tisdag, september 26, 2006

Efterkrisprogram

Daniel Suhonen, för övrigt medförfattare till boken Åtta år med Reinfeldt, levererar en klockren eftervalsanalys åt socialdemokraterna – skriven i februari 2005. Detta är en välformulerad text, som bör läsas av människor i hela arbetarrörelsen. Ta fasta på begreppet ”efterkrisprogram”! Blinkningen till arbetarrörelsens efterkrigsprogram är klok i flera avseenden. Det är en god utgångspunkt för att diskutera sig fram till en grund för en innehållsligt meningsfull samling; en opposition som kan andas framtidstro. Vänsterpartiet har lämnat bidrag till den utvecklingen tidigare, inte minst här.

7 kommentarer:

Patrik Renfors sa...

vänsterns bidrag med den rättvisa ekonomiska politiken är ljuv poesi, som borde ha fått mer utrymme i valdebatten. Makten över ägandet, försvann nästan i debatten. Nu säljs snart allt ut av våra gemensamma tillgångar och vi får mindre intäkter till det offentliga.

Anonym sa...

Undrar varför vänstern är så intresserade av nya ordbildningar? Kan det vara att substans saknas, och istället måste nya illusioner målas upp med hjälp av svulstigt språk?

Det är något onanistiskt över det hela.

Anonym sa...

Ang. Gramsci citatet.

Kan visserligen hålla med om att det är viktigt att ta ställning, men åt andra sidan så lever vi i en tidsålder där "inga värden" är ganska populära. Nihilism. Sedan så behöver ju inte det betyda att att det är fel att ta ställning även om man inte är insatt, som är mycket svårt för övrigt när det gäller politik.

Samtiden är ju att den liberala marknaden har vunnit. S är ju marknadsvänliga och Vp är väl inte heller helt främmande för marknaden, för att få röster så måste man ju köra på ökad välfärd, inte löntagarfonder, som för övrigt är en av de mest geniala tankar för att ta över företag. Även jag inte själv håller med..

nog med mitt trams
johannystrom.webblogg.se

Anonym sa...

Moderaterna och €U meddelar att luften kommer att privatiseras och säljas ut till utländska aktörer vid årsskiftet.

Avgiften som kommer att dras från konsumenternas konton och tas ut månatligen per m3 regleras via den nystartade nordiska luftbörsen.

Marknaden har reagerat positivt och konsumenterna kommer att få en bra bredd i valfriheten mellan olika aktörer meddelar det Moderata finansministeriet.

Anonym sa...

Ett efterkrisprogram låter som en väldigt bra idé. Både vänstern och socialdemokraterna har uppvisat klara tecken på att befinna sig på dekis, trötta efter flera mandatperioders kompasslösa regerande och interna strider. Valförlusten borde tjäna som en nytändning.

I grund och botten är jag optimistisk. Väljarna har visat att de inte accepterar en politik för massarbetslöshet. Därur borde vänstern hämta styrka. Vi vet alla att högerns politik inte innebär en avgörande kursändring på det området, med några mindre justeringar kommer man att trampa vidare i socialdemokratins normpolitiska fotspår. Allt pekar på att vi även nästa val kommer att ha arnetslösheten högst upp på den politiska dagordningen. Då måste vänstern vara redo. Om socialdemokratin även de radikaliseras i opposition kan man kanske gå till val på gemensamma välfärdssatsningar och en offensiv politik för jobb, ungefär som i Norge.

Anonym sa...

Det var många som hoppades på att S skulle "radikaliseras" när Foten förlorade mot Bildt, när S kom tillbaka den gången efter fyra katastrofala år, inte bara behöll man de flesta försämringar neddragningar och privatiseringar som borgarna gjort utan spädde på dem med ännu fler avregleringar och avskedningar.

Sedan kom som bekant EU maköverflyttningarna dit (utan att vi fick rösta om det)och en till bankirmaffian outsoucad riksbank.

Såssiaaaaaldemokraterna har gjort sitt nu kan resten av ekonomerna och finansvalparna i den inavlade sossehierarkin ta det lilla lilla steget över till Moderaterna...

Vad arbetarklassen behöver är ett radikalt Vänsterparti med figurer som Esbati och Kalle i spetsen som uttryckligen går till val på offentliga jobb ett €U-utträde och ett återförande av gemensam infrastruktur under statlig demokratisk kontroll!

Sven Elander sa...

Suhonen har rätt i mycket men missar också en del. Jag har skrivit om det här.