måndag, augusti 28, 2006

Allians-nyheterna

Way to go Aktuellt! Statliga nyheterna kör ett typ kvartslångt propagandareportage för grotthögerförslaget om vårdnadsbidrag, som är designat för att minska kvinnors deltagande på arbetsmarknaden. Inte en enda kritisk röst.

Därefter vevas ett inslag om elpriserna. ”Göran Persson och socialdemokraterna tänker alltså inte sänka priset på el […] De borgerliga alliansen har däremot kommit överens om att sänka elpriserna…”.

Vi kan konstatera att tre veckor före valet släppte även de smärre hämningarna på Aktuelltredaktionen.

41 kommentarer:

NIklas Theodorsson sa...

Det är tragiskt. Vi hoppas på en EMU-effekt där vinklingarna får folk att tröttna.

Tobias Smedberg sa...

Helt galet. Jag trodde först att jag hade råkat slå på kanal 8 och något av kanalens borgerliga hyllningsprogram. Aktuelltinslaget var direkt osmakligt. Är det inte meningen att nyhetsjournalistik ska förmedla åtminstone två sidor av var sak?

Ullan sa...

Det är bara att hoppas tittarna förstår vad det egentligen är för politik alliansen står för när de lanserar vårdnadsbidrag och sänkta el-priser: en jämställdhets och miljöfientlig politik.

Säga vad man vill om Göran Persson men under utfrågningen igår var han glasklar på båda punkterna: stärkt barnomsorg och inget vårdnadsbidrag; och inga sänkta el-priser annat än möjligen för industrin, istället lade han ett nödvändigt fokus på vad som krävs av hushållen: effektiv energiförbrukning. Det senare är säkert mer impopulärt än det förra, men Persson gav inte vika utan tog sitt nödvändiga ansvar för kvinnorna och miljön, det kräver mod.

Och så påstås det att Persson och sossarna gör allt för makten, men i jämförelse med alliansens populistiska utspel så vill jag nog hävda att det är alliansen som är de maktkåta.

elliv sa...

Aktuellt-redaktionen - i Alliansens tjänst.

Anna T sa...

Den designen är din Ali! Vem har sagt att vårdnadsbidraget bara betalas ut till kvinnor och inte till män som är hemma med barnen?

Ullan sa...

"Vem har sagt att vårdnadsbidraget bara betalas ut till kvinnor och inte till män som är hemma med barnen?"

Ingen, men med tanke att 80% av föräldrarförsäkringen plockas ut av kvinnorna idag, vilket delvis beror på att många kvinnorna har lägre lön än männen, vem tror du då i realiteten kommer att ta vårdnadsbidraget som mig veterligen inte alls kan mäta sig med föräldrarpenningen i storlek.

Frihet sa...

Så länge vi har regim-TV så sitter vänstern säkert - oavsett hur värdelös deras politik än är. Skillnaden mellan hur de alliansen och (s) valmanifest bemöts i Aktuellt visar vinklingen tydligt.

Skulle inte detta räcka så fixar statstelevisionen bara ihop ett smaskigt Josefsson reportage.

JB Josefsson sa...

Appropå 80% är det så konstigt att mödrar vill vara med sina nyfödda barn. Pappor har konstigt nog inga tuttar.

Sen det där med elen, trampa dynamo i källaren av bara helvete så slipper tokvänstern införa en fettoskatt. Två flugor i en smäll.
Bra va! Hur mycket skall politiker tillåtas lägga sig i människors privata liv?

Anna T sa...

Förhoppningsvis är det kvinnor som tar ut föräldrarförsäkringen eftersom det är de som bär, föder och ammar barnen.

Vårdnadsbidrag betalas till de som väljer att vara hemma istf att lämna barnen på dagis och jag ser inte något problem i detta. Det är upp till var och en.

Ullan sa...

jb josefsson:

Fördelningen skulle kunna vara mer jämlik om fler män tog ut föräldrarledigheten i den senare delen av perioden, men det görs tyvärr inte av flera olika skäl, lönen är ett sådant skäl, attityder ett annat.

