fredag, augusti 04, 2006

Olika förhållningssätt

USA gör utspel om humanitärt bistånd och trappar samtidigt upp vapenleveranserna till Israel:
Bush also made an obvious slip when he said, "I am concerned about loss of innocent life, and we will do everything we can to help move equipment ... I mean, food and medicines, to help the people who have been displaced and the people who suffer."
Venezuela drar nu tillbaka sin Israelambassadör i protest:
It's also fascism what Israel is doing to the Palestinian people ... terrorism and fascism
För majoriteten av jordens befolkning är det – till skillnad från, säg, för DN:s ledarsida – hyfsat klart vem som hotar och vem som understödjer frihet och grundläggande mänskliga rättigheter.

16 kommentarer:

Mattias sa...

En ödmjuk fråga bara. Det är sant att det som händer just nu är hemskt, och att Israel bär den överväldigande delen av skulden till att utvecklingen har tagit den här riktningen.

Men samtidigt tycker jag att all den uppmärksamhet som konflikten har fått hitills är beklämmande på sätt och vis. Som Mats Larsson skrev i Expressen igår: vad fan hände med de andra, blodigare konflikterna i världen? Dödsoffren hitills i kriget i Libanon är en fjärt i havet jämfört med det antal människor som mördas i Darfur i Sudan. När var senaste gången Ali skrev om den konflikten? eller Jinge med för den delen. Jag börjar bli riktigt förbannad över att Libanonraporteringen har fått styra media så totalt. Är Afrika och afrikanska liv verkligen så ointressanta? Att alla mänskliga liv är lika mycket värda kan väl de flesta skriva under på, och vänstern brukar inte vara sena på att (korrekt) kritisera snedvriden västerländsk media som tydligt skickar signaler att visa liv är mer värda en andra, åtminstone ur nyhetssynpunkt. Men nu har det tagit hus i helvete för mindre än tusen döda hitills, samtidigt som hundratusentals människor dör i Sudan och flera hundra till beräknas dö varje dag. Varför är alla så förbannat tysta?? Kan det måne vara så att det är "roligare" att engagera sig i Libanon och Palestinakonflikten eftersom det get bättre möjligheter att utdela kängor åt USA. Eller vad kan det annars vara?

I protest och som ett resultat av ett stort mått bitterhet kommer jag inte att bry mig ett jävla dug om libanonkriget tills någon skriver eller gör något för att protestera mot vansinnet i Afrika. Jag har varit på en stöddemonstration för Libanon, men tänker inte gå på en enda till förrän jag har gått på en likadan (med åtminstone hälften så mycet deltagare) men för att den här gången visa solidaritet och samla in pengar till de miljoner människor som dör eller är nära att svälta ihjäl. Något säger mig att jag kommer att få vänta länge....

Rebecka sa...

Jag vill tipsa om Stephan Mendel-Enks krönika i dagens Metro som verkligen berörde mig.Uppriktighet varar längst. Det är synd om människorna, det var väl så Strindberg sa?
http://www.metro.se/se/article/2006/08/04/08/1357-23/index.xml

Anonym sa...

Vad säger den svenska regeringen?

http://www.regeringen.se/
De toppar sidan med det här:
Vetenskapsrådet får uppdrag om stamcellsforskning

Regeringen har beslutat att ge Vetenskapsrådet i uppdrag att inhämta kunskap och analysera utvecklingen inom området stamcellsforskning, samt att ge information och stöd till forskare och allmänhet. Den 3 augusti anordnade forskningsminister Leif Pagrotsky ett webbutsänt presseminarium om stamcellsforskning.


Var finns regeringens webbutsända presseminarium när det gäller Israels anfall mot Libanon?

THE TWO ISRAELI SOLDIERS
WERE CAPTURED IN LEBANON

Jonas Barkå sa...

"För majoriteten av jordens befolkning är det..."

Vad grundar du det på?

Anonym sa...

Apropå Venezuela så har Saab gjort ett positivt drag. Nämligen att stoppa alla vapenleveranser till Hugo Chávez, enligt BBC.

Benjamin sa...

Oj. Venezuela, landet vars president är bästis med Lukasjenko, kallar Israel för fascister. Jobbigt, verkligen.

Hans Engnell sa...

