäfta?

Anonym sa...

argumentet "israel är mellanösterns enda demokrati" har ingen betydelse längre. om demokrati var något eftersträvansvärt i mellanöstern skulle hamas ha accepterats och inte fängslats/bombats.
man kan säga att israel dödade ett av sitt mest använda försvar för ockupationen.
israel är knappast en demokrati. och även om israel var det har det ingen betydelse eftersom israel bombar bort demokratin i palestina.

Paolo sa...

Israelkramarna är tyvärr inte så insatta i hela historien, eller hur allting började.

Men, en sak är dock säker att man har inte alltid haft USA:s totala stöd.

Visst Israel har fiender, och har väl en rätt att försvara sig.

MEN!!! Under alla dessa diskussioner har dessa apologeter för statsterrorism ALDRIG talat om palestiniernas rättigheter eller deras historia. Eftersom palestinierna är den mest utsatta gruppen är det iofs natruligt att högermänniskor visar föga sympati för dem, men det finns ändå högermänniskor med liberala principer. Om man använder dessa LIBERALA principer borde även palestinierna uppmärksammas och deras rättigheter. För att alla människor ska få ett bättre, tryggare liv är det framförallt palestiniernas vardag som måste uppmärksammas och förbättras. För att antisemitismen mot judarna ska upphöra, måste sionisternas egen anti-semitism mot palestinierna upphöra.

Bombhöger, statsterrorist apologeter: läs på: och görom, gör rätt.

För en fred i mellanöstern: Steg ett: Befria Palestina!!!

Oraklet sa...

"om demokrati var något eftersträvansvärt i mellanöstern skulle hamas ha accepterats och inte fängslats/bombats."

Konstigt att palestinakramare aldrig kan respektera vare sig kronologisk ordning eller fakta. Israel varken fängslade eller bombade när Hamas valdes till regeringen. Det var Hamas som omedelbart startade med att skjuta raketer mot Israel och genomföra angrepp över gränsen. I ett sådant läge har Israel (och alla andra stater) rätt att försvara sig. Helt i enlighet med internationell rätt.

"israel bombar bort demokratin i palestina"

Nej. Israel bombar de Hamas-installationer varifrån raketer skjuts mot israeliska byar över gränsen. Om du kallar Hamas raketbombning mot Israel för "demokrati" så bör du plocka upp skolböckerna igen.

Det är tvärtom Syrien och Iran som vill förhindra den demokratiska våren i Libanon, som nyss blivit befriad från syrisk militärockupation, genom att starta attacker mot Israel därifrån. På så sätt slipper Iran och Syrien att ta konsekvenserna för sin statsterror. Det får istället Libanon göra. Snacka om att "förödmjuka" grannländerna. Libanon förödmjukas av Iran och Syrien varje dag pga detta!

"palestinierna är den mest utsatta gruppen"

Ja, den terroristgrupp som de valde in till sin regering bedriver ett terrorkrig mot ett grannland, vilket innebär att deras egen befolkning också drabbas till viss del. Men enligt opinionsundersökningar så verkar palestinierna stödja terrorn trots att den skadar dem:

(TT)
En majoritet av palestinierna stöder bortförandet av den israeliske soldaten och raketbeskjutningen av Israel trots att nästan hälften av dem tror att agerandet kan skada dem själva på lång sikt, visade en opinionsundersökning på söndagen.

I dagsläget är det palestinierna och deras ledare som bär det tyngsta ansvaret för den egna krisen. Ingen tvingar Hamas att bryta sig in i Israel från det självstyrande Gaza och mörda och skjuta raketer över gränsen.

Liberala idéer innebär individuellt ansvar. När palestinierna tar ansvar för sin situation, så kan de förtjäna sympati. Men inte så länge de fortfarande strävar efter att attackera och utplåna Israel (vilket inte är särskilt liberalt), eller försöker roffa åt sig hela området för sig själva, och lägga Israel i ruiner.

Paolo sa...

Att höra liberaler och konservativa prata
om fakta och kronologisk ordning i den här frågan är det mest skrattretande som finns.

Konflikten började INTE när Hamas valdes. Konflikten började betydligt tidigare än så. Israels, Sionisternas, vedervärdiga behandling av palestinierna, började betydligt tidigare än så.
Sionistisk terrorism är faktiskt en av grunderna för konflikten. (Dock skall man också komma ihåg att en av anlednignarna är den europeiska anti-semitismen.)

