Socialdemokratin gjorde redan vid alliansens bildande ett allvarligt misstag, när man av ohejdad gammal vana fortsatte leta oenigheter i borgerligheten, istället för att fånga tillfället och angripa en samlad höger som just höger. En pseudohändelse – ett gäng borgare som kommer fram till att de vill vara borgare på samma sätt, istället för på olika sätt – kunde därmed lättare bli till en central fråga i valet. Persson fortsätter på samma misslyckade linje efter valförlusten.
Visst. Det är en sak att sopa undan meningsskiljaktigheter i en valrörelse, en annan att faktiskt bedriva regeringspolitik. Men vad Persson – och många i hela arbetarrörelsen med honom – tycks fortsätta missa, är att borgerlighetens partier de senaste åren i snabb takt tömt sina organisationer på demokratiskt innehåll. De har gått från intressepartier med inre politiska spänningar, till val- och förvaltningsapparater. Man kör mer av ballongkonvent, mindre av beslutande kongresser. Inte så att detta är en fullbordad process. Men den innebär långtgående förändringar. Förra sommaren skrev jag så här i en ledarkrönika om centerns politiska metamorfos:
De borgerliga ungdomsförbunden har i ett decennium genomgått en politisk och social konvergens. Deras broilerföreträdare har kommit från ungefär samma smala urbana sociala skikt, umgåtts med varandra, läst samma skribenter och skapat sina värderingar gemensamt. Samma elitgemyt utkristalliserar sig nu bland de borgerliga partiledningarna – i god symbios med medieetablissemanget.Den förändringen möjliggjorde inte bara Alliansen, den innebär också att de innehållsliga politiska slitningarna i regeringskoalitionen blir färre. Det kommer helt enkelt inte att finnas starka, demokratiskt organiserade medlemsintressen som lägger käppar i hjulet. Självklart kan det och kommer det att bli andra slitningar; som handlar om enskilda frifräsare som vill profilera sig, om folk som känner sig förfördelade i maktspelet, och liknande apparathickor. Men den som räknar med stora konvulsioner när folkpartiets socialliberala arv ska sammanjämkas med kristdemokraternas kristet konservativa värderingar kommer att bli besviken. Dessa ideologiska fnurror väger lätt i jämförelse med regeringsmaktens sötma.
Det blir förstås en sämre, mindre demokratisk och mindre ideologiskt transparent regeringspolitik av detta. Men spricker, det tror jag inte alls att regeringen gör. Inte på genuint politiska frågor i alla fall.
Därmed inte heller sagt att allt lär förlöpa oproblematiskt längre ner i partiapparaterna. De politiska intressekonflikterna försvinner inte för att partiledarna och deras pressekreterare träffas och trivs. Och även om regeringen klarar sig igenom dessa fyra år är det inte säkert att alla däri ingående partier gör det på lite längre sikt. Apropå just centern – som logiskt nog kommer att kunna få de största problemen, just eftersom det har mest av demokratiska folkrörelsetraditioner – skriver Åsa Petersen en intressant ledarkrönika i Aftonbladet, med rubriken Stureplanscentern vs traktorcentern. Tora Breitholtz kommenterar.
För vänsterns och arbetarrörelsens del är detta en utmaning till att ännu mer fokusera på de verkliga politiska konflikterna – som kommer att återuppliva höger-vänsterdimensionen i politiken mer än på länge. Dags alltså att göra upp med Perssons taktiserande, och ge sig i kast med att formulera ett förankrat, politiskt alternativ – ett efterkrisprogram som inte ska formuleras för att säljas in till DN Debatt, utan tala till samhällsmedborgare i rörelse.
27 kommentarer:
Apropå vad som tidigare nämndes ang. hur våldtäkten och ockupationen av Libanon startade kommer denna påminnelse från Youtube en Israelisk kanonbåt som bombar koncentrationslägret Gaza från havet och kallblodigt mördar en hel familj...
en annan missbedömning som delar av vänstern gör är att det går hem hos folket att gnälla på medierna. att gnälla på kvällstidningar är att spela på deras nivå. det är inte mediekritik utan gnäll.
