söndag, juli 23, 2006

Nära den absoluta nollpunkten

Rapport körde ett av årets mest vansinniga inslag idag. Uttrycket ”det är bara fantasin som sätter gränser” blir ett allt mer konkret sätt att besvara frågan om hur illa rapporteringen kring Israel kan bli.

Rubriken för inslaget är ”Nazistsymboler i palestinademonstration i Malmö ska utredas av åklagare” (9:20 in). Det är en genuint bisarr beskrivning som lättar från varje sannings- och rimlighetskriterium.

Alla som ser rubriken och hör inslagets inledning tror att det förekom nazister i Palestinademonstrationen. Sanningen är så långt bort som man möjligen kan komma.

Sanningen är att det fanns en och annan banderoll och skylt, där man satte likhetstecken mellan hakkorset och Israels flagga. Budskapet är rakt på sak. Det görs en jämförelse mellan det Israel gör nu och det nazisterna gjorde.

Oavsett vad man tycker om jämförelsen – jag tycker, som till exempel Henry Ascher uttryckte det i det citat jag la upp tidigare, att den inte är hållbar; Israels politik har tydligt fascistiska drag men är inte att jämföra med den tyska nazismen – så är den naturligtvis raka motsatsen till ett nazistiskt statement.

Själva förutsättningen för att jämförelsen ska ha en politisk poäng är ju att såväl avsändare som mottagare av budskapet anser att nazismen är det vedervärdigaste av ting. Detta förstår i princip alla människor.

När jag tidigare idag upptäckte att en ung borgare skrivit ett blogginlägg om detta utgick jag därför från att han antingen missförstått hela saken fatalt och/eller var full. Då kunde jag inte för mitt liv tro att detta vansinne skulle bli till ett Rapportinslag. Som jag skrev till honom:

Om Muf gör ett plakat där det står Lars Ohly = Josef Stalin kan man på goda grunder hävda att Muf är idioter. Men man kan inte på basis av plakatet hävda att Muf hyllar Stalin (eller Lars Ohly). Det tror jag nästan alla förstår.

Men detta blir ett ointressant resonemang. Genom den totalt förvrängda beskrivningen av det som hänt kletar man ned stora demonstrationer mot Israels rasistiska politik.

Rapports inslag bygger på en galen artikel i Sydsvenskan igår, med kommentarer från den folkpartistiske riksdagskandidaten Sven-Erik Alhem. Storyn har sedan pushats av de sedvanliga pro-israeliska extremister som brukar sprida islamofobisk hatpropaganda på nätet samt angripa medierna när araber beskrivs som offer för israeliskt våld.

I takt med att Israels övergrepp blir allt mer oförsvarliga, blir greppen för att rättfärdiga övergreppen allt smutsigare.

Kommer förresten Henry Aschers artikel att bli olaglig/nazistisk med sådana resonemang? Ska även överstrukna hakkors betraktas som hets mot folkgrupp i framtiden? Eller som terrorism rent av? Tja… om de förekommer i kritik mot Israel och USA är det långt ifrån otänkbart. Vi närmar oss den absoluta nollpunkten. Precis vad som helst är nu möjligt.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Anmäl till granskningsnämden vetja!

PKFV sa...

Bra inlägg, och tack för informationen om att denne Alhem är folkpartist.

Erik S sa...

Bra inlägg Ali!!!!

Kunde inte sagt det bättre själv! Eller jo förresten: Jag har faktiskt nästan skrivit exakt detsamma som du skrev här i debatten kring ämnet på Federleys blog:


http://www.blogger.com/comment.g?blogID=8350916&postID=115351597303875459

Det mest fantastiska är hur man kan få användandet av nazistsymbolen i detta sammanhang (felaktigt och olämpligt dock) till ett ställningstagande FÖR nazismen, när budskapet är EXAKT tvärtom.

På Federleys blogg fyller dock den mindre begåvade delen av borgerligheten med det ena skrattretande inlägget efter det andra. Bl. a. den extrema Israelförsvararen A-K Roth, som besökt din blogg ett antal gånger kommer med sina sedvanliga ursinnesattacker mot både dig och mig. Kvinnan är uppenbarligen hysterisk och skulle behöva medicinsk behandling. Federley verkar heller inte ha begripit någonting i den massiva kritik som riktats mot honom de senaste dagarna.

Micke sa...

