torsdag, september 14, 2006

De nya kollektivavtalskramarna

Uppdrag Granskning berättade igår om de löner som Fredrik Reinfeldt och hans fru betalat sina barnflickor. En bra bit under kollektivavtalsnormen.

Detta är inte en ”moralisk” fråga. Det är däremot ett politiskt intressant exempel.

Fredrik Reinfeldt gör inte något olagligt. Det finns nämligen i Sverige inga lagar som reglerar löner. Många länder har lagstadgade minimilöner. Minimilönen i Sverige uppgår till noll kronor. Lönerna sätts i avtal mellan arbetstagare och arbetsgivare. Också kring andra frågor som har med arbetsvillkor att göra, finns det inga eller få regleringar i lag. I Sverige sköts nämligen det mesta som har med arbetslivet att göra via kollektivavtal.

Kollektivavtalen har en direkt funktion för arbetstagare och arbetsgivare som ingått dem. Men kollektivavtalen har också en mycket betydelsefull funktion i och med att de fungerar normerande på arbetsmarknaden. De som såg programmet igår kunde till exempel höra diskussionen om ”skälig lön”. Denna utgår från redan existerande kollektivavtal. I enlighet med §36 Avtalslagen kan oskäliga avtalsvillkor åsidosättas eller jämkas. Det gör att någon som är i starkt underordnad ställning inte behöver stå med ett avtal som man lurats till, eller i praktiken tvingats teckna.

Kollektivavtalen bär alltså upp hela arbetsmarknaden. Förbättringar i kollektivavtalsvillkor sätter sin prägel på hela sektorer av arbetsmarknaden. Försämringar likaså.

Nu kommer vi till det intressanta. Kollektivavtalen förutsätter starka parter på arbetsmarknaden, som dels kan få motparten att teckna avtal, dels kan övervaka avtalens efterföljd.

Moderaterna – de ”nya” – har begripit att det är svårt att angripa kollektivavtalsmodellen rakt på. De allra flesta människor som kommit i kontakt med arbetslivet – även de med borgerliga värderingar i övrigt – förstår att kollektivavtalen ger trygghet och framtidstro. Debattläget blir jobbigt för högern.

Därför har man gjort en mycket smart manöver inom moderaterna. Man angriper inte kollektivavtalen direkt – man angriper istället förutsättningarna att få till kollektivavtal med goda villkor.

Detta är själva affärsidén med moderat politik. Genom sämre villkor i socialförsäkringarna och särskilt arbetslöshetsförsäkringen skapas en större desperation för dem som tillfälligtvis hamnar utanför arbetsmarknaden. Samtidigt blir det mycket dyrare att vara med i facken, medan a-kassan ytterligare spettas loss från den fackliga sfären. Det innebär att färre kommer att vara med i facket. Det gör att facken blir svagare. Och det leder i sin tur till att facken inte förmår teckna lika bra kollektivavtal. Detta påverkar alltså även en massa människor som inte omedelbart täcks av avtalen.

I en upphackad valrörelse – där borgerligheten hand i hand med medierna ansträngt sig för att inte prata systempolitik utan ägna sig åt karaktärs- och skandalfrågor – är det förstås svårt att få in en allvarlig diskussion om den här frågan.

Det vet moderaterna. Taktiskt är det lysande av dem att gå tillväga på detta sätt. Men faktum kvarstår: detta är den fundamentala frågan i årets valrörelse. Det är den som gör att en regering med Fredrik Reinfeldt som statsminister måste undvikas – oaktat att man kan ha mycket goda grunder för att ogilla Göran Persson. Det är inte dessa herrar vi röstar om: det är villkoren för miljoner löntagare i det här landet; alltså vilket sorts samhälle vi vill leva i.

Fredrik Reinfeldt visar genom att anställa asylsökande barnflickor till mycket låga löner i själva verket hur svensk arbetsmarknad kommer att utvecklas under borgerlig ledning. För långt, långt fler än de allra värst utsatta. De smartaste högersnubbar ler i mjugg över att detta kan säljas in så mycket lättare än det lundgrenska budskapet. Det är effektivt. Det är det som det nya med de nya moderaterna.


