fredag, september 15, 2006

Hur det än går väntar stora utmaningar

Många av de överväganden som progressiva krafter i Sverige gör i framtiden, kommer att behöva bero på utgången. Försvarskamp i mångt, om vi begåvas med en antifacklig regering. Tryck för innehållsrik vänsterpolitik, om Reinfeldt hålls utanför Rosenbad. Samtidigt finns sådant som måste tas tag i ordentligt, oavsett valresultat.
- Ta diskussion om den ekonomiska politikens grunder.
- Gör något åt medieläget.
- Återuppfinn politiskt arbete.


Läs gärna min inrikeskrönika i Flammans sista nummer före valet.

----------

Passa också på att läsa ledaren: Välj ett annat folk, Reinfeldt!

15 kommentarer:

Ullan sa...

Ali Esbati skriver: "Gör något åt medieläget."

Expressen, en av demokratins dödgrävare, har nu fullständigt givit upp alla anspråk på objektivitet och saklighet i syfte att hjälpa alliansen till seger. Rubriker från igår kväll och idag om Persson:

"Han flyr ut bakvägen"
"Persson såg regeringsmakten försvinna ut ur studion"
"Leijonborg: Persson mobbade mig"
"Retorikern: Persson använder härskar-tekniker"
"Hägglund: Persson behöver en öronläkare"
"Spionattacken mot Leijonborg"
"Persson psykade fp"
"Stildomen: statsminisern sämst betyg"

Om man är höger kan man givetvis tycka att detta är bra eftersom det gynnar just högern, men om månar om demokratin så kan man inte annat än bli förtvivlad över Expressens sanslösa agerande.

Expressen förlöjligar inte bara demokratin utan även seriös vetenskap. Ett utdrag ur den fullständigt stolliga artikeln "... och här är ditt nya liv, Persson":

Även om det låter skumt med tankekraft, så finns det faktiskt seriös forskning på telepati. En av landets främsta inom ämnet är Etzel Cardena, professor i psykologi, hypnos och parapsykologi vid Lunds Universitet.
- Det finns stöd för telepati i forskning efter flera experiment, säger han.

Vill inte prata
Men hur det är möjligt vet han inte.
- Ingen vet exakt varför, men vi vet att det händer. Den som har svaret får Nobelpriset.
Göran Persson hävdar att han har kraften. Astrologerna håller med. Den enda som vet är ju Anitra Steen. Men vad hon tycker är okänt, hon vill inte prata om sin makes förmågor med Expressen.

"Persson hoppas på hög lön och låg skatt"
Man kan ifrågasätta hans kompetens för telepati, men han har en gammaldags inställning till relationer mellan människor, så varför inte - han är ju en allkunnig man.


Vad skall man säga?

Artikeln i sin helhet: http://expressen.se/index.jsp?a=684457

Pär Holmbäck sa...

Varför har du en bild på mig på din bloggsida (Habdelsnostalgi nummer 4)? Jag pluggar förvisso på Handels, men den bilden kommer från ett helt annat sammanhang. Jag vill inte förknippas med verklighetsfrånvända kommunister och annan slaskidelogi så TA BORT BILDEN OMEDELBART! Som kommunist antar jag att du inte hyser någon respekt för äganderätt eller andra grundläggande rättigheter, men bilden är inte din och du har ingen som helst rätt att använda den. En ursäkt är på sin plats!

Pär Holmbäck

Ali Esbati sa...

:-)

Menar du den här bilden?
http://www.muf-skaraborg.se/Bildarkiv/Pict0324.jpg

Som är länkad från det här inlägget?
http://esbati.blogspot.com/2005/10/handelsnostalgi.html

Det gläder mig att du ser användandet av länkar på internet som kommunism.

Ha ett fint liv.

/Ali

Anonym sa...

Expressens svineri behöver faktiskt inte betyda att borgarna vinner valet. Jag blev faktiskt så pass förbannad på deras rapportering att jag passade på att rösta i morse. För första gången röstade jag på vänsterpartiet.

Staffan W sa...

