måndag, september 18, 2006

"Nu är det stenhård opposition som gäller"

Läs Lars Ohlys kommentar till valresultatet.

29 kommentarer:

Anonym sa...

"Högern har vunnit valet genom att föröka få folk att tro att de gått till vänster. Arbetarrörelsen har inte, i tillräckligt hög grad, lyckats avslöja högerns retorik."

Och där är anledningen till att vänsterpartiet aldrig kommer komma tillbaka till de gudrunska nivåerna igen. När man idiotförklarar nästan 50% av folket, hånflinar och menar att de EGENTLIGEN inte vet vad de vill, det genomskådar folk.

När var vänsterpartiet senast på den här nivån i antalet röster mätt? :)

Anders sa...

Göran Greider säger vad som behöver sägas om sossarna...

Anonym sa...

Vi får inte glömma att tacka Fi för en fantastisk insats!!! Det kommer säkert att bli jättebra för dem nu. Högre löner, mindre misshandel osv osv.... Grattis till ett feministiskt alternativ av (idiotiskt) stora mått.

Anonym sa...

höger förlänger straffen för våldsbrottslingar och så minskar kvinnomisshandeln. Samma mönster som över hela världen, gruppen män som misshandlar sina fruar har en gigantisk överlappning med gruppen män som misshandlar andra män. Fler av dem i fängelse=bättre för deras sönderslagna flickvänner.

Rätt bra faktiskt.

Tusen gånger mer effektivt än radikalfeministisk retorik.

Anonym sa...

Greider har rätt om sossarna men ändå fel. Vågar vi sitta och hoppas på att arbetarrörelsen/facket med automatik ska lyckas vrida sossepartiet rätt igen?

Bland annat kommer SAP i ett halvår vara upptaget av sina maktinterna intriger vilket redan det är ett förlorat halvår. Och att de enda namn jag hör nämnas är Wallström eller Wanja (eller Bodström!) gör mig inte direkt lugnare. Även efter detta kommer det ta flera år innan Greiders förshoppningar är ens i närheten av att uppfyllas.

Så Ohly har rätt: vänsterpartiet är redo. För egen del är det bara att börja jobba och försöka vara katalysator (och kanske ledare) i motståndsrörelsen. Det kanske sätter sin prägel på sossarna också så småningom.

jb sa...

Först och främst måste sägas att jag imponerades av vänsterpartiets valspurt och då framförallt av dess partiledare. Däremot delar jag inte den hos vänstern allen rådande synen att erat misstag låg i att inte föra en tydlig vänsterpolitik.

Borde inte väljarna i sådana fall ha valt vänsterpartiet, som med all önskvärdhet visade klarhet med sina förslag. Hur förklarar ni den relativt stora del som valde att gå från socialdemokraterna till det borgliga blocket? Hur förklarar ni de undersökningar som visar att den största delen av väljarkåren bekänner sig till högern?

GP tillhör inte den yttersta vänstern direkt men har inför denna valrörelse visat prov på en formidabel klasskampsretorik. Det är förstås detta, i kombination med maktfullkomlighet och negligerande av reella problem, som har skrämt iväg många av mittenväljarna och som idag resulterat i en borglig statsminister. Förklaringen till denna alienation ligger förstås i att moderaterna positionerat sig mot mitten. Detta har tvingat socialdemokratin åt vänster, i alla fall i retoriken. Med tanke på det tydliga alternativ vänsterpartiet utgjorde denna valrörelse är frågan om det i väljarkåren finns ett större utrymme för mer "extremistisk" vänsterpolitik. Ni är förmodligen övertygade om det, jag är inte alls lika säker

Till sist ett tipps:
Påstå inte att väljarna blivit lurade. Med all respekt för att ni tycker det men folk brukar inte vilja bli idiotförklarade av sanningsseende van ober-människor.

Micke den andre sa...

Till sist ett tipps:
Påstå inte att väljarna blivit lurade. Med all respekt för att ni tycker det men folk brukar inte vilja bli idiotförklarade av sanningsseende van ober-människor.
---------------------------

Men det gick bra för er att basera hela er kampanj på samma påstående?

Är det diktatur idag också?

Brandman sa...