Läs också:
- LO: Arbetsrätten med en borgerlig regering
- Peter Gustavsson: Högern precisionsbombar den svenska modellen

20 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet Ali! Jag hoppas att svenska folket ser igenom borgarnas försök att framstå som vanliga Svenssons.

Anonym sa...

Klockrent om Fp:s nya profilering på Ambivalent.

http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/player.jsp?d=55363&a=654556

Martin sa...

Länge leve utanförskapet! Bort med alla reformer som kan tänkas ge jobb (ja, det erkände även LO:s fd. Edling att M:s politik skulle ge.)

Varför hålla fast vid en modell som bara innebär ökade bidrag, som inte fungerar? Hur räddar det någon ur utanförskap? Nej just det. Ni är inte intresserade av detta. Bidragsvänstern bör ni kallas.

Antalet arbetslösa ungdomar är HÖGRE enligt senaste SCB-rapport (AKU) än för ett år sedan.

Anonym sa...

36§ AvtL är en generalklausul som de facto använts mycket lite. I teorin är din beskrivning riktig, men det är extremt ovanligt att avtal jämkas genom den. Oskälighetskravet är ställt mycket högt och avvikelser från kollektivavtalen är tillåtna sålänge de inte är klart oskäliga. Däremot är det förstås sant att mindre tillämpning av kollektivavtal i allmänhet skulle minska möjligheterna för sådana skälighetsbedömningar ytterligare. Den praktiska skillnaden just när det gäller tillämpningen av 36 AvtL är dock sannolikt försumbar.

Anna T sa...

Ali!

Varför redovisar du inte all fakta?

Det är ju så att hon fick 3500 kr + kost och logi för drygt 100 h arbete per månad och vad det motsvarar är ju inte så svårt att räkna ut. Hon hade inga omkostnader för tv, tvätt, el osv . Dessutom fick hon möjligheten att upptäcka ett nytt land och lära sig ett nytt språk.

Ett köks- och restaurangbiträde som arbetar 100% d v s 40h/vecka, tjänar 14.400 kr före skatt , hyra, mat osv. Vem har mest över när allt är betalt?

JB Josefsson sa...

Ali, du sitter med facit i hand, men vill inte se. En havererad arbetsmarknad där allt fler ställs utanför, föringas och står med mössan i hand att leva på statens nåder. Fackmonopolet bestämmer priset på arbete o ingen ägnar en tanke hur mycket statens roffar åt sig av arbetarens lön. Det är för jävligt.
Skrota arbetsrätten och avskaffa fackmonopolet och kollektivavtalen annars kvävs vi alla sakta men säkert.
Följ det irländska exemplet istället, på 20 år har de hämtat in, kört ifrån oss och försvinner bort i fjärran.

Anonym sa...

Hillarious
"Sen berättade moderatledaren varför han hutat åt statsministern under sändningen, något som antagligen bara delvis gått ut i teveapparaterna.

- Göran Persson viskade till Lars Leijonborg "det kan du läsa på vår hemsida, Lars" fyra gånger. Då frågade jag om han mobbade Lars, förklarade Reinfeldt och fortsatte:

- Till slut måste jag fråga om han kom hit för att mobba andra eller prata om sin egen politik."

Kerstin sa...

Jo, de nya moderata politiken innebär att man kokar grodan långsamt. Då tycker den att det blir ganska skönt först, när vattnet blir lite varmare, och när det blir dödligt varmt är det för sent att reagera!

polhem sa...

Det finns ju 2 vinklar att se detta fran.

1) Ali's vinkel som i teorin verkar vettig.
(Om man jobbar borde man vara garanterad en viss minimilon)

2) Sen har vi ju verkligheten som en annan vinkel.
- Flera potentiella arbetsgivare skulle hellre strunta i att anstalla stadhjalp an att betala minimilon + arbetsgivaravgift mm efterssom det helt enkelt blir for dyrt.


Efterssom hon tog jobbet betyder det att hon hellre skulle jobba for den lonen an att inte jobba alls. Bada tjanar pa det. Reinfeldt far sitt hus stadat och flickan far jobb plus ersattning som ite alls lat sa dalig. 3500kr plus kost och logi for 100 timmar i veckan ar battre an inget tycker jag.

