torsdag, augusti 17, 2006

Haveri

När Aktuellt ska ordna ”debatt” om slutbetänkandet i en historisk utredning, som, oavsett om man gillar det eller inte, rör själva fundamenten för svenskt samhällsliv, alltså den av Masoud Kamali ledda integrationsutredningen, då bjuder man in å ena sidan en monomant käck påläggsminister som överhuvudtaget inte förstår vad utredningen går ut på, dels en extremistisk företrädare för det parti som gjort allra mest för att fördjupa strukturell rasism i Sverige. Ordet haveri användes många gånger. Det var en god beskrivning av själva ”debatten”. Ibland är det för jävligt att vara blattesvensk.


PS. Kalle Larsson kommenterar å vänsterpartiets vägnar. Skönt.

72 kommentarer:

KAS sa...

När utredaren på allvar hävdar att det är värre att leva i Sverige än att leva under Irans tortyr då har det gått väldigt mycket prestige i sakernas ordning. Om jag hade den åsikten skulle jag genast flytta till det fridfullare av dom två länderna.

KAS

Anonym sa...

KAS.
Så sade han visserligen inte. Det han sa att de personangrepp han utsatts för iochmed att han skrivit rapporten var värre än det han upplevde i Iran. Inte att det var värre att leva i Sverige rent allmänt.

KAS sa...

"Ibland är det för jävligt att vara blattesvensk"

När Ali skriver detta så tror jag att han skulle ha viljat sköta debatten själv i TV i stället för den unga kvinna som satt i studion. Det enda resutatet av det hade ju varit att han skulle ha försökt att bevisa den "strukturell rasismen i Sverige" och risken med det är ju att det blir en självuppfyllande profetsia.

Ali om någon borde inte vara ledsen för att han inte når ut med sitt ord och sina åsikter för om han är det vad skall då jag vara som aldrig varit i TV.

Så Ali om Du tycker att det är för jävligt att vara blattesvensk vad tror du då det är att vara hälsingepåg och före detta arbetare.

KAS

Q sa...

Jag skämdes verkligen å bägges vägnar. Särskilt pinsamt var det när Orback försökte göra poäng av det felaktiga påståendet om att det bara är borgerliga kommuner som säger nej till flyktingar. Sabuni hade helt rätt när hon sa att det också är socialdemokratiska kommuner som säger nej till flyktingar i lika stor utsträckning. Om detta var hans starkaste motargument mot FP, då ligger S verkligen i big trubbel.

Kalle Larsson har skrivit ett bra svar, tyvärr faller även han i den etniska fällan när han talar om att "svenska klassamhället fått en tydlig etnisk prägel". Vad innebär "etnisk prägel" egentligen?

Hallå! sa...

Kalle Karlsson säger: "Det krävs en kraftfull generell politik som garanterar rätten till arbete, utbildning och bostad. Och det krävs kraftfulla åtgärder för att bekämpa diskriminering.
Flera av utredningens konkreta förslag har drivits av vänsterpartiet sedan länge, t.ex. att integrationsåtgärder skall riktas till de etniskt verkligt segregerade områden"
Först hävdar han att det krävs generella åtgärder och sen är det han framhäver förslag som innebär särbehandling, eller sk positiv diskriminiering.
Men om det nu förekommer strukturell diskriminering, vilket det säkert gör, blir det väl inte bättre av att man ersätter en orättvisa med en annan. Vore det inte bättre att utveckla försöken med neutrala ansöknings- förfaranden. Då är den sökandes kön, etnicitet och ålder hemlig till att börja med.
Dessutom har jag svårt att förstå vad Kamali menar med "garantera lika utfall". Man kan försöka ge alla samma möjligheter, men hur tusan ska man kunna garantera lika utfall? Om det ska kunna förverkligas krävs det en total styrning och kontroll av varje enskild människas liv.

Staffan W sa...

Positiv särbehandling tycker jag att man ska vara rätt försiktig med. Bättre då att som Kalle säger satsa brett på en politik som skapar fler jobb åt alla.

För övrigt är jag redigt trött på att se Sabuni i rutan, hon kör alltid samma grej i alla debatter, blir högljudd och indignerad istället för att diskutera sakligt.

Neoliberal Agenda sa...

Alla partier i Sveriges riksdag är främlingfientliga. Inga vill ha fri invandring.

De ser inget konstigt i att personer med kabel-TV och tak över huvudet (men som råkar vara svenskar) ska ha bidrag men inte främlingar i u-länder som svälter.... Ska inte alla ha lika rättigheter?