Det här var det mest intelligenta du någonsin skrivit Ali. Tyvärr trot jag därmed att kommentarerna inte kommer bli så roliga som de brukar, vilket är synd.
Har du tagit Zoloft eller nåt? Var är alla brun/bomb/batong/kartong/falungong/osv epitet på höger?
Ett ord som du borde undvika ett tag Ali är "Klockren".
Lär liberalmupparna ett nytt istället och variera sedan...
Det du skriver är sant. Jag har funderat jättemycket på bristen på demokrati i de borgerliga partierna. Medlemmarnas demokratiska inflytande har minskat på just det sätt som du skriver om här:
"Men vad Persson – och många i hela arbetarrörelsen med honom – tycks fortsätta missa, är att borgerlighetens partier de senaste åren i snabb takt tömt sina organisationer på demokratiskt innehåll. De har gått från intressepartier med inre politiska spänningar, till val- och förvaltningsapparater. Man kör mer av ballongkonvent, mindre av beslutande kongresser."
/Nina
Nu har vi kastat ut vänsterpacket!
Det går nu att andas lite lättare utan sossar och kommunister. Människorna är gladare och till och med vädret blir bättre!
Under överskådlig framtid kommer dessa mörka och unkna figurer att bli marginaliserade till glädje för oss arbetare.
Vid nästa val flyttas tyngdpunkten i politiken än mer åt höger.
Redan efter någon dag efter valet har flera stora PK dagstidningar förflyttat perspektiven, allt för att i vederbörlig ordning tillfredställa den hand som föder dem.
Sanel Memmet
fan vilken skit, ali esbati!
Nu har vi kastat ut vänsterpacket!
Sanel Memmet
----------------------------------
Idiot.
En tung analys av socialdemokratin i Europa, på DN debatt idag, gör gällande att sossarna måste gå åt en frihetligare politik i meningen ekonomisk frihet a'la individuell autonomi och följdaktligen mera marknadsekonomi.
På DN Debatt i går skrev Vänsterpartisten Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet är i en kris och hotas av att åka ut ut Riksdagen nästa val om inte krisen löses. Krisen består i att inte förnyarna -- om man så vill ickekommunisterna -- får gehör i partiet, utan att dessa lämnar nyvarande partiet (med dess majoritet kommunister i ledningen) eller tvingas att splittra det i nya falanger.
Vad är Esbatis ord till Sjöstedts vädjan om att förnyernas politik bejakas? (He-he, svaret torde vara allt annat än en högoddsare. Knappast troligt att Esbati utmanandes verklighetens vindar vågar sticka upp huvudet ur den ideologiska bunkern och avge en hållbar positionering.)
Jag tror att vänsterblocket får 34 procent i nästa val.
/Magnus
Jag tror att vänsterblocket får 34 procent i nästa val.
/Magnus
..........................
Inte om dom gör det dom ska.
Skapar en bred front.
Det kommer att ställa krav både här och där som kan vara svåra att smälta men det är bara att välja.
Antingen det eller ingenting
micke: "Skapar en bred front.
Det kommer att ställa krav både här och där som kan vara svåra att smälta"
En "bred front" måste ju innebära att de krav som du åsyftar är att man inte radikaliserar utan inkluderar.
Och därmed befinner oss vid den där pudelns kärna igen, nämligen vad Esbati har att säga om Sjöstedts påpekande om tillståndet i det Vänsterparti som inte inkluderar och som därmed minskar, splittras o s v. De vill säga det jag nämnde i min kommentar.
Jag vet inte om du anser att det både ska vara en bred front och radikaliserat. Det skulle iofs inte förvåna mig, men då visar det bara att du ingenting förstår av terrängen. Jag tror att Esbati är kapabel att förstå den men att han undviker frågan.
Hur var din tanke beträffande förnyarna, ickekommunisterna eller behovet av att S tar in mera av inividualistism och marknadsekonomi, som en av de analyser jag länkade pekade på? Jag blir inte förvånad om du ger svaret att det bara är radikalisering som kan rädda vänstern, men det får du gärna säga. Dock kan jag, i så fall, inte ge dig en bra replik från det andra universum (av realism) som jag råkar befinna mig på.
Vad konkret menade du? Ideologisk inkludering av förnyare med mer av individualism eller radikalisering av traditionell vänsterideologi?
