lördag, augusti 19, 2006

Eh, misstag?

Detta har potential att bli ett historiskt uttalande. Sveriges biståndsminister kommenterar Israels koordinerade kommandoangrepp mot östra Libanon.
”Vi hoppas att det är ett misstag som inte kommer att upprepas helt enkelt”.


PS. Just nu på IDF:s hemsida – en skönt nyspråklig notis, här i sin helhet, om det förmodade mördandet av två palestinier i Gaza:
An IDF force identified two Palestinians performing suspicious activity near the security fence between Israel and the Gaza strip, north of the Karni crossing. The force fired at them and identified hitting them

38 kommentarer:

Magnus Lindberg sa...

När har Haag någonsin utalat sig om muren mellan Israel och Gaza?

Ali Esbati sa...

The Court finds that the construction by Israel of a wall in the Occupied Palestinian
Territory and its associated régime are contrary to international law; it states
the legal consequences arising from that illegality

http://www.icj-cij.org/icjwww/ipresscom/ipress2004/ipresscom2004-28_mwp_20040709.htm

Ali Esbati sa...

Men jag missade i hastigheten att det var i Gaza. Ändrar inte mycket i sak. Korrigerat i inlägget.

Anonym sa...

Depleted Uranium använt i Libanon!
Dr. Doug Rokke, PhD., former Director of the U.S. Army Depleted Uranium Project, talks about depleted uranium used in Lebanon.

Anonym sa...

Haha! Underbart Magnus!

Utöver den grodan kan man även informera Ali om att FN-resolutionen 1701 kräver att Hizbollah upphör med sina attacker, och att Israel upphör med sina offensiva operationer. Detta tolkades som ett stöd till israeliska defensiva operationer mot Hizbollah. Därför är händelsen i natt helt OK. Israel har sagt att man under vapenvilan kommer att försvara zonen söder om Litani-floden från Hizbollahterrorister.

Anonym sa...

Med användande av Alis egen källa står det att läsa följande med stora bokstäver ovanför utlåtandet från Haag:

ADVISORY OPINION

Dvs. "rådgivande åsikt" utan någon som helst tyngd i internationell lag. Domstolen har endast jurisdiktion att döma i de fall där båda parter i en dispyt är överens om att Haag skall avgöra. Detta var inte fallet.

Gör om. Gör rätt.

Läs mer om Haag i denna debattartikel.

Anonym sa...

Flera ansedda tidningar fördömde FN:s Generalförsamling (dominerad av diktaturer), och domstolen i Haag, som är en direkt utväxt av Generalförsamlingen:

I Washington Post: Travesti i Haag.

Två dagar efter att domstolen, vars domare kommer från bl.a. Egypten och Libyen, gav sin icke-bindande åsikt om anti-terrorbarriären, genomförde Yassir Arafats egen terrorgrupp, Al-Aqsamartyrernas Brigader, en terroristbombning inne i Tel-Aviv. En 19-årig israel mördades, och 20 skadades.

Mats sa...

Ali skrev: "Men jag missade i hastigheten att det var i Gaza. Ändrar inte mycket i sak. Korrigerat i inlägget."

Jo, det gör hela skillnaden! Stängslet i Gaza går exakt på gränsen. Trots detta försökte två terrorister ta sig in i Israel för att mörda civila. Det visar alltså att argumenten mot "muren" vid Västbanken, där dragningen (som är gjord av säkerhetsskäl eftersom det inte finns en erkänd gräns där) har skapat tvister, inte håller. Terrorattackerna fortsätter alltså även när det inte finns någon gränstvist! På samma sätt som det helt utrymda Gaza fortsätter att bomba israeliska byar och bönder över gränsen från Gaza.

Att "ockupation" är grundorsaken till konflikten är det idag ingen som tror på. Inte ens palestinierna ssjälva. Deras Hamas-regering säger idag öppet det som Arafat inte unde säga offentligt: Israel - hela Israel - skall utplånas. Gärna med hjälp från Iran.

Ali Esbati sa...

Eh, nej. Israel är en ockupationsmakt som håller Gazaborna fångna i ett vidrigt koncentrationsläger. Dagligen mördas palestinier inne i Gaza. I den citerade notisen konstateras att två ytterligare palestinier på måfå sköts ihjäl. Du tycker att det är bra eftersom ditt försvar av Israel med nödvändighet baseras på äcklig rasism.

Anonym sa...

