fredag, september 08, 2006

Hårdare tag mot satir

SVT:s Natanael Karlsson (senast i Faktum), som stått för humoristisk och satirisk valbevakning på SVT:s "Ambivalent06", skickade följande brev till Lars Leijonborg:
”Hej Lars!

Du ska ju till partiledarutfrågningen i SVT på torsdagkvällen.
För att kunna förbereda dig lite så kan du gå in på SVT's intranät och titta på frågorna i förväg.

Då kan du planera svaren och kanske till och med svara innan du fått frågan.

Du behöver bara logga in med en av programledarnas lösenord.
Jag har bara fått tag på Mats Knutssons uppgifter men det räcker.

Användar-ID: mattek
Lösenord: mattek

Lycka till!

Natanael Karlsson”
Pikant torde man dock även kunna kalla Lars Leijonborgs reaktion, här förmedlad av Jan Axelsson, chef på SVT:s Nyheter och samhälle.
"Han undrade om inloggningen var på riktigt. Jag förklarade att allt var satir."
Att Expressen - vars nu suspenderade politiske reporter har en viktig roll i hela skandalen - sen kör en nyhet på löpet med rubriker som "SVT psykade Leijonborg i mejl" gör farsen nära nog komplett.


[Artikel i Resumé]

----------
Uppdatering: Missa absolut inte Ambivalents åtta frågor till Lars Leijonborg.
4. Vad är viktigast för en invandrare som vill bli integrerad?

a. Få jobb. Baka pizza, kanske.
b. Skaffa svenska vänner.
c. Veta att pluskvamperfekt används i omskrivningar av konjunktiven i irreala villkorssatskonstruktioner. Tex Om han hade stannat längre, hade hon gått hem.
d. Hårdare tag.

16 kommentarer:

KAS sa...

Det skulle faktiskt var av värde att veta om Lars Leijonborg testade att logga in med uppgifterna han fick i brevet, så om någon tekniker på SVT med tillgång till loggfilerna över misslyckade inloggningsförsök läser detta .. snälla kolla saken.

Personligen tror jag att han försökte därav han irritation över brevet.

KAS
En riktig politisk skandal

Anonym sa...

"- Men jag tycker att det var olämpligt att en person inom SVT skickade mig detta mejl."

Nej personer inom SVT skall bara buga och bocka för Leijonborg. När han väl blir kultuminister så kommer han personligen att peka ut vilka delar av SVT som skall stängas. Moderaterna föreslog ju att SVT:s budget skulle gå till privata kanaler som TV8 i stället. http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_13410329.asp Fast även TV8 anses ju av de mera fundamentalistiska ha förfallit nu när de slutat sända FOX news.

Anonym sa...

Strålande! detta är humor damer och herrar :)

Jonas N sa...

Ja visst är det humor från Natanael, men iom SvT inte är någon godtycklig underhållningsdistributör blir det lite mera pikant.

Fp-presschefen Niki Westerberg är misstänkt för brott iom att hon påstås ha uppmanat någon att göra ett dataintrång, sk 'anstiftan' (något som hon givetvis inte kommer att dömas för)

Vad Natanael här gjorde är samma sak (som givetvis inte kommer leda till nåt)

Så vad handlade Alis inlägg om? Jo att:

Expressen är dumma, och att
Folkpartiet är dumma ...

... bla för att de inte delar Alis (och SvT's) humor om att (fp) och Expressen är dumma!

Och nu vet vi detta ännu en gång till ...

Anonym sa...

Jonas N:

Bra skrivet. ;)

Anonym sa...

jona n,

jag förstår att det är viktigt för dig att VERKLIGEN få fram till alla att du är en idiot utan sinne för humor. men vännen, jag tror inte jag är ensam när jag säger till dig: VI HAR FATTAT FÖR LÄNGE SEN!!!

så, nu vet vi detta ännu en gång till...

kan du gå härifrån en stund nu?

/j

Jonas N sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jonas N sa...

/j

Du har här återkommande beskrivit vilka sammanhang du har förstått, och även hur (jag brukar inte kommentera dessa iom att jag tycker de är självförklarande. Det är nog bara signaturen Mika som överträffar dig).

