söndag, augusti 06, 2006

Bilder

Ibland är det svårt med orden. Lättare att se, för att inte glömma.

Dahr Jamail har samlat sina foton från angreppskriget mot Libanon här. Bland annat detta, på ett precisionsbombat Röda Korset-fordon.Angry Arab fortsätter samla bilder från det pågående och upptrappade övergreppet. Se till exempel de här.Kurt Nimmo läkar till en video som består av en musiksatt sammanställning av ”live-serier” gjorda av den libanesiske serietecknaren Mazen Kerbaj. Sevärd. Kerbaj skrev häromdagen på sin blog (länkat via Pollock’s Bollocks), apropå knäppskallar som kommenterade där:
THIS IS BY NO MEAN A POLITICAL BLOG. can't you fucking see there is almost just fucking drawings on it? would you think of going to picasso and saying that yeah, guernica was awful, but it was because of the republicans and not franco and the nazis air force?
Med bildval och bildtexter kan man säga mycket. Pooma har uppmärksammat den rättframt skreva nyhetsvärderingen på dn.se. (Olydig kommenterar också)På samma tema fortsätter Angry Arab skriva om New York Times. Två bilder vid olika tillfällen, med hans kommentarer.


Under this picture the web edition of the New York Times wrote: "A wounded civilian being carried away on a stretcher at Maameltain bridge in Lebanon." But why? But why o New York Times? What happened to this civilian o New York Times? Who injured this civilian o New York Times? Did he have a car accident o New York Times?


Humanizing the killers: The New York Times printed this picture with this caption: "After a week of fighting in southern Lebanon, two Israeli soldiers crossed the rocky border on Saturday into Israel. "We made it, brother," one said."
Den här bildkommentaren är också hittad hos Angry Arab:


De som försvarar och hejar på den brottsliga apartheidstaten Israels agerande i Mellanöstern, försvarar och befäster samtidigt den rasistiska människosyn som bilden ovan illustrerar. Det är viktigt att minnas också detta.

PS. Jinge påminner om att det var likadant när USA:s bombmattor över Vietnam försvarade av människor med samma politiska åsikter en gång i tiden.

14 kommentarer:

Anonym sa...

mja. kurt nimmo och olydig har förmodligen bara delvis rätt. det är väl inte enbart "det viktigaste" som hamnar längst upp utan även "det senaste"? särskilt när nyheten pågår under en längre tid och det händer mycket.
även sådant som tidningen producerat själv hamnar väl ofta längre upp än artiklar från den ständigt pågående tt-rapporteringen?
sen tror jag även att det som är oväntat eller ovanligt har större nyhetsvärde än det som händer ofta.

kom ihåg en sak... medierna har bara den enorma makt ni menar att de har så länge ni tillskriver dem denna makt... medier är bara symboler och ord... den dagen människor slutar att ta dessa ord och symboler på allvar, och istället tar allt med en nypa salt, och en stor dos misstro, minskar denna makt...
annat är det med den ekonomiska och politiska makten som drabbar människor fysiskt och allomfattande
vänsterns mediekritik är ofta sjuklig, politiserad och ett uttryck för handlingsförlamning och fantasilöshet. likaså högerns.

Anonym sa...

Jag har en nyhet!

Israeliska värnpliktiga är också människor och någons son, broder och-eller syster.

Nu liksom tidigare "missar" tex israeliska piloter ibland mål som de misstänker vara civila, i en form av ordervägran.

Även vissa anhängare till hezbollah är människor som bara försvarar den by där de har växt upp.

Ali lägg ner det ensidiga snacket tack!

Anonym sa...

Hezbollah avrättar 18 "israeliska spioner" i Libanon.

Kalle Koskit sa...

Ja jag klistrar väl in det jag skrev på olydigs blog.

***

Antingen kan man välja att se en konspiration mellan Israel och DN:s webredaktion, eller så kan man välja att se det mer troliga; att den senaste nyheten presenteras överst.

Jag orkar inte lägga upp en screenshot, men om ni tittar in på DN.se nu (4 aug, kl 21:12) så kan ni se exakt samma sidlayout där nyheten "Israeliskt flyganfall dödade 33 i Libanon" presenteras överst i större typsnitt och nyheten "Hizbollah hotar slå mot Tel Aviv" under med mindre typsnitt. Den intresserade kan även klicka in på respektive nyhet och där se att Hizbollah-nyheten lades upp först och att Israel anfaller-nyheten lades upp ungefär sex timmar senare. Den var då nyare och fick en mer central plats. Man måste vara något.. speciell för att tycka detta är konstigt.

...eller så är det så att DN, sedan nyheterna i olydigs screenshot publicerades, har tagits över av hizbollahvänner. Välj själva...

Anonym sa...

Om nu Israeliska värnpliktiga "också är människor" har de också en fri vilja att inte delta i den sionistiska apartheidstatens ockupationskrig och slakt på icke-judar.

Vill inte amerikaner och Israeler döda för dessa mål kan de stanna hemma och arbeta för fred och dialog.

att Libaneser Palestinier och Araber försvarar sig mot de USraeliska aggressionerna är en självklarhet rättighet och ett moraliskt ställningstagande, inget tvång.

Anonym sa...

Men vad fan A-K Berman & Co är ni kvar?

Varför gör inte ni eran värnplikt vid fronten?

Fick ni se en hezbollah skulle ni göra som den övriga zionazi-flocken, skita på er och springa hem till mamma!

