fredag, september 15, 2006

Där satt den

Det gick dåligt i gårdagens debatt i TV4 tycker jag. Mest för att dagordningen blev så knäpp. Men idag, i SVT:s stora slutdebatt, blev det storseger för de rödgröna. I första halvan av debatten var det nästan skrattretande tomt och defensivt på högerkanten. Särdeles uppenbart blev det att högersidan helt saknar fungerande miljöpolitik. Reinfeldt är alltid duktig i debatter. De andra tre förvandlades till juniordebattörer. Jag kan inte alls bedöma vad det här betyder för slutresultatet. Men det var i alla fall en exceptionellt bra avslutning på dan före dan före röstaredagen.

29 kommentarer:

Anonym sa...

De rödgröna krossade kälkborgarna!

Johannes sa...

Jag vet inte vilken debatt du såg Ali, men det kan inte varit den som sändes på SVT.

Egentligen kan du ju inte säga något annat än att de rödgröna var bäst. Att hävda motsatsen vore politiskt självmord.

Försöker jag anta ett objektivt förhållningssätt tycker jag att alliansen vann, främst för att vänsterpartierna inte hade trumfkortet Maria Wetterstrand i dagens debatt. Då det kändes som om högerpartierna var starkare idag än igår, och debatten igår enligt dig och medierna vanns av högern, borde högersegern idag vara given.

Ulf Bjereld sa...

Håller med Esbati att vänstern gjorde sin bästa debatt i valrörelsen.

Noterar också att Göran Hägglund i nästan alla tittarmätningar på nätet får klart bättre betyg än Olofsson och Leijonborg. Jag tippade tidigt att kd skulle göra ett bra val - och så lär det bli

Per R sa...

Jag tor att de enda som möjligen tycker att de röd-gröna vann debatten är de som redan är övertygade vänstersympatisörer.

Vi andra kände att det inte fanns några förslag på vänsterkanten medan det radades upp konkreta förslag på den andra sidan.

Alla vet att allt inte är perfekt i Sverige och oavsett vad man tycker om alliansens förslag, så försöker de i alla fall. Vänstern tycker bara att alliansens förslag är fel.

DJ sa...

Hej Ali,

Jag håller med dig ,ikväll var mycket bra ,men alliansen upprepade flera gånger att arbetslöshet inte åtgärdas under regering av samarbetspartier.
jag undrar varför ingen av rödgröna har talat hittils om orsaken till arbetlöshet nämnligen nedläggningar och utflytt av arbete till lögalönländer.
Scania,SAAB,Elektrolux m.m.
Kan alliansen undviker sådana kapitalistis intresse?

Ulf Bjereld sa...

Peter Eriksson var ju närmast frustande i sin energi. Med den mannen behövs inga kärnkraftverk. Och Ohly som närmast pinsamt tydligt visade hur svårt Leijonborg har för logik. LL:s idé om fackföreningsavdraget som detsamma som alliansens skattesänkning bara för dem som arbetar var ju komisk.

Elin sa...

Om man inte ser igenom alliansens retorik och vad deras reklamcoachar har sagt åt dem att gå på och manipulera fram, så kan jag förstå att man anser att alliansen hade övertaget.

De ville bl.a. få Göran Persson att framstå som en diktator genom att så fort "anledning" gavs säga: "det är jag som har ordet"! Kanske lyckades de med det.

Vad de inte lyckades med var att framstå som genuina. Allt är så påklistrat fixat från topp till tå av deras reklamnissar att det blir rent larvigt.

Med andra ord, kvällens vinnare var alltså enligt mig vänsterblocket.

steven sa...

Van och vann. Det är ju trist att högerkartellen fick in några publikvinnare alls när deras politik suger anabolt.

Peter Eriksson var ju ganska bra trots en del ideologiska brister och hans slutplädering var ju faktiskt mer effektiv och mindre floskeltyngd än Lars Ohlys. Samtidigt var Ohly i övrigt genomgående bra och witty.

Göran Persson borde ju avgå. Han allena utgör ju ett hot mot en progressiv socialistisk politik. Inte för att han är dålig på alla politiska argument, utan för att han vägrar värdesätta det politiska stöd han får av stödpartierna och hur vänstern ensamma står för den politik som riktigt socialdemokratiska ideologer har nytta av när vänsterväljare ska tas på allvar. Han är för bekväm som makthavare helt enkelt. Socialdemokraterna idag borde egentligen heta centern. Och Sveriges nästa statsminister borde ha fått vara någon annan än Persson. Tyvärr är han det enda alternativet.

Lasse Strömberg sa...

SvT:s slutdebatt vanns tveklöst av partierna till vänster.

