söndag, juli 23, 2006

Guillou lysande om Israel och svartvit världsbild

Missa under inga omständigheter Jan Guillous klockrena kolumn i Aftonbladet. Att rasismen är ett fundament för den israeliska statens politik är självklart och blir allt mer uppenbart. Men Guillou pekar vidare på en mycket betydelsefull aspekt av frågan: sambandet mellan rasistisk politik och debatt – manifesterad bland annat i det ohämmade, etablissemangsdrivna arabhatet – på hemmaplan och stödet för Israels hatpolitik i Palestina och Libanon.

Jämförelsen med Danmark, där stödet för den dödsbringande manikeiska världsbild som USA och Israel opererar efter – jag har ofta återkommit till den här på bloggen – är viktig:
I ett land där främlingshatet genom de demokratiska krafternas sjabbel fick bre ut sig som i Danmark är sådana tankegångar inte längre uppseendeväckande. Det visar på två saker. För det första att det verkligen gäller att sätta emot de främlingsfientliga med full kraft på hemmaplan. Och för det andra att vi som land måste bryta oss loss från USA:s svartvita världsbild.
Ta strid mot folkpartiet, med andra ord.

4 kommentarer:

Rebecka sa...

Instämmer. Läste artikeln imorse.
Carl Bildt har ungefär samma argument på sin blogg. Vilket är ännu ett exempel på att denna fråga inte bör reduceras till en föråldrad höger/vänsterskala.

Jag vill ha väck både Hizbollah och Hamas. Ju förr desto bättre, men jag ser inte hur detta skulle kunna göras med våld och förintelse. Precis som Guillou säger är det den svartvita bilden ond/god som orsakar de största problemen. Bristen på djupare analys en regel snarere än ett undantag i krig och konflikt. Ingen av parterna är längre intresserad av att nyansera sin bild. Det skapar inga bra krigare.
Fokus blir på att vinna och inte på att analysera orsakerna till status quo.Islamistiska rörelser uppkommer inte av en slump. Fanatism gör människor blinda. Inte bara islamistisk fanatísm utan generellt.Får människor att tycka att det inte finns något man inte kan offra för att uppnå målet. Trots att målet är verklighetsfrånvänt och utopiskt.

"An eye för an eye and soon the whole world is blind"
Mathma Gandhi

Anonym sa...

Att ställa krav på invandrare är inte rasism. Flyttar du hit skall du självklart godta den kultur och det regelverk som gäller. I Sverige är vi för flata och omfamnar i stället invandrarna i våra perverterade försäkringssystem.
De vill helst av allt ha ett arbete och ta hand om sig själva, vilket förnekas dem av vänstern och fackmonopolet.

Rebecka sa...

Miss/mister Anonymous.
Nej, det behöver det inte vara. Antar att du syftar på Alis sista kommentar ang fp.

Däremot är jag trött på att fp gjort krav till sitt mantra. Givande och tagande mellan stat och medborgare är en förutsättning för ett väl fungerande samhälle. Inget fel att förankra detta hos folket oavsett etnisk bakgrund.

Ang att godta kultur och regelverk så håller jag med dig ang regelverket. Självklart ska det inte tillämpas någonsomhelst relativism här. Att godta en kultur är dock inte synonymt med anta den. Jag tror inte kultur är ett val på det sättet. I alla kulturer förekommer hybridisering, det är det som håller en kultur levande.

Jag ställer oftast upp på borgerliga "krav" på valfrihet osv. Samtidigt så undrar jag om inte denna valfrihet och hyllandet av individen på ett sätt underminerar lojaliteten med staten, känslan för nationen osv. Det finns fördelar med detta givetvis, men en nackdel kan tänkas vara att det blir svårare att ha ett välfärdsystem som förutsätter kollektiv samhörighet. Jag håller med dig om att nuvarande system låser inne människor i bidragsystem onödigt länge och gör det svårare att komma in i samhället.

Jag har själv röstat fp. Jag är dock inte medlem i något parti. Jag tycker fps politik är mer nyanserad än retoriken. Kanske ser de detta som ett nödvändigt ont, ett desperat försök att göra sig hörda i mediebruset? Det är inte vad man säger utan hur man säger det. De har dock gett mig avsmak för fp,då det känns genomcyniskt. Iofs är inte de andra partierna så mycket bättre det heller. Röstfångeri viktigare än substans.

Anonym sa...

Jan Guillou har återigen skrivit en snurrig krönika. Hans ledande teori är att Israel vill förgöra Libanon. Det är Israels mål. Varför?

Därför att det finns främlingsfientliga personer i Norden.

Palestinavänsterns vassaste skribent gnuggade geniknölarna länge inför denna upptäckt. Hur ska jag framställa Israel som rasistiskt så att den genomsnittlige Aftonbladetläsaren förstår? Jo, jag skriver om Bert & Ian. Då förstår alla.

Israel. Bert & Ian. Rasism. Klart som korvspad.