onsdag, augusti 30, 2006

Gammal och ung – bilder från valrörelsen

Idag har jag kört lite torgmöten. Efter en avslutad appell kom det fram en gammal dam, som ville hälsa att hon för första gången i livet – hon berättade att hon snart skulle fylla nittio – tänkte rösta på vänsterpartiet, för vi har ”den bäste partiledaren och de bästa talarna”.

Det var över huvudtaget ganska många som ville komma fram och berömma Lasse Ohlys insats i tv igår.

På tunnelbanan därifrån var det två tjejer – nånstans mellan 16 och 19 gissar jag – som pratade politik. Ena tjejen sa att hon inte var så intresserad av demokrati. Hon tyckte att det viktiga var att det gjordes ett ”bra jobb”. Men hon ogillade sossarna. Och så tyckte hon att biltullar var en ok idé, men hennes pappa hade talat om för henne att det skulle bli jättemånga biltullar överallt och till och med i innerstan om det blev ja, så nu var hon tveksam. Hennes kompis förklarade metodiskt att det där var fel. Sen dissade hon folkpartiet för att de bara snackar massa skit om skolan. Och hon tillade: ”Jag fattar inte att de kan säga att de både ska sänka skatten och göra sjukvården bättre. Det är ju helt sjukt. Det är två motstridiga åsikter”. Den första tjejen nickade lite motvilligt – ändå något klokare inför nästa samtal med pappa vid matbordet.

16 kommentarer:

AndreasD sa...

Fast hennes pappa hade ju rätt om biltullarna. Det kommer bli fler biltullar, det har ju flera ledande förespråkare sagt. Det kommer troligtvis bli zoner eller tullar för att köra över gamla stan. Sedan ligger en tull på Essingeleden inte heller långt bort...

Johan Folin sa...

”Jag fattar inte att de kan säga att de både ska sänka skatten och göra sjukvården bättre. Det är ju helt sjukt. Det är två motstridiga åsikter”.

Påståendet att det skulle vara motstridiga ambitioner grundar sig ju på att tillväxten skulle vara noll, inga jobb skapas och att inga onödiga myndigheter (finns en hel del) läggs ner.

Jonas Barkå sa...

"Jag fattar inte att de kan säga att de både ska sänka skatten och göra sjukvården bättre. Det är ju helt sjukt."

Omöjligt i vänsterpartiets fantasier men som tur är fullt möjligt i verkligheten.

Uffe sa...

Ok, Jonas Barkå... tala om för mig hur gällande högerförslag att sänka skatterna på 250 miljarder kronor på sikt, varav 52 miljarder kronor första året, kan resultera i bättre sjukvård?

Är det tocken där ”dynamisk effekt” du tänker på? ;-)

Anonym sa...

Dynamiska effekter du menar som Vänsterpartiet hade tänkt finansiera 200 000 nya jobb i offentlig sektor :)

Anonym sa...

Uffe,

Det går inte att förklara hur ekonomi fungerar för en kommunist. Så fort han fattar slutar han nämligen vara kommunist. Vill du fatta, eller vill du fortsätta tro på kommunistsagorna? (Svara gärna!)

Uffe sa...

Till Anonymous 8:02 PM:
“Det går inte att förklara hur ekonomi fungerar för en kommunist. Så fort han fattar slutar han nämligen vara kommunist. Vill du fatta, eller vill du? (Svara gärna!)”

------------
Ehh, ska jag svara på om jag vill “fatta” eller “fortsätta tro på kommunistsagorna”? Har ingen lärt dig att sätta dit en “smileys” efter en sån fråga? …annars kan man tro du menar allvar.

Anonym sa...

Uffe,

Det står dig fritt att ifrågasätta sanningshalten i mitt påstående. Men ännu har jag aldrig sett något tecken på att någon kommunist förstår ekonomi. (Och då menar jag inte "kommunistisk ekonomi" i form simpel statisk plus- och minustänkande.)