Bara det faktum att vänstersidan presenterade konkreta förslag mot högeralliansens, i och för sig skickligt utnyttjande av, känslor måste ge vänstersidan vinsten.

Visserligen tror jag att högersidans känslomässiga tal i snart sagt varje fråga kan få medhåll av varenda människa. Problemet är att det känslomässiga pratet bortser från de hårda fakta som ska till för uppfylla känslosnacket. Det håller liksom inte.

I matchen fakta mot känslor vinner fakta! Den matchen vanns av vänsterblocket!

Einarsson sa...

Visst, det är naturligtvis omöjligt för någon som har varit medlem i Vänsterpartiet sedan 1982 och för tillfället tillhör dess ledning att vara "objektiv", men ändå: vänstern vann. Klart. Ohly varierade mellan helt OK och suverän. Persson gjorde ett mycket gott dagsverke. Eriksson var svagare, men hade sina poänger. Högerkartellen var defensiv och svag.

OK, OK, OK jag är skitpartisk. Men dra av 90%. Eller 95. Vänstern vann ändå.

subc_kanalplan sa...

vad gäller debatten så var den ovanligt blek, svårt att argumentera mot en höger som döljer sin politik , det var endast a-kassa huggtänderna syntes. Tror faktiskt att deras monolitiska enhet är till mer skada än nytta, inte en enda gång fanns det någon skillnad. Stalin hade definitivt gillat Alliansens enighet.

men va fan man måste få drömma lite:
Tänk om Ohly hade kunnat säga ungefär så här i sin extremt bleka slutplädering:

" Vi lever i en orättvis kapitalistisk värld. Den är värre utomlands än här men märks ändå varje dag för många av våra medlemmar och väljare. Jag känner själv av den eftersom jag har en arbetarlön.
Tyvärr har 90-talets nedskärningar , där mitt parti gick för långt i att acceptera socialdemokratins högervridning, inneburit att vi arbetarledare gått vilse.Nu är det dags att vakna! Vi kan i riksdag å kommuner försöka använda de gemensamma resurserna till att göra livet drägligare, orättvisorna mindre och vardagen tryggare för vanligt folk.Här hemma och överallt. Sverige har råd, världen har råd. Pengarna finns men är extremt ojämnt fördelade. Men de stora förändringarna kommer inte från riksdagen. De kommer bara om Du å jag tillsammans inser att det är folket som bygger folket, det är dom enda som kan det. Rösta på vänsterpartiet på söndag men framför allt gå på ditt fackmöte på måndag. Och om din fackordförande inte vill ta en rejäl strid oavsett om du jobbar i hemtjänst, tunnelbana eller på Scania, så läs på och byt ut vederbörande.
När på det sättet vi rätat på ryggen , så slänger vi ut tjuvarna å månglarna och bygger ett solidariskt samhälle- det socialistiska.

Staffan W sa...

Jag håller med Steven, Persson är en black om foten. Han borde avgått för några år sedan redan, och hade kanske tänkt göra så, om inte Anna Lindh blivit mördad. Nu känns det väldigt mycket på repeat och ett väldigt sterilt och nödbett förhållande till samarbetspartierna. Lite mer gemensamma utspel hade man väl kunnat presentera som svar på borgarnas kapitalistiska enhetsfront?
För att inte tala om att Persson faktiskt har hållit den svenska arbetslösheten på historiskt höga nivåer de senaste 10 åren och därmed öppnat upp för angrepp från höger på det som tidigare var vänsterns spelplan.

Sen fattade jag inte vad Ohly sa till Leijonborg om pensioner och fackavdrag, nån som vill förklara för mig?

Edvard sa...

Angående Leijonborg och avdragsrätt på fackavgiften.

Anledningen till att pensionärer inte får något avdrag för den avgift som man betalar till sin fackförening är att de inte betalar någon avgift. Det finns alltså inte något att dra av ifrån. Att Lars L inte fattar en så basal grej är intressant.

Borgarnas förslag på sänkt skatt för arbetarinkomster men inte på bland annat pensioner innebär i praktiken en extraskatt på pensioner.

Ullan sa...

Jag håller inte med Ali att vänstertrion gjorde en svag insats i tv4 igår. Visserligen kan jag förstå att Ali tycker så eftersom Ohly inte glänste, men å andra sidan gjorde Wetterstrand en strålande insats igår. En blivande klassiker var när Wetterstrand till slut slog näven i bordet angående miljön och fick hela alliansen att se ut som en grupp nollställda fåntrattar med en trovärdighet i paritet med et gäng hästhandlare.