"breddning" i meningen att alla ideologiska inriktningar ska få plats i en hållning är ju inte realiserbart. (Det brukar ju även Esbati påpeka när han försvarat traditionell vänster/VPK-politik.)
Nåväl. Intressantast är nu vilket Esbatis svar på Sjöstedt blir. Jag gissar att det blir det vanliga om tydlighet och att Vänstern vsst inte utesluter någon (utan att förnyarna utesluter sig själva; sålunda ett slags icke-svar som påskyndar resan ut i periferin).
(Mitt intresse för detta är f ö tämligen hobbymässigt.)
Ja, det är väl bara att konstatera att VP under Ohlys ledning påbörjat och kommer att forsätta sin ideologiska ökenvandring mot flydda hägringar av Karl Marx och kommunismen.
Frågan är om någon kommer att sakna er den dagen ni faller under 4% spärren.
En "bred front" måste ju innebära att de krav som du åsyftar är att man inte radikaliserar utan inkluderar.
-----------------------------
Det enda det måste betyda är att högerfalangen hos sossarna inte ber folkpartiet och centern att sätta sig i knät på dom i det ögonblick det börjar knaka i alliansens sömmar samt att vänsterpartiet syr ihop påsen igen så att vänster alternativet blir exakt så brett som det i är även i verkligheten utanför dom som slåss om inflytande inom partierna..samt...att inte Miljöpartiet tappar bort sig på vögen eller att vi tappar bort dom.
Händer inte det så blir det minst 8 år med Reinfeld.
Kul för dom som tror på att kaos genererar möjligheter till evigt liv men skit för oss som inte tror på sagor.
Jag vet inte om du anser att det både ska vara en bred front och radikaliserat. Det skulle iofs inte förvåna mig, men då visar det bara att du ingenting förstår av terrängen. Jag tror att Esbati är kapabel att förstå den men att han undviker frågan.
---------------------------
En bred front antar jag blir så radikal som den verklighet den verkar i kräver.
Annars är det knappast en bred front.
Radikalisering i det här fallet är att vinna nästa val.
Det är radikalt.
"breddning" i meningen att alla ideologiska inriktningar ska få plats i en hållning är ju inte realiserbart.
-------------------------
Varför då?
För att teoligin är viktigare än verkligheten?
I så fall..släng ut teologerna.Vi behöver dom inte.Vi vill vinna nästa val.Inte sitta och vegetera.
Vad föredettingen Persson tycker är ganska ointressant. Det bästa med den borgerliga valsegern är att Persson äntligen beslutat sig för att stiga ner från den socialdemokratiska tronen, rörelsen själv verkar vara oförmögen att avsätta olämpliga ledare.
Mangårdsbyggnaden är nu färdig och Persson hade iofs nog lämnat ändå, men man kan inte annat än förundras över Perssons sätt att dramatiskt deklarera sin avgång utan att, som det verkar, ha konfererat med partiledningen.
Persson skulle naturligtvis ha avgått efter Euroomröstningen där han satsade sin prestige på att ansluta oss till den europeiska skvalpvalutan. Euroomröstningen var inte minst ett rungande nej till Persson.
"Sanel Memmet"
Ditt inlägg är väldigt förvirrat.
Du verkar tro att vädret påverkas av att borgare vunnit valet i Sverige.
Men det har kanske snarare med den globala klimatförändringen att göra.
Du refererar till "oss arbetare".
Men ni borgare har missförstått saken, "arbetare" är dom som arbetar, inte borgarbrackorna som lever på andras arbete, och deras politiska ombud.
Eller andra förvirrade stackare
Du säger att "PK"(läs borgerliga) dagstidningar flyttat sig åt höger för att tillfredsställa den hand som föder dem. Det är möjligt, men de har alltid varit borgerliga, om du inte märkt det. Nu blir det mer samma borgarkrafter både i den ekonomiska makten, politiska makten och mediamakten. Samma borgarklass och borgarideologer som styr överallt i samhället. Jättebra tycker ni förstås, tycker ni borgare som runkar i takt.
Att borgare vill att sossarna och vänsterpartiet ska gå åt höger är ju ingen nyhet.