Kommunisters enorma avstånd mellan vad dom tror dig förstå och vad de faktiskt förstår är inget att vara glad över precis.

Anonym sa...

Kommunister kritiserar ekonomin och kritiken avslöjar att ekonomin är poltisk och baseras på kristet moraliserande sagor om hur både världen och människor fungerar.
Faktum är att kapitalisterna rånar arbetarklassen dagligen.
Och att arbetarklassen skapar allt värde.
"Simpelt statiskt plus- och minustänkande" har inget med saken att göra. Även om det vore bra om borgare, som gör anspråk på ekonomi, att kunna räkna.

Jonas Barkå sa...

"Ok, Jonas Barkå... tala om för mig hur gällande högerförslag att sänka skatterna på 250 miljarder kronor på sikt, varav 52 miljarder kronor första året, kan resultera i bättre sjukvård?

Är det tocken där ”dynamisk effekt” du tänker på? ;-)"

Nu hadlade det ju inte om att sjukvården blir bättre på grund av sänkta skatter utan att sjukvården kan bli bättre trots sänkta skatter.

Hur det är möjligt kan jag nog förklara till och med för en kommunist:

Det enklaste sättet är att dra in 251 miljarder på verksamhet som inte är sjukvård och spendera en miljard extra på sjukvården. Förutsatt att den fortfarande är lika bra per krona så har man både sänkt skatten och gjort sjukvården bättre.

Det lite bättre sättet är att samtidigt effektivisera sjukvården. Om en viss del av sjukvården rent hypotetiskt kostar 100 miljarder och man minskar den summan till 90 miljarder samtidigt som verksamheten blir 20% effektivare så har man fått en sjukvård som är både bättre och billigare.

Sen kan man ju hoppas på både tillväxt och dynamiska effekter (som med vänsterns 200 tusen nya offentliga jobb) men det är på intet sätt nödvändigt.

Anonym sa...

"dra in 251 miljarder på verksamhet som inte är sjukvård"

Och hur ska det gå till? Vilka nya finurliga sätt att exploatera arbetana på ska ni hitta på då? Sänka löner och sjukpenning, öka arbetstakten och därmed stressen ytterligare så att vi får ännu fler utbrända och utslagna? Göra så att ännu fler blir arbetslösa och sen sänka deras a-kassa?

"samtidigt effektivisera sjukvården"

Hur då? Sänka lönerna för personalen? Öka takten vid perationsborden och vid efterbehandlingar och rehabiliteringar?

Att effektivisera sjukvård innebär att forska fram nya mediciner opch behandlingsmetoder, samt att anställa fler och ge mer tid med patienter.
Inte att skära ner och exploatera hårdare

Martin sa...

Re: effektivitet i svensk offentlig sektor.
http://www.captustidning.se/index_magazine.php?page=article&id=367

Jonas Barkå sa...

Fin inställning det där att billigare [b]alltid[/b] måste betyda sämre, att det helt enklet måste finnas någon stackare någonstans som får det sämre när något blir bättre.

"Att effektivisera sjukvård innebär att forska fram nya mediciner opch behandlingsmetoder,"

Ja. Eftersom dessa metoder och mediciner gör sjukvården billigare.

"samt att anställa fler och ge mer tid med patienter."

Hur lyckas du få med "anställa fler" som en del i konceptet "effektivisera"? Mer tid med patienter kan man få om man minskar ner tiden utan patienter, det vill säga effektiviserar.

"Inte att skära ner och exploatera hårdare"

Givetvis kan man inte skära ner på det som gör sjukvården bra, då blir den definitionsmässigt inte bättre. Men man kan skära ner på sådant som patienterna inte efterfrågar. Exploatera hårdare är alltid bra eftersom det är det som all utveckling bygger på, att omforma något utan värde till något med värde. Att det skulle vara ett negativt ord är ett vänsterpåhitt.

Anonym sa...