Eh nej. Gaza är öppet. Gaza-borna kan passera till Egypten så mycket de vill. Att israel inte tillåter israeler eller palestinier att passera gränsen mellan Israel och Gaza betyder inte att Gaza är ett fängelse. Israel får väl själv betämma vilka man släpper in genom sina gränser. Snarare än "rasism" beror reglerna på att 1) israeler skulle lynchas av palestinier om de åkte till Gaza och 2) Israel ser den palestinska Hamas-regeringen som en fiende (och vice cersa). Därav frånvaron av samarbete för resor mellan områdena. Trts detta har Israel valt att hjälpa många palestinska arbetare, som har fått tillstånd att jobba i Israel.

Israel hade inte satt sin fot i gaza förrän Hamas-regeringen började bomba israeliska byar med raketer och mörda israeler på israeliskt territorium. Konstigt hur dessa fakta alltid är frånvarande i dina "betraktelser"?

Mats sa...

Ljug inte Ali. Det står inte alls att "två ytterligare palestinier på måfå sköts ihjäl":

"An IDF force identified two Palestinians performing suspicious activity near the security fence between Israel and the Gaza strip, north of the Karni crossing. The force fired at them and identified hitting them".

Anonym sa...

Utöver den grodan kan man även informera Ali om att FN-resolutionen 1701 kräver att Hizbollah upphör med sina attacker, och att Israel upphör med sina offensiva operationer. Detta tolkades som ett stöd till israeliska defensiva operationer mot Hizbollah. Därför är händelsen i natt helt OK.

sköna israelvänner som åberopar fn-resolutioner endast när det passar israel. i vanliga fall brukar det väl heta "un go home" eller "en samling terroriststater som hatar israel".
israel är den stat i världen, utan konkurrens, som har brutit mot flest fn-resolutioner.

Anonym sa...

mats, du är en idiot. tror du att israeliska armén skickar ut ett pressmeddelande där det står: 'vi är rasister och skjuter vem fan vi vill om den ser ut som en arab'? jag vet inte vad du tror, men så här är det: nej. är det så att israeliska armén ÄR rasister och skjuter vem fan de vill om den ser ut som en arab? jag vet inte vad du tror om det heller, men så här är det: ja.

/j

Anonym sa...

-Israel har använt Depleted Uranium o Lobanon.

Dr. Doug Rokke, PhD., former Director of the U.S. Army Depleted Uranium Project, talks about depleted uranium used in Lebanon.
----------------------------------------

- Effekterna av vapnet måste begränsas till själva slagfältet - Vapnet får inte fortsätta att döda och skada när kriget är över. - Vapnet får inte orsaka långvariga och utbredda miljöskador

Användandet av DU-ammunition bryter mot alla dessa principer.

Reglerna finns fastslagna i olika konventioner och internationella avtal som försöker reglera krigföring för att civilbefolkningen ska skyddas från dess effekter och krigsfångar ska behandlas humant

- Haag-konventionen 1899 och 1907 - Genève-protokollet 1925 - Genève-konventionen, 1949, artikel 23 - Nurnberg-lagarna 1945

Anonym sa...

"israel är den stat i världen, utan konkurrens, som har brutit mot flest fn-resolutioner"

Varav ingen har varit bindande. Endast åsiktsresolutioner från generalförsamlingen, typ "Libyen och Syrien tycker att Israel är dum".

Rickard sa...

"israeliska armén ÄR rasister och skjuter vem fan de vill om den ser ut som en arab"

Hizbollah-man får vård på israeliskt sjukhus

A Hizbullah guerilla who was moderately wounded in battle early Sunday morning was airlifted to an Israeli hospital for treatment. /. "We don't know anything about the man," Dr. Shani said. "We are not interrogating our wounded. We are only treating them."
./. Reports indicate that this is the first Hizbullah guerilla to be treated in an Israeli hospital. However, there have been a small number of Lebanese citizens that have crossed the border to receive treatment in Israel.

Libanesisk kvinna får vård i Israel

Jag skulle vilja se något liknande från islamistiska Hizbollah eller Hamas-regimen.

Anonym sa...

Rättning: Det är vår biståndsminister och inte utrikesminister som har uttalat sig.

Mats: Du har fel. Det finns ganska många som tror att Israels ockupation är grundorsaken åtminstone till att konflikten fortsätter. Bl.a jag.

Tim sa...

Visst. Det finns folk som tror på allt möjligt.

