tisdag, september 05, 2006

Apropå smuts

Tidigare idag hade jag tänkt skriva ett inlägg om att fp-skandalen visserligen är betydligt allvarligare än mycket annat som har hänt i den här valrörelsen, men att det började bli dags att tagga ned. (Till exempel håller jag typ för första gången i historien med Johan Ingerö om något, i det här fallet att Expressen sänker sig ovanligt lågt genom att spinna vidare på anonyma nätkommentarer). Men visst är detta allvarligare än att några ungdomsförbundare fnissat sig runt på SAP-net. Att folkpartiets skolpolitiske talesman har tillgång till regeringspartiets skolpolitiska utspel i förväg är inte direkt vardagsstoff.

Många resonerar nu kring hur detta ska påverka valresultatet. Det är förstås mycket svårt att veta. Folkpartiet tappar förhoppningsvis väljare. Men det ska ställas mot att socialdemokraternas valrörelse har åsamkats allvarlig skada, som är svår att reparera på några veckor. Och ännu viktigare: som många påpekat kan hela skiten leda till generell politisk trötthet och sjunkande valdeltagande. Vi vet vad det i så fall för effekt: högersidan gynnas.

Med det i åtanke blir det ganska slemmigt att se hur (borgerliga) mediekommentatorer just spekulerar i och aktivt bidrar till att kleta ned hela partisystemet. Fnysande diskussioner om ”kulturen” i partier och ungdomsförbund avlöser varandra, med ständigt denna irriterande, genuint förborgerligade utgångspunkt, att betrakta ”partierna” eller ”politikerna” som en enhet – som vore det frågan om deltagare i ett sällskapsspel. Expressens ledare idag är stilbildande i genren. Att den går ut på att göra socialdemokratin och arbetarrörelsen ansvarig för allt ont i världen – inklusive folkpartiets ohämmade längtan efter regeringsmakten – är ganska uppenbart.

Visst finns det en smutstendens i den här valrörelsen. Allt sedan de borgerliga partierna började trappa upp sitt samarbete, har de agerat för att skandaler och misstänkliggörande ska vara huvudfrågor i debatten. Till den utvecklingen har medierna bidragit oerhört mycket. Som vanligt lyser en kritikisk reflexion över detta med sin stora frånvaro – i just medierna.

För oss andra gäller det att inte tappa koncepten. På vår kant är det direkta mötet, politikens innehållsliga och identitetsmässiga kommunikation, som fäller avgörandet. Det är bara att fortsätta.

40 kommentarer:

David Hedenberg sa...

Hmmm. skönt att du inte späder på allt för mycket...

men en liten motsägelse, eller otydlighet, tycker jag mig se.

Å ena handen blir du (1)förbannad över "borgarna" glider över till att prata om en allmän "kultur" i politiken och bland alla partier. Simpla försök att bli av med den egna skulden genom att "kleta ner hela partisystemet", menar du.

Å andra sidan (2) klagar du i nästa paragraf på att det är de borgliga gjort skandaler till huvudfrågor i debatten.

Men detta har ju de borgliga gjort ( i den mån de verkligen gjort det) just utifrån analysen att skandalerna var vanliga hos regeringspartiet, och hängde samman med långt maktinnehav och dess negativa konsekvenser.

Med den analysen, att korrumption och dålig moral i politiken främst finns inom den regerande sidan, måste väl borglighetens slutsats efter en egen skandal bli just att hela partissystemet är drabbat av en dålig "kultur" snarare än bara (s).

Därför känns det fel att som du bara anse den åsikten som utstuderad taktik att komma undan osv. För det går inte ihop med din andra anklagelse, den att det var de borgliga som först gjorde skandaler till valfrågor.

mvh,
David

subc_kanalplan sa...

Som bajare tycker jag att man ska vara konsekvent med straff här i världen:

Folkpartiet ska av valmyndigheten dömas till poängavdrag , -4% känns rimligt!

