måndag, augusti 28, 2006

Jonsson om folkpartiets utvisade liberalism

Jag missade Stefan Jonssons alldeles lysande slutreplik i litteraturkanon-debatten i DN. Tur att Hanna Löfqvist inte gjorde det. Det är förstås folkpartiets baktanke som är det intressanta i kanon-förslaget. Jonsson understryker det utmärkt. Slutklämmen är minnesvärd:
I ett av sina uttalanden framhöll Lars Leijonborg att Vilhelm Mobergs ut- och invandrarromaner har en given plats i svensk kanon. Sant. Men det är inte invandrarna som bör läsa boken - de vet vad den handlar om.

I handlingens mitt står en invandrarkvinna, Kristina från Duvemåla i Småland. Hon var sin tids ekonomiska flykting. Hon fann sig aldrig till rätta i den nya världen. Hon var helt ointresserad av Amerikas kultur, och läste enbart skrifter på hemspråket utgivna på små invandrarförlag i Chicago, Rock Island och Saint Paul.

Hon led när hon såg hur hennes barn växte upp och glömde hemlandets språk och seder. Hon lärde sig en smula blatte-engelska, men klarade inga språktest och saknade kvalifikationer för att ta körkort i engelska.

Av hemlängtan och brustet hjärta gick hon bort. Men hon skänkte sin nya nation allt hon hade.

Låt oss tänka på Kristina från Duvemåla när vi går och röstar. Sådana som hon får inte plats i Lars Leijonborgs land.

12 kommentarer:

Kerstin sa...

Haha, jag försökte läsa Mobergs utvandrarna en gång, men orkade inte igenom den för att replikerna var skrivna på småländsk dialekt, så jag begrep dem inte.
Är det småländska som folkpartiet anser att invandrarna i dagens Sverige ska lära sig? Det har jag inte förstått :-). Varför talar man inte om det i så fall?

Jag har fortfarande inte läst Mobergs svit om ut- och invandrarna (men jag har sett TV-filmerna så jag vet vad den handlar om :-)).

olydig sa...

Genast väcks frågan om Leijonborg faktiskt har läst böckerna. Oavsett svar så torde det här vara rätt pinsamt för "liberalerna"...

Fantastiskt rolig!

pontus sa...

Om man är för bildning, så kanske man också kan se "ett värde i att människor som lever under samma lagar och inom samma gränser delar någon form av minsta gemensam nämnare i sociala och kulturella sammanhang."

Som RolandPM uttrycker det.

Micke den andra sa...

Vilken gemensam nämnare?

Eklindh sa...

Vilken tur att man inte sagt att Liftarens Guide till Galaxen skulle finnas med då.

För då hade alla barn och ungdommar lärt sig att möss och delfiner är smartare än Ali Esbati.

Thomas E sa...

Emil, Liftarens guide till galaxen har skrivits av en UTLÄNNING, sånt finns det knappast plats för i folkpartiets kanon.

Jag är lite besviken över att du inte skrev något om skalbaggar eller madeleinkakor för att visa vilka oerhört bildade liberaler som ska lägga ut kursen för kulturen i framtiden.

Anonym sa...

Thomas E,

Nämner du Kafka och Proust (?) för att visa att du är bildad samtidigt som du anklagar andra för att framställa sig som bildade?

Så konstigt.

Thomas E sa...

A, jag tyckte det var lite lustigt att en kanonförespråkare, som jag inbildar mig att E är, refererar en ENGELSK bok som knappast Harold Bloom och grabbarna skulle uppskatta.

Jag försökte inte snobba, tyckte bara det var lite roligare att skriva madeleinekakor än bok A av författare B osv.

Faktum är ju att alla som inte sovit sig igenom gymnasiets svenskundervisning fattade det här, så dålig är inte skolan.

En annan sak är ju att madeleinekakor är en klische, anledningen att man pratar om dem är ju att det är ungefär så långt som man orkar läsa i den där boken som alla här känner till men väldigt få har läst ut.

Anonym sa...

Aha. Jo, jag har bara läst OM boken med kakorna, har inte läst den....

Anonym sa...

Visst är Kristina ett exempel på att det går jättebra att klara sig utan att behärska språket om man är småbondehustru med huvudsaklig självhushållning. Visst behöver man inte heller behärska språket om man tänkt jobba som städare hela livet men har man större planer än så räcker nog inte "blattesvenska" speciellt långt.

Fast jag glömde att i S och V's Sverige är det inte heller meningen att invandrare ska kunna ta sig längre än så.

Eklindh sa...

Vem har sagt att kanonen skall inhålla bara böcker från svenska författare?

Jösses vi lever väl i en global värld eller? Jag trodde vi alla vara världsmedborgare.

Micke den andre sa...

Emil Eklindh said...
Vem har sagt att kanonen skall inhålla bara böcker från svenska författare?
--------------------------

Folkpartiet