onsdag, augusti 09, 2006

Apropå jämförelser

Att med symbolisk antyda att Israels regering är nazistisk, är analytiskt och politiskt felaktig. Det är möjligen också en massa annat dumt. Men helt säkert är att det inte är nazistiskt. Man måste vara allvarligt imbecill för att inte förstå detta. Alternativt skrupelfri försvarare av staten Israels oförsvarliga raspolitik. Att det finns en del av den senare sorten är ingen nyhet. Att våra medier anammar dessas dagordning är desto allvarligare.

Jag skrev om den bisarra hakkorstwisten när den levererades, under rubriken Nära den absoluta nollpunkten. Sedan dess har det sjunkit ännu en smula.

Jinge har ett intressant inlägg om att frågan fortsatt att skvalpa runt i medierna, när Israel fortsätter att begå de vidrigaste övergrepp. Jag tycker visserligen att man bör vara tydligare med att det faktiskt är olämpligt och felaktigt att göra nazi-jämförelsen. Men den här frågan sätter väl fingret på det väsentliga:
Hade Malmös chefsåklagare Sven-Erik Alhem verkligen startat en förundersökning om det var en svastika som placerats i Kubas flagga?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Antagligen inte, och det är ingen bra jämförelse av flera uppenbara skäl. Det finns helt enkelt inga enkla jämförelser att finna just i det här fallet.

mika sa...

Nej det råder inget tvivel om att Israels regering inte är nazistisk det vore ju som att ställa sig bakom USAs regering när de anklagar Chaves Lukachenko Castro Ahmadinejad och snart sagt valfri motståndare till den globaliserade anglo-amerikanska marknadsdiktaturen för att vara "Hitler".

Det vore också att göra saken mycket enkel för svenska medier som nu dagligen i sann hysterisk Sturmer-anda angriper och förlöjligar allt som kan påminna om Israel-kritik och anklagas för att vara "anti-semitism".

Men ideologiskt delar Nazismen och och den fascistiska grenen av judendomen som det egentligen handlar om här, sionismen, en gemensam värderingsgrund och samma tankegods.

Ingen skulle komma på tanken att diskutera tredje riket utan att ta upp dess bakomliggande ideologi. När vi nu med snart sextio års erfarenhet sedan palestina koloniserades och invånarna fördrevs klart urskiljer varför den judiska staten inte erkänner några gränser eller andra folks rättigheter, varför man ständigt ockuperar mer land och terroriserar sin omvärld, och kan jämföra detta med de mål de sionismen och terroristerna i Irgun och Stern satte upp, måste vi även diskutera detta ur samma ideologiska perspektiv.

När Israel nu som man sagt, vill utrymma och rensa ut alla Libaneser från gränsen upp till Litanifloden är detta ingen enskild händelse definierad av någon tillfällig president utan ingår ett mönster av sextio års ständiga ockupationer.

Anonym sa...

"Nej det råder inget tvivel om att Israels regering inte är nazistisk..."

Jag trodde att det var typ det du påstod i varannan mening. Lider du av någon personlighetsklyvning?

Anonym sa...

Att man jämför två saker är inte samma som att säga att de två sakerna är exakt identiska. Ska detta vara så svårt att förstå?

Det finns gott om relevanta jämförelser man kan göra mellan Israel och naziTyskland - läs artikeln som mika länkade till! - utan att för det för den delen är samma folkslag som utgör "de utvalda" och undermänniskorna etc i de båda ideologierna.

Sven Elander sa...

Nej man är givetvis inte nazist bara för att man kopplar ihop Israels flagga med ett hakkors. Men det finns samtidigt något djupt obehagligt med att jämförelserna mellan Israels politik och Nazismen hela tiden görs. Man kan fråga sig varför nazist-kopplingen inte görs i andra fall där regeringar begår folkrättsvidriga brott (som Israel). Sällan ser man någon koppla ihop exempelvis USA:s regering med nazismen. Nej det verkar finnas en stark lockelse i att koppla samman just staten Israel och det judiska folket med nazismen. Jävligt obehagligt tycker jag. Dessutom smakar det lite illa att Esbati försöker förlöjliga de som upprörs över denna obehagliga jämförelse genom att säga att det är samma sak som att sätta ett hakkors på Kubas flagga. Alla vet att ett antal miljoner judar mördades av nazister och att denna symbolik är fruktansvärt laddad och (med rätta)väcker ganska upprörda känslor till liv. Självklart är det inte samma sak som att koppla ihop Kubas flagga med nazismens. Den typen av exempel bidrar endast till att göra en snurrig diskussion ännu mer snurrig.

jinge sa...

Sven Elander: Sällan ser man någon koppla ihop exempelvis USA:s regering med nazismen.

Du kanske borde se dig omkring. Jag har sett mängder av sådana referenser, du kan söka på nätet om du tvivlar. F.ö. är det knappast någon som inbillar sig att Israel är nazistiskt. Men den extrema nationalism som råder där påminner till en del om den som rådde under 30-talet i tyskland. Dessutom är Isrel ett mycket rasistiskt land. Det är väl därför kopplingarna görs.

Micke sa...

Självklart är det inte samma sak som att koppla ihop Kubas flagga med nazismens. Den typen av exempel bidrar endast till att göra en snurrig diskussion ännu mer snurrig.
--------------------------

Ok så det blir inte snurrigt om man kopplar ihop Auschwitz med Israel ....men snurrigt om man säger att Hizbollah inte har folkligt stöd i Libanon eftersom dom inte klarade att vinna fria val samt att dom därför utgör en illegal terrormilis ?


Jag tillhör fortfarande vänstern...idag också och jag anser fortfarande att vänstern måste ta ställning till Hizbollahs status nu.

Inte om 10 år när facit är klart.

Dessutom är det bra för trovärdigheten om ni slutar ta bort inlägg som inte innehäller uppenbart skit oavsett om det kommer från höger eller vänster.

marcus sa...

Sällan ser man någon koppla ihop exempelvis USA:s regering med nazismen.

nej eller hur