Hela tanken att folk ska "integreras "är ett enda stort feltänk. Det luktar snarast inhemsk kulturkolonialism. Folk som bosätter nära andra landsmän gör det för de upplever fördelar med detta. Om så inte vore fallet så skulle de inte göra det. När svenskar utvandrade till USA så bosatte man sig när andra svenskar. Det blir lättare att bevara den egna kulturen, man kan hitta vänner som pratar samma språk, har samma traditioner, tycker om samma mat osv.

Anonym sa...

det finns män som är skitstövlar. de bara är det. förmodligen något genetiskt. orback är en av dem.

sakine sa...

Neoliberal Agenda, helt rätt: 'integration' har mer med nationalism och/eller socialism att göra än vad det har med klassisk liberalism att göra.

Att komma gnällandes (från både vänster och höger) om att "de stackars blattarna TVINGAS bo i förorten" är bara patetiskt. Det är att köpa vänsterns tröttsamma och ständiga förminskande av invandrare (som 'offer').

Vad gäller Kamali: i demokratier får man hugga, men också huggas. Svårare än så är det inte.

Anonym sa...

Sätt fart på Sverige, skapa jobb, öppna upp tjänstesektorn och bryt fackmonopolet så får folk arbete och integreras precis som i USA. Detta är världens största invandrarland och klarar sig utmärkt i motsats till sina kollektivistiskt radarstyrda länder inom EU.

Amir Sariaslan sa...

"klarar sig utmärkt"

Beror på vad man avser med USA.

Bolivar sa...

Anonymous 9:12: USA klarar sig utmärkt? Tack vare frånvaron av en arbetarrörelse har lönerna befunnit sig i fritt fall så till den milda grad att man kan betraktas som medelklass om man bara behöver ett (1) heltidsjobb. Servitriser har 25 cent i timmen i fast lön och blir sparkade över dagen. Vilket leder till att USA har blivit en nation som lever på kredit eftersom ingen kan leva på sin lön, något de kan komma undan med ganska länge eftersom alla behöver USA på ett eller annat sätt. Hur tålmodiga tror du att Sveriges fordringsägare kommer att vara när alliansen har skjutit vår ekonomi i sank?

Jag förstår inte riktigt vad svenskar har för bild av den amerikanska arbetsmarknaden? Det är ett land där alla offentliganställda blir uppsagda en månad om året så att countyt ska slippa betala sjukförsäkring åt sina anställda.

Anonym sa...

Well, Bolivar. Vore Sverige en delstat i USA vore vi också den absolut fattigaste. Inte många skulle stanna, kvar blev bara stats- o bidragskramarna. Det är kanske dags du tar bort dina ideologiska skygglappar för en gångs skull.

Erik sa...

Bolivar:

Hahaha, var har du lyckats hitta en så absurd och felaktig propaganda om USA? Tror du allvarligt på det du skriver?

Anonym sa...

Här kan man verkligen snacka om haveri:
VIDEO: Israeli Soldiers "Shoot to Kill" at Israeli Anti-war Demonstrators
Israeli activists have uploaded a video of the shooting of Lymor and the initial violence of the Israeli military in Bil’in on Friday, August 11th. To view it click here. Higher quality for broadcast is also available from the ISM media office

The video clearly shows the Border Police unit firing on the demonstrators from close range. There is no evidence that the soldiers were in danger.

Christian sa...

25 cent i timmen, det var det sjukaste! Snacka om att krydda för att få fram sitt budskap!

Bolivar sa...

Christian: Servitriserna på Wendys i Alexandria VA har en grundlön på 25 cent i timmen. Som kompensation får de jobba ensamma så de har chans till bra dricks. Alla offentliganställda, tom mellancheferna i Fairfax County hade furlow en gång om året, dvs att de blev uppsagda och sedan återanställda efter en månad. Vad gäller USA:s budgetunderskott kan väl knappast någon hävda att det skulle röra sig om propaganda.

Anonymous 1152: Givetvis beroende på hur du räknar. Även om vi har ett lägre BNP per capita så har USA en oändligt mycket skevare inkomstfördelning än Sverige. Det är ni iofs öppna med att ni jobbar för anyway.

Anonym sa...

Snälla Bolivar, börja inte nu med dravelt hur man räknar! Du låter som en dålig kopia av Bylund på AMS. I absoluta kronor skulle vi vara fattigaste delstaten. De som tjänar pengar hade flyttat till en annan stat p g a skattetrycket. Kvar blev trasproletäriatet som bara skall gödas. Det är ju alltid någon annan än en själv som skall betala.
Snacka sen om skev inkomstfördelning. Varför skall en som inget gör tjäna lika somden som arbetar? Lika lön för allt arbetete är det dummaste tokvänstern kommit på. Vem anstränger sig om det ändå inte lönar sig tror du? Naturligtvis ingen och öststaternas ekonomiska kollaps är ett tydligt bevis här på.

Anonym sa...