Dessutom är det av intresse att veta att Hamas i sin tidiga historia stöttades av Israel för att skapa splittring.

Individuellt ansvar? Sharon visade knappast det när han med sin medvetna provokation, var den utlösande faktorn för den andra intifadan.

Israelkramare: Gör om, gör rätt.
1. Läs på
a. era liberala principer.
b. hela historien, inte bara den selektivt per ahlmarska delen.

Walle sa...

En detalj: Ni (sionisterna) skriver att Israel inte gjorde något mot den lagliga regeringen, utan först när den gick till anfall...

Vad kallar ni att beslagta palestinas del av tullförtjänsterna? Att hindra en laglig regering att få in pengar?

Jag blir så less. På er, men också på den svenska regeringen som inte förstår att en situation där bara vänstern tydligt stödjer palestina medan högern hetsar emot inte håller. S kan sitta och inte våga ta ställning vilket med 100% sannolikhet leder till att deras "mitten-linje" gradvis förskjuts allt längre åt höger. Om SAP gick in i debatten på en (försiktig) palestinalinje så skulle det ge en rimlig debatt. Trots att det sägs att utrikespolitik inte vinner val är jag övertygade om att SAP skulle få fler röster och att det dessutom skulle ge ett allmänt högre valdeltagande. Vad är man rädd för? Finns det några fler sionister inom SAP än Göran Persson? De allra flesta sionister röstar ändå på fp-kd eller möjligen moderaterna. In och ta debatten och få ett gäng invandrare till vallokalerna!

Förstår inte alls hur s tänker. De brukar vara taktiska. Å-nej, de är rädda för sina kompisar Bush och Blair, glömde det!

A-K Roth sa...

Paolo och Walle kommer med omvalsad propaganda. Kom inte med att Sharon utlöste intifadan med sin promenad! Arafat hade sin största chans då att visa att han var så tolerant som han sade sig vara om besökare pa tempelberget. Men han, liksom Berghouti, har sagt att intifadan redan var planerad. Hade det inte varit promenaden hade det varit något annat. Man ville inte sluta fred.

Man kan gå tillbaka hur långt som helst i historien och ändå konstatera att de två folken hör hemma i MÖ, båda har haft chansen att bilda stat och båda borde leva i fred.

Därför är det viktigt att man inte accepterar eller ursäktar de krigshandlingar Hizballa nu igen har begått. Man gick in på israeliskt område, dödade sju soldater och kidappade två samtidigt som man attackerade bostadsområden. Om detta inte är krig finns inget krig. Det är krig mot Israel pa två fronter nu. Sitter ni, Paolo och Walle, och hejar på Hizballah nu? Ni måste vara religiösa fanatiker i så fall.

Från DN: "Israeliska soldater har dödats och tillfångatagits i ett anfall av den libanesiska Hizbollahrörelsen. Israel har slagit tillbaka in i södra Libanon med pansar, flyg och artilleri."

Vad är ni för ena som inte fattar att Hizballahs och Hamas' aktioner är krigshandlingar?

jinge sa...

När israelerna klagar högljutt om tre kidnappade soldater så kan det vara skäl att påminna om att israelerna själva håller 1000 (tusen) palestinier fångna utan vare sig rannsakan eller dom.

Med andra ord har israelerna en klar ledning i kidnappningskriget med 1000 – 3. För vi ska vara klara över att de flesta som hålls fångna i strid med alla konventioner, resolutioner, mänskliga rättigheter, krigets lagar och Genèvekonventionen faktiskt är gripna inne på palestinskt territorium

Anonym sa...

"Vad kallar ni att beslagta palestinas del av tullförtjänsterna?"

Palestinska myndigheten hade inte betalt för el, vatten, gas och olja levererad från israeliska företag i åratal. Det har palestinierna Arafat och hans korrupta gäng att tacka för, som satte in biståndsmiljarderna på schweiziska bankkonton (och betalade fru Suha Arafats Paris-liv) istället för att betala för förnödenheter till folket.

När Hamas valdes in fortsatte de att vägra att erkänna Israel och ta avstånd från terrorism. Israelisk lag förbjuder överföring av pengar till en terrorgrupp. Däremot erbjöd sig Israel att använda pengarna för att köpa läkemedel och förnödenheter till folket, men Hamas vägrade Israels erbjudande.