Men vilken är din poäng egentligen: att eftersom mammorna inte behöver amma i förskoleåldern så kommer männen att ta ut vårdnadsbidraget i lika stor utsträckning? Dream on!
Och vad händer med kvinnans frihet när hon står utanför arbetsmarknaden ett par år, blir ekonomiskt beroende av mannen, missar inbetalning till pension etc?

Menar du att det är en privat rättighet att konsumera så mycket el man vill till så låga priser som möjligt oavsett miljöhänsyn? Och var lugn, endast i överdrifternas värld behöver du trampa bort ditt fläsk, i den verkliga världen gäller bara att du slutar upp med det värsta slöseriet.

Anonym sa...

Ja, det är rättning i ledet som gäller.
Sluta slösa på el!
Lämna barnen på dagis!
Kör inte bil!
Får kommunist-fascisterna styra blir livet snart till ett riktigt helvete.
Varför får inte folk göra "felaktiga" val? Om man är helt övertygad om vad som är rätt får man försöka övertyga andra om det genom argumentation - inte med tvång.
Småbarnsfamiljer och framförallt kvinnorna har enormt pressade villkor. De springer som förgiftade råttor för att hinna med allt.
Men jämlikhets-fanatikerna vill inte att nåt görs för att lindra kvinnornas lott. För rätt ska vara rätt - och så klyver vi barnet!
Ulla

Anna T sa...

Den som inte vill vara hemma behöver inte. Det går bra att lämna barnen på dagis.

Är man så rädd om sin s k "frihet" då kanske man ska avstå från att skaffa barn.

Varför är det ok att bli försörjd av försäkringskassan men inte av sin make eller maka? Vad är skillnaden?

Anonym sa...

"Varför är det ok att bli försörjd av försäkringskassan men inte av sin make eller maka? Vad är skillnaden?"

I det ena fallet blir man tacksam mot varandra för det man bidrar med tillsammans, i det andra fallet blir man tacksam mot den snälla staten som gör en så "oberoende".. Gissa vad "stora-snälla-staten-vänstern" tycker är viktigast?

Varför Ali påstår att målet skulle vara att få bort kvinnor från arbetsmarknaden begriper jag bara inte. Målet är att folk skall må bra och inte ha en piska över sig att göra som någon politiker eller genusforskare för tillfället tycker är rätt sätt. Så enkelt är det.

Ullan sa...

Tänkandet verkar vara allvarligt begränsat hos somliga här. Ett införande av vårdnadsbidrag har konsekvenser utöver vad ni verkar ha föreställt er. För det första ger det ytterligare ett incitament till arbetsgivare att välja bort kvinnor, vilket missgynnar kvinnor som inte har för avsikt att ta ut vårdnadsbidraget. För det andra som kommer färre kvinnor att nå maktpositioner i samhället eftersom en del av dem kommer att stå utanför arbetsmarknaden längre tid, vilket innebär att kvinnor inte kommer att ha den representationen bland människor med makt som är nödvändig för att deras intressen skall tas hänsyn till. För det tredje så kommer statusen för många typiska kvinnoyrken att undermineras med en partiell återgång till hemmafrumodellen, något som försämrar dessa kvinnors livssituation. Det finns ytterligare skäl med det får räcka där.

Anonym sa...

Men Ullan!

Det du beskriver är ju på intet sätt några unversalsanningar! Det är snarare teorier. Teorier som i Sverige används som om de vore fundamentala sanningar, men som bara är just teorier.

T.ex är det visst fler kvinnliga egna företagare och fler kvinnliga chefer i länder som inte har från staten påtvingad arbetsplikt (via skattsedeln).

Men viktigast av allt är argumentet att det inte är statens uppgift att tala om för folk hur dom skall leva sina liv.

Oldtimern sa...

Får en känsla av att journalisterna. Vill testa gränserna och flytta dom. Hur långt kan vi gå? Hur mycket kan vi påverka valutgången.

