tisdag, augusti 29, 2006

Kompetens

Noterar (hittat via Jinge) att finansmannen Mats Qviberg har presenterat några förklaringar på varför färre kvinnor än män ”gör karriär”. Insikterna i genetik, sociologi och parapsykologi är slående:
– Det ligger i kvinnors gener att vilja bli försörjda av män.
– Inkomsten för en kvinna är inte en lika viktig del som för en man.
– Många kvinnor som stannar hemma med barnen inser att det är ganska skönt.
– Man vill som man ta yttersta ansvaret för inkomsten.
Det intressanta med Qviberg är dock inte hans självsäkert reaktionära samhällssyn. Det är att han kan fortsätta att utöva stort samhälleligt inflytande i kraft av sina pengar, och att direkt påverka sina underordnades väl och ve, utan att ens behöva diskutera sina ställningstaganden, än mindre utsätta sin maktställning för någon som helst direkt eller indirekt demokratisk prövning. Så kan de mest absurda uppfattningar om sakernas tillstånd reproduceras i den ekonomiska maktens avskärmade boningar.

Det är ett helt fundamentalt demokratiskt problem.

För Qviberg själv är det lätt:
Han säger att han i framtiden kommer att tacka nej till debatter i det här ämnet.

– Den här frågan är så känsloladdad.

9 kommentarer:

Anonym sa...

"Så kan de mest absurda uppfattningar om sakernas tillstånd reproduceras i den ekonomiska maktens avskärmade boningar."

Och i Alis värld ska självklart åsikter som dessa inte få finnas. Åsikter ska screenas genom ett minsta gemensamma nämnaren filter för att se till att inget bryter från den politiskt färgade synen på biologi.

Då är det bara att säga grattis. Vi kommer i fortsättningen att slippa höra slipade hjärnor som Qviberg uttrycka sig offentligt. I stället kommer PK:isterna ta över debatten och utrycka sig både mysigt och mossigt enligt regelboken. Snark...

Anonym sa...

Tja, uppenbarligen är pengar viktigt för Qviberg, han har ju onekligen skapat sig en försvarlig förmögenhet. Men det är väl förstås inte skäl nog för att han ska få tycka och agera hur han vill. Utsugning, löntagarmakt, demokratisk fördelning - jag höll på att glömma dem alla.

Men oavsett om han har rätt eller inte - varför måste vänstern vara så oerhört fixerad vid exakt lika utfall snarare än lika möjligheter att välja?

Daniel sa...

Och vi vet ju alla vad "demokratiskt" inflytande betyder i vänsterns värld: Statligt inflytande. Dessutom vet vi ju alla vilka som haft stadsmakten nästan oavbrutet i Sverige under efterkrigstiden. Det verkar verkligen plåga Ali och hans gelikar så fort det inte finns något eller någon de kan styra, ursäkta, "utsätta för demokratisk prövning" menade jag förstås.

polhem sa...

""Så kan de mest absurda uppfattningar om sakernas tillstånd reproduceras i den ekonomiska maktens avskärmade boningar.""

-Nej det ar ju for javligt att nagon med andra asikter an er faktiskt far framfora dessa asikter. Det basta vore val om ni kunde satta upp regler for vad man far tycka och vad som ar sant och inte sant.

Har ni forresten nagra bevis pa att det som Qviberg sager INTE ar sant? (Forutom Mao's lilla roda saklart))

" mindre utsätta sin maktställning för någon som helst direkt eller indirekt demokratisk prövning"

-Vad menar ni med detta? Ska ni i Vansterpartiet bestamma vem som ska fa ha makt?
Det ar alltid lika tragiskt att se hur ni kapar koncept som Demokrati och Apartheid mm och sen anvander dom nar det passar er.

Kerstin sa...

Jo, frågan om jämställdhet, och lika villkor för kvinnor och män, är tydligen väldigt känslomässig för många män, och vad det verkar för allt fler av dem. Det smärtar tydligen ett ökande antal män att behöva erkänna eller inse att de flesta kvinnors innersta dröm och högsta önskan INTE är att ägna livet åt att vårda frisk man.

Micke den andre sa...

Har ni forresten nagra bevis pa att det som Qviberg sager INTE ar sant?
-----------------------------

Nej vi tror att kvinnors gener styr deras önskan att bli försörda helt och hållet men vi får inte säga det högt.

Du vet ju hur det är.

Amall sa...

Är det inte märkligt att Mats Qviberg uttalar sig om hur kvinnors gener fungerar trots att han inte har någon utbildning inom biologi?

Jag tror knappast han vet vad en gen är..

refv sa...

skulle vara intressant att höra hur han menar att mäns gener fungerar

polhem sa...

En mojlig forklaring till Qvibergs geniala kommentar kan ju vara att han faktiskt var en kvinna en gang i tiden men ansag att efterssom han inte ville vara hemma fastkedjad vid spisen sa var han nog anda en man, fast i en kvinnokropp.