Att moderaterna profilerat sig åt mitten är ju bra, förutom att ett antal högersossar gått på det.
I övrigt så handlar både sossarnas och vänsterns förlust i valet på att man kapitulerat i allt för hög grad inför den borgerliga "politiken", dvs man accepterat kapitalismen och dess förödande effekter som arbetslöshet, större klasskillnader, utslagning, diskriminering av invandrare, ökad jämlikhet mellan män och kvinnor och trott att detta är naturnödvändigt.
Moderaterna kunde framstå som progressiva när de påstod att de ville göra något åt sakernas tillstånd.
Om Sjöbergs artikel i DN debatt.
Han skriver inte att vänsterpartiet bör gå sk "förnyare" till mötes genom att bejaka privatiseringar, mera marknadssdiktatur osv.
Utan att man ska lyssna på en mångfald av röster och föra en stark miljö- och feministisk politik. Och fundera på socialistiska visioner, hur man kan modernisera offentlig sektor t ex.
Det handlar som jag förstår det om hur off. sektor kan bli mer demokratisk, jämlik, inkluderande osv, inte att man ska sälja ut den till börsen(som borgarna vill).
I övrigt så handlar både sossarnas och vänsterns förlust i valet på att man kapitulerat i allt för hög grad inför den borgerliga "politiken",
-------------------------------
Nej Du har fel.
Det handlar endast om att borgarna har rätt när det gäller hur många som arbetar och att dom lyckades använda detta genom att skuldbelägga dom dom inte är "närande" och på så sätt göra dom som arbetar till "riktiga fullvärdiga människor".
Klassisk splittring med andra ord.
Vänstern som helhet hade inget svar på detta utan lät högern mala på i två år tills det hela var en sanning på deras villkor.
Därför vann högern.
Om vänstern som helhet känner för det så kan den nu påbörja en en fragmentarisering i fyra år framåt och dividera om vem som är mest revolutionär och hur långt ut till höger respektive vänster man måste gå för att vinna tillbaka dom som flyttade till alliansen och sverigedemokraterna.
Den diskussionen är befängd. eftersom dom som ska tillbaka skiter i er radikalisering.
Det enda som behövs är enighet och konsekvens inför verkligheten.
Micke:
Men jag håller faktiskt med dig, också.
Jag håller med om att moderaterna vann på att de beskrev arbetslösheten som ett samhällsproblem.
Och att de vände de som för tillfället har ett jobb mot de som för tillfället saknar, klassiskhärskning genom söndring.
Men varför kunde dom då göra det?
1) För att sossarna och indirekt vänsterpartiet, hade/har accepterat den borgerliga kapitalistiska beskrivningen av ekonomin.
Att arbetslöshet är nödvändig för att statsfinanserna ska gå bra. Att lönespridning är nödvändig, att individuell lönesättning är ok.
Att värdelösa tvångsarbetsåtgärder som "plus-jobb" och AGA är bra åtgärder mot arbetslösheten.
Att de arbetslösa och sjukskrivna är problemet som ska jagas och sättas dit av en massa fuskkontrollanter.
2) Att sossarna och därmed samarbetspartiernas regeringsalternativ därför gick till val på att allt i princip är bra som det är. Vilket alla fattar att det inte är.
3) "Er radikalisering". Vilken/vems radikalisering?
Enighet och konsekvens inom vänstern i motståndet vore väl definitivt en radikalisering, från dagens läge av uppgivenhet inför förborgerligande av samhället.
Att bara radikaliseras i ord, och inte i sin verklighetsbeskrivning eller sitt förhållningssätt, organisering och program vore en helt kontraproduktiv radikalisering.
Vänstern hade alltså tappat all sin trovärdighet genom att föra en politik som inte skapade tillräckligt med jobb, ökade klasskillnaderna, inte gjorde något åt diskrimineringen av invandrare och kvinnor, utan bara jagade fuskare och syndare.
Och sen försökte förneka hela problemet.
Högern sa: Vi ser problemen, vi vill göra något åt dem. Sen att deras åtgärder bara är mer av samma "hårdare tag", splittring, tro på att marknaden löser jobben och diskrimineringen och mer attacker på den ekonomiska systemets alltfler utslagna och marginaliserade.