Bolivar,

Källan på 25 cent i timmen?

Jan Schmidt sa...

Det finns tydligen många skäl att vara glad åt att Sverige inte är en delstat i USA...

Bolivar sa...

Anonymous 2:17: Men "de som tjänar pengar" är ju i ganska stor utsträckning kvar i Sverige? De gnäller visserligen en hel del, men inte har de flyttat till skatteparadiset Estland. Wonder why?

"En som inget gör"? Om man har ett 9-5, ett 6-12 och helgarbete för att betala hyran så gör man väl ändå något? Jag får en känsla av att din erfarenhet av det amerikanska samhället begränsar sig till vad de har berättat för dig på Fox News? Har jag förespråkat lika lön för allt arbete? Jag förespråkar ett kollektivavtal med minimilöner man kan klara sin grundläggande försörjning på.

Anonymous 2:33: Min exflickväns kompis arbetade där för just 25 cent i timmen plus dricks. Min exflickvän var badvakt och var en av alla offentliganställda som blev uppsagda kring nyår.

Antiparasit-teamet sa...

Vem är den "extremistiska företrädare för det parti som gjort allra mest för att fördjupa strukturell rasism i Sverige"?

jb sa...

Det är förstås er fulla rätt att kritisera USA, ofta är också kritiken - trots enögda och enkelspåriga analyser - berättigade.

Men Bolivar, du måste inse en sak - du har helt enkelt fel. Att du grundar hela din bild av USA på två människors upplevelser (vilket iofs är lite ironiskt i en postning som berör rasism och fördomar) gör inte dina påståenden sannare.

Medianlönen för heltidsarbetande män i USA är enligt OECD 32.000 i månaden, i Sverige 22.000.

Ha i åtanke att detta är för medel/arbetarklasserna. Att göra en jämförelse mellan de rikare delarna blir bara absurt.

Löner för industriarbetande män sjönk i USA på grund av teknologiskt utveckling under en lång period, men lönen för kvinnor ökade snabbt så att samlade inkomster för medianen har ökat (senare började även männen löner öka igen). Oavsett vad du säger har medianinkomst per person i USA ökat med 32% 1976-2004.

(källa OECD)

Och snälla… myten att man inte klarar sig utan flera jobb. Behöver jag verkligen punktera den?

Anonym sa...

"Debattörerna" skämmer ju bara ut sig då de bråkar sådär. Folkpartistens verklighetsbeskrivning var troligtvis mer rätt i sak, men till ingen nytta då det bara blir en pinsam lekstuga där fakta har blivit irrelevant.

Eftersom sunt förnuft och fakta inte längre kan användas i dagens debattklimat så är det bara av ondo att media rapporterar på det sätt de gör. Förhoppningsvis hamnar politikerna ute i kylan allteftersom deras bråk blir allt mer bizarrt och verklighetsfrämmande.

Jag tycker verkligen att det är dags att sluta rösta på något av de "etablerade" partierna i Sverige. Förstår helt enkelt inte hur det skulle komma något positivt ur det.

Anonym sa...

Inlägget har legat uppe i nästan 19 timmar, men ännu har inte Mika hittat hit för att förklara att den strukturella diskrimineringen är den judiska sionistfascistiska terror-mördar-apartheid-staten Israels fel. Jag börjar bli orolig. Är det nån som vet var han håller hus?

Anonym sa...

Bolivar:

Så du har ett exemplet på att offentligt anställda blir uppsagda...det är inte ett standard förfarande...det som att säga att hela vänstern är skattefuskare för Gudrun Schyman åkte dit för det en gång...att bevisa teser från enstka händelser är så dumt att man nte tror det är sant

blattish sa...

attackerna mot kamali talar för sig själva.
för det första döljer de en obegriplig motsägelsefullhet. hur kan till exempel debattörer som dilsa demirbag-sten och mauricio rojas hävda att det finns en hederskultur i mellanöstern samtidigt som de spottar på kamali när han talar om en strukturell diskriminering, alltså en rasistkultur, i västvärlden? varför får man prata om hederskultur men inte om rasistkultur?
och hur kommer det sig att så många mediedebattörer, från höger till vänster, gärna konstaterar att det finns diskriminering i sverige men är fientliga mot alla konkreta förslag som går ut på att upptäcka, förebygga eller åtgärda detta samhällsproblem? vartenda förslag och varenda metod som har föreslagits i kampen mot diskrimineringen har sågats unisont av de självgoda debattörerna i svenska medier. jag kan inte komma på en enda åtgärd som har välkomnats! faktiskt inte en enda. det är tydligen väldigt bekvämt att luta sig tillbaka och kritisera rasismen och känna sig storsint, men när det väl kommer till kritan. ja, då räds de självgoda debattörerna allt tal om samhällsförändringar - de ska ju inte själva behöva flytta på arslet.
de många attackerna mot kamali är - tyvärr - bara ett bevis för att det finns en sorts mobbningskultur i sverige som utestänger människor på ett skräckinjagande sätt.