Sen tycker jag kommunalpolitikern i Solna borde språktestas, de flesta vet vad en porrklubb är och vad man gör där. Torsk i dubbel bemärkelse!

olydig sa...

Det är makalöst hur man som ledande politiker kan ljuga pressen rätt upp i ansiktet och tro att man kan komma undan med det, med tanke på den flockmentalitet som pressen besitter. Vad som är än mer anmärkningsvärt är att man gör det i slutspurten av en valrörelse!

Borgarna har inte varit särskilt intresserade av sakfrågor det senaste året, så det är intressant att deras taktik nu hoppar upp och biter dem i r*ven...


För övrigt en väldigt rolig kommentar av subc_kanalplan!

Anonym sa...

Porrklubbar är förbjudna i Sverige sexköpslagen du vet
Det som moralpolisen kallar porrklubbar är strippklubbar där det serveras pomac i champagneflaskor.
När jag körde taxi ryktades det föresten om provision på 500 kr per ditkörd kund

Karl McFaul sa...

Göran Persson förklarar i Ekot ang. Folkpartiets spionage och dataintrång mot Socialdemokraterna; "..är det ju att jämföra med att någon kommit över nyckeln till min lägenhet. Och när jag gått ur min bostad går man in och rotar och river och letar. Sedan när jag kommer hem igen ser jag inte att någon har varit där."

Jämför nu dessa perssonska känslor av obehag med de förändringar ang. övervakning som hans egen regering med Tomas Bodström i spetsen verkar för ska börja gälla om ett år, om inget görs (Prop. 2005/06:178):

Polisen kommer få bryta sig in i ett hem i smyg och installera buggningsapparatur med sändare. Man kommer inte i efterhand behöva informera den buggade om att avlyssning har skett. Även tidningsredaktioner ska kunna buggas.

Läs vidare om Sossarnas hyckleri och Folkpartiets spioneri på:

Övervakning? Sossarna fick smaka sin egen politik!

Ida Andrén sa...

Ali: Jag håller faktiskt inte med om att det är "dags att tagga ned". Jag tycker det som har hänt är riktigt allvarligt. Leijonborg och Jakobsson, ledare för ett parti som predikar vitt och brett om moral, hårdare tag och individuellt ansvar har stått och ljugit oss alla rätt upp i ansiktet.

Kerstin sa...

Karl McFaul skriver:.
Polisen kommer få bryta sig in i ett hem i smyg och installera buggningsapparatur med sändare. Man kommer inte i efterhand behöva informera den buggade om att avlyssning har skett. Även tidningsredaktioner ska kunna buggas.

Håller med dig om att detta lagförslag är hårresande och mycket upprörande, men vill du ge mig länken till den sida där folkpartiet protesterar mot den här lagen? Den skulle jag gärna vilja läsa eftersom jag fått för mig att folkpartiet stött Bodström just här, som en konsekvens av den "hårdare-tagism" som folkpartiet framfört som sin linje det senaste året, och tydligen med den just sparkade, förlåt avgångne, Johan Jakobson som påskyndare, mannen som tydligen ville bli av med "snällismen" i partiet.

För övrigt kunde det ju vara bra om alla, som uttalar sig i den här saken just nu, kände till att dataintrång är olagligt, och att lagen om förbud mot sådant tillkommit på begäran från framför allt storföretagen, som ivrat för att de som hackar sig in i deras interna nätverk ska straffas hårt.

Anonym sa...

'ständigt denna irriterande, genuint förborgerligade utgångspunkt, att betrakta ”partierna” eller ”politikerna” som en enhet'

Är det bättre att bunta ihop individerna som ingår i ett parti? Så fort en partimedlem uttrycker en åsikt eller utför en handling beskrivs det som "X-partiet tycker" eller "X-partiet gör". Det är värsta sortens kollektivism, tycker jag. Och det är för all del inte bara vänstern som gör sig skyldig till den.

Anonym sa...

Ali känner förvisso till att politiker ljugit oss rätt upp i ansiktet i åtminstone 100 år.

