tisdag, augusti 22, 2006

Att gå till jobbet en vanlig dag

Statistiska centralbyrån:
Antal anställda ökade totalt med 2,1 procent till 4 002 000 personer under andra kvartalet jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Detta är den högsta nivån under 2000-talet.
Jämför genomslaget för denna nyhet med den för borgerlig bullshitproduktion kring AMS arbetslöshetsstatistik.

Antar ändå att även SCB:s chef måste sparkas vid en eventuell borgerlig valseger för att han bedrivit socialdemokratisk propaganda.

Rykten gör nu gällande att finansieringen för fastighetsskattens avskaffande kommer att bestå i att samtliga statistikproducerande myndigheter ersätts med Anders E Borg.

12 kommentarer:

Micke den andre sa...

Det är alltid lika kul att höra Måd säga:

Det är en miljon som inte går till jobbet....en vanlig dag.

Formuleringen är medvetet gjord för att skuldbelägga och för att se vilka som är skydiga.

Alliansen har i detta val använt "det danska recptet" men eftersom det inte funkar med invandringen så var dom tvungna att använda andra lösningar.
Det viktiga är att särskilja tillräckligt stora grupper och ställa dessa mot minoriteter som är roten till det onda.


En miljon svenskar är parasiter är deras egentliga budskap och do bryr sig inte ens om att dölja det ordenligt.
Hur jag ska palla 4 år med Måd vet jag inte.Det är bara att hoppas at moderaterna tar centerns röster i händelse av en borgerlig seger.

Anonym sa...

Att gå till jobbet en vanlig dag är tyvärr allt färre förunnat i dagens Sverige.

Bluffen om 5% öppen arbetslöshet genomskådas av alla och kan inte åtgärdas av kommunisternas idiotiska löften om arbete i offentlig sektor till en kostnad av 70-100 miljarder. Vem skall betala? Det blir arbetarklassen och medelklassen, de andra kommer ni aldrig åt.

Vi behöver inga ytterligare "pärmbärare" i statsförvaltningen, finns mer än tillräckligt med folk som drar benen efter sig och lever av andras arbete. Tvärtom är det där det skall sparas och kostnader skäras ned drastiskt till arbetarnas fromma. Låt arbetaren få behålla sin lön någon gång istället för att bestjälas av staten. Arbetsgivaravgiften på 32% är rätteligen arbetarens egna egendom.

Skatt på arbete, hur korkad får man bli?

nyliberal sa...

Det Socialistiska centralbyrån rapporterar får man nog ta med en nypa salt. De väljer ut och vinklar. Inför förra valet hette det "Arbetslösheten har minskat varje månad sedan årets början", "Ökad sysselsättning inom vård och omsorg", "Fortsatt låg arbetslöshet" etc.

Ali Esbati sa...

Anonym 11:28:

Det som du beskriver äger endast rum i ditt medvetande och på Rotary-klubbens möte. Som framgår av all tillgänglig statistik är det alltså fler än på många år som just går till jobbet en vanlig dag.

Arbetslösheten är förstås alltför hög. Det vore synd att rösta fram en högerpolitik som höjer den.

Bolivar sa...

Sen när har företagen varit intresserade av att konkurrera om arbetskraft? Sen Fredrik Reinfeldt kom på att arbetarparti var ett säljande ord? Jag förstår inte hur det svenska folket har kunnat bli så här lättduperat.

Anonym sa...

Fast SCB har ju erkänt dålig kvalité, eller hur var det nu han sa Dr.P? :)

AndreasD sa...

Ali:

Siffran är förhållande vis värdelös att använda som historisk data om man inte samtidigt redovisar hur många i arbetsför ålder det finns i Sverige.

Antalet personer i arbetsförålder (18-65) under tvåtusentalet:
2000 5 492 245
2001 5 519 916
2002 5 549 168
2003 5 579 843
2004 5 608 145
2005 5 637 455

Så eftersom antalet personer har ökat med 140 000 sen 2000 så är det ju inte så konstigt om antalet personer som jobbar faktiskt är högre nu. Procentuellt kan arbetslösheten ändå vara högre.

Sen ser vi här att antalet anställda sägs vara 4 002 000 och antalet personer som kan jobba är 5 637 455.

Statistik är underbart, man får helt olika bilder beroende på hur många sifror man plockar fram..

Jonas Barkå sa...

Oj vilken nyhet att antalet som arbetar ökat samtidigt som sveriges befolkning gjort det!

Det borde ju verkligen ge rubriker jämfört med att en statlig myndighet amvänder massor av pengar utan att lyckas genomföra något. Sånt borde media tiga om.

Micke den andre sa...

Statistik är underbart, man får helt olika bilder beroende på hur många sifror man plockar fram..
-------------------------
Visst och det är ju det som högern ägnar sig åt.
Man räknar arbetslöshet på ett sätt som aldrig förut.

Jag säger inget om det men det blit lite patetiskt när ni gnäller över att scb räknar som dom alltid gjort förut eller att sossarna tolkar till sin fördel.
Vad är det ni vill säga?

Att ni inte tolkar till ER fördel?Jonas Barkå said...
Oj vilken nyhet att antalet som arbetar ökat samtidigt som sveriges befolkning gjort det!
..........................

För mig var det en stor nyhet när moderaterna förklarade att arbetslösheten var 27 procent.

Ännu konstigare var det när den sjönk från 27 procent till 17 på några dagar.

AndreasD sa...

Micke den andre:

Visst blir det förvirrande när man använder olika mätmetoder och siffror hela tiden.

Personligen klagar jag inte över att SCB räknar antalet anställda. Det finns inget motsatsförhållande i det mot att säga hur många som inte går till jobbet en vanlig dag, som aliansen brukar svänga sig med. Du såg ju själv att det är ett glapp på över miljonen mellan antalet anställda och antalet i arbetsför ålder.

Men det lättaste vore väl om skippade det där pratet om öppen arbetslöshet. Det är ju ett djäkla påfund. Kan vi inte istället enas om att använda siffror som gör det jämförbart med övriga världen?

Eurostat har mycket siffror på sin hemsida.
ec.europa.eu/eurostat

Där sägs det att arbetslöshet in Sverige är nästan 8%. Blir inte det en bra kompromiss?

Micke den andre sa...

Där sägs det att arbetslöshet in Sverige är nästan 8%. Blir inte det en bra kompromiss?
--------------------------

Ja det låter rimligt.8 procent är också för mycket men det är inte den avgrund som moderaterna målade upp och nu är på väg att ev.vinna valet med.

Ali Esbati sa...

Ja, gång på gång har jag upprepat detta: olika mått är relevanta i olika sammanhang. De ger tillsammans en djupare bild av arbetsmarknaden. Men:

1) Hur man än räknar är det omöjligt att säga något annat än att arbetsmarknadsläget förbättrats kraftigt det senaste året.

2) Det kan vara mycket intressant att göra internationella jämförelser. Då bör man jämföra SAMMA mått med varandra. Mönstret då är att Sverige har ett mycket bättre arbetsmarknadsläge än nästan alla andra länder. Framför allt är sysselsättningsgraden i Sverige mycket hög.

Åter och återigen: arbetslösheten är för hög. Men borgarnas sifferlekar handlar inte om att de bryr sig om det, utan om att deras politik skulle höja arbetslösheten istället. Då är det angenämare att ägna sig åt smutskastning och misstänkliggörande.