Anonym sa...

Helvete vad trött jag blir på allt kommunisttjafs om invandrare. Ge dom möjlighet till arbete och social gemenskap så löser sig allt precis som i USA, världens enda genuina "invandrarland". Där spottar ingen på ingen, alla ges en chans till självförverkligande. Tyvärr sätter fackmonopolet och kollektivavtalen stopp. Därför har vi 1-1,5 miljoner människor utanför arbetsmarknaden.

Anonym sa...

de många attackerna mot kamali är - tyvärr - bara ett bevis för att det finns en sorts mobbningskultur i sverige som utestänger människor på ett skräckinjagande sätt.

Fel.

De många attackerna är ett bevis på att många anser att Kamali är ovetenskaplig.

Bolivar sa...

http://www.lsuhsc.edu/FAQs.htm

http://www.state.nj.us/treasury/pensions/fact60.htm

Två länkar från andra stater som har Furlough-program (ursäkta felstavningen) där hela sjukförsäkringskostnaden förs över på arbetstagaren genom en tillfällig uppsägning. Googla furlough så hittar ni säkert fler.

JB: Medianlönen blir ju helt ointressant när du jämför länder med så olika lönespridning som USA och Sverige. Det vet säkert du också.

Vill du punktera myter kan du åka till norra Virginia, West Virginia, South Carolina eller Montana och punktera bäst fan du vill. Ställ dig gärna med en skylt vid motorvägen och punktera. Spring in på Dunkin Donuts och punktera. Men ha hjälm på dig.

Anonym sa...

Ja USA är verkligen ett mirakulöst paradis av rasrelationer... jösses.

Anonym sa...

varför skulle MEDIANlönen vara ointressant? det visar ju att det inte handlar om en liten rik elit i USA utan om att den vanlige mitten-av-stegen-arbetaren känner mkt mer i USA än i Sverige.

eller är det kanske så att ngn här inte riktigt har koll påskillnaden mellan snitt och median...?

Erik sa...

Min teori är att anekdoten om lönen på 25 cent är en missuppfattning. Kanske 25 cent över minimilönen?

Hur som helst är denna typ av anekdotisk bevisföring väligt typisk för vänstern. Varför bry sig om småsaker som fakta när man kan välja en ståndpunkt som gör att det känns lite mysigt och rättfärdigt inombords - och sedan hitta på "argument" allt eftersom.

nyliberal sa...

Fel om dubbeljobb

Anonym sa...

Intressant länk som helt tar udden av vänsterns mytspridning om dubbeljobbandet i USA. Tyvärr kommer alltid sån information gå helt obemärkt förbi flertalet extremister på denna sida. Även om de läst på så kommer de fortsätta sprida sina myter. Sorgligt för dem.

Hallå! sa...

blattish skrev:"...attackerna mot kamali talar för sig själva.
för det första döljer de en obegriplig motsägelsefullhet. hur kan till exempel debattörer som dilsa demirbag-sten och mauricio rojas hävda att det finns en hederskultur i mellanöstern samtidigt som de spottar på kamali när han talar om en strukturell diskriminering, alltså en rasistkultur, i västvärlden? varför får man prata om hederskultur men inte om rasistkultur?"
Helt enkelt därför att det finns en hederskultur men ingen rasistkultur. Gamla traditioner och synsätt när det gäller heder och kvinnans sexualitet lever kvar i länderna runt Medelhavet. Mannens heder sitter mellan kvinnans ben. Även i Sverige var mycket av den sociala kontrollen fokuserad på kvinnans sexualitet under tidigare århundraden. I dessa länder med fokus på kollektivet (släkten, klanen, samfundet o.s.v) lever dessa föreställningar ofta kvar.
Det finns ingen rasistkultur i Sverige, inte mer än i andra länder. Men människor känner sig oftast mer väl tillmods med personer som liknar en själv till utseende och vanor. Det är en psykologisk sanning.
Människors naturligt avvaktande hållning till "det annorlunda" har dessutom förstärkts här i Sverige av att politiken som förs här systematiskt försvårar för invandrarna att etablera sig i vårt samhälle.
Då tänker jag på den påtvignade passiviteten, det påtvingade bidragsberoendet, svårigheten att få arbete o.s.v
PS Kom inte med den gamla vanliga ramsan om att svenska män minsann slår sina kvinnor. Visst, men det har inget med hederskulturen att göra. Fyllots släktingar har inte dubbat honom att slå sin kärring och de står inte runt omkring och hejar på.

Micke sa...