JB Josefsson sa...

Om nu informationen varit så viktig och känslig som påstås, hur kan SAP vara så genuint korkade att de lägger ut den på detta sätt. Alla vet hur enkelt det är att knäcka ett nätverk och få access. Allt är bara politisk anka enligt min mening alternativt att ledande sossar har endast korkek bakom pannbenet.

Bruce Banner sa...

Att gräva fram "skandaler" om regeringsmedlemmar och sossar i allmänhet har varit en framgångsrik arbetsmetod för alliansen i flera år och den så kallade smutsgruppen, har firat stora triumfer. Så det känns jääävligt förmätet av Maud och gänget att börja predika om sakfrågor, ideologi etc nu.

Men. Det finns stora problem i kulturen bland alla partiers valarbetare idag. Det har blivit smutsigare, grisigare och fulare. Att enbart skylla det på endera sidan är naivt och leder ingen stans. Vart och ett av de politiska partierna måste rannsaka sig själva efter valet i stället.

Fp har skämt ut sig rejält, men jag hoppas att det var den berömda droppen för den stegrande trenden med negativt kampanjande.

Peter Björkman sa...

Risken är att detta (medias kampanj) leder till ett politikerförakt som utnyttjas av Sverigedemokraterna. Ett parlament där Sverigedemokraterna agerar vågmästare är inget att se fram emot.

Kul att du skriver på Fokus förresten. Ambitiös tidskrift...

Anonym sa...

Om denna skandal leder till valtrötthet vore det väl utmärkt!

Varför legitimera ett antal identiska "alternativ" i en tröttsam och destruktiv rundgång av nyliberalism i olika skepnader överhuvudtaget?

Vad vi ser är ett glatt gäng av inavlade ärriga skojare med större önskan att tjäna pengar Bryssel och bankirmaffian än de egna väljarna, kunde valdeltagandet störtsjunka skulle det leda till en debatt, inte med EU utan med väljarna om vad demokrati egentligen handlar om.

Staffan W sa...

Jag tycker också att det är roande att alla borgare nu, helt yrvaket, visar sig ivriga att "diskutera sakfrågor". Det senaste året har såväl de borgerliga partierna som högerdebattörer på nätet tjatat på i all evinnerlighet om socialdemokratiska affärer. Tsunamin, Anna Sjödin, Ilmar Reepalu. Listan kan göras längre. Det har varit kritik som riktat in sig på personer och påstått maktmissbruk. Nu har det parti på högerkanten som haft högst svansföring och "ställt krav" på såväl politiska motståndare som invandrare, arbetslösa, skolungar och socialbidragstagare visat sig ha en skrupellös partiledning som känt till och använt sig av spioner och inte tvekar att blåljuga rakt in i TV-kameran. Då ska vi plötsligt istället fokusera på sakpolitik. Kejsaren är naken.

Visst ska sakfrågorna diskuteras och kommer också med all säkerhet att göra så i valrörelsens slutspurt. Men massmediadrev har sin egen logik och nu har högeralliansens mest drivna massmediamanipulerare fått se sin moraliserande högerpopulism explodera dem i ansiktet.

peanutring sa...

Skulle SAP se det här som ett allvarligt brott borde de väl rimligtvis anmält det till polisen tidigare.

Det enda sättet SAP kan vinna valet - andras misslyckande, sakfrågor existerar inte.

Ibland kan man undra om Alliansen inte är SAPs käre lillebror som konstant gör bort sig.

Idioter - dock kul att det just var integritetshatarna FP som sköt sig själva i foten.

En sak är iaf positivt, och det är att de ansvariga har avgått i FP. Nått som inte går att säga om SAP.

Oppositionen måste lära sig att vara en riktig opposition. Kan inte Lagerbäck ta över oppositionen och skicka hem Leijonborg, Reinfeldt och Maud? Låta pastorn Hägglund ta över kaptensbindeln.

Eller inte!