"israelerna själva håller 1000 (tusen) palestinier fångna"

Palestinierna vill att Israel ska släppa kvinnor och barn som försökt utföra terrordåd. Vem minns inte kvinnan som hyllades på Historiska Muséet efter att ha sprängt dussintals med israeliska familjer i luften, eller pojkarna som stoppades i vägspärrar med sprängmedel runt midjan? Det är omöjligt, och vore ett hån mot offren.

Dessutom är det inte säkert att de flesta unga palestinier verkligen vill släppas och föras tillbaka till Hamas-samhället. Läs den här artikeln, som tidigare publicerades i den stora dagstidningen Globe & Mail:

To Mohammed, it sounded like a dream vacation. ./. Mohammed was pleased to get a seven-month sentence. He was crestfallen when his father, Qasim, paid a $250 bond to get him released early. "I was disappointed. My classmate who was sitting next to me went to jail two days before me and he's still there," he said jealously, suffering his father's glare. "In prison, there's digital television. You can watch everything. Out here, there's nothing." ./.

"Ofer was like paradise. You could go to the toilet whenever you wanted, and we had a good time playing football and table tennis in the big courtyard. I started reading good books in there," he said, his hair short and gelled, and a hint of future stubble ringing his thin face. With a shy glance at his father, he added, "And I could stay up as late as I wanted."

"If the situation continues the way it is, everybody will be doing it [getting incarcerated in Israel on purpose]," he said. "Young and old."

jinge sa...

Varför kommenterar du inte att Isdreal håller 1000 palestinier fångna utan vare sig rannsakan eller dom?

Paolo sa...

Jag vill göra en rättelse: Israel håller 9000 människor. Att alla dessa skulle vara terrorister är naturligtvis inte sant. Men försvararna av en ny apartheidstat vill skuldbelägga ett helt folk. Det blir ju lättare så.

Palestinierna har i denna konflikt: lidit mest, lider mest nu och kommer lida mest i framtiden om försvararna av statsterrorism får sin vilja igenom. För mänsklighetens skull, såväl judar, kristna, som muslimer och äen alla andra, hoppas jag att försvararna av statsterrorism inte får sin vilja igenom. Tyvärr har de styrkan och makten på sin sida.

Kvinnan som "hyllades" (ännu en proisraelisk propagandalögn - hon hyllades ju inte), hade sett delar av sin familj mördas av Israel. Än en gång kommer dessa ahlmarska intellektuella och berättar delar av historien.

Hur började alltihopa, försvarare av statsterrorism?
Började problemen i mellanöstern med at palestinierna angrep israelerna? OM ni verkligen tror det, är ni tyvärr inte tillräckligt allmänbildade för att kunna föra en diskussion om ett sådant här viktigt ämne.

Varför får man kollektivt bestraffa palestinier?

Detta blir mitt absolut sista inlägg om det här någonsin här eftersom försvararna av statsterrorism helt enkelt inte begriper sig på vare sig historiska fakta eller kronologisk ordning.

Godnatt.

Ps! För fred i mellanöstern ska kunna ske måste palestinierna få RÄTTIGHETER!!!

Anonym sa...

Är du helt blind eller bara dum, sign. jinge?

Jag citerar:

"Palestinierna vill att Israel ska släppa kvinnor och barn som försökt utföra terrordåd. Vem minns inte kvinnan som hyllades på Historiska Muséet efter att ha sprängt dussintals med israeliska familjer i luften, eller pojkarna som stoppades i vägspärrar med sprängmedel runt midjan? Det är omöjligt, och vore ett hån mot offren."


Vad har du fått det här med "utan rannsakan och utan dom" från?

Anonym sa...

I bloggosfären pågår en debatt om Israels rätt att döda Palestinier. Många av dem som debatterar kallar Palestinierna för terrorister. Frågan om vem som är en terrorist har jag dock aldrig sett bra definierad. Såna som tidigare kallades för terrorister kallas idag för frihetshjältar. Ett exempel är Nelson Mandela.

Är då palestiniernas kamp mot Israel terrorism? Låt oss se vad vi i Sverige har sagt om motstånd mot en ockupationsmakt. När jag var mindre hade i hemma en broschyr som hette ”Om kriget kommer”.

I den fick man goda råd hur man skulle bete sig om Sverige skulle råka ut för en ockupation.
Likaså stod det råd och anvisningar i telefonkatalogen. Jag kommer ihåg hur Yassir Arafat fick tyst på en journalist från en av våra borgerliga tidningar genom att hänvisa till vad som stod i telefonkatalogen.