Det mest fantastiska är hur man kan få användandet av nazistsymbolen i detta sammanhang (felaktigt och olämpligt dock) till ett ställningstagande FÖR nazismen, när budskapet är EXAKT tvärtom.
-------------------------------- Det är snarare mer fantastsisk att man använder dessa symboler i detta sammanhang och förväntar sig att merparten av alla ska förstå samt att media ska rapportera om det utan att göra affär av saken.

Hugga benen av sig själv brukar det kallas.

mika sa...

SVT kör "antisemit"-knepet för att demonisera protester och motståndsrörelser, för tankarna till "forum för levande historias" propagandanummer i statlig regi där man med ledande frågor som underlag
slog fast att var fjärde svensk är "antisemit"


Detta blåstes givetvis upp. Att alltsammans var lögn och uppdiktat trams framgick naturligtvis inte ens i efterhand.

Som alltid när det gäller "nyheter" av det här slaget bör man fundera på VEM som säger VAD och VARFÖR.

Det propagandamaskineri Johannes Wahlström beskriver i "Israels regim styr svenska medier" får det man vill ha sagt rakt upp och ned utan besvärliga frågor.

PKFV sa...

"Fattar man inte att det är FÖRBJUDET att visa denna symbol borde man gå hem."

Det är inte förbjudet att visa den i det sammanhanget - givetvis beror det på syftet.

Det borde egentligen var och en kunna begripa.

För några år sedan hade RKU:s tidning Rebell en stor bild föreställande USA:s flagga med en mängd hakkors istället för stjärnor. Många upprördes. Några polisanmälde. Men olagligt var det inte då heller.

För övrigt sätter jag en slant på att majoriteten av Israeldårarna som upprörs över att Palestina- och Libanonvänner "bryter mot lagen" på det här sättet stod väldigt långt fram i leden när det gällde att försvara publiceringen av de rasistiska Muhammedkarikatyrerna.

Max Andersson sa...

"Fattar man inte att det är förbjudet att visa denna symbol..."

Inte i Sverige. I Tyskland har man däremot sådana lagar.

Det fick bland annat till följd att Art Spiegelmans Maus - en överlevandes berättelse förbjöds i Tyskland. Som ni kan se har den ett hakkors på omslaget, men den är inte nazistpropaganda. Boken handlar om hur Spiegelmans far överlevde förintelsen.

I Sverige förbjuder vi syften, inte symboler. Det är klokt.

Och Ali har rätt.

Anonym sa...

Gäsp.

Förresten, jag har sett jättemånga klistermärken och klotter med sådana här symboler. Jag tycker det är jättenazistiskt. Faktiskt.

Aviva sa...

Jämför den här demonstrationen för palestinierna i Stockholm, med den här gigantiska demonstrationen för Israel i London (flera bilder).

Anonym sa...

Från och med idag är det fascistiskt att kalla någon för fascist...hehehe...vad ska vi höra härnäst???!??

Anonym sa...

Precis innan invasionen avslöjade Libanon en israelisk mordgrupp som utförde riktade mord på framträdande personer i landet.

Inget ovanligt egentligen, det har Israel gjort över hela världen sedan statsbildningen kuppades igenom.

Vad som är mera intressant då är mordet på Hariri, uppbyggaren av Libanon efter den förra USraeliska aggressionen, ingen annan part hade något politiskt att tjäna på detta förutom just USA/Israel som misslyckades med sin "revolution" men fick den Syriska stabilitetsfaktorn ur landet.

Mordet fick som inga av de riktade israel utfört (däribland mordet på Folke Bernadotte) en "show-trial" utredning, ett fiasko, där den av USA utsedda och finansierade Mehlis
producerade uppenbara lögner.

Västmakternas lilla terrorenklav förnekar sig inte...

Anonym sa...

Alla borde läsa Copyriots lysande inlägg:

Kortslut inte din kompass: Hizbollah måste besegras!

johanlindahl sa...

...och alla har vi sett den där symbolen med en pojke som plockar upp ett hakkors ur en papperskorg? Det måste ju betyda att man vill rädda nazismen från historiens skräphög och skapa global nazism!

Anonym sa...

"Nazistsymboler i palestinademonstration i Malmö ska utredas av åklagare" säger rapports programledare i ingressen. På det går du i total spinn. Det säger ju mer om din paranoida skräck mot att kritisera palestiner (de som använder antidemokratiska metoder) än om rapports rapporteriong. Jag har svårt att tänka mig en mer sakliga, konkret och tråkig formulering.

Anonym sa...

Ali bara rapar upp sin propaganda. Att Iran för krig i Libanon via Hizbollah bekrymrar inte och bemöts med kompakt tystnad.

Anonym sa...

Iran?