Anonym sa...

Det enda som är faktamässigt korrekt i Alis inlägg är följande information:

"Posted by Ali Esbati at 18:28"


.

Anonym sa...

Ali har nog en lite skev uppfattning om vad som har potential att bli "historiskt"..

Anonym sa...

Tim: Hur slut på argument har man om det enda man kommer på är en jämförelse mellan de som tror att ockupationen är en grundorsak till konfliktens fortgång och de som tror på ufon? Anför lite sakligare argument om du kan.

Tim sa...

"många som tror att Israels ockupation är grundorsaken åtminstone till att konflikten fortsätter" ./.
"jämförelse mellan de som tror att ockupationen är en grundorsak till konfliktens fortgång och de som tror på ufon"

Det beror på att det omvända förhållandet är så ofantligt mer baserat i verkligheten än det som du presenterar.

1. Det fanns ingen israelisk ockupation före 1967. Då låg tvärtom Västbanken och Gaza under jordansk och egyptisk ockupation. Trots detta usattes Israel för alla dessa invasionskrig (1948 och 1967) och terrorattacker före 1967, i det uttalade syftet att utplåna Israel. PLO:s stadga från 1964 (dvs innan det fanns någon israelisk ockupation) uppmanade till utplåning av hela Israel.

2. Det är tvärtom tillbakadraganden från "ockuperade" områden, utan fullständig eliminering av terroristerna, som förlänger konflikten. Titta på södra Libanon och på Gaza, som inte är ockuperade. Det är från just dessa områden som islamisterna sporras att sätt igång sin stora jihad mot Israel. Tillbakadragandena inger nya förhoppningar hos islamisterna att de kan förverkliga det stora syftet, dvs Israels utplåning, och upprättandet av en shariadiktatur på Israels ruiner. Nästan inget våld kommer från områden som Israel håller i väntan på eliminering av terroristerna och på fred, ex. Västbanken. Allt talar för att samma sak som sker i Gaza skulle ske från det mer centrala (och därmed farligare) Västbanken om Israel skulle lämna de områdena utan att terroristerna är borta.

Nästan alla seriösa bedömare är överens om detta. Ingen tror längre på "ockupationen" som en "grundorsak" till konflikten, eller dess fortgående. Alla vet att det är den fortsatta existensen av islamistiska fanatiker och terrorister som ser till att konflikten fortsätter, eftersom dessa inte vill ha fred med Israel oavsett hur mycket Israel ger upp.

Walle sa...

Herregud! Klart det inte finns några riktigt rättvisa och hårda resolutioner för Israel att bryta emot- USA lägger ju in sitt veto hela tiden. De som trots allt skrivs och som Israel bryter mot är däremot godkända att generalförsamlingen och det är lite fler länder än Syrien och Libyen. Även med din lätt rasistiska grundinställning att det bara är europa och USA som räknas så har resolutionerna fått ett övervägande stöd av de "demokratiska länderna". Det är inte så att det är diktaturer i tredje världen som trumfat igenom resolutioner. Det är snarare så att USA ensamt, eller stödda av något USA-kramande öst-land, som stått emot.

Anonym sa...

USA lägger in veto i Säkerhetsrådet när resolutionerna, oftast från någon arabstat, är helt ensidig mot Israel. Och så har nästan alltid varit fallet. Till den grad att man exempelvis vill fördöma en attack mot en terrorist, men utan att samtidigt fördöma terroristens attentat.

"De som trots allt skrivs och som Israel bryter mot är däremot godkända att generalförsamlingen"

Och de är inte bindande på något sätt. Och i generalförsamlingen finns inga veton. Där räknas bara numerärt överläge. Därav resolutionsskurarna från de 56 islamiska länderna. Nästan alltid röstar EU emot eller lägger ned sin röst. Detsamma gäller USA. Vissa länder i G-församlingen är nästan utomjordiskt roliga i sin ensidighet, ex. när tortyr och masmördardiktaturer som Iran och Syrien fördömer Israel.

"Det är inte så att det är diktaturer i tredje världen som trumfat igenom resolutioner."

Jo, det är exakt så i G-församlingen, som ingen tar på allvar (det är bara olika länder åsiktsyttringar). Som tur var är det annorlunda i Säkerhetsrådet.

Anonym sa...

"De som trots allt skrivs och som Israel bryter mot är däremot godkända att generalförsamlingen"

Wow. Israel "bryter" mot Syriens åsikt. Lås oss kalla in advokaterna.