Där stod att om Sverige skulle råka ut för samma sak som palestinierna så var det varje svensk medborgares plikt att göra exakt detsamma som palestinierna gjorde - och gör.

Några exempel på vad svenska staten uppmanade sina medborgare till i häfter “Om kriget kommer” i händelse av ockupation:“Motstånd skall göras ständigt och i alla lägen. Det är på dig det beror - Din insats, Din beslutsamhet, Din vilja att överleva. Vi ger aldrig upp.”

”Varje meddelande av innebörd, att motståndet skall nedläggas, är falskt”

“Varje angrepp mot rikets frihet och självständighet skall mötas med vapen. Varje meddelande att motståndet skall uppges är falskt. Sverige vill försvara sig, kan försvara sig och skall försvara sig”

”Fienden får aldrig lämnas ifred utan skall ständigt oroas genom överfall mot staber, fordonskolonner, förläggningar, förråd m.m.”

“Varje meddelande om att mobiliseringen och motståndet
skall avbrytas är falskt”Det jag funderar över är vad de som fördömer palestiniernas kamp mot ockupationen skulle säga om Sverige var ockuperat helt eller delvis. Ska vi göra en pudel i bästa politikerstil?

Frågan om huruvida ni israelkramare skulle acceptera en ockupation av Sverige får väl sägas vara besvarad med ja när man läser deras argumentation för Israels agerande

Till att börja med tycker jag de som hävdar att palestiniernas kamp är terrorism ska definiera vad terrorism är och vem som är terrorist. Vem som helst kan tydligen bli stämplad som terrorist för att efter en tid också bli betraktad som frihetshjälte.
Allt är inte vad det synes vara!

Oldtimern sa...

Finska vinterkriget började pga av att finska trupper sköt mot Sovjetiska...i Manila.

Vietnamkriget trappades upp pga att någon amerikansk stridsbåt blev beskjuten..

Om jag inte minns fel hävdade hitler att det var Polackerna som hade skjutit mot tyskarna så läget blev ohållbart..

Irak invaderas för att det finns massförstörelse vapen i landet..

Usa var tvingad att attackera Japan med kärnvapen för att få till fred..

Alla kommer vi ihåg det nobla stödet för Reagans "freedom fighters" i Nicaragua. För friheten..

Israel Attackerar Libanon för två Israeliter hålls fånga...

Någon som ser ett samband?

Anonym sa...

Oldtimern: Nej, jag ser inget samband och gör du det så är du antingen galen eller så har du upptäckt en global sammansvärjning som pågått i snart 100 år.

A-K Roth sa...

Anonymous 9:57 går långa vägar för att urskulda det somliga palestinska grupper har sysslat med. Anon. försöker antagligen rättfärdiga medvetna sprängningar av civila på bussar och restauranger?

Var snäll och ge palestinier lite kredit för mänsklighet! Att vara under förenade arabiska länders tumme som underklass och utnyttjad för andras terotoriella aspirationer (Syriens t.ex), att ha haft krigslorder till mästare har praktiskt taget förstört palestiniers livsvillkor och framtidshopp.

Kräv avväpning av terrorgrupperna och kräv att våldet stoppas. NU!

Alternativt, inse att Israel är ansatt av fullt krig på två fronter från vilka de drog tillbaka(!)och har rätt att försvara sitt land. Skamligt av svenskar att sitta och heja på Syriens och Irans lakejer!

Oldtimern sa...

tips....tänk på orsakerna till de olika krigen...

Micke sa...

Israel Attackerar Libanon för två Israeliter hålls fånga...

Någon som ser ett samband?

-------------------------------
Ja den är uppenbar såvida man inte är blind men när det gäller den här konflikten så är bägge sidor så fixerade vid sina egna lögner att en lösning är och förblir omöjlig.

Anonym sa...

"Det tål att upprepas: Det faktum att många av de arabiska länderna i regionen styrs av korrupta, auktoritära regimer, är naturligtvis en viktig strategisk tillgång för Israel och dess beskyddare och strategiska partner USA. Hade arabländernas ledare varit mer folkligt förankrade, mindre räddhågset fastklamrade vid sina maktprivilegier, hade inte Israels övergrepp mot palestinierna kunnat pågå lika ostört år efter år. Och inte heller hade Israel som nu kunnat öppet förödmjuka grannländerna en och en, efter egen håg."