Staffan W sa...

SAP anmälde väl intrånget så fort de fick kännedom om det? Startksottet var väl DIs repoerter som började ställa frågor förra veckan?

Anonym sa...

Till JB Josefsson:

jojomensann.
Jag kan höra Lejonborg gå ut och kräva Ohlys avgång och inburning om det hade varit vänstern som hade varit ansvarig för intrång i Folkpartiets nät.
Jag kan höra DN och annan media hålla med Lejonborg och tala om Stasi och KGB-fasoner. Jag hör samtidigt hur hela alliansen ropar i kören.

Du säger att 'Alla vet hur enkelt det är att knäcka ett nätverk och få access.', men tjena hackern. Bryt dig in på sossarnas nät idag och berätta för mig hur enkelt det var !? ... Eller bryt dig in på Ericssons nät och berätta för mig vilken mobil som ligger i pipeline ... för den infon finns på deras intranät.
publicera gärna någon rapport därifrån på din blogg. Så får du visa all hur lätt det är.
Killen i LUF har tydligen sniffat nätet och kommit över adressen, brottsligt och han skall dömas till fängelse

Det hela är krystat, Lejonborg ljuger in i kameran utan att blinka.
Det är en borgelig kultur, alla medel är tillåtna för att slänga ut de otäcka sossarna som bara tjuvar och stjäl av oss - tycks de resonera.

MIcke den andra sa...

Det enda sättet SAP kan vinna valet - andras misslyckande, sakfrågor existerar inte.
------------------------

Även den "riktiga" oppositionen trampar vatten nu Dom skiljer sig inte alls i det hänseendet från den övriga högern.

Dom har nämligen tidigare varit dom som mest DRIVIT korruptions lögnerna och gjort dessa till vedertagna sanningar med upprepningens kraft.

Det som hänt nu slår hårdast på er.

Micke den andre sa...

Kejsaren är naken
-----------------------

Ja det är jävligt skönt att det står fullt klart för alla och envar att folk är folk och att deras kampanj som i princip gått ut på att korruption är en genetisk defekt betingad av frånvaro av nyliberalism åtminstone är tvungen att ges en annan vinkel för att överhuvudtaget gå att sälja.

Staffan W sa...

Det vi redan visste; alliansen favoriseras av massmedia:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2390&a=570649&previousRenderType=1

Bjorn Kuma sa...

Tror inte du behöver oroa dig Ali. Vänstern har i och med detta vunnit valet. Aftonbladet och regerings-TV kommer inte låta det här ligga förrän valet är över så att segern säkras åt vänstern.

Grattis, ni vann. Fyra år till av människoförakt. Fyra år till av lidande för gamla, sjuka, unga och invandrare i landet där alla har höga ideal - men ingen gör något åt det. Välkommen till vänsterns Sverige.

Staffan W sa...

Hehe, "fyra år till av lidande...".
Här räds vi inte kraftuttryck.
Sanningen är ju att Sverige går bättre än de flesta. Vågar vi bryta med högerns normpolitik och prioritera full sysselsättning igen så kan vi nog se framtiden an med den största tillförsikt.

Anonym sa...

Bjorn Kumas kommentar ovan visar väl med all tydlighet hur det här kunde ske. Borgeligheten är helt besjälad av klassförakt som tar sig uttryck i ett sjukligt hat mot arbetarrörelsen och välfärdsstaten. Man väver dessutom in sig i konspirationsteorier om "vänstermedia" som är lika absurda som den amerikanska högerns mytbildning om "liberal media". Tragiskt.

Micke den andre sa...

Nyliberalspuckot

Om du ska posta med min signatur:

Gör det åtminstone med nån form av finess.

Anonym sa...

Det går bra för Sverige vilket är skönt att höra för alla de utan jobb eller de med förtidspension eller de i vårdköerna eller de av våra äldre som tar livet av sig i väntan på äldreboende.

Men allt det där styr väl (s) upp någon gång i framtiden. 12 år vid makten är ju ingen tid att tala om.

