onsdag, augusti 09, 2006

Istället för politik - skitprat

Obs! Det följande är ett argt inlägg om borgarnas skitprat om arbetslöshetsstatistiken. Jag har gått igenom detta snack tidigare, i följande inlägg, som gärna får läsas noga av den som vill veta mer:
- 1,5 miljoner
- Sedelärande berättelse om arbetslöshet
----------

Ok, så här ligger det till: Svensk ekonomi går på högvarv. Tillväxtsiffrorna är rekordhöga. Och arbetslösheten sjunker. Stadigt. För varje månad.

Man kan verkligen tycka att arbetslösheten är alldeles för hög (det gör till exempel vänsterpartiet). Man kan tycka att det är uselt att resurserna i ekonomin används till att göda överklassens lyxkonsumtion istället för att i högre utsträckning investeras i fysisk och social infrastruktur (det gör till exempel vänsterpartiet). Man kan tycka att det är dåligt att arbetslösheten inte sjunker ännu mer (det tycker till exempel vänsterpartiet). Man kan tycka att det är skit samma vad som händer med arbetslöshetssiffrorna, för det viktiga är att man kan ge de rikaste feta skattesänkningar och att Sverige ska skicka trupp till USA:s krig och att vi därför måste byta regering (det tycker en och annan Östermalmsbo).

Men, man kan inte, inte på något sätt, hävda att arbetslösheten inte sjunker. Inte om man tänker sig att man ska tala sanning.

Så här ligger det samtidigt till: Borgarna är jävligt nervösa. Hela deras politik bygger på att säga att allt är åt helvete i Sverige och att man därför ska byta regering (ungefär som det alltid låtit om man träffat på en full överklassnisse utomlands). Detta är en nödvändig grundförutsättning, eftersom borgerlighetens politik gynnar ca 10% av Sveriges befolkning. När det gäller arbetslösheten är detta extra viktigt, eftersom borgarnas politik leder till högre arbetslöshet och sämre villkor för vanligt folk.

Det finns med andra ord stora pedagogiska problem för borgerligheten, när svensk ekonomi går apbra och – framför allt – när arbetslösheten sjunker.

Så vad göra? Jo, producera massa skitprat och däri dränka de faktiska sakförhållandena.

Detta har borgerligheten hållit på med i ungefär två år. När arbetslöshetssiffrorna nu är entydigt på nedgång, då blir det här skitpratet mer absurt än någonsin.

Men inte för de svenska medierna. En desperat lögnkavalkad från de borgerliga partiledarna presenteras som en stor nyhet. Men det borgarna håller på med handlar inte om politisk debatt. Det är helt enkelt så, att borgarna ljuger. Snackar skit. Sprider desinformation. Saknar heder.

Så enkelt är det.

Arbetsmarknaden kan siffersättas på oändligt många olika sätt. Olika siffror säger olika saker om arbetsmarknaden. Ju fler rimliga indikatorer man tittar på, desto djupare förståelse kan man få för situationen. Men poängen här att
1) Hur man än räknar så går arbetsmarknaden bättre än tidigare

2) Det finns inget fuffens med sättet att räkna utan alla siffror är öppet redovisade

3) Man har inte ändrat sättet att räkna, utan AMS och SCB beräknar statistiken på i grunden samma sätt som under decennier, till exempel under de borgerliga regeringsåren (då arbetslösheten för övrigt var rekordhög – hur man än räknar).
Eftersom detta är väldigt jobbigt för borgarna satsar man på att skapa helt grundlös misstro. Som man ju kan göra genom tillräckligt ihärdig ryktesspridning. Och har man tillgång till tillräckligt stora megafoner så är det förstås effektivt.
- I andra länder kallas det korruption,
rapporterar SvD att Maud Olofsson har sagt idag. Jovars. Så kanske man kan kalla det, när den mediala dagordningen så totalt domineras av de snäva samhällsintressen de borgerliga partierna representerar, att till och med uppenbart grundlöst skitprat kan vevas om som försök till politik.

----------
Läs också Hans Karlssons pressmeddelande.
Och så AMS månadsstatistik.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Det är vad jag sagt hela tiden. Borgarna toppade formen för tidigt. När folket märker själva att arbetslösheten går nedåt så blir det svårt att hålla skenet uppe ör borgerligheten.

Nu börjar jag vänta på "valskandalen" som brukar komma några veckor före varje val. Det ska bli intressant.

Anonym sa...