Dohh!
Om så hade varit fallet så hade Israel levt i fredlig samexistens med dessa demokratier. Har jätteintelligenta Ali inte ännu fattat hur hatmånglingen uppkommer i diktaturerna? Dohh, dohh, dohh och mera dohh! (Ali, slå dig på pannan..)

A-K Roth sa...

Det låter faktiskt inte friskt ibland. Detta är ämne för analys:

"...Och inte heller hade Israel som nu kunnat öppet förödmjuka grannländerna en och en, efter egen håg..."

Alis hela ståndpunkt handlar om STOLTHET! Grannländer har förödmjukats (!), en efter en (!), efter HÅG (!) minsann. Vadiallsindar! För att en stat inte låter sig krossas???

Grannländerna förlorade krig de startade och känner sig förödmjukade??? Tror jag det. De vill ju inte ha en judisk stat bland alla sina arabiska; xenofobia strikes again.

Eller känner sig Ali själv förödmjukad och känner med all världens diktatorer som likaledes känner sig förödmjukade. Och varför skulle de vara förödmjukade? Kanske för att en stat befolkad av en majoritet av lägre stående människor, dem som enligt kasetter sålda på Stockholms moské predikar är som apor och grisar, de fasansfulla judarna, går och vägrar låta sig slås. Jisses!

Det verkar som om det är falsk stolthet, troligtvis byggd på rasism eller någon annan sorts fientlighet, som låter folk bli förödmjukade. Är det inte dags för Ali att kasta detta mellanösterns bagage, rasismen, och den falska stoltheten?

Walle sa...

Fascinerande att läsa Alis bloggkommentarer. Det är faktiskt det enda stället där jag träffar på sionister i dess fullaste prakt (en och annan på TV, visst, men aldrig så här många). Min morgontidning håller en sansad och rimlig linje, överhuvudtaget är mitt liv nästan perfekt...

1) Återigen: varför förstår inte (s) att här finns röster att vinna?

2) Om nu Israel är så goda och bara är ute efter fred- samt vill skydda sig mot "terror"- varför inte dra sig tillbaka till -68 års gränser (helst -47, men okej då), släpp in FN och såvidare. Nej, man vill förhandla med stövelklacken mot palestiniernas huvuden, fascistsvin!

Anonym sa...

Du har viktiga poänger Ali. De borde få större spridning.

- Hans K

Lars Jonsson, Östersund sa...

Det är inte ofta jag tar Esbatis sida i diskussioner då jag är en sån där kapitalismförespråkande liberal, men:

Det är beklämmande, minst sagt, att allt stöd till Palestiniernas rättigheter kommer ifrån vänsterhåll. Israel är en terrorstat, man måste vara tämligen blind för att inte inse detta. Jag undrar hur många av de som talar om "mellanösterns enda demokrati" som verkligen varit i Israel och sett hur Israel behandlar Palestinierna.

Sen tror jag aldrig nånsin jag sett att Esbati uttalat sitt stöd för vare sig Irans regim eller Syriens heller för den delen. Jag skulle gärna se lite uppmärksamhet från Esbatis sida gällande dessa diktaturer, men faktum kvarstår; Israel saknar sinne för proportioner och om radikala Israeliska bosättare skulle kidnappa två libanesiska soldater och libanon skulle svara med flyganfall mot Tel-Avivs flygplats, blockad av hamnar etc skulle det ses som en fullständig krigsförklaring!

Jag skäms för att så många av Sveriges förmenta liberaler så ensidigt tar Israels sida i alla lägen.

Ja, Israels demokratiska institutioner fungerar avsevärt bättre än regionens övriga länder. För judiska Israeler finns goda möjligheter att påverka politik och egna liv.
Ja, Palestinierna har haft omfattande korruption i de egna leden, men den som tror att det är lätt att bygga en fungerande demokrati under ockupation av en annan statsmakt gör en tämligen verklighetsfrånvänd analys.

Blizz påpekar att HizBollah kidnappade soldaterna "på den israeliska sidan", rätt så men lite konsekvens skulle vara trevligt. Israel kränker dagligen Palestinas gränser godkända enligt internationella avtal. Israel ockuperar Golanhöjderna sedan länge, var finns Din kritik där Blizz?

