tisdag, juli 11, 2006

Folkbildning für Alle

Fram till idag kan det ha varit lite knivigt att förklara innebörden i ordet ”imbecill”. Nu kan man bara exemplifiera med den här krönikan i Metro.
”För ett tag sedan skrev jag en artikel som borde ha gjort politiken och höstens val enkel för väljarna. Jag lärde ut skillnaden mellan socialism och kapitalism, skillnaden mellan vänster och höger. […] Jag trodde att jag gjorde det helt solklart hur enkelt valet därmed är. Ska du eller Göran bestämma över ditt liv. Men, det var inte så enkelt. Folk förstod inte”.
Skönt ändå, att borgerligheten kompletterar sitt grepp om pengar och massmedier med de skarpaste av idéproducenter och skribenter.

24 kommentarer:

Naseer sa...

Undrar om någon över huvud taget vill se Staël von Holstein uttala sig om politik...

Senaste krönikan var dessutom så extremt korkad att Sveriges kollektiva IQ tappade några procent.

Peter Karlberg sa...

Kan bara hålla med - man kan ju möjligen undra över vem som godkänt publiceringen?

Staffan W sa...

Jag begriper faktiskt inte heller hur den där människan tilldelas spaltmeter i Metro? Det finns mycket mer intressanta borgare, som inte skriver som krattor och demonstrerar sitt totala folkförakt. Dessutom skriver han samma krönika gång på gång, sossarna är elaka, kapitalismen är frihet, jag är smartare än er.

Hur kan han överhuvudtaget sätta sig på sina höga hästar och domdera efter sina pinsamma företagskrascher? Borde man inte lära sig en gnutta ödmjukhet av sånt?

Anonym sa...

Verkligen.... det är inte klokt! Håller helt med!-------------------------------------
omTV.se -din tv-guide på nätet

Anonym sa...

1. "Borgerligeheten" har ingen övergripande åsikts- och yttrandepolis.

2. Nivån kanske var basal, men tydligen ändå för svår för er på vänsterkanten. I grunden var det som sades nämligen helt korrekt, även om exemplifieringarna var lite väl svaga Det handlar om kollektivism eller individualism, d.v.s någon annan bestämmer eller du bestämmer över ditt liv.

Anonym sa...

av ovanstående drar vi den skakande slutsatsen att det finns fler borgare som är lika korkade.

/j

Redhead sa...

Normalt sett gillar jag den där snubben, men jag får väl hålla med om att han har uttryckt sig bättre. Jag menar... Det där sög. Hade det inte varit för den totalt obegåvade sossepropagandan som sprids i lokaltidningen hade jag börjat skämmas över att vara högerspöke. Som tur är verkar idioti jämnt fördelat över blocken, möjligen något överrepresenterat i KD och S.

Staffan w sa...

Undrar hur anonym drog slutsatsen att nivån var för svår? Jag tycker att det är rätt talande ändå att borgerligheten har kolumnister som denne man. Har vänstern någon motsvarighet? Tror inte det.

Anonym sa...

Staffan,

Gemene man eller kvinna i AB.

Anonym sa...

"Undrar hur anonym drog slutsatsen att nivån var för svår?"

Ni kollektivister har ju fortfarande inte förstått att det är bättre att bestämma själv över sitt eget liv. Därav slutsatsen.

Anonym sa...

"Jag tycker att det är rätt talande ändå att borgerligheten har kolumnister som denne man. "

Som tidigare anonym sagt, "borgerligheten" (alla till vänster om V eller?) har ingen allmän åsiktspolis eller kommendant som ger direktiv om artiklar och krönikor.

Men tack för att du spelade, försök igen.

Tora sa...

:-D


Jag fick också någon slags chock/skrattattack i morse.

Imbecill var ordet.

Anonym sa...

Varken Ali eller någon i kommentarerna har sagt något konkret som skulle kunna övertyga om att det den imbecille sa skulle vara felaktigt.

Ja, Holstein uttrycker sig klumpigt, men borde ni inte kunna krossa det han faktiskt söger istället för att gå igång om IQ och imbecill.

Anonym sa...

Anon 7:58,

Vänsterfolket är mer bekymrade över hur man säger något än vad man säger. De är de verkliga snobbarna i Sverige. Korkade, men dock snobbar.

Marco Svensson sa...

Du undviker artikelns kärna Esbati :

"Häromdagen beslutade socialdemokraterna att man inte ska få läsa upp sina betyg på komvux och utnyttja det för att komma in på universiteten.
Med andra ord, det är viktigare när du ska kunna din svenska och matte än att du ska kunna den. Göran Persson vill att du ska ha dina betyg klara andra veckan i juni det år du går ut gymnasiet. Han vill, (centralstyre) att alla ska samtidigt, (kollektivism) obeaktat av förutsättningar (socialism) ha ett visst betyg vid ett visst tillfälle."

Alla ska med. Utan ångervecka eller möjlighet till uppdatering.

Staffan W sa...

Ja, för att säga nåt om tramsets innehåll: skamlöst populistiskt att försöka sälja in kapitalism med hjälp av komvux. Hur många mer högervridna länder än Sverige har något liknande den svenska vuxenutbildningen? Hur många har studiemedel? Holstein är helt enkelt nån slags borderlinefigur som inte skyr några medel att spy sin galla.