Tack för ett bra inlägg Ali! Du gör mig nästan vänster. Hade ni varit moralkonservativa med så hade ni garanterat haft den :)

Anonym sa...

"Att arbetslösheten minskar beror inte på sossarnas politik. Den minskar trots sossarnas politik."

Precis som arbetslösheten ökade trots borgarnas politik senast de hade makten, va? Visst, hördu. Upprepa det tillräckligt många gånger så kanske någon går på det.

Anonym sa...

Exakt Majsan

De har sannerligen inte följt med. Vargarna måste bli hungrigare så det kan rassla mer pengar i aktieägarnas och de priviligierades ficka.

Gör som borgarna säger. Sänk skatten så de rika kan tjäna ännu mer pengar. Skrota arbetsrätten så man kan sparka folk hur man vill.

Borgarna alliansen säger. Människor ska vara billiga! Tjänsterna för de som har ska bli ännu förmånligare. De ska inte ha nån trygghet så det vet sin plats med krattan i hand.

Klassisk borgerlig politik i hundra år. De nya moderaterna =)

Jens Djärv sa...

Ah, ett jätte bra inlägg kamrat! fortsätt i den stilen!

Anonym sa...

Den svenska vänstern kan nog faktiskt kallas moralkonservativ.

Anonym sa...

Sysselsättningen i Sverige ligger i topp i Europa. Endast Island och Danmark har högre sysselsättning:

http://www.scb.se/templates/pressinfo____174273.asp

De länder som för en politik som påminner om de uttalat borgerliga partiernas har alltså en betydligt lägre grad av sysselsättning än Sverige. Danmark däremot har i flera avseenden ett mer generöst välfärdssystem än Sverige, med exempelvis betydligt högre och mer långvarig a-kassa.

På den tiden Sverige förde en politik som påminner om den Vänsterpartiet förespråkar var sysselsättningen betydligt högre än idag.

Alltså: det enda som talar för borgarnas politik är deras egen marknadsliberala religiösa tro, som i bästa fall bara är deras eget klassintresse i förklädnad, och i värsta fall ett förnekande av verkligheten gränsande till vansinne.

Anonym sa...

Visst är det konstigt att över 50 % stödjer borgarna och cirka 6 % vänsterpartiet givet det du säger stämmer... Men vanligt folk vet väl inte sitt eget bästa.

Anonym sa...

Och på länken ovan kan man även läsa:
"För ungdomar under 25 år var arbetslösheten 27,5 procent. Endast Polen och Slovakien redovisade en högre ungdomsarbetslöshet i april 2006".

Fast det är ju en icke-fråga enligt statsministern...

Zaida sa...

Haha. Right on.

Anonym sa...

Visst är det konstigt att över 50 % stödjer borgarna och cirka 6 % vänsterpartiet givet det du säger stämmer... Men vanligt folk vet väl inte sitt eget bästa.

Om de inte ständigt hade matats med desinformation av kapitalets hela propaganda-apparat så hade "vanligt folk" kanske haft en chans att fatta ett rationellt val. Hur många tror du t.ex. känner till att Sveriges ekonomi ligger i topp i Europa när det gäller att generera arbetstillfällen?

Propagandan lyckas väldigt väl med att ge sken av motsatsen, så på den punkten lyckas kapitalet och dess köpta individer väldigt väl. Men samtidigt är det lättare att vara framgångsrik när man badar i pengar.

Pengar som för övrigt representerar resurser som arbetats ihop av alla dem som nu utsätts för propagandan.

Anonym sa...

Mao är alla borgerliga väljare lättlurade och går på desinformationen. Konstigt, trodde att det verkade rimligare att runt 6% av befolkningen var typ lättlurade och inte över 50%...

Anonym sa...

Det är mindre än fråga om IQ än om förkunskaper och läggning. Om man får imatat sig sedan barnsben att vissa (oftast sådana som liknar en själv) blir utsugna så tror man på det. Om man har läggningen att tro på att man bör organisera sig för att skaffa just sin grupp förmåner (för just denna grupp är det ju så synd om), så gör man det. De som har råkat ut för båda dessa saker blir kommunister. En oförmåga att kritiskt granska "sin sida" hjälper också...

Anonym sa...

I och med att borgarnas desinformation lurar över hälften av Sveriges röstberättigade så borde man rimligtvis införa något slags system som kontrollerar media så att endast korrekt information, den som vänsterpartiet står för, förmedlas. Genom kontrollen så kan varje medborgare få korrekt information att fatta sina beslut på! Genom att kontrollera media så blir vi av med högerns bomb och lögnpropaganda

Anonym sa...