Dagens debatt var ganska jämn men med viss fördel för vänstern tack vare att vänstertrion med Ohly i spetsen visade att alliansen inte kan förklara hur angreppen på de sjuka och arbetslösa skall skapa nya jobb. Alliansen tror jag tog hem familjepolitiken tack vare vänstertrion är en aning splittrad där och appellerna till att familjerna skall bestämma själva.

Bäst ikväll får jag nog säga att Ohly var: påläst, rolig och snabbtänkt. Han fick Leijonborg att framstå som trög och Reinfeldt att fundera på att det kanske finns ett bredare perspektiv på verkligheten än den moderata dörrspringan. Enda svagheten i Ohlys framträdande var hans försvar av att ta hem trupper från Afghaninstan, hans skäl väger inte upp frånvaron av trupper i detta trasiga land som behöver all hjälp i världen. Persson lyfte sig avsevärt från igår och visade kurage när han ideligen betonade vikten av att ta ansvar för kommande generationer. Jag var riktigt nervös för Eriksson eftersom han har en tendens att svamla emellanåt, men ikväll överträffade han sig själv och fick in en hel del poänger: i synnerhet när han satte in alliansens 1.5 miljoner utan för arbetsmarknaden i ett europeiskt perspektiv. När det gäller alliansen så tycker jag att Maud var den klart bäste, bl a var hon ganska bra på miljön och klarade balansen mellan personlig integritet och mer befogenheter till polisen på ett bra sätt. Hägglund var habil och hade sin bästa stund när familjepolitiken kom på tal (även om jag givetvis inte delar hans åsiker). Reinfeldt gjorde en skaplig insats men inte mer, bäst var han när jobben kom upp men hans insats här undergrävdes av svarslösheten hur jobben faktiskt skall växa till genom försämringar för sjuka, arbetslösa etc. Reinfeldts värsta stund kom när han skulle krumbukta sig kring biståndet och blev direkt överkörd av Hägglund. Leijonborg var tveklöst den som gjorde den sämsta insatsen.

Den borgerliga enigheten är ett starkt kort för alliansen även om Eriksson har en viss poäng med att det faktiskt finns tre partier att välja emellan på vänstersidan medan det bara finns ett på högersidan.

Hursomhelst var den en bra debatt som tydliggjorde skillnaderna.

Anders sa...

Jag tyckte det var ganska jämnt, vänstersidans svaga kort var avgjort Eriksson även om Ohly inte alltid var lysande heller. Persson har verkligen toppat formen. Vad som var helt fantastiskt var dock Ohlys och Perssons på varandra följande avslutningsanföranden, klockrena båda två!

Dock slår "Analysmannen" givetvis till igen:

"Analys. Persson verkar vänta sig nederlag, skriver DN:s Henrik Brors."

steven sa...

Snygg analyso Ullan. Tycker helt klart att det är betryggande att vänsterblocket inte leker överrens. Man röstar ju fan inte på vänstern för att man vill ha Persson som statsminister utan för att man vill att vänstern ska påverka regeringen att ta vettiga beslut.

Känner ändå att det hade varit grymt om Schyman varit där. Hade inte vänstern fått så dåliga mätningar hade jag röstat Fi utan tvekan - för att dom skulle agera vänster i en regeringsposition, det är jag helt övertygad om - då kunde vänstern och Fi tillsammans sakta men säkert förändra svensk politik på riksdagsnivå. Jag vet att många tycker Fi motarbetar v just för att vänsterfeminister överväger f, men det skiter jag i. Gudrun Schyman borde ha varit med där idag. Hon är ju trots allt socialist, och en jävligt bra politiker.

Konstigt att du (Ullan) beklagar Ohlys försvar för anti-imperialismen. Afghnistan må vara trasigt, men man måste förstå närmre hur den internationella, så kallade fredsbevarande krigsplanen är snörad. Den hjälp man är villig att lägga i stora pengar och klart partisk militär men samtidigt inte i resurser att ta emot flyktingar är tragisk. Jag är förvånad över vänsterns inställning till bistånd också. Detär en mycket komplex fråga som Ohly skötte på ett onyanserat och oreflekterat vis. Den debatten är rejält eftersatt i Sverige.

Varför kom inte frågan om utvisning av brottsdömda upp. Det är ytterligare en borgerlig självbyggd valfälla. Helt rättvisebefriad och fascistisk till tonen.

Micke den andre sa...

Försöker jag anta ett objektivt förhållningssätt tycker jag att alliansen vann,
-----------------------------

Regel nummer ett:

Borgerlig verklighet är objektiv sanning.

Tänk om man själv hade det lika lätt.......

Micke den andre sa...

Persson har verkligen toppat formen.
---------------------
Jag vet inte det.Olofsson försökte få honom att tappa balansen med att säga att sossarna skapat dubbelt så många våld täkter under sin senaste mandatperiod med sin politik.