"Dubbelarbetarna visar sig främst vara lärare, forskare och revisorer som drygar ut sina inkomster genom uppdrag för en annan arbetsgivare"

----------------------------

Ja och herr Norberg skriver inte att lärare i Usa förvisso åtnjuter en vettig status men har relativt dåliga löner.

De finns sanningar ..och så finns det sanningar.

Micke sa...

PS Kom inte med den gamla vanliga ramsan om att svenska män minsann slår sina kvinnor. Visst, men det har inget med hederskulturen att göra. Fyllots släktingar har inte dubbat honom att slå sin kärring och de står inte runt omkring och hejar på.
--------------------- Tror du att det bara är fyllon som slår?
På allvar?

Erik sa...

Mickes kommentar om lärarlöner bevisar att vänstern aldrig kommer att sluta hur överbevisade de än blir/är.

Att säga att lärarlönerna är "låga" beror bara på vad man jämför. Den enda vettiga jämförelsen jag kan få fram där man faktiskt kan säga att lärarlönerna i USA skulle vara"låga" är om man jämför lärarlönerna i offentliga skolor med löner hos andra grupper med en lika lång utbildning. Det är dock offentlighetssjukan som är problemet, vi har samma problem i Sverige där främst offentliga kvinnoyrken halkar efter.

Erik sa...

Lärarlöner verkar också vara högre i USA än i Sverige:

http://www.usatoday.com/news/nation/2005-06-25-teacher-salary-raise_x.htm

http://www.skolporten.com/arkiv/view.asp?id=2188

Hallå! sa...

Micke frågade mig: "Tror du att det bara är fyllon som slår?
På allvar?"
Självklart tror jag inte det! Men alkohol spelar en mycket stor roll när "Svensson" ger sig på sin kvinna.
Jag tror inte ens att du trodde att jag menade att bara fyllon misshandlar kvinnor. Det är väldigt jobbigt på dessa bloggsidor att det finns så många som inte tycks vilja läsa för att förstå. I stället letar man ord och formuleringar som man kan slå ner på och bortser helt från det egentliga budskapet i inlägget.

Anonym sa...

Hela feministrörelse är bara ren kvasiskit. Ingen normal man slår sin kvinna och när det förekommer, förutom bland muslimer och hederskulturer, är markant ofta missbruk av olika slag med i bilden.
Sedan när det gäller lönediskriminering är merparten kommunalt eller statligt anställd. Det är sossarna/vänstern själva som med sin planhusshållningsmodell skapat orättvisorna. Skippa alla löjliga stopplagar, öka produktiviteten inom vård/omsorg och ni kommunister skall få se på andra bullar. Eller rättare sagt, ge dessa kvinnor en chans att påverka, effektivisera och tjäna pengar. Allt inkompetenta politiker blr till skit.

Kan inte annat än glädja mig åt att stollen Ohly nu med återvändandet till kommunismen snabbt närmar sig 4% spärren med sitt VP. Gud vad skönt om tokvänstern liksom KPLMr inte finns i riksdagen. Där skall inga partier finnas som i grund o botten inte respekterar demokratiska spelregler.

Blattish sa...

Majsan skrev:

Helt enkelt därför att det finns en hederskultur men ingen rasistkultur. Gamla traditioner och synsätt när det gäller heder och kvinnans sexualitet lever kvar i länderna runt Medelhavet. Mannens heder sitter mellan kvinnans ben.

Och på vilket sätt är du mer vetenskaplig än Masoud Kamali i dina ogrundade formuleringar?
Jag skulle kunna berätta för dig att rasismens, nationalismens och nazismens själva födelseplats heter Europa. Jag skulle kunna berätta om gaskamrar, pogromer, inkvisitioner, korståg, kolonial erövring, apartheid, slavhandel, ghetton. Sedan skulle jag säga: Titta! Denna rasistiska historia upprepar sig i krogköer, på arbetsmarknaden, i Mellanöstern, i mediernas rapportering, på gatorna i varje europeisk storstad. Det finns ett släktskap, en tusenårig rasistkultur, som fortsätter att drabba dem som är annorlunda. Och det finns tusentals forskningsrapporter som bevisar att jag har rätt.
Och slutligen skulle jag upprepa frågan: Varför får du prata om hederskultur när Kamali inte får prata om en västerländsk rasistkultur? Jag skulle inte vänta mig inte ett intressant svar. Masoud Kamali är en hårt arbetande forskare med 100 medarbetare. Du, däremot, har förmodligen inte läst eller skrivit en enda bok som handlar om rasism eller hederskultur.

Peter sa...