Anonym sa...

israelförsvararnas rasism når nya höjder. länder räknas inte om de inte har vita amerikanska medborgare.

i o för sig är även den där rasistiska beskrivningen körd. det har varit vanligt att usa ENSAMT blockerat beslut i säkerhetsrådet.

/j

Anonym sa...

"j",
Vem har nämnt medborgarnas ras? Vi talar om karaktären på respektive regim.

Ali Esbati sa...

Wow, vilken fantastisk diskussion. Som personen ovan konstaterar så excellerar Israelförsvaret i rasism. Inte så konstigt, med tanke på att det är primus motor i försvarandet av Israels oförsvarbara handlingar.

Kanske värt att påminna att Israel, USA och Storbritannien brukade stå mot resten av världen i kraven på bojkott mot Sydafrika.

Liksom att det brukar vara Israel, USA och någon enstaka USA-lydstat som röstar mot resolutioner som fördömer blockaden mot Kuba.

Ali Esbati sa...

30 Years Of U.S. UN Vetoes.
How the U.S. has Voted // Vetoed- See any bias - See any pattern ?

1972-2002 Vetoes from the USA
---
Year -----Resolution Vetoed by the USA
1972 Condemns Israel for killing hundreds of people in Syria and Lebanon in air raids.
1973 Afirms the rights of the Palestinians and calls on Israel to withdraw from the occupied territories.
1976 Condemns Israel for attacking Lebanese civilians.
1976 Condemns Israel for building settlements in the occupied territories.
1976 Calls for self determination for the Palestinians.
1976 Afirms the rights of the Palestinians.
1978 Urges the permanent members (USA, USSR, UK, France, China) to insure United Nations decisions on the maintenance of international peace and security.
1978 Criticises the living conditions of the Palestinians.
1978 Condemns the Israeli human rights record in occupied territories.
1978 Calls for developed countries to increase the quantity and quality of development assistance to underdeveloped countries.
1979 Calls for an end to all military and nuclear collaboration with the apartheid South Africa.
1979 Strengthens the arms embargo against South Africa.
1979 Offers assistance to all the oppressed people of South Africa and their liberation movement.
1979 Concerns negotiations on disarmament and cessation of the nuclear arms race.
1979 Calls for the return of all inhabitants expelled by Israel.
1979 Demands that Israel desist from human rights violations.
1979 Requests a report on the living conditions of Palestinians in occupied Arab countries.
1979 Offers assistance to the Palestinian people.
1979 Discusses sovereignty over national resources in occupied Arab territories.
1979 Calls for protection of developing counties' exports.
1979 Calls for alternative approaches within the United Nations system for improving the enjoyment of human rights and fundamental freedoms.
1979 Opposes support for intervention in the internal or external affairs of states.
1979 For a United Nations Conference on Women.
1979 To include Palestinian women in the United Nations Conference on Women.
1979 Safeguards rights of developing countries in multinational trade negotiations.
1980 Requests Israel to return displaced persons.
1980 Condemns Israeli policy regarding the living conditions of the Palestinian people.
1980 Condemns Israeli human rights practices in occupied territories. 3 resolutions.
1980 Afirms the right of self determination for the Palestinians.
1980 Offers assistance to the oppressed people of South Africa and their national liberation movement.

