onsdag, augusti 30, 2006

Karavanen

Ska vara med i SVT:s Karavanen ikväll. Sänds från Uppsala. Om bostadspolitik. Ettan, klockan 20-21.


Jag såg lite av första programmet och tyckte att inslaget med Lotta Gröning och Susanna Popova var väldigt, väldigt märkligt. Att två personer som hatar vänstern på lite olika dialekter ska utgöra det politiska spektrumet är möjligen lite talande för den allmänna mediala situationen. Upptäcker så nu att det är ett stående inslag i programidén. Kul.

32 kommentarer:

Jonas Barkå sa...

Hur kommer det sig isåfall att du får vara med? Någon måste begått ett misstag.

Anders Eriksson sa...

Kul att du ska vara med! Jag fick tag på en biljett, så jag kommer och lyssnar. Det blir spännande.

Anonym sa...

Annars är det ju så att kommunisterna är överrepresenterade i mediala sammanhang. Egentligen borde man se väldigt lite av er med tanke på det marginella stöd ni har.

Gustav Lundblad sa...

Lotta Gröning? Hon är ju sosse?

Uffe sa...

Lotta Gröning är inte bara vänsterhatare, hon är t o m sossehatare... Har du inte hört henne i "Godmorgon världen", där hon är helt överens med SvD- och DN-redaktörer så det står härliga till?
…jaja, man är inte debattredaktör på Aftonbladet för inte ;-)

Brandman sa...

Ali är tillbaka i sina gamla gängor ser jag, avbryter och flinar åt sina meningsmotståndare. Svarar på frågor gör han naturligtvis inte heller.
Jaja, det är ju därför vi gillar honom.

Johan Persson sa...

"Susanna Popova - något till höger" hehe. Något till höger om vad? Hindenburg?

Uffe sa...

*HaHa* …huvudet på spiken, Johan Persson :-D

...och hon ”något till vänster” vad hade hon att sätta emot? Slumbaracker till fattiga å bostadslösa.

Göran sa...

Jag var på plats å Ali gjorde en bra insats.

Uffe, jag vet inte ŕiktigt hur du menar med andra halvan av ditt inlägg men det är ju just det som Ali säger i sin text.

Att Ali inte skulle ha svarat på frågrna är skitsnack.

peanutring sa...

Fint skägg Ali.
Synd att du inte ser verkligheten inom bostadspolitiken idag.
Problemet existerar - att då göra som du vill försätter bara familjer på pottan.

Uffe sa...

Göran, förlåt om jag utrycker mig oklart, eller att du fattar fel ;-)
”hon ”något till vänster” … där syftar jag på Lotta Gröning som sa något ditåt, som jag skrev i min förra kommentar.

Jag var inte på plats, men kan bekräfta ditt påstående
”Ali gjorde en bra insats” :-)

Brandman sa...

Det är ju verkligen Federley och Esbati som gör den här valrörelsen! Jag håller inte med Esbati i speciellt mycket men rolig att titta på det är han och Federley lockar fram hans bästa sidor. Precis samma sak gäller för Federley.
Hade Persson och Reinfeldt varit som Esbati och Federley hade valrörelsen varit mycket intressantare.

Men känns det inte väldigt amerikanskt och lite patetiskt när alla har med sig en skock högljuda får (oj! en referens till 1984, vad duktig jag är, nästan som herrarna som diskuterade skalbaggar och madelinekakor i någon annan post) som ska applådera hela tiden?

Staffan W sa...

Håller med föregående talare. Ali och Federley var de enda som kunde formulera ett intressant politiskt resonemang. Kristdemokraten till exempel var helt meningslös som bara stod och rabblade sina lagförslag som en läxa hon lärt innantill. Problemet med det svenska partiväsandet börjar bli att det helt enkelt finns för många partier. Debatter där alla är närvarande blir oftast bara röriga, ingen får egentligen tid att presentera sin politik och allt blir söndersyckat. Sen blir det ju än mer ointressant när de flesta ska samlas i mitten och skillnaderna är mindre ideologiska än nånsin. Bara nåt jävla marginaljusterande, eller så låter det iallfall nu. Efter valet kan vänta obehagliga överraskningar om fel lag vinner.

Synd bara att det inte klarnade särskilt mycket om bostadspolitiken. Det roligaste var när professorn i nationalekonomi sågade borgarnas påståenden om hur billigt det skulle bli längs med fotknölarna.