Enighet och konsekvens inom vänstern i motståndet vore väl definitivt en radikalisering,
-------------------------
Ja det är definitivt en radikalisering men det är inte den jag menar utan den som inte tar hänsyn till verkligheten.
D.v.s den som sätter upp meningslösa mål som folk inte kommer att köpa eftersom dom redan valt bort nivåer som är fem gånger lamare än dom som dessa grupper kan tänkas driva.
Det betyder att alla är tvungna att uppvisa ett stort mått ödmjukhet inför alla andra medspelare.
Min oro för att så inte skall bli fallet är inte riktad åt nåt speciellt håll för jag tror att detta kommer att kräva lika stor ansträngning av alla parter som vill se en annan väg om 4 år.
"D.v.s den som sätter upp meningslösa mål som folk inte kommer att köpa eftersom dom redan valt bort nivåer som är fem gånger lamare än dom som dessa grupper kan tänkas driva."
Har du nåt konkret exempel, så man kan fatta vad du menar?
"Det betyder att alla är tvungna att uppvisa ett stort mått ödmjukhet inför alla andra medspelare."
Vilka utgör "alla andra medspelare" i det här fallet?
Har du nåt konkret exempel, så man kan fatta vad du menar?---------
Ja tex så har Vänsterpartiets uppvisning det senaste året har inte varit nåt under av enhet som hjöpt tillo att vinna valet.(Däremot har jag uppfattat det som att både vänsterpariet och miljöpariet i själva varörelsen gjort ett bra jobb när det gäler det.Bättre än Sossarna som fortsatt att tjata om "eget mandat istället för att visa upp en enad front tillsammans med dom andra.Sossarna måste sluta be om ursäkt för sina samarbetspartier)
Dom tendenser som delar av socialdemokratin visar som går ut på samarbete åt högern är ett annat.
Vilka utgör "alla andra medspelare" i det här fallet?
-----------------------
Dom som är mer intresserade av en vänsterregering nästa val än att sitta och plocka hårstrån ur naveln oavsett var dom befinner sig när dom gör det.
ali, tittar man igenom dina äldre inlägg ser man att du prioriterade arbetslösheten lika lågt som persson gjorde.
"Dom som är mer intresserade av en vänsterregering nästa val än att sitta och plocka hårstrån ur naveln oavsett var dom befinner sig när dom gör det."
Jag hävdar att det känns rätt poänglöst att vara för en vänsterregering till varje pris. Enighet med sossarna, miljöpartiet, eller andra, om dessa fortsätter på den inslagna vägen(borgerlig finanspolitik, avregleringar och privatiseringar, föärsämringar i arbetsrätten, acceptans av arbetslöshet, införande av workfare, jakt på arbetslösa och sjukskrivna osv osv och förnekande av de förutsägbara konsekvenserna av denna politik: nermonterad och sämre offentlig sektor(skola, vård omsorg), ökade klasskillnader, dyrare kollektivtrafik, omotiverade avskedningar av fackligt och arbetsplatsaktiva, försämrade anställningsförhållanden och arbetsvillkor, ökad segregation, försämrad jämlikhet mellan kön osv osv.
Oavsett om borgarnas alternativv är värre, så funkar det inte för vänstern att föra en högerpolitik och ljuga om verkligheten.
För borgarna utger sig för att säga sanningen om verkligheten och kan ljuga om sin politik.
Och mellan dom två valen(där väljarna knappt ser skillnaden i den faktiska politiken) vinner bara den "låter" trovärdig.
Det inger inte trovärdighet att vilja ha makten för dess egen skull.
Vadå till höger? Jag har skrivit tydligt att socialdemokraterna inte ska se åt höger utan tvärtom öpnna dörren på vid gavel mot miljöpartiet och vänsterpartiet.
OM det betyder att högern inom socialdemokratin kompromissar så innebäör det sannolikt att vänstern i vänsterpartiet måste göra samma kompromiss.
Eller plocka hårstrån ur naveln.
Kommer nån av dessa två grupper att låta bli att driva denna vänsterenhet och därmed bidra till ytterligare en borgerlig valseger så komnmer jag att betrakta dom som högerns handgågna män.
Skicka en kommentar