tisdag, juli 18, 2006

En fråga om kultur

Blodigt hedersrelaterat brott. Nu frågar vi oss om någon av de inblandade bar slöja samt vilkas underliv som därför måste undersökas.

6 kommentarer:

Anonym sa...

En människa dog, så kul. (?)

Kerstin sa...

Förslaget om gynkontroll på högstadiet är vidrigt. Tala om integritetskränkning.

Lustigt att det frihetsälskande Folkpartiet föreslår sådant.

Sedan blir jag lätt förtvivlad inför de här frågorna. Som svenska uppreser sig mitt innersta mot att man tvingar unga flickor till äktenskap mot deras vilja (liksom unga män faktiskt, fast man sällan talar om den sidan av saken), att man kontrollerar deras liv, samt mot könsstympning. Så vad ska man egentligen göra, vad är etiskt i det här fallet?

Felix Englén sa...

Detta är ju en fråga om skiljelinje, som i alla frågor som rör individualitet. Det är ju en minoritet (även om siffra kan vara stor) av svenska medborgare som utsätts för risken av könsstympning.

Om det är vår uppgift att hitta en lösning så föredrar jag kolonialt tänkande och ska upplysa och tvinga "kulturella barbarer" till återhållsamhet. Det kan ta i form av massiv upplysningskampanjer utomlands och innanför våra gränser.

Risken är att tjejerna ställs utanför samhället och tvingas att bo hemma och undangömd från myndigheter om "barbarerna" vill ha stympning trots ett förbud. De andra riskerna är, som tidigare nämnts, att det blir en traumatisk upplevelse om tjejer tvingas till undersökning.

En läkare på TV sa att man inte alltid kan upptäcka stympningar vid sådana undersökningar.

I det stora hela tror jag att Folkpartiet kör på med sina "undersökningar" och "rapporter" och skickar fram nyttiga idioter, tillika invandrare, för att hetsa svenskar till främlingsfientlighet.

UriahHeep sa...

Urfånigt förslag.

Tobias Struck, etnolog sa...

Du har en poäng, Esbati. Misshandel eller mord med svartsjuka som motiv kan gott kallas "hedersrelaterat våld". Konstigt att du slarvar bort en så bra poäng. Du måste vara pressad. Varför skulle polisen kontrollera någons kön? De vet ju redan vem gärningsmannen är och har tagit fast honom. Om det fanns en misstanke om brott mot barnen, så hade barnen undersökts. Vad är din poäng? Är du verkligen en ideolog eller är du bara arg på några brats från din tidiga ungdom? Själv växte jag upp fattigt och blev kallad "tattare" av svenska arbetarklassbarn i mitt bostadsområde. Det skulle inte falla mig in att demonisera någon på grund av etnicitet. Men du förnekar väl inte resterna av feodala värderingar hos många utomeuropeiska immigranter? Jag har en kompis som är marxist och ursprungligen från Iran. Men han tar avstånd från det gamla klantänkandet och hyllar förnuftet. Han kan nog ta över efter dig, om din nya position gör dig okoncentrerad. Han är knivskarp och sitter i sin videoaffär hela dagarna och läser.

Fredrik Lindholm sa...

Vi diskuterar ungefär samma sak här.