...och huvudsaken är ju som sagt att "det går bra för Sverige" och i vilket fall som helst "ska ju alla med". Jag tycker mycket om dessa slogans. De får mig att känna mig "trygg".

Ia sa...

"Men det ska ställas mot att socialdemokraternas valrörelse har åsamkats allvarlig skada, som är svår att reparera på några veckor." Vari består den allvarliga skadan? Jag kan inte se att de drabbats i någon större utsträckning -

Erik Andersson sa...

Enligt en TV4-undersökning har en sjundedel av folkpartiets sympatisörer tappat förtroendet pga skandalen, samtidigt som antalet sossar som är beredda att gå att rösta har ökat markant.

I nya SIFO (gjord INNAN skandalen) rasar FP och vänsterblocket leder 48-47.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=164&a=294856

Säg hejdå till kramarna och hej till tårarna, borgare, you´re going down!

Karl McFaul sa...

-
Kerstin!

"Håller med dig om att detta lagförslag är hårresande och mycket upprörande, men vill du ge mig länken till den sida där folkpartiet protesterar mot den här lagen?"

Jag kanske kan glädja dig med att jag belyst detta med ytterligare ett bloginlägg och gjort en rolig val-affisch till Folkpartiet!

Ida Andrén sa...

Nu har så Reinfeldt krupit ut från den sten varunder han legat ett par dygn. Tydligen tog det såpass lång tid att komma fram till att (m)-kanskliets personal inte på ett tydligt sätt kan knytas till folkpartisternas brottslighet.

Och han håller verkligen Alliansstilen; följer mallen för skickliga advokater i många rättegångar - attackera brottsoffret!

Inte ett ord om "hårdare tag" eller att "brottslingar skall sitta inne" eller ens en antydan till ursäkt. Nej, mittåt: borgerliga politikers brottslighet är förstås socialdemokraternas fel.

Reinfeldt är trött på Marita Ulvskog (!) och han har känt "i magen och hjärtat att nu är det nog" med brottsoffrets ilska och frustration. Sossarna skall hålla käften och borgerligheten skall ostört få fortsätta sitt planerade Machtübernahme.

Jag trodde inte det kunde bli mycket värre efter att ha sett Jakobsson och Leijonborg slingra sig som maskar undan allt ansvar. Men Reinfeldts agerande
får mig att vilja kräkas!

Anonym sa...

Vem sade:
"Det är ju bara att titta i tidningarna. Det tränger undan de politiska frågorna. Vi är väldigt nära valet och det oroande är att de stora avgörande valfrågorna om människors vardag trängs åt sidan."

a) Ali Esbati som beklagat den mediala skandalfixeringen sedan månader tillbaka
eller
b) Fredrik Reinfeldt

Rätt svar är naturligtvis B. Hohoho.

Fy fan vad skadeglad jag blir när hela skandallogiken slår tillbaka med mediernas fulla kraft. Och alldeles överlycklig över att det är LagOchOrdningOchKravPartiet som åker dit som bovar. Och att en "politisk reporter" som Expressens Niklas Svensson visade sin rätta politiska och moraliska karaktär. Han hade ju för f-n kunnat STÄRKA folkpartiet genom att "avslöja" skandalen, tillsammans med en lagom smart formulerad avbön där folkpartiet under kontrollerade former låter några lagom huvuden rulla...
Men Niklas kunde inte motstå. Han valde att själv snaska i nätverken.


Sen har ju Reinfeldt (och Ali) rätt. Det här är ingen stor fråga och sakpolitiken är viktigare. Men det tar vi i morgon.

Resten av denna dag får dock gå åt till att begrunda gamla folkliga ordspråk om gropen åt andra - och att fortsätta garva läppen ur led.

Micke den andre sa...

Ja om inte annat så är han i ljuset av "anonyma mail affären" och deras påstånden om att allt var orkestrerat från allra högsta ort oerhört rolig när han säger:
--------------------------
Nu är det ju några av oss som har varit med ett tag och känner till den där typen av dyngspridarfrågor.