Och Lotta Gröning, vad sysslar hon med? Hon tramsar ju bara. Popova tar som vanligt chansen att propagera för sin ultralinje. Gröning bara skrattar lite besvärat och säger nåt obegripligt.

Mattias sa...

Japp, dom hade kunnat skita i resten, Ali och federley var tydligast med skillnaden mellan höger och väsnter och var dom enda som verkade bry sig på riktigt.

Du var grym Ali, och du är sexig i ditt skägg... :)

Anonym sa...

Det glädjer mig att du skaffat skägg. Du ser tråkig och reformistisk ut när du är renrakad.

Magnus Ahlkvist sa...

Jag såg lite grann av debatten imorse på webb-teve och måste säga att man som vänstermänniska inte kan annat än gilla Federley. Hans jämförelse mellan förekomsten av politisk planering på bostadsmarknaden och sovjetiska brödköer var fantastisk. Mer sånt från tokhögern efterfrågas.
Jag förstår att du hånler när du debatterar och får höra sånt från en motdebattör. Själv låg jag dubbelvikt ungefär en kvart och kippade efter luft. Han är för rolig den där standup-komikern Federley..

BoRing sa...

Trevlig sida, vet inte riktigt vem den där Ohly är som du tjatar om hela tiden, men han verkar ju vara väldigt sympatisk.
http://boringholmfanclub.blogspot.com/

Jonas N sa...

Magnus A

Nu såg jag iofs inte debatten. Men visst var var brödköerna i Sovjet långa, flera timmar och man visste inte säkert om där fanns nåt när man väl kom fram

Jämfört med bostadsköerna för en hyreslägenhet är dock några timmar rena önskedrömmen.

Kul dock att du fann detta så roligt. Men jag undrar varför du måste ljuga om hur länge du låg dubbelvikt (om du öht gjorde det) och kippade efter andan.

Själv tycker jag varken bröd- sjukvårds- eller bostadsköer är roliga. Även krogköer och affärer med långa kassaköer brykar jag sky av samma anledning.

Anonym sa...

Här något för alla statskramare att bita i. Världens ineffektivaste offentliga sektor. Vänstern vill göra den ändå sämre med ytterligare 200 000 anställda. Lever vi i ett dårhus?

http://www.captustidning.se/index_magazine.php?page=article&id=367

Tankesmeten Mickodalasvea sa...

Tankesmeten Captus?
Jag kommer snart att offentligöra den defibnitiva sanningen och både Gud och Einstein har gett mig väsignelsen.

Då ska jag bemöta det här yrandet.

http://www.captustidning.se/index_magazine.php?page=article&id=370

Anonym sa...

Ali Esbati, du älskar verkligen att höra din egen röst så till den grad att du bara maler på så att ingen ska kunna komma in med en replik. Tråkigt att se den debattekniken från din sida anser jag.

/Tomas

Anonym sa...

Mickodalasvea, du verkar vara en ordentligt skärpt kille. Historien ger dig klockrent rätt om allt gott kommunismen bringat mänskligheten.

Lohly sa...

Ali Esbati, du älskar verkligen att höra din egen röst så till den grad att du bara maler på så att ingen ska kunna komma in med en replik. Tråkigt att se den debattekniken från din sida anser jag.

Betänk att han har lärt av den främste; Gudrun Schyman.

Magnus Ahlkvist sa...

Vad var svårt att förstå? Federley hänvisade till sovjetiska brödköer när Ali talade om att Vänsterpartiet vill starta en statlig bostadsfond för att öka från 30.000 till 40.000 nya bostäder om året, varav 20.000 hyresrätter. Brödköer är inte skrattretande. Att Federley i den kontexten jag beskriver ovan hänvisar till brödköer är däremot skrattretande.

Jonas N sa...

Magnus, jag missar fortfarande det lustiga. Vänsterparitet inrättar statliga 'bostadsfonder' som skall dela ut hyreslägenheter/kontrakt!?

Att tänka 'Brödköer' är väl en ganska sund reflex!? Vi har köer i de flesta verksamheter med politiskt huvudmannaskap:

Dagisköer, bostadsköer, äldreboende och speciell särskilt sådant, hörapparater, provtagning för hörapparater, starroperationer, höftleder, akutmottagningar, tom arbetsmarknads'åtgärder', telefonkö hos polisen, hos rätten i både civil- och brottsmål, alla möjliga sorters vårdplatser, hos färdtjänsten ... osv.