Utrymmet i media mellan höger och vänster måste vara runt 80% borgerligt 20% vänster. Som bara får negativ propaganda kastad mot sig.

Flockbetendet och den egna penningpungen som talar.

olydig sa...

Att KG är gammal moderat är ingen hemlighet, men hur är det egentligen med Knutson?

Vårdnadsbidrag betalas till de som väljer att vara hemma istf att lämna barnen på dagis och jag ser inte något problem i detta. Det är upp till var och en.

Det förutsätter i så fall att alla har ett verkligt fritt val, vilket i sin tur bygger på att alla har liknande förutsättningar. Och eftersom kvinnor tjänar generellt sett mindre än män, så är det inte alltför otroligt att det påverkar vem som "frivilligt" stannar hemma med barnen; familjen förlorar mer om mannen med den högre inkomsten stannar hemma med barnen. Varför tror du att kvinnor tar ut lejonparten av föräldrapenningen idag?

Den som inte vill vara hemma behöver inte. Det går bra att lämna barnen på dagis.

Det är väl ingen som tvingar dig att skicka iväg ungen på dagis idag heller, så vad är problemet? Att du inte får bidrag om du själv stannar hemma med barnet? Och jag som trodde att högern var emot bidragsberoende...

Anonym sa...

Olydig,

"Det är väl ingen som tvingar dig att skicka iväg ungen på dagis idag heller, så vad är problemet? Att du inte får bidrag om du själv stannar hemma med barnet? Och jag som trodde att högern var emot bidragsberoende..."

Problemet idag är att man betalar för dagis vare sig man använder det eller ej. Eftersom dagis är så vanligt är den utgiftsposten stor nog att via skattsedeln påverka folks möjlighet att ha råd att vara hemma med sina egna barn. Om man får återbäring på åtminstone en del av den skatt man redan har betalat för dagis så har man råd att vara hemma. Att påstå att man inte är tvingad att skicka ungen på dagis tyder på total verklighetsfrånvändhet. Folk har helt enkelt inte råd att välja idag.

Anonym sa...

Barnen då? Finns det barn som skulle må bättre av att vara hemma lite längre? Kan barn vara individer? Kan vuxna?

JB Josefsson sa...

Ullan

Jag tycker det helt och är föräldrarnas ansvar och beslut hur barnen skall uppfostras och vem som stannar hemma.
Problemet med maxtaxa, vårdnadsbidrag mm är att du tvingas betala för något du kanske inte utnyttjar. Det finns barnlösa familjer.

I maxtaxan tvingas dessutom fram en överkonsumtion av dessa tjänst vare sig du vill ha den eller inte, det ges inga alternativ.

Sedan funkar verkligheten redan så här. Som arbetsgivare undvek jag medvetet att anställa människor i fertil ålder, de blev mest 45-55 åringar. Varför i småföretag skaffa sig bekymmer med mamma/pappa ledigheter, det är tillräckligt hårt och pressat ändå för att slita med en massa vikarier som oftast inget kan.
Så här ser verkligheten ut därute. Piskan är på, skatt betalas på skattekontot varje månad, löneskatt mm. Jättekul må du tro.

AndreasD sa...

Tänk vad världen ser olika ut beroende från vilken punkt man betraktar den...

http://www.youtube.com/watch?v=rtMAQRofRK0

Staffan W sa...

Det är ju bara att konstatera att borgarnas massmediastrategi inför detta val har fått lysande genomslag. Presenterandet av gemensamma utspel får megatäckning. Sen får partiernas egna utspel om kvarstående oenigheter megatäckning. Sen slutligen får de återigen megatäckning när de - säkerligen enligt en väl genomtänkt handlingsplan - släpper på nån gammal ståndpunkt för att ansluta sig till en gemensam linje.
Slutresultatet blir att vi matas med information om vad den borgerliga alliansen vill genomföra, men inte ett ord om vad vänstern och miljöpartiet vill. Sossarna får något bättre genomslag, kanske är svårt att helt ignorera regeringspartiet. Men ärligt talat, kan någon räkna upp 3 utspel som vänsterpartiet eller miljöpartiet fått bra täckning för de sista månaderna?