1980 Attempts to establish a New International Economic Order to promote the growth of underdeveloped countries and international economic co-operation.
1980 Endorses the Program of Action for Second Half of United Nations Decade for Women.
1980 Declaration of non-use of nuclear weapons against non-nuclear states.
1980 Emphasises that the development of nations and individuals is a human right.
1980 Calls for the cessation of all nuclear test explosions.
1980 Calls for the implementation of the Declaration on the Granting of Independence to Colonial Countries and Peoples.
1981 Promotes co-operative movements in developing countries.
1981 Affirms the right of every state to choose its economic and social system in accord with the will of its people, without outside interference in whatever form it takes.
1981 Condemns activities of foreign economic interests in colonial territories.
1981 Calls for the cessation of all test explosions of nuclear weapons.
1981 Calls for action in support of measures to prevent nuclear war, curb the arms race and promote disarmament.
1981 Urges negotiations on prohibition of chemical and biological weapons.
1981 Declares that education, work, health care, proper nourishment, national development, etc are human rights.
1981 Condemns South Africa for attacks on neighbouring states, condemns apartheid and attempts to strengthen sanctions. 7 resolutions.
1981 Condemns an attempted coup by South Africa on the Seychelles.
1981 Condemns Israel's treatment of the Palestinians, human rights policies, and the bombing of Iraq. 18 resolutions.
1982 Condemns the Israeli invasion of Lebanon. 6 resolutions (1982 to 1983).
1982 Condemns the shooting of 11 Muslims at a shrine in Jerusalem by an Israeli soldier.
1982 Calls on Israel to withdraw from the Golan Heights occupied in 1967.
1982 Condemns apartheid and calls for the cessation of economic aid to South Africa. 4 resolutions.
1982 Calls for the setting up of a World Charter for the protection of the ecology.
1982 Sets up a United Nations conference on succession of states in respect to state property, archives and debts.
1982 Nuclear test bans and negotiations and nuclear free outer space. 3 resolutions.
1982 Supports a new world information and communications order.
1982 Prohibition of chemical and bacteriological weapons.
1982 Development of international law.
1982 Protects against products harmful to health and the environment .
1982 Declares that education, work, health care, proper nourishment, national development are human rights.
1982 Protects against products harmful to health and the environment.
1982 Development of the energy resources of developing countries.
1983 Resolutions about apartheid, nuclear arms, economics, and international law. 15 resolutions.
1984 Condemns support of South Africa in its Namibian and other policies.
1984 International action to eliminate apartheid.
1984 Condemns Israel for occupying and attacking southern Lebanon.
1984 Resolutions about apartheid, nuclear arms, economics, and international law. 18 resolutions.
1985 Condemns Israel for occupying and attacking southern Lebanon.
1985 Condemns Israel for using excessive force in the occupied territories.
1985 Resolutions about cooperation, human rights, trade and development. 3 resolutions.
1985 Measures to be taken against Nazi, Fascist and neo-Fascist activities .
1986 Calls on all governments (including the USA) to observe international law.
1986 Imposes economic and military sanctions against South Africa.
1986 Condemns Israel for its actions against Lebanese civilians.
1986 Calls on Israel to respect Muslim holy places.
1986 Condemns Israel for sky-jacking a Libyan airliner.
1986 Resolutions about cooperation, security, human rights, trade, media bias, the environment and development.
8 resolutions.
1987 Calls on Israel to abide by the Geneva Conventions in its treatment of the Palestinians.
1987 Calls on Israel to stop deporting Palestinians.
1987 Condemns Israel for its actions in Lebanon. 2 resolutions.
1987 Calls on Israel to withdraw its forces from Lebanon.
1987 Cooperation between the United Nations and the League of Arab States.
1987 Calls for compliance in the International Court of Justice concerning military and paramilitary activities against Nicaragua and a call to end the trade embargo against Nicaragua. 2 resolutions.
1987 Measures to prevent international terrorism, study the underlying political and economic causes of terrorism, convene a conference to define terrorism and to differentiate it from the struggle of people from national liberation.
1987 Resolutions concerning journalism, international debt and trade. 3 resolutions.
1987 Opposition to the build up of weapons in space.
1987 Opposition to the development of new weapons of mass destruction.
1987 Opposition to nuclear testing. 2 resolutions.
1987 Proposal to set up South Atlantic "Zone of Peace".
1988 Condemns Israeli practices against Palestinians in the occupied territories. 5 resolutions (1988 and 1989).
1989 Condemns USA invasion of Panama.
1989 Condemns USA troops for ransacking the residence of the Nicaraguan ambassador in Panama.
1989 Condemns USA support for the Contra army in Nicaragua.
1989 Condemns illegal USA embargo of Nicaragua.
1989 Opposing the acquisition of territory by force.
1989 Calling for a resolution to the Arab-Israeli conflict based on earlier UN resoltions.
1990 To send three UN Security Council observers to the occupied territories.
1995 Afirms that land in East Jerusalem annexed by Israel is occupied territory.
1997 Calls on Israel to cease building settlements in East Jerusalem and other occupied territories. 2 resolutions.
1999 Calls on the USA to end its trade embargo on Cuba. 8 resolutions (1992 to 1999).
2001 To send unarmed monitors to the West Bank and the Gaza Strip.
2001 To set up the International Criminal Court.
2002 To renew the peace keeping mission in Bosnia.

Anonym sa...

