onsdag, september 27, 2006

Althin

Advokaten och kristdemokraten Peter Althin tippas av läsarna på realtid.se bli ny justitieminister. Han är smickrad och säger att han skulle tacka ja om han fick frågan.

Man kan verkligen diskutera Althins utläggning om att en mer effektiv polismakt, med större risk att åka fast, skulle avskräcka människor från att begå brott rent generellt. Det beror i hög utsträckning på brottens art. Men detta svar i intervjun är klart intressant:
Vad anser du krävs av den nye justitieministern?
– Framförallt att föra en annan politik än den hittillsvarande, som ju inte fungerat. Att den grova brottsligheten ökar, och att återfallsfrekvensen bland brottslingar ligger runt 40 procent tyder på ett stort misslyckande. Den socialdemokratiska regeringens politik har bara varit inriktad på strängare straff.
Althin tycks här vara lyckligt ovetande om att de i högeralliansen ingående partierna – då alldeles särskilt moderaterna och folkpartiet – ständigt i sin retorik återkommit till behovet av mer repression och strängare straff (eller att man åtminstone ska ”utnyttja hela straffskalan”). I den faktiska valdebatten, särskilt den bortom de mest centrala arenorna, har högerpolitiker lutat sig tillbaka på gammal vana och kittlat lyssnarnas hämndbegär, snarare än öppnat en diskussion om rättssäkerhet och behovet av undanröjande av brottens orsaker.

Men för all del. Althin har en poäng i att den socialdemokratiska regeringens kriminalpolitik på senare år i alltför stor utsträckning varit inriktad just på strängare straff. Om Althin nu blir justitieminister och om han vågar och orkar framhärda i en politik som inte hetsar på för strängare straff, då skulle vi mitt i allt skit som regeringsskiftet för med sig, uppleva en liten ljusglimt. Men dit är det som sagt många om.

För övrigt bör ordet ”värdegrund” förstöras.

8 kommentarer:

Dag Elfström sa...

Ahltin går ju dessutom mot sitt eget parti. Kristdemorkaterna har flera gånger utalat att strängare straff är önskvärt.

Jonas Morian sa...

Althin tycks åtminstone tycka att våldtäktsmän döms för hårt i dag. I SVT:s "Debatt" i januari svarade han, på programledarens fråga om hur många våldtäktsmän som går fria i Sverige: "Jag tycker att en mer intressant fråga att ställa sig är hur många [som] sitter dömda inte är våldtäktsmän."

Mer om detta här.

Anonym sa...

Althin verkar vara en soft borgare.
Jag såg honom på en debatt i Stockholm, ett år efter Göteborgsdemonstrationerna.

Bodström var irriterad och avfärdade alla argument om att det var politiska domar, att polisen hade begått övergrepp och stormat Hvitfeldtska och krav på nya rättegångar.
Reinfeldt var där och sa att han tyckte det var intressant att lyssna på demonstranterna, typ.
Men Althin sa rakt av att demonstranterna hade rätt, att det var allvarliga fel i rättssysemet, att demonstrationsrätten var hotad och det var politiska domar.
Jag blev mäkta förvånad!
Men det är bara att hoppas på Althin.

Anonym sa...

Det kanske är lite svårt för er på vänsterkanten att förstå vad han syftar på, särskilt när ni nu så gärna vill hitta fel och brister där de inte finns. Om du betonar ordet bara i din fetning så kan det eventuellt klarna.

Vad Althin sannolikt syftar på är att sossarna inte gjort något annat än att försöka få till strängare straff. Alliansen pratar ju ändå en del om förebyggande arbete, såsom fler poliser och buggning av organiserad brottslighet. Och vad man nu än tycker om just detta, så är det något annat än bara strängare straff.

Att många misstag begåtts i just våldtäktsdomar är flera juridiska experter överens om. Den tokfeministiska dogmen om att kvinnor aldrig ljuger om våldtäkt kombinerat med lika feministiska krav på lägre beviskrav har satt många oskyldiga i fängelse.

Annars jublar jag inte direkt över att en advokat blir justitieminister.

Anonym sa...

Det finns få konsekvent liberala partier i Sverige när det gäller rättssäkerhetsfrågor. Althin är en av de klart vettigaste politikerna, oavsett block när det gäller detta.

Jonas Morian kan uppenbarligen inte skilja mellan bevisprövning och straffmätning, varför hans inlägg framstår som svårbegripligt. Är man för mildare straff för våldtäktsmän om man oroar sig för att alltför många oskyldigt dömda sitter i fängelse? Det finns visserligen en avvägning mellan effektivitet och rättssäkerhet i den meningen att marginellt sänkta beviskrav förmodligen får fler som faktiskt handlat olagligt dömda. Om man passerar en undre gräns för de sänkta beviskraven torde dock såväl rättssäkerhet som effektivitet bli lidande eftersom straff bara kan vara avskräckande om det finns ett samband mellan att begå ett brott och dömas för det, blir sambandet slumpmässigt är straffet skrämmande men inte avskräckande.

Anonym sa...

Att många misstag begåtts i just våldtäktsdomar är flera juridiska experter överens om. Den tokfeministiska dogmen om att kvinnor aldrig ljuger om våldtäkt kombinerat med lika feministiska krav på lägre beviskrav har satt många oskyldiga i fängelse.
-----------------------
Frågan är då om man som högern ska använda detta som medel att slå på "feminism" i allmänhet vilket tenderar att överskugga det verkliga problemet när dom yttrar sig om detta?

Själv tror jag inte att problemet har ett skit med feminism att göra utan att det är ett mycket svårt brott att hantera ur många aspekter.

Daniel Eriksson sa...

Jag hoppas att du röner samma framgång som Cato.

Jonas N sa...

Jag är också förvånad över Jonas Morians feltramp. Så här fel brukar han sällan tänka ....