Men vägen mot ett mindre diskriminerande samhälle är inte, som Kamali hävdar, att använda mer diskriminering. Kvotering av personer med utländsk bakgrund leder inte till ett omfamnande vi-tänkande, utan stärker vi- och dem-tänkandet och kräver dessutom en bokstavligen rasistisk massregistrering för att kartlägga vilket ursprung folk har.

Anonym sa...

Kalami som varandes en gammal marxist pekar bara ut ännu en kollektivistisk lösning. Det funkar inte. Gem människor tillbaka ansvaret för sina liv och framför allt, ge dem möjligthet till arbete. Krossa fackmonopolet och SAP.

Micke sa...

Men monopolarbetsgivaorganisationen ska vara kvar?

Eller behövs inte den när alla företag gör som dom har lust?

Micke sa...

Där skall inga partier finnas som i grund o botten inte respekterar demokratiska spelregler.
-------------------------

Kan du vara vänlig och peka ut vilka partier i riksdagen som inte respekterar demokrati samt bevisa detsamma på nåt sätt annat än genom svammel ?

Micke sa...

Micke frågade mig: "Tror du att det bara är fyllon som slår?
På allvar?"
Självklart tror jag inte det! Men alkohol spelar en mycket stor roll när "Svensson" ger sig på sin kvinna.
Jag tror inte ens att du trodde att jag menade att bara fyllon misshandlar kvinnor. Det är väldigt jobbigt på dessa bloggsidor att det finns så många som inte tycks vilja läsa för att förstå. I stället letar man ord och formuleringar som man kan slå ner på och bortser helt från det egentliga budskapet i inlägget
-----------------------

Jo jag förstår men jag tror inte att alkohol är avgörande för våld mot kvinnor annars hade jag inte frågat.Alkhol är möjligen det som kopplar bort spärrar för vissa men det förminskar varken omfånget av problremet eller det indivduella ansvaret.


Att dessutom använda det som vissa gör som ett argument för att peka på att andra etniska grupper utövar mer våld trots att dom teoretiskt inte brukar alkohol blir bara ännu mer märkligt.

Micke sa...

Erik said...
Lärarlöner verkar också vara högre i USA än i Sverige:
----------------------------
Nu var det inte det det handlade om.Det handlade om att lärare i Usa har förhållandevis låg lön i förhållande till andra likvärdiga arbeten.
Jag har inte jämfört med Sverige.

Varför skulle jag göra det?

Det vore ju synnerligen konstigt om inte den nation som i praktiken kontrollerar hela världsekonomin hade löner som är högre än i lilla skitsverige?

icke sa...

Det är dock offentlighetssjukan som är problemet, vi har samma problem i Sverige
------------------------Du menar att den Nyliberala revolutionen inte slagit igenom i Usa?
Det kommer den inte att göra heller.

Hallå! sa...

Blattish frågade: "Varför får du prata om hederskultur när Kamali inte får prata om en västerländsk rasistkultur?"
En fråga som är ett typiskt uttryck för problemet med att läsa vad som faktiskt skrivs. Kamali får naturligtvis påstå att det finns en rasistkultur och att den är typiskt svenskt.

Att man hävdar att en person har fel är inte detsamma som att säga att åsikten inte får framföras.
Rädslan för det främmande som tar och har tagit sig mer eller mindre våldsamma och hemska uttryck under människans existens är onekligen något vi måste vara medvetna om och motverka.
Det jag hävdar är att det flyttat hit människor som har en annan syn på kvinnans rätt till sin egen sexualitet än de flesta i Sverige har. En syn på sexuell frihet som det tagit generationer för oss att uppnå.

Erik sa...

Micke:

Nej varför skulle du jämföre med Sverige, en jämförelse avslöjar hur det egentligen ligger till vill vänstern undvika. Just därför påpekade jag den.

Som tidigare sagt beror lärares "låga" lön (relativt andra jobb med liknande utbildningskrav, relativt outbildade arbeten eller lärare i Sverige har de en hög lön) på att en del av dem är offentliga. Statliga jobb i USA liksom I Sverige ger sämre betalt. Lärare i den privata sektorn har inte "låg" lön på samma sätt. Fakta kvarstår dock att de personerna i USA som dubbeljobbar mest har en relativt hög lön. Ditt försök att angripa Norbergs fakta om amerikanska dubbeljobb för fram de inbyggda bristerna i den offentliga sektorn, och är därmed ett första klassens självmål.

Anonym sa...

Blattish skrev
"Jag skulle kunna berätta för dig att rasismens, nationalismens och nazismens själva födelseplats heter Europa. "

Hmm. Japan? Historiskt sett en stat präglad rasism och nationalism, och det berodde definitivt inte på europeiskt inflytande.

Detta inte menat att på något sätt förringa det hemska som europeisk rasism, kolonialism, nationalism etc har fört med sig i och utanför europa.

(Det finns naturligtvis många fler historiska utomeuropeiska exempel på nationalism och rasism.)