Detta är löjligt!

Arbetstilfällena (frånsett ett fåtal nya i bemanningshelvetet) har inte ökat såpass mycket att det märks bland sökande arbetsberövade.

Arbetstillfällena ökar ALLTID (på papperet)inför ett förestående val.

jag önskar att V slutade med att ställa upp bakom Socialmoderaterna och snällt hålla med utan agerade mer PÅ EGEN HAND, som ett trovärdigt alternativ till en stagnerad nyliberal socialdemokrati.

Ohly svor i kyrkan själv sist när han sade att så fort man ökar arbetsmöjligheterna så höjer den privatiserade och outsourcade riksbanken räntan som ett brev på posten.

AGERA UTIFRÅN DET!
Ta tillbaka makten över ekonomin till demokratisk ägo sedan kan vi snacka jobb...

Eklindh sa...

När man som AM(s) räknar åtgärd som jobb är det inte svårt att få fina siffror. Sen att det inte ger pengar att leva ett vanligt liv på spelar inte någon roll så länge som det ser bra ut i (s)tatistiken.

Ali Esbati sa...

Nej Emil. Så är det inte alls. Det är det hela inlägget, samt de tidigare inläggen handlar om. Antingen är du inte läskunnig, eller intellektuellt oförmögen att ta till dig skriven text. Hur dessa sakförhållanden kausalt förhåller sig till att du är borgare, kan jag inte med säkerhet uttala mig om.

Ali Esbati sa...

Jag står till rörelsens förfogande.

Anonym sa...

Hur skulle vänstern vara moralkonservativ? arbete för fri abort och särlagar för homosexuella är väl knappast moralkonservativt?

Anonym sa...

"om vi verkligen kunde förändra något genom att rösta så skulle det vara förbjudet"
- emma goldman

Anonym sa...

Att DU av alla människor har mage att använda läsförståelsekortet Ali! Ha ha ha!!!!!!

Anonym sa...

Här är någon elak forskare som kommer med hemska lögner igen.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=564060&previousRenderType=2

Några utdrag: "Enligt Arbetsmarknadsstyrelsen har antalet arbetshandikappade ökat med drygt 350 procent åren 1991-2004."

" Handläggarna förklarar att de måste försöka övertyga dem om att de är arbetshandikappade för att de skall kunna få någon hjälp. Individer som framhärdar i att inte låta sig anvisas som arbetshandikappade till en arbetsmarknadspolitisk åtgärd riskerar indragen a-kassa..."

Anonym sa...

När man som AM(s) räknar åtgärd som jobb är det inte svårt att få fina siffror.
-----------------

När man som Alliansen räknar slaveri utan kollektivavtal som jobb...........och ålderstyrd apartheid av arbetsmarknaden som ...marknad........

Anonym sa...

Åhh modigt, Ali. Härskartekniker och översittarfasoner mot de som inte råkar vara bekanta med begreppen sysselsättningsgrad och arbetslöshet, men att bemöta t.ex. Majsans högst relevanta synpunkter på ditt raljerande i ursprungsinlägget är tydligen för mycket begärt.

Anonym sa...

Kan du definiera vad du menar med slaveri och apartheid? Jag tycker att starka ord förlorar i kraft om man använder dem på det vis du gör.
----------------------------

Ja det är möjligt om dom gör men högern vill oavsett vad dom säger slå sönder den fackliga rörelsen och göra den till en tandlös ko.

Att så är fallet är helt uppenbart hur stort deras leende än är.

Apartheid baserad på ålder är bokstavligen en korrekt beskrivning av Centerns förslag för att lösa ungdomsarbetslösheten.

Anonym sa...

Du kan ju fråga några som drabbats av Sydafrikas apartheid-politik om de tycker att jämförelsen är relevant.
------------------------------
Det behöver jag inte eftersom det bokstavligen är apartheid att skapa speciella lagar som kringskär vissa gruppers rättigheter baserat på deras ålder kön eller etniska tillhörighet.


Det vore bättre att reformera arbetsrätten eftersom den uppenbarligen har kommit att motverka sitt syfte.
-------------------------Ja det hade i alla fall varit ärligare om dom föreslagit det direkt istället för att smyga in det via dom ungas villkor och det hade dessutom inneburit att dom väljare som tjänar på alliansens politik också fick ta ansvar för den.

Det är som bekant lite halvtnnt med det just nu.