Jag skulle vilja se den sionistfascist eller amerikan som är beredd att dö för uttökat lebensraum och folkmord...

Anonym sa...

Desperationen är påtaglig bland papegojmedia och Zionazi-spammare nu när ockupationen inte lyckats, kört fast och drivits tillbaka.

Alla vet att motståndrörelsen har rätten och moralen på sin sida för att inte tala om världsopinionen utanför Knesset FN-skrapan €U-palatset och Vita huset.

Israeliska ockupationssoldater får lära sig den hårda vägen att sagorna om "överlägsenhet" "utvalt folk" och att araber är fega djur inte stämmer. USA kan lägga hur mycket pengar de vill på denna lilla terrorenklav och inopererade cancer men de kommer aldrig att lyckas, för moral kan inte köpas för pengar.

Micke sa...

Nej och tydligen kan inte demokrati skapas och upprätthållas i somliga länder heller.
Det finns ju alltsomoftast dom som vet bättre vad folk egentligen vill än vad dom själva fritt bestämt.

Anonym sa...

Angreppskrig? Jag som trodde Israel blivit utsatt för raketattacker?

Dessutom är det konstigt tycker jag när man "mäter" hur många som dött på vardera sida som för att peka på nått slags orättfärdighet med kriget. Går man i krig går man väl in för att vinna, inte bara göra en öga för öga tand för tand? Ska israels soldater sitta med nån terrorist på kornet men vänta tills nån sprängts i Israel innan dom får skjuta?

//EF

Nisse sa...

Du skriver, Ali, att ambulansen är "precisionsbombad" och tycks mena att den bombningen har skett under den nu en dryg vecka gamla attacken mot Hizbollah.
Jag har då några frågor till dig, som du enkelt kan besvara om du är hederlig och är noga med att inte återge uppgifter från tvivelaktiga källor:

- Hur kan det vara rost kring skadorna på taket på ambulansen när skadorna inte är mer än en vecka gamla? (Rostangreppen kring takhålet syns tydligare på den här bilden.)

- Hur kan det komma sig - om det är en bomb (eller missil) som med precision träffat ambulansen - att plåten böjer sig inåt (som om den träffats av splitter) när något borde ha exploderat inuti ambulansen?

- Hur kan det tydligt synas på den av mig länkade bilden att det stora hålet i taket kommer sig av att den ventileringsanordning har tagits bort, som brukar sitt just i mitten av takkorset? Man kan se hur den blanka metallen är fint rundad och visar upp små hål där skruvarna hållit fast ventilationstornet.

Bara några enkla frågor för att kontrollera din trovärdighet och den hos vänsterns "rapportering ö h t.

Anonym sa...

En kommentar om den översta bilden, den av bilen som ska ha blivit träffad av en bomb. Det är fullständigt omöjligt för ett fordon som ska ha blivit träffad av en bomb (eller robot) fälld från ett flygplan att se ut så där. Om så hade varit fallet hade kanterna på hålet gått nedåt istf uppåt, väggarna på bilen hade varit borta likaså baklukan. Bara den kinetiska energin (förutsatt att målet är för mjukt för att utlösa stridsdelen) skulle helt blåsa ut bilen. Den skulle helt enkelt vara skrot. Min gissning är att någonting utbrett och inte alltför tungt föll på bilen, typ rasmassa från ett hus.
För den som undrar har jag jobbat på FOA (nuvarande FOI) på institutionen för styrda vapen, jag har lite koll.

Anonym sa...

bilen är träffad av en projektil som inte har exploderat, oavsett om det var meningen eller inte. det är klart att det även kan vara nåt som träffade bilen när huset i närheten bombades. bilen är fullt synlig från luften med sitt kors. det säger rätt mycket om vad israel håller på me tycker jag. det finns andra bilder på samma bil om du tittar runt.

/j

Anonym sa...

bilen är träffad av en projektil som inte har exploderat, oavsett om det var meningen eller inte. det är klart att det även kan vara nåt som träffade bilen när huset i närheten bombades. bilen är fullt synlig från luften med sitt kors. det säger rätt mycket om vad israel håller på me tycker jag. det finns andra bilder på samma bil om du tittar runt.

Har jag gjort. Det finns inte minsta tecken på att fordonet skulle vara träffat av någonting som släppts från ett flygplan. Inredningen finns ju kvar, tex! Släpp en 1 kg sten från ett plan på (säg) 1 km:s höjd och den kommer att göra mer skada än det där. Har du någon som helst aning om vad en bomb väger? Dom minsta väger in på över 100kg! Tror du på fullt allvar att bilen skulle se ut som den gör om den hade träffats av något som släppts från ett flygplan som gör några 100 km/hr och flyger på någon kilometers höjd? Om inte annat borde bomben ha gått rakt igenom fordonet och det finns det inte minsta tecken på. Nej, den träffades inte av en bomb utan av rasmassor av någon sort.

Jonas N sa...

Det är mycket Hizbollahbåg som vi får ta del av i dagarna, inte minst här.

Men lite kul är att det inte sväljs lika oreflekterat av samtliga längre. Det är fler och fler som börjar påtala det fullständigt orimliga i mycket av det som rapporteras. Och hur mediarapporteringen gå till i Libanon, i områden som har beskjutits, och där sedan journalister och stringers vallas och instrueras vad dom får och inte får plåta och vilka de får prata med och vilka inte.