Anonym sa...

Staffan W,

Sossarna är idémässigt slut. Vad är det man presenterar som behöver täckning? "Vi kör på som vanligt, och det finns inga större problem" eller "här är lite slumpmässigt valfläsk, smaklig måltid"? Om det inte vore för statliga medias extrema vänsterorientering så skulle sossarna ha varit maktlösa sedan länge.

Jonas N sa...

Staffan har nog en poäng,

Alliansen har samspelta utspel, och har säkert också tajmat sina både sina inbördes stridigheter och de efterföljande överenskommelserna där de förra reds ut. Och vi lär se fler sådant innan valet är över.

Tänk vad jobbigt det blir när även andra än sossarna använder sig av en mediestrategi för att öka sin exponering, påverka dagordningen, och behålla rampljuset på sig själva (det är nästan så man höra vänstersidan upprört väsa: "Orättvist!" :-)

Sen är ju dessutom Alliansen ett regeringsalternativ, det är ju varken sossarna eller vänstersidan.

Staffan W sa...

Att hävda att vänsterblocket, som styrt Sverige med framgång i 12 år "inte har något regeringsalternativt" är ju lysande borgerligt nyspråk. frågan är snarare hur länge det skulle ta efter en borgerlig valseger innan den regeringskåta alliansen spricker i fogarna och de olika partierna börjar spela ut sina profilfrågor mot varandra.

Sen blir det ju pajasartat med kommentarer som gråter den sedvanliga visan över "vänsterinriktade massmedia", helt oavsett hur massmedia faktiskt rapporterar. Jag skulle också uppskatta nyhetsflödets slagsida just nu som 80/20 till högerns fördel. Kan vi slippa höra era kära offermyter tuggas till fördömelse? Jag hörde inga vänsterpartister gråta krokodiltårar valet -98.

Ullan sa...

anonymous 12.26 skriver:

"Det du beskriver är ju på intet sätt några unversalsanningar! Det är snarare teorier. Teorier som i Sverige används som om de vore fundamentala sanningar, men som bara är just teorier."

Jag har inte hävdat att det är universalsanningar. Jag för fram vad som är rimligt att tro. Menar du att kvinnor i gemen inte kommer att få svårare att komma in på arbetsmarknaden om vårdnadsbidraget införs? Menar du att du att representationen av kvinnor i maktställning inte undergrävs av vårdnadsbidraget som innebär att många kvinnor kommer att stå utanför arbetsmarknaden en längre tid. Menar du att de traditionella kvinnoyrkenas status inte försämras vid en partiell återgång till hemmafrumodellen, en modell som till början ligger till grund för den dåliga statusen? Berätta i så fall varför.

jb josefsson skriver:

"Jag tycker det helt och är föräldrarnas ansvar och beslut hur barnen skall uppfostras och vem som stannar hemma."


Det är väl ingen som har ifrågasatt att det ytterst är föräldrarna som bestämmer. Men det är inte det saken handlar om, saken handlar om staten skall ge ekonomiska incitament till att kvinnor stannar hemma med barnen, vilket medför att de drivs ifrån arbetsmarknaden och blir ekonomiskt beroende av mannen och därmed förlorar något av sin självständighet. Det finns givetvis ytterligare nackdelar, några till omnämns ovan.

kommunist och antisocialist sa...

Jag avskyr sossarna - MEN.
Förr klagade högern på att sossarna lekte opposition i regeringsställning.

Nu talar de ned oppositionen i regeringsställning, prålar sig som ett gäng landsfäder - och ni klagar ändå.

Jonas N sa...

Njae Staffan

Både, 'vänsterblocket' 'styrt' och 'med framgång' är nog väldigt mycket önsketänkande. Men, visst, en och annan med väldigt uppbundna politiska lojaliteter kanske skulle hävda att han tycker så, trots allt.