Vem förvånas över något som Expressen skriver längre?

Ali har helt rätt i att vänstern behöver fundera över medialäget i det här landet. Den här valrörelsen har varit idel bottennapp. Ett läge där ett politiskt block ensidigt gynnas i både stats- och privata medier är en fara för dmeokratin.

Martin sa...

Ja. Vänstern behöver fundera över medialäget. Att 80% av alla journalister har vänstersympatier är inte nog! 100% ska det vara. Helst bör alla alternativ till säg en statlig tidning och en statlig tv-kanal avskaffas. Vi behöver bara en mediakanal, vi skulle kunna kalla den Sanningen.

Anonym sa...

Hej!
Fråga:
Kan man kryssa dig på någon valsedel på lördag? Har ingen koll, du kanske inte alls är politiker längre..?

Fredriksson sa...

Nu har jag läst Flammans ledare:

"Socialdemokrater kunde med hjälp av vänsterpartister vinna regeringsmakten under förra seklet av ett enkelt skäl: välfärdspolitik har ett mycket brett stöd i Sverige. Det är arbetarrörelsens två partier som drivit på denna utveckling. Tillsammans med kvinnorörelser, miljörörelser, fredsrörelser, naturligtvis."

Fredsrörelse? Menar du den fredsrörelse som hyllar intifadan.

Gimme a break, sonny.....

Anonym sa...

En intressant detalj som media inte tagit upp är den att debatten ikväll inte alls är så viktig som den verkar. Varför då? Därför att undersökningar har genom åren visat att kanalen och valbevakningen hos TV4 har en klart högre del kvinnor och yngre tittare än SVT, som har många äldre män. Det är inte äldre män som är osäkra, snarare tvärtom; det är dessa som håller kvar på sitt parti eftersom de "alltid" röstat på den. Detta insåg (mp) och skickade Wetterstrand till TV4 i torsdags medan Peter Eriksson får hantera SVTs utfrågning nu på fredagen; Eriksson är ju inte direkt någon partiledare som verkar ung och fräsch och som kan locka unga och kvinnor, samt att han är en usel debattör i allt annat än miljöfrågor. Hans uppgift ikväll fredag är inte att vinna nya väljare utan att bara dra lasset i mål så att säga, vilket gäller samtliga partier; den målgrupp som tittar och har tittat på SVT's valdebatter tidigare val har aldrig tillhört den rörliga delen av väljarkåren som kan tänkas byta block och som knappt kan tänka sig byta parti inom blocket. Unga människor stannar inte inne en fredagskväll för att se på valdebatt på en annan kanal när de redan sett en dagen innan.

Det är därför alliansen jublade, Wetterstrand skrattade gott och Ohly mottog en stadig ström av gratulationer i torsdags; de hade alla gjort en bra insats i den viktigaste debatten av dem alla. Det är intresant att se att Göran Persson inte kan hantera denna nya tids utfrågningar... varför denna besatthet av att fråga andra människor om de gått ned i vikt? Vill han ha tips? Fattar han inte att Sverige, minus SSU, inte ser det som något positivt att man avbryter hela tiden, viskar och grymtar när andra pratar?

Positivt med TV4 var också att man lyckades, till stor del, hålla undan dessa jävla hejarklackar som är "publik". Varför ska man ha publik som stör ´genom att applådera blint så fort deras idoler säger någonting?

Anonym sa...

Angående medieläget så kan ni ju iaf tacka SVT för lång och trogen tjänst i vänsterblockets propagandatåg. Och SR är faktiskt ännu mer vänster, och når dessutom oerhört många lyssnare dagligen.

Anonym sa...

expressen.se i går kväll var tamejfan en partsinlaga.
retorikexperten: "alliansen var överlägsen"
modeexperten: "reinfeldt var snyggast"
retorikexperten igen: "persson använde härskartekniker"
expressens politiske expert: "persson inser att han har förlorat"
expressen: "persson försökte psyka fp"

lite för subjektivt och pådrivande önsketänk för min del. jag tyckte att det var alliansen som använde härskartekniker och psykade persson med flera angrepp i tv4 i går.

framtidens nyheter?