F"in inställning det där att billigare [b]alltid[/b] måste betyda sämre,"

Det måste det verkligen inte.

Däremot så vet jag att det är det du borgare menar.
Eftersom du vill öka exploateringen av arbetarna, det tycker du är bra. Ni representerar arbetsköparnas intressen, dom som levera av andras merarbete. Klart att ökad exploatering av arbetarna är "effektivt" och "bra" - för er. Inte för arbnetarna, inte för patienterna, inte för samhället.

"Ja. Eftersom dessa metoder och mediciner gör sjukvården billigare."

Ja. På låg sikt, inte på kort kapitalisisk vinstdrivande sikt. Därför behövs stora expansiva och långsiktiga investerningar, som måste kunna gå med förlust under längre tiod För detta krävs höga skatter, något ni borgare är emot.

"Hur lyckas du få med "anställa fler" som en del i konceptet "effektivisera"?"

Effektivisera sjukvård betyuder inte att göra den för mindre pengar, uan att göra mer och bättre vård. Detta kan man få bl a geno att anställa fler.

"Mer tid med patienter kan man få om man minskar ner tiden utan patienter, det vill säga effektiviserar."

Javisst, men det finns en gräns för det. Om man avskedar all adminisartionspersonal, så måste sjukvärdspersonalen sköta administrationen. Det måste få finnas tid även för allt det nödvändiga som inte är ren sjukvård också.

"Givetvis kan man inte skära ner på det som gör sjukvården bra, då blir den definitionsmässigt inte bättre."

Oj. Jag håller med. Otroligt.
Borgaren har fattat EN sak. urra.

"Men man kan skära ner på sådant som patienterna inte efterfrågar."

Så där säger borgare alltid när dom ska skära ner på allt och alla.
Till exempel?

"Exploatera hårdare är alltid bra"

Arbetarnas värde skapar allt värde, det är riktigt.
Se ovan.

Anonym sa...

Arbetarnas arbete skulle det förstås vara.

Jonas Barkå sa...

"Ni representerar arbetsköparnas intressen, dom som levera av andras merarbete."

Jag representerar mig själv, och är troligen ungefär lika mycket arbetsköpare som du. Jag säljer mitt eget arbete och använder betalningen till att köpa andras arbete. På så sätt kan var och en göra det de är bäst på.

"Ja. På låg sikt, inte på kort kapitalisisk vinstdrivande sikt."

Har du missat hur mycket företag lägger ner på långsiktig forskning? Hur många företag det är som bara forkar? Ja, de gör det före vinstens skull men inte är det kortsiktigt. Vilka tror du forskar fram de här bättre medicinerna du pratar om?

"Effektivisera sjukvård betyuder inte att göra den för mindre pengar, uan att göra mer och bättre vård. Detta kan man få bl a geno att anställa fler."

Slå upp ordet i ett lexikon så kan du själv se vad det betyder.

"Javisst, men det finns en gräns för det. Om man avskedar all adminisartionspersonal, så måste sjukvärdspersonalen sköta administrationen. Det måste få finnas tid även för allt det nödvändiga som inte är ren sjukvård också."

Ja, har jag påstått att det inte finns en gräns? Nej, men du sa tidigare att det är omöjligt att ge lika bra vård billigare.

"Så där säger borgare alltid när dom ska skära ner på allt och alla.
Till exempel?"

Den överflödiga administarationen som du nyss erkände att man kunde ta bort till en viss gräns. Eller är du tillbaka i åsikten att Sverige har nått den teoretiska gränsen för hur effektiv sjukvården kan bli? (Ordbokens effektiv, inte din egen variant.)

"Arbetarnas arbete skapar allt värde, det är riktigt."

Ja, men en arbetare är vem som helst som utför något, så väl gruvarbetare som börsklippare. Och värdet på arbetet beror inte på hur mycket jobb som lagts ner utan på vad du själv kan få ut av det eller sälja det till någon annnan för.