Även om rubriken i vissa fall ger en ledtråd, så visar inte den där listan förslagens innehåll. Det är därför omöjligt att påstå att resolutionerna inte var ensidiga mot Israel.

Det hade varit mer lärorikt om du gav en lista på hur många resolutioner FN någonsin givit ut med fördömanden mot tortyrstater och terroristregimer i arabvärlden, Iran och Afrika. Nej, just det. Nästan inga, beroened på deras numerära överlägsenhet i Generalförsamlingen.

När det gäller Sydafrika så var Israel ofta tvunget att rösta som USA. Om man inte har en majoritet av vänner i FN:s iktaturträsk så är man mån om att värna de man har (USA, EU, Australien, Nya Zeeland, Sydamerikas demokratier, de asiatiska demokratierna och de flesta andra demokratier). Jag ogillar att Israel lät sig tvingas rösta så, och det kritiserades hårt även i Israel. men man får också leva sig in i hur situationen för Israel såg ut i FN.

Men Sydafrika är förstås ett bekvämt stickspår. Trots att det inte är värre än att alla arabläder stödjer de sudanska arabernas utrotning av de svarta sudaneserna. idag.

Ali Esbati sa...

Alltså: du inte bara försvarar utan uppskattar USA:s försvar av raspolitiken i Israel och Sydafrika - länder som hade ett omfattande samarbete på den tid även Sydafrika var en Apartheidstat. Det var så att säga min poäng. EOD.

Anonym sa...

"1979 Opposes support for intervention in the internal or external affairs of states"

Nä vad orättvist. Kan det ha varit ett förslag från Khomeini, som just hade gjort sin islamiska revolution i Iran, och som inte ville att andra länder skulle hjälpa folket mot islamisterna?

Anonym sa...

"Alltså: du inte bara försvarar utan uppskattar USA:s försvar av raspolitiken"

Eh, nej. Men detta visar varför jag ogillar FN:s generalförsamling. Det är inte annat än ett spel om militärallianser, där länder gör varandra tjänster och otjänster.

Israel, som kämpade för sin överlevnad, och utsattes för en armada av fördömande resolutioner från den muslimska världen (som försökte besegra Israel diplomatiskt, efter att flera gånger misslyckats att utplåna landet på slagfältet) tvingades in i köpslagande i FN. Det händer varje dag, och gäller alla länder. Exempelvis fick Sudan skydd av arabvärlden och Iran i FN, så att FN står oförmöget att ingripa med kraft mot det arabiska folkmordet mot svarta sudaneser.

Därför bör G-församlingen avskaffas, och ett Demokratiernas Förbund startas istället, med demokratier från hela världens kontinenter.

Anonym sa...

ok vi fatta redan första gången att du var rasist, du behöver inte stryka under det mer.

vill bara berätta att veto, det gör man bara i säkerhetsrådet, så du ogillar tydligen även det.

om bara usa och israel plus länder som dödat många araber och gillat det får sitta i ett nytt råd - är det ok? å, förlåt, det var det du redan skrivit.

/j

Jonas N sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jonas N sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Uffe sa...

Jag förstår inte Ali att du orkar diskutera med dessa rasister, dessa statsterroristapologeter.

Israel existerar genom två avgörande "rörelser":
1. europeisk anti-semitism
2. sionistisk terrorism och rasism

Ling sa...

J säger "ok vi fatta redan första gången att du var rasist, du behöver inte stryka under det mer."

Ja J! Vi kan börja kalla folk rasister bara för att de tycker att man borde ha ett förbund med bara demokratier?
Då kan vi säga att de som påstår att israelerna är rasister och skjuter mot alla araber är rasister eftersom de talar negativt om israeler.

Märker ni inte att det går bra för de som bara kan erkänna Israels excistens?
Israel har inga problem med Egypten sen de erkände. Inte Jordanien heller.
Men t.ex. Libanon har problem eftersom de har en terroristorganisation, som inte vill erkänna Israels excistens, och skjuter mot Israel. Även i Gaza!

Hur ska man kunna ha fred om det palestinska folket har en ledning som Hamas som i organisationens manifest, som antogs 1988 och
därefter inte har ändrats, bland annat slås fast att

"Islams tid kommer inte förrän muslimerna bekämpar judarna,
när judarna gömmer sig bakom klippor och träd. Stenarna och
träden kommer att säga: Oh muslimer, det är en jude bakom mig,
kom och döda honom!"
Och gör det hela religiöst?