Vill verkligen inte skönmåla någon sida i denna komplicerade konflikt, men vore det inte ganska bra om Hizbollah slutade skjuta raketer in i Israel? Vilken anledning skulle Israel då ha att fortsätta bomba Libanon?

Anonym sa...

“A son of Osama bin Laden has gone from Iran to Lebanon with the mission to organize terror attacks against Israel,” reports the New York Post, a reliable source for neocon nonsense.

Hampus Eckerman sa...

För den som undrar hur Israelerna kan döda så många civila i Libanon finns ett bra citat här från Yesha Rabbinical Council:

"Yesha Rabbinical Council: During time of war, enemy has no innocents

The Yesha Rabbinical Council announced in response to an IDF attack in Kfar Qanna that "according to Jewish law, during a time of battle and war, there is no such term as 'innocents' of the enemy."


All of the discussions on Christian morality are weakening the spirit of the army and the nation and are costing us in the blood of our soldiers and civilians," the statement said. (Efrat Weiss)

(07.30.06, 17:37)

http://www.ynetnews.com/articles/1,7340,L-3283720,00.html

Hampus Eckerman sa...

För den som undrar varför det finns så många pro-israeliser skriver på bloggar finns en intressant artikel här från Times Online:

http://www.timesonline.co.uk/article/0,,3-2289232,00.html

"Israel’s Government has thrown its weight behind efforts by supporters to counter what it believes to be negative bias and a tide of pro-Arab propaganda. The Foreign Ministry has ordered trainee diplomats to track websites and chatrooms so that networks of US and European groups with hundreds of thousands of Jewish activists can place supportive messages.

In the past week nearly 5,000 members of the World Union of Jewish Students (WUJS) have downloaded special “megaphone” software that alerts them to anti-Israeli chatrooms or internet polls to enable them to post contrary viewpoints. A student team in Jerusalem combs the web in a host of different languages to flag the sites so that those who have signed up can influence an opinion survey or the course of a debate. "

sandbuzz sa...

Om Islamofascisterna var så idiotiska att de angrep ett land som militärt kan krossa dem, får de skylla sig själva. Hela världen vet att Islamofascisterna Hezbollah startade det hela, precis motsatsen till vad kommunistpropagandan påstår. Men vad spelar det för roll nu vem som började, vinnaren skriver alltid historien.

Jag ser ingen slip av Bush, ni ser bara spöken och troll i allt en American säger. USA ger mer humanitarian hjälp än Arab- Muslim länderna kollektivt ger.

Iran stjälper Lebanon's befolkning och bringer till dem död och förstörelse med att väpna sin proxy armé och angripa Israel, där ser den övriga världen utanför Sverige klart vem som hotar frihet och grundläggande mänskliga rättigheter.

Daniel Mathisen sa...

Nu är det i och för sig både knepigt och riskabelt att tolka inlägget helt analogt. Men att dra så pass enkla slutsatser av att Venezuela drar tillbaka en ambassadör från Israel känns både enögt och inte bara lite naivt.

Även om den enskilda handlingen i sig kanske är klok eller sympatisk så överskuggas den av Chavez förehavanden sedan tidigare. Den nuvarande ledningen i Venezuela är ingenting annat än korrupt och ett hot mot demokratiska reformer i Latinamerika. Att sociala reformer genomförts är ingenting annat än droppar i havet jämfört med mannen in charge sysselsatt sig med tidigare.

Och nej. Jag är inte okritisk till USA:s förehavanden. Tvärtom.

Christopher Sjöberg sa...

Stör mig ganska rejält när Bush försöker visa någon typ utav medkänsla han innerst inne inte känner.

Niklas Elert sa...

Hej Ali!
Jag kan förstå att du utifrån ditt perspektiv anser att USA hotar frihet och mänskliga rättigheter. Men menar du med det ovanstående även att Venezuela understödjer dessa? Ge mig gärna lite belägg för sätt på vilka Hugo Chavez rent konkret gör detta på hemmaplan såväl som internationellt.

Anonym sa...

????

Någon av de sidorna som vill utplåna Israel?

Walle sa...

Bofors agerande är en skam. Lägga sig platt för USA. Sverige borde reagera, om inte för Venezuelas skull, så för de anställda på Bofors.

Skriver lite kort om det i min blogg i dag.

http://valfarden.blogspot.com/