Jag skulle vilja se ett totalt tillbakadragande från samtliga av Israel ockuperade områden, inklusive Golanhöjderna. Om syrien åter börjar skjuta raketer därifrån och det fortsätter regna raketer från Palestinska områden, då kan Israel vedergälla med skäliga medel.

Anonym sa...

Hans K, esbati.blogspot.com växer varje dag så misströsta inte!

johanna sa...

Jag har en rekommendation till alla ali-anhängare som hänvisar till konfliktens början, t ex Paolo som skriver:

"Konflikten började INTE när Hamas valdes. Konflikten började betydligt tidigare än så."


Ja, konflikten började tidigare än så, och min rekommendation är att läsa på lite om den. Det råder ingen brist på bra litteratur i ämnet och en detaljerad beskrivning kan man få genom att läsa "The Arab-Israeli Wars : War and Peace in the Middle East" (finns på Amazon) och en lite kortare i "The Arab-Israeli Conflict" (Osprey Publishing).

För er som inte orkar läsa böcker men ändå kan behöva lite information från andra källor än Flamman och Ali Esbati handlade det i korta drag om att (det blivande) Israel accepterade FN:s delning, och när därefter staten Israel utropades anföll fem arabiska stater Israel med avsikt att hindra bildandet av den nya staten.

nedruk sa...

"Det faktum att många av de arabiska länderna i regionen styrs av korrupta, auktoritära regimer"

Är du inte lite väl snäll nu Ali? Det är inte många arabländer som är korrupta utan alla arabstater är korrupta.

Jag förstår att du vill undvika att peka finger mot en nation (i det här fallet den arabiska). Men kritik får ju inte förväxlas med rasism. Så nästa gång väntar jag glatt på hela sanningen när kritikmaskineriet väl satt igång - och du behöver inte oroa dig för att någon ska tro att du har fördomar.

Den enda judiska staten ska kunna få kritiseras utan att kritikern kallas antisemit. Varje arabisk korrupt regim ska kunna få kritik (i verkligheten alla stater med dess regimer) utan att du ska riskera stämplas som hatisk mot den arabiska nationen.

A-K Roth sa...

Jan-Inge Flücht, den jinge som på sin blogg skriver,

“Personligen kan jag bara beklaga att palestinierna inte har mer träffsäkra och kraftfulla robotar en de nu aktuella. ”

måste man verkligen se som den människohatande person han är. Jinge måste sitta och gnugga händerna nu i glädje av att norra Israel måste utrymmas och folket sitta i bombskydd. Du vill alltså ha fler mördade israeler. Jinge hejar på dem som medvetet skickar raketer mo bostadsområden. Hoppas alla läsare fattar hur hatiska Ali och somliga av hans extrema fans är.

Hizballah och Damaskusgrenen av Hamas med hjälp av Syrien och Iran och med fullt stöd av Libanons regering har begått krigshandlingar, katyushas mot bostadsområden och invasion med mord och kidnappningar över gränsen. I anständighetens namn protestera!

Dem jinge och Ali hejar på är religiösa fanatiker, islamister, som driver krig grundat på rasism och intolerans. Ska man anta att herr Flücht och Ali Esbati har låtit sig bli konverterade till wahabismen? Det ser nästan så ut från deras engagemang.

Vad sysslar dessa svenskar med som stöder massmördande religiösa fanatiker, simpla hjärntvättade vettvillingar. Har ni sett Hizaballah och Hamas i gåsmarsch med sina fascistiska rak-arm-saluter? Herregud, människor, vad sysslar ni med??? Är hatet så ingrott att ni måste sida med islamofascister?

Oldtimern sa...

Ständigt dessa islamister muslimer terrorister idiotister?

Är det ingen som vill se genom denna smutskastning och bullshit propganda...snälla gör nu ett försök mina kommentators vänner..

Anonym sa...

Det börjar bli tröttsamt att vänstern kallar Israel för apartheidstaat hela tiden. Till det finns det ju inte tillstymmelsen till grund. Araberna har samma rättigheter som alla andra. Eftersom de är underrepresenterade i vissa sammanhang finns det ett program för positiv särbehandling. Ovist i mitt tycke.

Inte avser Du väl att araberna på territorierna skall ha samma rättigheter? De är ju utlänningar utanför Israel i områden som antingen är militärt administrerade eller administrerade av de infödda eller PA. Dessa upprättades inte för att hysa araber utan för att Jordanien och Egypten förlorade sitt angreppskrig och därefter vägrade fred! Det hade kunnat bli en palestinsk stat redan vid den tiden om araberna visat fredsvilja.