Då trodde jag att han skulle explodera men han brydde sig inte ens om att säga vad även hon vet om orsakerna till uppgången av antalet anmälda våldtäkter utan skrev under på att det var ett problem.

Inte riktigt vad hon hade tänkt sig.

En sak har i alla fall vänstern lyckats med och det är att tydliggöra att det är frågan om ett vägval och att vägarna leder åt två olika håll.Trots högerns irrbloss.

Staffan W sa...

Tack för förklaringen om fackavdraget, dom snackade så fort att jag inte hängde med i svängarna.
Leijonborg var för övrigt i särklass sämst. Ibland är det nästan synd om honom... fast när man tänker på vad han gjort för svensk politik de senaste åren så, fan heller! Han förtjänar att springa gatlopp.

Sen är det ju jävligt svårt att objektivt säga vilka som var bäst och sämst när man själv är så emotionellt insnärjd. Ohly gjorde bättre ifrån sig än dom flesta, men borgarna fick in några direktträffar med. Maud Oloffsons fuling om 45% FLER VÅLDTÄKTER (istället för fler anmälda) tror jag tyvärr träffade många i skrevet. Man såg hur Ohly satt och hoppade av iver att svara på den :)

Anonym sa...

vänster är moslim. rösta venster då rösta moslim.moslim ta svenne.
du moslim estbatia?
memet mohad

Anders Eriksson sa...

Ali sätter ånyo rekord i förvrängd verklighetsuppfattning och förnekande. Så tafatt och uppgiven som Göran Persson var ikväll så kan ingen utom de mest naiva vänsterkartellanhängarna undgått att se att alliansen totalt utklassade vänsterpacket.

Anonym sa...

Ja, där satt den...

http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?d=24397&a=659814

Hallå! sa...

Jag hade svårt att uppbåda nån entusiasm för slutdebatten. Den tillförde inget nytt.
En sak bör man ha i åtanke, oavsett vilket block som vinner valet så kommer drygt 40 % av Sveriges befolkning att vara missnöjt. Nästan oavbrutet i över 70 år har en knapp majoritet styrt över en stor minioritet.
Det är för mig det främsta motivet till att jag vill ha så lite statlig inblandning som möjligt.

Jonas Barkå sa...

"Borgarnas förslag på sänkt skatt för arbetarinkomster men inte på bland annat pensioner innebär i praktiken en extraskatt på pensioner."

Nej, lika lite som du får lägre lön om din granne får löneförhöjning. Men jag vet att det är ett vanligt vänsterresonemang: Om någon annan får det bättre innebär det att jag fått det sämre.

Curt N sa...

Jag håller med Majsan, avskaffa demokratin och låt företagen bestämma istället!

tim sa...

"Om någon annan får det bättre innebär det att jag fått det sämre."

Ja, det gör det, om tanken var att jag också skulle ha fått min del av kakan. Vad är det du inte förstår, Jonas Barkå? Du verkar nästan dum på riktigt.

Pensionärerna omfattas inte av skattesänkningen, de straffas när det kommer till sådana - följaktligen får de mindre att leva för än övriga i samhället. Ergo: pensionärsskatt. Men borgarna vet förstås att en sådan orättvisa måste döljas och smusslas bort. Dock har de inte lyckats något vidare med det den här valrörelsen. Jag hoppas att svenska pensionärer tar med sig det till vallokalen på söndag.

Micke den andre sa...

Anders Eriksson said...
Ali sätter ånyo rekord i förvrängd verklighetsuppfattning och förnekande. Så tafatt och uppgiven som Göran Persson var ikväll så kan ingen utom de mest naiva vänsterkartellanhängarna undgått att se att alliansen totalt utklassade vänsterpacket.
-------------------------


Vänsterpacket?


Jag antar att du tror att du gör borgarna en tjänst genom att vädra dina fascistoida drag.

Anonym sa...

tim,

Du får det ju inte sämre för att någon tjänar mer än dig förutom att du blir avundssjuk. Det är avundssjukan du mår dåligt av.

Själv har jag levt på soss ett par års tid men nu bor jag i villa och tjänar 24,000kr/mån. Både nu och då fanns och finns det folk som hade och har det bättre än mig men det är väl fan inget att gå runt o tänka på. Påverka din egen situation ist för att gnälla på andra så känns det bättre.

Walle sa...

Nog gick det okej, mot slutet. Jag gillade främst när Ericsson förklarade varför det är mer demokratiskt att förhandla efter valet än innan, men, men...

Sämst var att Ohly verkar ha lärt sig dryghet av Perssons, hans flin var inte charmigt. Det finns bättre saker att lära sig av sossarna- lokalt massarbete t.ex....