"expressen i konkurs
folket: tidningen var ett hot mot demokratin"

Anonym sa...

Jag vet att man gärna vill bortse från sånt som inte stödjer ens tes om den övergripande borgerliga mediekonspirationen, och att det därför måste undgått er att inte ens sosseblaskan Aftonbladet kunde bortse från Perssons buffliga argumentationstekniker.

Ali Esbati sa...

Till anonym 3:31,

Jag driver ingen personvalskampanj. Men jag står på vänsterpartiets riksdagslista i Stockholms stad och län.

secretservice sa...

Så allt som står i skallerblaskorna Expressen och Aftonbladet skulle förmedla sanningen? För mig ser sanningen ut så här: Vad är Alliansen för något egentligen? De kniper käft och är nöjda för att visa upp sin egen överensstarka gemenskap när de passar dem, och egentligen, egentligen är de ETT parti. Men det passar dem också att prata käften ur led fyrdubbelt när de ska hålla slutminuten.

Många har varit inne i det i vänsterblocken, att de för i allafall fram något av en demokrati, när de ger väljarna chanser att kunna påverka att se just det som de tycker om, få en chans att komma in med sina förslag och påverka det i deras olika val i olika partier. Inte som i Alliansen, där spelar det inten roll vilket parti du röstar på, och just detta tycker de själva är förträffligt och Expressen för fram det som strålande för aldrig har man sett ett mer samarbetat parti och Maud i centern säger att det är just detta som folket har LÄNGTAT efter och sen sitter hon där och grinar med sitt sneda leende.

Nej, jag har inte längtat efter att få betala högerregeringens skattesänkningar.Jag har inte längtat efter att leva på svältlön.Hon kan prata för sig själv.

Det finns faktiskt folk som är vänster och som läser Expressen, och de är inte dumma i huvudet och går på vilken uridiota mediakonspiration i världen. "Know your enemy" heter det ju.

Det är bara galna högerjournalister som tror att de kan spela på människors intellektuella sida.Högerfolk kan man inte bota. De tänker inte med hjärtat.Där är det pengar som styr.Göran Persson har i allafall hjärtat på rätta stället, och när han använder sin "buffiga" argumentationstekniker så gråter jag inte direkt, jag blir glad! När han riktar det mot de redan hårda.De får vad de förtjänar.Det är som han själv sagt, det är allvar nu. Det handlar om viktiga saker.Allianen sitter ju där de sitter och skäms inte ett ögonblick medans de spelar för galleriet.De har inga problem med att låta de utstötta betala för deras skattesänkningar, varför skulle de ha problem med Göran Perssons försvar? Tacka för det. Det bästa tycker väl förstås Alliansen om han satt och höll käften och svalde allt!

Allianen är bra lustiga. De sitter och gråter över tio öre sänkning av energiskatten, men konsekvensen gråt över en förstörd miljö kan de ens i sin vildaste fantasi förstå då att de där tio ören var inte mycket i jämförelse.

Alliansen klagar på väntetiderna i vården, men vården i övrigt är det inget fel på, men vad skulle en allians göra om de inte fick klaga.

Alliansen kan inte skilja på försäkringar och bidrag. De pratar om att de är jobbskapande samtidigt som de sänker a-kassan och försämrar för de som har det sämst.

Alliansen har inte en enda lösning presenterat för kvinnor som utsätts för våld, men de drar sig inte för att sätta vänsterblocken ansvariga för att våldtäkterna ökat, som ju har med en helhet att göra, bl a som Lars Ohly sa mörkertalen på anmälningar minskar, fler anmäler.

Alliansen har gaddat ihop sig och Expressen applåderar detta.De hyllar detta som räddningen.Till vaddå?
Ett helvete så vitt jag kan se.

Anonym sa...

Tack, du får mitt kryss. Hade verkligen dålig koll för övrigt...valet är ju på söndag. Tur att jag har bättre koll på väsentligheter som värderingar och ideologi.