En "jättelik politisk och militär angreppsoperation" är det knappast att låta en expedition bara av en enda divisions storlek understödda av modesta flgoperationer försöka trygga civilbefolkningen mot raketangrepp och kidnappningar organiserade av ett av grannens regeringspartier. Det är mycket återhållsamt.

Och visst är israel en demokrati, en västerländsk, öppen, human, rättvis, mångkulturell och fredsälskande sådan men som tyvärr är omgiven av ett av jordens besvärligaste och mest krigiska grannskap.

Anonym sa...

Israel ÄR en apartheidstat.
Alla som undrar om inte båda sidorna kan göra fel är sionister och Israelkramare.
Spränga kvinnor och barn är legitimt.
Israel bedriver ett utrotningskrig år efter år (även om man skulle kunna utrota alla i Gaza och på västbanken på ett par timmar).

Det är OK att stödja en sida som öppet förespråkar förintelse av den andra sidan.

Anonym sa...

Medborgare som inte är judar har färre rättigheter än judar har. På stora områden äger sandnegrer inte tillträde.

Solklar apartheid.

A-K Roth sa...

Lars Jonsson i Östersund tror säkert han har all korrekt information om konflikten. Eller så har han påverkats av drevet.

Men han har rätt i att fiender till Israel finns både till höger och vänster. Ni är i gott sällskap.

Anonym sa...

Israel är ett land som har sin grund i rasism, tankar om etnisk rensning på araber och terrorism.

Flera framträdande politiker i Israel har haft en bakgrund som krigsförbrytare eller som terrorister. Att föra en politisk kampanja för att Israel skall sluta diskriminera icke-judar är olagligt och ger myndigheterna rätt att upplösa partiet.

Israel har under detta året begått terrorhandlingar mot palestinierna, så det är dags för FN-trupper.

Flera debattörer här som har en genuin önskan om mänskliga rättigher för alla människor låtere sin berättigade avsky för islamisk terrorism bli en orsak till att ursäkta judisk terrorism.

(Ja, termerna är islamisk och judisk. Gör ett medvetet val, idka källkritik och gå och läs Koranen och GT. Om du inte har tid att läsa hela, gör ett slumpmässigt urval. De finns på nätet om du inte vill sponsra hat med dina pengar)

Anonym sa...

"Israel är ett land som har sin grund i rasism, tankar om etnisk rensning på araber och terrorism."

Alla länder har sin grund i rasism i någon mening (vänstern använder ju "rasism" så löst) -annars skulle vi inte ha några länder. De flesta länder har ett våldsamt förflutet -men det hindrar inte att man efter erkännande och demokratisering kan fungera utmärkt. Västtyskland efter WWII är ju ett bra exempel, eller Japan.

Men tillåts man inte leva i fred av omgivningen så blir det ju lite svårare.

A-K Roth sa...

Dagens sanning:

"Men tillåts man inte leva i fred av omgivningen så blir det ju lite svårare."

Men svenska vänstern har alla savar! :)

A-K Roth sa...

Äntligen en förklaring till Arabers Tystnad, till Ali Esbatis stora glädje eller sorg?

Saudiarabien är inte glad åt Hezbollahs agerande. Libanon kallade hem US-ambassadör som försvarade Hezbollah. Insikten växer att Iran har maktambitioner över arabiskt land, att Irans nazitrampande kommer att gå ut över arabiska länder.

Och i Sverige sitter en patetisk exiliranier och hejar på en religiösfanatisk iransk fascistisk grupp, Hezbollah, och dess släkting Hamas. Är det en svensk angelägenhet att ställa sig på terroristers och despoters sida?

Lennart Regebro sa...

Esbatis argumentation går helt och hållet ut på att Israel är onda, och araberna är goda, oavsett vad dom gör.

När Israle försvarar sig så utnyttjar dom bara den strategiska tillgången att andra attackerar dom för att utföra sina ondskefulla planer.

Ledsen, Esbati, jag kan inte se nåt annat än rena anti-judiska fördomar bakom en sådan ståndpunkt. Judarna är orsaken till all ondska, tydligen.

Och nu kommer förstås massa socialister kräkas oegentligheter över mig, men det skiter jag i. Och ni kommer hävda att jag stödjer Israels folkmord. Inte på en fläck. Jag är helt emot Israels ockupation av Palestina.