Anonym sa...

Så nu är Micke på banan igen! Ställ dig frågan varför alla måste vara lönearbetare? Du kan ju för helvete jobba själv och ta ansvar för ditt eget liv, eller? Är det för mycket begärt i en tid där humankapitalet är det som är värt alltmer. Den gamla tidens kapitalister finns inte mer, se bara på Ingvar Kamprad. Er gamla klasskamp kan ni kasta i papperskorgen, det finns knappt en arbetare kvar i Sverige enligt den ursprungliga beteckningen.

Nä, det är dags att extremvänstern kammar sig. Att i konkurrens med nazister tävla om att demonstrera med Hizbolla visar hur galna ni är. Men det är som min gamle svärfar sade, vrid en kommunist tillräckligt åt vänster, så kommer han fram till höger som nationalsocialist! Bägge tror på en dominerande stark stat och ni har i historien vållat mer död än några andra.
Dumma dig inte nu med Marxsvammel,så jag tvingas ge dig exempel på historiska obehagliga fakta.

Micke sa...

Nej varför skulle du jämföre med Sverige,
---------------------
Av den enkla anledningen att jag ville påpeka att lärare inte väderas lika hg som andra lika utbildninsmässigt krävande yrken vilket inte Norberg tog hänsyn till i den text som du eller någon länkade till


Lärare i den privata sektorn har inte "låg" lön på samma sätt.
----------------------------
Precis och det är naurligtvis tråkigt att det är på det sättet eftersom samhället som helhet tjänar på att lärare i offentlig tjänst har löner som är attraktiva.


Fakta kvarstår dock att de personerna i USA som dubbeljobbar mest har en relativt hög lön
-----------------------------
Jag tror att dom lärare som dubbelarbetar i Usa gör det för att dryga ut sin relativt låga inkomst sen får Norberg tro vad han vill.

Micke sa...

Anonymous said...
Så nu är Micke på banan igen! Ställ dig frågan varför alla måste vara lönearbetare? Du kan ju för helvete jobba själv och ta ansvar för ditt eget liv, eller?

-----------------------


Vad handlar din post om?
Klarar du inte att skriva med ditt vanliga nick?

Anonym sa...

Micke, du är svarslös som vanligt. Knäböj framför "Das Kapital" liksom islamfaschisterna framför Koranen. Har du ingen som helst självinsikt?

Neoliberal Agenda sa...

Fakta finns så vad är det att diskutera. Gå in på salary.com och kolla amerikanska löner. Medianlönen i USA för en high school lärare är $49,115 och för en akademisk lärare är den $77,241.

Med dagens dollarkurs så blir det 29 346 resp. 46 151 svenska kronor i månaden.

Micke sa...

Anonymous said...
Micke, du är svarslös som vanligt. Knäböj framför "Das Kapital" liksom islamfaschisterna framför Koranen. Har du ingen som helst självinsikt?
--------------------------

Prova att skriva under med nåt annat än din sedvanliga felstavning av fascist.

Anonym sa...

Micke,du är en nolla.

Sign Stalin

Anonym sa...

Hela feministrörelse är bara ren kvasiskit. Ingen normal man slår sin kvinna och när det förekommer, förutom bland muslimer och hederskulturer, är markant ofta missbruk av olika slag med i bilden.

en sak jag har funderat på är påståendet att våld mot kvinnor accepteras i muslimska länder, medan det fördöms i västvärlden. hur är det med alkoholkulturen i sverige och övriga norden? oräkneliga gånger har jag hört svenskar säga att supandet är en tusenårig svensk tradition som inte går att lagstifta bort. om man har denna åsikt, innebär det att man anser att våld mot kvinnor är något ofrånkomligt i sverige? alla statistik visar nämligen att alkohol ligger bakom många våldsbrott - inte minst våld mot kvinnor. är det då inte korrekt att säga att våld mot kvinnor accepteras i den svenska kulturen?
liksom, ni vet ju att kvinnor åker på stryk när det dricks så varför försvarar ni drickandet?

Anonym sa...

Det är väl ingen som försvarar supandet. Påpekar bara att de flesta aldrig slår kvinnor, o där det sker är oftast missbruk i någon form oftast med i bilden. Detta är sanningen o hela feministbyket bara ett politiskt haveri.

Är du ett djur bara för du är man?

Micke sa...

varför försvarar ni drickandet?
----------------------------------
Därför att folk gillar att bli dumma i skallen 2 ggr i veckan och därför att det gör människor lagom passiva.

I princp är det likadant idag som på 1700 talet när man fick betalt i sprit.
Det är bara formerna som skiljer.

Anonym sa...