Och det du nu återger är helt i linje med den fattningsförmåga du har redovisat tidigare.

Så om du inte tilltalar eller kommenterar mig skall jag bespara dig den mostavarande (men reciproka) frustrationen.

Micke den andre sa...

Så om du inte tilltalar eller kommenterar mig skall jag bespara dig den mostavarande (men reciproka) frustrationen.
---------------------------------

Det funkar inte.

Han eller hon tillhör den gruppen som lever i föreställningen :
Om inte ser det så finns det inte

Alltså måste du sluta skriva här för att det ska funka.

banal.blogg.se sa...

På siten är det tydligt att det är satir. Jag tycker att Natanael var klumpig när han inte förtydligade vad det handlar om i mailversionen, och jag förstår att Leijonborg blev upprörd utan den kontexten.

Thomas sa...

Jag tycker det var skitkul skrivet, det var det enda riktigt roliga som Natanael lyckats komma på i sitt program. Och är det inte fantastiskt att folk blir upprörda över det? Hur träig får man vara??

Det minsta man kan förvänta sig få stå ut med när ens parti gjort en sån här fadäs är väl att hycklas lite offentligt?

Och Jonas N, menar du på fullt allvar att du inte förstod att det var satir? Och att Lars Leijonborg inte skulle förstå det?

Jonas N sa...

Thomas,
Personligen tyckte jag att det var riktigt fyndigt. Men jag är också säker på att Lejonborg inte alls tyckte det var lika roligt. Ja, troligen uppfattade han att det inte var allvarligt menat, men det är inte okomplicerat att ett statligt kontrollerat medieföretag uppmanar enskilda att försöka med olaga dataintrång. (Jag hade nog gjort samma sak, dvs vidarebfordrat till ansvarig chef och undrat va f_n som menas!?)

Sen verkar det som om flera här missar poängen:

Det var ett privat mail från en SvT-medarbetare till Lejonborg, inför partiledarutfrågningen. Det innebär att prat om 'satir' och 'hycklas offentligt' är helt missvisande i sammanhanget.

Jag har inget större förtroende för journalisters kompetens generellt (i sakfrågorna), och samma sak gäller hederligheten hos somliga av dem (vissa enskilda alltså).

Angående Natanel K vet jag inte, men hade han varit det minsta lilla kreativ hade han, utöver mail:et, sett till att kolla inloggningsförsöken på användarnamn 'mattek'. Tänk er vilket scoop det hade kunnat bli :-). (Men så fantasifull tror jag inte han var. Han sysslar mest med buskis-journalsitik i 70-talsmustasch)

banal.blogg.se sa...

Thomas, läs min kommentar (precis ovanför din). Det svarar på dina (visserligen retoriska, men felställda) frågor.


Jonas N ... Jag förstår inte varför du drar in journalistik i det här, för varken ambivalent06 eller faktum är program med journalistiskt innehåll.

Jonas N sa...

Banal

Touché.

Hade det varit en 'sting operation', hade det kunnat vara (slask)journalistik. Men det trodde jag ju inte!

:-)

Och hade jag ändå haft fel i det antagandet, dvs om någon skickligare journalist hade lagt upp detta, då hade denne varit smart i att låta Natanael skicka mailet, precis av de anledningar du nämner!

banal.blogg.se sa...

Fast om man återgår till kontexten (ambivalent06) så sticker inte inlägget ut på något sätt. Det finns ingen anledning att tro att Natanael försökte sätta dit Leijonborg med eller utan någon Niklas Svensson-wannabe. Utifrån mina egna halvmesyrer inom satir så förstår jag helt och fullt varför han ville skicka mailet direkt till Leijonborg innan utfrågnigen. Jag tycker som sagt att det var dåligt omdöme att inte påpeka att det var ett öppet mail som var satiriskt. Han kunde inte förvänta sig att Leijonborg skulle förstå att det inte var en privat förolämpning eller ett försök till slaskjournalistik. Det har inte så mycket med Leijonborgs förmodade brist på humor och självdistans att göra.

banal.blogg.se sa...

D'oh. Jag såg inte att du bara lekte med tanken. Nevermind.