Anonym sa...

Enligt Maude Olofsson så skall ju alla födas med en F-skattesedel, d v s det skall inte finnas några anställda, utan alla skall vara egenföretagare. Idag är det ofta de som TVINGAS att bli egenföretagare som har allra lägst löner, de skyddas inte av några kollektivavtal och arbetsgivarna som anlitar dem kan göra sig av med dem och anlita dem på daglig basis.

Kraxpelax sa...

Bra uppmärksammat. Observera Reinfelts inkompetens: så miljonär och partiledare han är kan han inte låt bli att snåla så mycket han på sina tjänsteflickor. Småaktighet är bara förnamnet. För att inte tala om bristande självbevarelsedrift. Vilken "arbetarkämpe", vad.

*skakar bedrövad på huvudet.

JB Josefsson sa...

Märkligt nog har vi en lagstiftning som förbjuder företagande. Har du inte mer än en uppdragsgivare skall betalningen betraktas som lönearbete.

Hur skulle det se ut om du som egen kunde tjäna mer än via kollektivavtal? Medlemmarna försvann i facken givetvis och där stod vänstern med sin tomma retorik.
Vinner vänstern på söndag går vi sakta men säkert allt djupare ner i träsket. Enligt tidningsuppgift (ej kontrollerad) lånar vi mitt i högkonjunktur. Hur skall det gå sedan?
En strimma av hopp är att EG-domstolen tvålar ditt Byggnads riktigt ordentligt i Vaxholm-målet. Av handlingarna i målet framgår att obildbara fackgubbar har gjort solklara missar i sin förhandling med företaget som strider mot fri rörlighet av tjänster. Det är på tiden att Hoffa liknande fack som Byggnads får riktigt ordentligt på käften.

Krohnman sa...

Men,

det är ju rätt få som betalar (nota bene) au pair-flickor (eller pojkar) kollektivavtalsenliga löner. Det vägs upp med att man får komma till ett annat land, bo & äta gratis hos värdfamiljen.

Det är ett rätt poppis system som många svenska ungdomar gärna nyttjar för att få bo i England lite grann.

What's the fuzz?

Micke den andre sa...

Anna T said...
Ali!

Varför redovisar du inte all fakta?

Det är ju så att hon fick 3500 kr + kost och logi för drygt 100 h arbete per månad och vad det motsvarar är ju inte så svårt att räkna ut. Hon hade inga omkostnader för tv, tvätt, el osv . Dessutom fick hon möjligheten att upptäcka ett nytt land och lära sig ett nytt språk.

Ett köks- och restaurangbiträde som arbetar 100% d v s 40h/vecka, tjänar 14.400 kr före skatt , hyra, mat osv. Vem har mest över när allt är betalt?
-----------------------------


Reinfeld pröjade så låg lön att till och med den branchorganisation som handhar (inte fack alltså) "hushållsnära tjänster" ansåg att lönen var alldeles för låg SAMT att SYSTEMATISKT utnyttjande av au pair systemet innebär att företag inom den branchen utsätts för konkurrens som inte är rimlig.


Kronman sa
---------------

What's the fuzz?The Fuzz är att det blir 1-1 mellan Reinfeld och Person när det gäller att leva upp till det man predikar.

Dessutom kan ju sossara återanställa mailmannen från sveavägen.

Han hade ju rätt om Reinfelds anställning av barnflicka.

Au pair systemt....Ja det är ett bra sätt för folk med mycket pengar att ha hemhjälp.

Det är ibland ett bra sätt att lära sig språk.

Micke den andre sa...

Ett köks- och restaurangbiträde som arbetar 100% d v s 40h/vecka, tjänar 14.400 kr före skatt , hyra, mat osv. Vem har mest över när allt är betalt
------------------------

Restaurangbiträdet har både mest pengar och sannolikt mest frihet kvar när han eller hon går hem på kvällen.

Detta vill ni ändra på så vinner ni valet kommer den skillnanden sannolikt att suddas ut.