I så fall är det iofs lite konstigt att det först nu kommer så många reform- och vallöften på områden där man inte har ansett sig behöva göra ett skvatt under dessa 12 år (men även det är säkert ovidkommande för någon som redan låst fast sig, dvs även för det kommer denne att ha bortförklaringar)

Sen, Staffan, menar jag nog att du emotsäger dig själv lite grand:

Dels påstår du att deras meningskiljaktigeter är del av en väl genomtänkt mediastrategi, liksom det efterförljande backandet och därefter gemensamma utspel. Och dels hävdar du att de är så oeniga att de måste spricka kort efter ett vunnet val. (Du är väl väl medveten om att det är innan rösterna är lagda som ett enskilt parti kan vinna på att falla ett annat i ryggen!?)

Men i sakfrågan:
Sossarna är inget regeringsalternativ, de söker mandat för en minoritetsregering vars villkor skall förhandlas fram efter valet. Vänstersidan som helhet är absolut inget regeringsalternativ, där pågår ju inbördes överbud, hot, krav och lite svinhugg också för den delen.

Tvärtom, att ge begreppet 'regeringsalternativ' någon annan innebörd den av mig ovan redovisade vore uppenbart nyspråk!

Likaså, din bedömning av %-satser och 80/20 kan nog bäst förstås om man utgår från att neutralpunkten ligger till vänster om hela (s). Då (och bara då) delar jag din bedömning (80/20). Men det vore återigen nyspråk, men sådant lär vi bara se mer av ju närmare valet kommer ...

(jfr tex med 'vänsterblocket styrt Sverige med framgång under 12 år', idel nyspråk :-)

Micke den andre sa...

Sossarna är inget regeringsalternativ, de söker mandat för en minoritetsregering vars villkor skall förhandlas fram efter valet.
------------------------------
Sen när finns det garantier för att högern gör vad dom säger efter valet?

Eller rättare sagt:

Att dom inte gör det dom säger att dom inte ska göra?

När det gäller den saken så är det lika mycket gubben i lådan med alliansen som med nåt annat och om någon tror att dom kan slå mig att högern inte kommer att vidareutveckla trashandet av t.ex fackets möjligheter när dom väl har suttit in dom nya stolarna så har dom fel.

Valet är ett vägval och högersvängen stoppar inte vid nästa kurva som dom försöker få oss att tro.

Micke den andre sa...

'vänsterblocket styrt Sverige med framgång under 12 år', idel nyspråk :-)
---------------------------Det är svenska och Orwell är inte er gubbe.

Jonas N sa...

Micke

Alliansen är det regeringsalternativ som erbjuds från den sidan.

På den andra sidan erbjuds rävspel inför öppen ridå.

Vilka garantier det finns? Inom det politiska ges inte garantier, men du vet iaf vad alliansen vill göra gemensamt (iaf säger att de vill göra). På den andra sidan är alla väldigt nog med att inte säga vad de skall göra gemensamt! Tvärtom, de gapar om vad de skulle kräva för ulimata av varandra för de inte skall sabba för varandra. Även detta vet vi. Och inte heller där har vi några garantier för något.

Du kanske lutar dig mot att vänstern generellt gapar mycket inför ett val om vad den skall göra efter detsamma, men att det brukar bli mycket mindre bevänt med sådant när väl partistödet är säkrat igen för fyra år. Dvs att man inte skall skall ta hot och kategoriska utspel från (s) (v) och (mp) på så stort allvar. Och där kan du nog få lite medhåll från mig.

Men några garantier är det inte
(Fö: orden är svenska, nyspråk innebär att man ger dem en ny innebörd, och Orwell var i allra högsta grad 'vår' gubbe. Och med 'vår' menas alltså inte Alliansens)

Micke den andra sa...

Ja om vi begänsar det till "vår" i dess allmmänna mening så är jag med.Micke

UriahHeep sa...

Tycker att Ali är oerhört pinsam som klagar på SVT. Att de skulle vara "höger" är enbart ett barnsligt påhitt. Du vet mycket väl att nyheter inte hela tiden måste analyseras hit och dit hela tiden.