Du Micke, pressar en flaska kvalitetsrödskjut per dag. Livet är alldeles för kort för att slösas på billiga dåliga viner. Jag slår inte frugan för det, tvärtom äter vi gott därtill med ostar, gåslever , oxfile, fisk, fågel o annat mums mums. Livet är härligt ovh inga vinbidrag får jag heller, betalar helt själv, 100 -250 per dag.

Micke sa...

Jag slår inte frugan för det
...............................

Nej men du stavar inte fascist bättre på grund av det heller.

Gör en sökning på "faschist" och "esbati" och berätta för mig vem fler än du som heter "Botnia".

Vad samma Botnia heter och hette på Motallians blogg kan vi ju ta nån annan gång.

Hur är det i Usa idag?Du har ju emigrerat läste jag.

Pengarna rullar in?

Anonym sa...

svenska medier beskriver sverigedemokraterna som "ett rumsrent demokratiskt parti" men masoud kamali som "antidemokrat".
vi går mot brunare tider.

blattish sa...

om

alkohol = våld mot kvinnor

och

alkohol = tusenårig svensk kultur

då måste ju

våld mot kvinnor = tusenårig svensk kultur

Anonym sa...

men

alkohol = tusenårig global kulturvåld mot kvinnor = tusenårig global kultur

Anonym sa...

dock

alkohol = förbjudet enligt islam

Anonym sa...

samt

alkohol = intages med måtta enligt kristendomen

...och förvisso skiljer det sig ju en del mellan teori och praktisk utövning av reglementet inom båda religionerna.

olydig sa...

Anonymous 2:17

Ständigt detta trams om att Sverige skulle ha varit "den fattigaste delstaten" i USA. Den amerikanske ekonomen Paul Krugman har skrivit en bra artikel där han jämför Sveriges och USA's välstånd:


How is this possible? One answer is that G.D.P. per capita is in some ways a misleading measure. Swedes take longer vacations than Americans, so they work fewer hours per year. That's a choice, not a failure of economic performance. Real G.D.P. per hour worked is 16 percent lower than in the United States, which makes Swedish productivity about the same as Canada's.

But the main point is that though Sweden may have lower average income than the United States, that's mainly because our rich are so much richer. The median Swedish family has a standard of living roughly comparable with that of the median U.S. family: wages are if anything higher in Sweden, and a higher tax burden is offset by public provision of health care and generally better public services. And as you move further down the income distribution, Swedish living standards are way ahead of those in the U.S. Swedish families with children that are at the 10th percentile -- poorer than 90 percent of the population -- have incomes 60 percent higher than their U.S. counterparts. And very few people in Sweden experience the deep poverty that is all too common in the United States. One measure: in 1994 only 6 percent of Swedes lived on less than $11 per day, compared with 14 percent in the U.S.

The moral of this comparison is that even if you think that America's high levels of inequality are the price of our high level of national income, it's not at all clear that this price is worth paying. The reason conservatives engage in bouts of Sweden-bashing is that they want to convince us that there is no tradeoff between economic efficiency and equity -- that if you try to take from the rich and give to the poor, you actually make everyone worse off. But the comparison between the U.S. and other advanced countries doesn't support this conclusion at all. Yes, we are the richest major nation. But because so much of our national income is concentrated in relatively few hands, large numbers of Americans are worse off economically than their counterparts in other advanced countries. And we might even offer a challenge from the other side: inequality in the United States has arguably reached levels where it is counterproductive. That is, you can make a case that our society would be richer if its richest members didn't get quite so much.

Erik sa...

"För det första kan man konstatera att det amerikanska medianhushållet 1999 hade en total sammanräknad årsinkomst om 406.000 kronor medan det svenska medianhushållet 1998 hade i storleksordningen 276.000 kronor (inklusive arbetsgivaravgifter) att röra sig med, brutto. Det amerikanska hushållet har med andra ord 50 procent mer. Den svenska nivån kan förefalla låg, och det är viktigt att betona att det som mäts är medianinkomsten och inte medelinkomsten. Medianinkomsten är lägre än medelinkomsten i och med att det finns hushåll med mycket höga inkomster som drar upp medelvärdet. I USA är till exempel medelinkomsten 1999 cirka 550.000 kronor."

"Lägst inkomster har "blacks". Deras medianinkomster utgör ungefär 70 procent av medianinkomsten för hela USA. Medianinkoms-ten i Sverige utgör endast 68 procent av medianinkomsten för samtliga folkgrupper och den ligger därmed under de grupper som i svensk debatt vanligtvis uppfattas som fattiga och som förlorare i den amerikanska ekonomin. Den i USA fattiga gruppen svarta har bättre levnadsstandard än medianhushållet i Sverige!"

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=14968

mer om denna kontrovers:
http://www.instapundit.com/archives/week_2002_09_01.php