Men jag förstår att Israeler inte är ett dugg mer onda än Palestinier, Libaneser, Syrianer och Iranier, och jag förstår att attackerna mot Israel är en ORSAK, inte en undanflykt, till Israels kontraproduktiva beteende, precis som Israels ockupation och övergrepp är en orsak inte en "strategisk tillgång" till palestinska självmordsbombningar.

MoHa sa...

Hej jag vill bara säga att Israel okuperar Shaba Farms som tillhör Libaon och man har lagt minor i södra Libanon som man inte vill ge kartor för.

Och Israel anser att Libanon inte ha rätt att använda deras egna vattentillgångar efterom Israel behöver dom. Man hotade Libanon med flyganfall om man skulle ta vatten av floden som är på Libanesiskt mark.

Jag tror att Israel tror att dom är mer värda än andra människor.

Och jag har tittat på FOX news som är en propaganda kanal som visar bara på ett Israeliskt synvinkl hur svårt Israeler har det men inte hur svårt Libaneser som är mst utsatta.

Eftersom Judar styr USA så ger det dom rätt att göra som dom vill eftersom ingen vågar säga emot USA och deras påstånde om att Hisbolla är en terrorgrupp.

Ingen i Libanon ser dom som terrorister bara USA och Israel för att dom inte kan styra dom som man vill.

Arthur sa...

Det börjag bli tröttsamt att höra påståenden om att Israel skulle vara en Apartheidstat eller brista i demokrati. Jag tror visst att Du hatar Israel men jag tror inte att Du tror att dessa påståenden är sanna.

Apartheidstat, eller Multinational Developement Policy som förespråkarna kallade den bestog om jag inte missminner mig av

Group Areas Act
- men Israel är en enhetlig stat. Alla medborgare kan resa till varje hörn av denna stat oberoende av religion eller härkomst.

Mines and Work Act
- men alla israeler kan söka vilket arbete som hellst och en person som misstänker sig ha blivit nekad en tjänst på grund av sin härkomst kan få den tilltänkta arbetsgivaren åtalad. Möjligen kan den positiva särbehandling som införts för att uppmuntra arabiska medborgare att söka höga statstjänster ses som någonting i den stilen.

Separate Represenation Act
- Det finns partier som speciellt söker sina mandat bland vissa grupper som till exempel araber men alla knessetplatser är lika mycket värda och väljs på partilistor utan avseende på religion eller härkomst.

Black Homeland Citizenship Act
- En israelisk medborgare är en israelisk medborgare. Det finns inget program för att uppfinna små områden där arabiska medborgare måste hålla sig och på så sätt berövas sina rättigheter i staten som helhet. Inte heller skulle det finnas plats för sådana.

Separate Amenities Act
- Inte heller här finns åtskillnad. En strand är en strand och en buss en buss för alla israeler. Detta kanske kan irritera araber utanför Haifa om de vill åka buss på sabbaten.

Bantu Education Act
- Nix, inte heller här. Araber har samma rätt till utbildning även om myndigheterna försummar beduiner. Det finns gott om välutbildade araber i alla möjliga tjänster i Israel.

Att ifrågasätta om Israel är en demokrati är ännu fjantigare. Där finns yttrandefrihet, pressfrihet, et kabinett som är ansvarigt inför Knesset och ett Knesset som väljs av allmänna, lika och hemliga val och ett styrelseskick som är underordnat mänskliga rättigheter och lagarna uttolkade av en oberoende högsta domstol som ytterst kan häva en orättfärdig lag. Israels demokrati är mycket vital. Det är lättare att ifrågasätta om Sverige är demokratiskt.

Och terrorstat! den enda terror man behöver frukta i Israel är palestinsk. De få embryon till judisk terror vi har sett de senaste åren har snabbt eliminerats av polisen. Terrorister behöver i regel en husse som har en suverän stats resurser. Detta har palestinierna men inte de få judiska extremister som inspirerats till den banan.

Anonym sa...

Hur man än vrider och vänder på det så är det svårt att frånkomma att Israel är en fullfjädrad rasistisk stat. Apartheid-muren kan väl symbolisera den fascism som genomsyrar IDF. Israel-älskarna och sionistkramarna kan sitta och kläcka nya orwellianska ord och nya falska ursäkter till Istraels snuskiga agerande, men det hjälper inte...