Om Lars Ohly får dålig kritik ikväll så kommer du väl att bli än mer förbannad?

Jonas N sa...

Uriah Heep

Nej, jag tror Ali kommer att gå i taket för att Expressens läsare kommer att kryssa dåliga siffror för Ohly, och för att Expressen lägger ut det med någon passande rubrik. Ohly har ju ingen kampanjorganisation av SSU:s kaliber som kan hjälpa upp krysstatistiken.

Anonym sa...

"...vårdnadsbidrag, som är designat för att minska kvinnors deltagande på arbetsmarknaden."

Så vårdnadsbidragets uppgift är att minska kvinnors deltagande på arbetsmarknaden, Ali? Du måste ha tillgång till en massa information om dolda puppet masters. Var hämtar du denna information ifrån?

Eller så blandar du kanske ihop syfte och resultat?

Men säg att resultatet uppstår pga folks egna val? Är du rätt man att säga vad folk ska vilja eller inte vilja göra med sina liv? Det är ju ändå så att vårdnadsbidraget inte kommer att kosta mer än per barn än dagisplatsen så det kommer inte att kosta mer för dig eller mig. Ska folk offra sina liv för dina ideal

Micke den andre sa...

Så vårdnadsbidragets uppgift är att minska kvinnors deltagande på arbetsmarknaden,
-------------------------------


Nej.
Förslaget härör ur en kristen konservativ livsyn och har som uppgift att öka kvinnors närvaro i hemmet.

Det har inget alls med arbetsmarknaden att göra annat än som bieffekt.

Anonym sa...

"Nej.
Förslaget härör ur en kristen konservativ livsyn och har som uppgift att öka kvinnors närvaro i hemmet.

Det har inget alls med arbetsmarknaden att göra annat än som bieffekt."
____________________________________

Eller så härrör det ur en liberal livssyn och inte har någon annan uppgift än att se till att du som privatperson fritt kan välja din egen barnomsorg. Skrämmande tanke...

Micke den andre sa...

Aha...så även KDS som drivit saken är liksom Centern liberalare än Folkpartiet Liberalerna då?

Anonym sa...

Om Centern är liberalare än Folkpartiet? Det verkar inte bättre än så men det säger mer om bristen på liberala alternativ än om liberalismen.

Att KDS kommit med förslaget är inte konstigt då det ingår i deras konservativa syn på kärnfamiljen.

Att liberaler stödjer det är inte heller så konstigt då man anser att privatpersonen själva ska få välja sin egen barnomsorg.

Att vänstern inte stödjer det är inte heller så konstigt då man anser att Staten vet bäst hur dina ungar och du själv ska uppfostras.

Micke den andre sa...

Att vänstern inte stödjer det är inte heller så konstigt då man anser att Staten vet bäst hur dina ungar och du själv ska uppfostras.
---------------------------

I din föreställnings värld möjligen.

Det är tvärtom så att ni aktivt kommer att arbeta för ideologisk skolning på ett helt annat sätt än vad som är fallet i den allmänna skolan om ni genomför en total privatisering av sden sektorn.

Svårt för er att förstå eftersom affärer är normaltillståndet i er föreställningsvärld.

Affärer är också politik.

Anonym sa...

Micke,

"Affärer" är inte politik. Politik är när några få skall påverka många. Frivilliga affärer är individers egna beslut. Sedan vet jag inte vad du menar med:

"Det är tvärtom så att ni aktivt kommer att arbeta för ideologisk skolning på ett helt annat sätt än vad som är fallet i den allmänna skolan om ni genomför en total privatisering av den sektorn." ?

1. Föräldrar har rätt att påverka sina egna barns världsuppfattning.

2. Det finns ingen chans att alla skolor skulle likriktas efter någon enskilld ideologisk skolning, utom om staten bestämmer att det skall vara så (som idag).

3. Ingen vill avskaffa alla kommunala skolor. Konkurrensen är till för att höja nivån på alla skolor -privata som kommunala.