MIcke den andra sa...

Sen säger han så här:


Den känsla vi har haft är att det inte händer något när socialdemokrater missbrukar makt. Här har det skett tydliga och snabba reaktioner.

--------------------------

Min känsla är att det inte tog ett dygn för polis och åklagare att acceptera den polisanmälan som moderaterna lämnade in gällande dom anonyma mailen.

Så frågan är..hittar Reinfeld på sin känsla som ytterligare ett led i deras kampanjförklaring att halva svenska folket är korrupt?

Reinfeld klarar inte heller av den här grejen.
Dom fixar totalt sett detta sämre än vad sossarna gjorde när dom stod med byxorna nere för ett halvår sedan.

Martin sa...

Det är förstås fullt rimligt att likna Lars Leijonborg vid en våldtäktsman. Bara Så Ni Vet.

Ida Andrén sa...

Om man behagade lyssna på vad Ulvskog faktiskt sade märker man att hon inte pratade om vare sig våldtäkt eller Leijonborg som våldtäktsman i sig, utan om hur man allmänt ser på brottsoffer.

Det är onekligen märkligt hur borgerligheten bagatelliserar brottslighet, när det är socialdemokrater man spionerar på.

olydig sa...

Angående Reinfeldts kommentar så svarar han faktiskt inte på frågan om moderaterna kan ha haft kännedom om dataintrånget. Han sätter igång med en harang om "dyngspridarfrågor", men svarar faktiskt inte på själva frågan: kände moderaterna till det?

Vet Reinfeldt någonting som han inte vill ska komma ut?

Anonym sa...

summa summarum: allt är mediernas fel

Anonym sa...

När det avslöjats att det skickat falska mail om Fredrik Reinfeldt från partihögkvarteret på Sveavägen 68 sade Marita Ulvskog följande: "En schyst valkampanj innebär att man inte springer till polisen och belastar rättsväsendet så fort man känner sig kränkt. Det är ju bara ett spel för gallerierna. "
(DN 2006-03-08)

MIcke den andre sa...

När det avslöjats att det skickat falska mail om Fredrik Reinfeldt från partihögkvarteret på Sveavägen 68 sade Marita Ulvskog följande: "En schyst valkampanj innebär att man inte springer till polisen och belastar rättsväsendet så fort man känner sig kränkt. Det är ju bara ett spel för gallerierna.
--------------------------

Kan du citera vad Moderaterna sa också ?

Thomas sa...

Visst är uppmärksamheten kring spionhärvan något överdriven... Men så länge nya personer tar timeout eller upptäcks ha ljugit så skulle jag säga att den är precis lagom överdriven! Om man skulle föreställa sig att det hela lagt sig efter någon dag och att media nöjt sig med att Per Jodenius avgick skulle antagligen aldrig Johan Jakobssons roll i det hela uppmärksammats. Och Johan själv skulle antagligen inte gått ut i media på eget bevåg och tagit på sig skuld. Det behövs nog lite hetsjakt ibland.

Och med tanke på hur Lars Danielsson har jagats i media, och om man jämför skandalernas innehåll så känns det som att media har varit relativt snälla mot Folkpartiet hittils. Att de ledande företrädarna i ett parti spionerar i denna omfattning på ett annat parti under valrörelsen är ju ganska sjukt, och har ju faktiskt aldrig(?) inträffat tidigare.

Undrar också varför det hittils bara är Aftonbladet som skrivit om att en kristdemokrat också tagit sig in på datanätverket?

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,883318,00.html

DJ sa...

Jag håller med dig att i den här situation blir valdeltagare ännu lägre än år 2ooo samt det blir svårare för båda blockar att bilda regering,varför Fi och Junilista tar en del av rösterna. Naturligtvis blir kalas för borgerlighet.Själv skrivit mina bekymmer i egen blog tack för du kommenterar om det.