Varför skulle någon annan statligt/kommunalt utdelad nyttighet skilja sig i det hänseende?

Och jag förstår fortfarande inte varför du påstår att du kippade efter andan dubbelvikt i 15 minuter!?

Staffan W sa...

Nej köer är ju usch och fy. Bostadskö kan vi inte ha, då kan ju folk tro att de bor i Sovjet. Bättre att höja hyrorna till det dubbla eller varför inte tredubbla i attraktiva bostadsområden så folk droppar ur kön. Det ser ju snyggare ut på pappret då. Att sänka hyrorna i mindre attraktiva bostadsområden blir det ju knappast tal om med tanke på de kommunala bostadsföretagens ekonomi, men det hävdar ju knappst ens de ivrigaste marknadsliberalerna längre.

*Suck*

Är det ens meningsfullt att debattera med folk som börjar prata om brödköer i Sovjet när man säger att man vill bygga fler bostäder i Sverige?

Erik sa...

varför ska folk med kontakter få sina hyror subventionerade av andra? Det mest rättvisa är att de som är beredda att betala ordentligt för sitt boende också för gåra det. På så vis blir det pengar över till att tex bygga nya moderna oh billiga lägenheter, om än något mindre centralt placerade.

Brödköexemplet är i allra högsta grad relevant, men det hade varit ännu bättre att peka på hur situationen såg/ser ut i hårt reglerade bostadsmarknader världen över (med situationen där socialism råder som ytterläget i skalan) Bröd kan produceras och säljas svart under socialism, men det är mycket svårare med boende. Därför är det ännu viktigare att hålla politiker borta från bostäderna.

Jonas N sa...

Staffan, jag tror du är nåt på spåren där (som har exakt med frågan att göra):

"Att sänka hyrorna i mindre attraktiva bostadsområden blir det ju knappast tal om med tanke på de kommunala bostadsföretagens ekonomi"

Du skriver ju faktiskt att de komunala bostadsföretagen inte att få ekonomi i verksamheten, dvs de tar konstgjort höga hyror, högre än vad folk skulle betala på en fri marknad. Och det är bara pga bristsituationen de kan klara det.

Alltså både felprissättning (för hög i detta fall) och ineffektivitet med politiska huvudmän. Precis min poäng!

Du vet väl säkert att de student-enrummare som Annika Billström beslutat om i fd skatteskrapan kostar dryga 4 milj stycket. Och detta är bara i planeringsstadiet!!

Alltså mer än en tomt och en nybyggd normalvilla kostar i Stockholm.

Och du undrar vaför folk är skeptiska och varför det alltid fungerar dåligt? Vad är det du inte förstår?

Hade du fattat vid 8 milj stycket? Eller beövs det kanske 12 för att poletten skall ramla ner??

Magnus Ahlkvist sa...

Shit. Jag har hamnat i Twilight Zone. Märklig känsla.

Staffan W sa...

Det faktum att inte ens de borgerliga partierna numera försöker ge sken av att marknadshyror skulle innebära hyressänkningar i ytterområdena, där hyrorna redan är lågt satta, talar sitt tydliga språk. Marknadshyror innebär fritt fram för höjningar där det är högt tryck på lägenheterna, punkt.

Anonym sa...

som vanligt pratar högern helt tokigt och det var skönt att det kom fram i debatten.
som vanligt kom sovietsnacket in när högern märkte att deras argument inte höll =))

Lotta är lite speciell hon kan växla från höger och vänter men oftas är hon nog lite vänster. Den kritik hon har mot sossarna brukar vara från vänster. Jag kan tillägga att jag inte följt henne den sista tiden och hon kan ha ändrats där.

Lohly sa...

Marknadshyror innebär fritt fram för höjningar där det är högt tryck på lägenheterna, punkt.


Ja, det verkar helt logiskt. Ungefär som med riktigt goda kakor.
Många vill ha dem och då kan tanten som bakar de goda kakorna ta mer betalt.

Men i förlängningen dyker en annan tant upp som bakar nästan lika goda kakor till halva priset och hon får därmed rätt många kunder hon också.

Osv osv....