Anonym sa...

Staffan W,

De mer högervridna länderna har jobb till folk istället för förnedrande gubbdagis och andra statistikåtgärder. Du är antagligen inte riktigt torr bakom öronen än, så kan inte förstå problemet med påtvingad omskolning.

Anonym sa...

debatten påminner om nått man hörde på skolgården i högstadiet.
"hon e ju helt dum i huvvet, eller hur"
"ja, haha, helt puckad"
"jävla imbecill"

Thomas E sa...

Är det ingen som kommer ihåg hur den här mannen snackade om hur hans firma skulle bli större än Microsoft och ta över världen samtidigt som han sålde sina aktier. Man undrar hur någon kan ta honom på allvar.

Edvard sa...

Sista meningen i citatet påminner en smula om alla skojsiga grodor efter EMU-folkomröstningen.

Stackars stael von holstein, han som förklarat allt så bra och så är folk så dumma och korkade att de inte fattar. Lite som Göran Skytte som var ytterligt upprörd efter EMU-folkomröstningen. Ungdomarna hade mage att rösta nej trots att hans ärade moder minsann bestämt sig för att rösta ja just för dessa ungdomars skull. Otacksamma är vad de är...

Jan Schmidt sa...

Anonymus 7:58:

Felet med krönikan är – frånsett att den är illa skriven och att problematiken förenklas till idioti – är att den för ett felaktigt resonemang. von Holstein vill hävda att vänstern, d v s sossarna, vänsterpartiet och miljöpartiet(?) företräder kollektivism (= dåligt) medan den s k Alliansen företräder individualism (= bra). Detta är i sig själv en så grov förenkling att den blir osann.

Det finns inget politiskt parti av någon dignitet i dag som företräder ”kollektivism” generellt. För att finna kollektivismen inskriven i partiprogrammet får man gå väldigt långt ut på resp. höger- eller vänsterkanterna. Däremot kan man finna att vissa partier står för kollektiva lösningar på vissa frågor. Liksom för individualistiska lösningar i andra. Och även om en viss övervikt för kollektiva lösningar föreligger hos de som traditionellt kallas ”vänsterpartier” så förekommer det sådana även hos ”alliansen”. Liksom man kan finna ståndpunkter som klart och tydligt pekar på en individualistisk människosyn hos ”vänstern”.

Von Holstein försöker alltså skapa en konflikt som inte existerar. Det är illa genomtänkt, slarvigt genomfört och stilistiskt så uselt att karln borde skämmas för att publicera sig. Han gör det också så klumpigt att de flesta kommentatorer här genomskådar honom och t o m tycker att det är så självklart att det inte ens behöver påpekas.

Om själva ”sakfrågan”, von Holstens dåliga ursäkt för sin krönika, om intagningen till Högsskolan, uttalar jag mig inte, för jag har inte satt mig in i den. Men jag har svårt att se hur enskilda sakfrågor som blir uppblåsta till ideologiska motsättningar där skarpa skiljelinjer dras mellan ”vänster” och ”höger” kan tillföra den politiska debatten (eller valkampanjen) något av substans.

Förenklingar är nog bra, men de får inte bli fördumningar – eller lögner.

Walle sa...

1) Örtengren- ja, Komvux grejen har von Holstein delvis rätt i. Det är bara att putsa lite på hans argumentation så skulle den kunna komma från Vänster.

2) I övrigt så är det lite roligt att han har en släkting som är nationaldemokrat. Detta är roligt eftersom jag inte kan komma på någon (inklusive den lokala trotte-anarkisten) som är så sverige-fientlig som von Holstein. Bisats.

3) En bättre sätt att beskriva grundskillnaden i svensk politik, utan att vara rabiat och prata om klasskamp eller sovjetsamhälle är följande:
"Skall vi sköta saker och ting tillsammans, eller skall var och en sköta sitt? Är det viktigaste att du får behålla mer av din lön för att själv kunna göra egna val eller att vi ordnar skola, vård, kommunikationer,m.m. så att alla får del av det oberoende av inkomster?"

Typ. Sedan kan borgarna låtsas att de är för allmän och lika välfärd, men det räcker at skrapa lite på ytan så kommer det fram att nja, nog är det bättre med högre avgifter än skattefinansiering. ETT exempel är borgarnas (nedröstade) förslag till budget i Västerbottens landsting- sänkt skatt och höjda patientavgifter. Voila!

Anonym sa...

Walle,

Du måste förstå att din punkt 3 går att realisera med en bråkdel av dagens skatter. Dessutom kan man göra massor med saker tillsammans utan att staten är det minsta inblandad. Det är t.o.m normen. Du har helt enkelt gått på banal propaganda. Trögt och korkat folk, svenskarna.

Anonym sa...

Krönikan är kass. Men han har helt rätt i att det är absurt att ta bort möjligheten att läsa upp betyg. Det är ju verkligen att förvägra människor en andra chans!

Förvånande att en borgare kritiserar just denna reform, då sossarna ställer upp på devisen: den starke överlever.

Vad jag vet är det bara miljöpartiet (talande nog varken vänster eller höger) som försvarat rätten att läsa upp betyg.