Att ni dessutom vill ge alla under 26 arbetsmarknads villkor liknande au pair villkoren gör det hela ännu trevligare.

Anonym sa...

Jag undrar varför så många svenskar är sjuka.

Det måsta vara ett hårt land att leva i.

Danne Nordling sa...

Idag hävdar tre professorer i nationalekonomi att undersökningar visar att sänkt a-kassa ger minskar arbetslösheten och ger fler jobb. Frågan är bara om Alliansens begränsade försämring till 65 procent efter 300 dagar är tillräcklig för att ge någon registrerbar effekt?

Läs mer på min blogg: http://danne-nordling.blogspot.com/2006/09/tre-nationalekonomer-anser-att-snkt.html
/DNg

Johannes sa...

Högerns skattesänkning på 1000 kronor/månad och lönetagare täcker gott och väl den den höjda fackavgift du oroar dig för. Att den höjda fackavgiften alltså skulle innebära en ekonomisk shock för den enskilde förefaller därför orimligt.

Vidare är det ju helt frivilligt att vara med i facket. Känner man att man vill gå ur är det helt fritt att göra detta - något annat vore ju fullständigt orimligt. Fast i Esbatis drömvärld skulle väl fackmedlemskap vara obligatoriskt.

Det känns konstigt att du ojjar dig över att A-kassan spettas loss ur facket. Vad har den egentligen med facket att göra? Visst ger den facket mer makt (det vet vi alla att du tycker är bra), men vad finns det egentligen för sakliga skäl till att låta A-kassan tillhöra facket? Om endast maktargumentet finns sätter fantasin inga gränser för vad facket kan få inflytande över. Varför inte låta facket styra sjukvården? Eller kanske militären?

Låt människor bestämma själva och avgöra vad som är bäst för deras egna liv. Fack eller inte - det avgör man bäst själv.

Sedan det där med barnflickorna. De ville (vad jag läst) inte ställa upp i dokumentären. Detta kan bero på två orsaker.

1. De utnyttjades av familjen Reinfeldt till den grad att de lever i rädsla för Reinfeldt, och är oroliga att de kommer fara illa om de går ut och avslöjar missförhållandena i media.

2. De var av en annan åsikt än den programmet programmet ville förmedla.

Vad tror du?

MIcke den andre sa...

Varför inte låta facket styra sjukvården? Eller kanske militären?
----------------------------

Nej man kan ju göra som in din vision och sälja ut båda delarna till lägstbjudande.

PÅ det sättet får man man i ännu högre grad än idag ett militär indutriellt komplex som kräver riktiga krig för att kunna tjäna pengar.

Vi vet ju att marknaden av naturen alltid är god och ser till det bästa .
.

Pierre Sternegard (V) Borgholmpekmmc sa...

Tyvarr sa finns det endel vansterpartister med som lierar sig med alla fran hoger till (S) och tiger still nar viktiga samhallsideologiska varden star pa spel. Idag planeras byggnationen av ett enormt skyltfonster for den kinesiska diktaturen och dess slavsystemsliknande marknadsekonomi i Kalmar.

Sa har skriver en i Kalmarvanstern i sin blogg!

"Flaggor
Förresten, idag vajar Kinas flagga på Stortorget tillsammans med den svenska. Det väcker känslor, ganska blandade sådana.

Slutsats: Ibland är det ganska svårt att vara politiker i ansvarig ställning. Så enkelt är det."

Varfor ar det svart att vara ansvarig (V) politiker i Kalmar nar man som alla andra politiker i kalmar slar ifran sig allt ansvar och avvaktar tills spaden ar i marken...

Kan val inte vara svart att vara ansvarig nar man inte gor nagra stallningstaganden pga att det ar for svart??

Tiger man av taktiska skal om sina onskemal allt fran arbetsratt, kollektivavtal, god dialog med facken till manskliga rattigheter sa har man tagit stallning i det tysta.
Inte ett ord har (V) i Kalmar sagt och det skadar oss andra som slass for ett rattvisare Sverige och en solidariskare Varld. Skarpning!

Mvh Pierre Borgholm