Vänstern måste hävda att de inte fört en tydlig vänsterpolitik. Dom har gjort sig av med Schyman och Vägval Vänster och kvar har vi en grupp som står ganska lågt ut på vänsterflanken. Det vill inte folk rösta på men om inte Vänster övertygar sig själva om att det är så, ja då måste dom ju inse att deras steg tillbaka från 2000-talet och blandekonomin var inget som människor vill ha.
Vänstern är idag ett mer ideologiskt parti än dom var under Schymans era. Det är egentligen ganska bra, iaf. för oss politiskt intresserad. Det gör politiken roligare oavsett var man står själv. Det är däremot inget som verkar tilltala gemene man. Som politiknörd och kuf är jag glad över dagens Vänsterparti, men ni komemr inte vinna några val (det kommer inte det radikalliberala parti jag egentligen sympatiserar med heller).

Micke den andre sa...

Sverige har tydligen blivit en demokrati:


http://www.enpartistaten.se/

Behövs inte längre.

Det är klart..hur ska dom kunna "övervaka" och ha fingrarna i syltburken samtidigt?
Det förstår ju alla att det inte går.

Pelle sa...

Nej, man kan inte säga att väljarna är dumma i huvudet, och det skrev inte Ohly heller.

Däremot är detta intressant:
http://www.flamman.se/inrikes.php?id=3655
Två oberoende undersökningar som tyder på att många av de borgliga väljarna faktiskt inte vill ha alliansens politik.

Anonym sa...

Ohly är bra på att argumentera.

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13696059.asp

Anonym sa...

det är payback time!
dags att börja kalla reinfeldt tjock och maud sjuk i huvudet. dags att börja kalla leijonborg kriminell och hägglund en kvinnohatande tönt med suspekta fritidsintressen.
bufflar, grisar, tjockisar.
dags att ge tillbaka. varje dag.
fyra års hämnd kommer att kännas skönt, som en energikick.
dags att sabotera reinfeldts sverige.

Anonym sa...

Kamrater, stenhård opposition!

(Ja, jag är åt vänster, men det där är bara för roligt.)

Anonym sa...

Feministen Ohly strikes again!

"Eftervalsdebatten i TV4:s morgonsoffa är i full gång, när Marie Söderqvist Tralau blir ombedd att kommentera vänsterns glädjeyttringar efter valet.
- Jag sa att han var en typisk kommunist som gjort sig av med alla oliktänkande. Och att dom nu är små men glada, berättar Marie.
Då brister det för Lars Ohly. Trots att kamerorna rullar, och trots direktsändningen, kan Lars Ohly inte motstå frestelsen - han ger Marie fingret.
- Han påstår sig vara feminist, men här kan man verkligen prata om manliga härskartekniker när han stäcker upp fingret mot en tio år yngre kvinna i en mindre maktposition, säger Marie Söderqvist Tralau och menar att han borde gå i skola hos Gudrun Schyman.
Lars Ohly låter hälsa via sin pressekreterare att han ber väldigt mycket om ursäkt."

Det här möts naturligtvis av jubel och skratt av ohlyisterna. (fanatikerna här kommer såklart tycka det är jättekul, patriarkalt maktutövande när det är som bäst) Men så är man också nöjda med att vara ett parti i botten, minsta parti i riksdagen, stadigt backande mot 4%.

Jonas N sa...

Joddå, Ohly har redan börjat ...

Man kan se hur han har tänkt sig detta tex här

Micke den andra sa...

Det hade varit ännu bättre om han kallat Tralala Fascist.

Konsekvens om man säger så.

Själv har jag två gånger frågat Muf varför dom stod framför SVT´s kameror och gapade i kör Anna Sjödin _ Fyllesvin .
Det skulle vara kul att veta på vilket sätt det profilerar dom som det bättre alternativet i svensk politik när det gäller etik.Av nån anledning svarar dom inte på just den frågan.

Egendom är stöld sa...

Ja, tänk! Lars Ohly -ett veritabelt Sovjetunionen på två ben som sysslar med utrensningar och visar fingret. Spring! Spring!

Själv tycker jag naturligtvis att det är bättre att bemöta sån Söderquist-skit med argument, men det är ändå uppfriskande och på tiden att vänstern visar lite temperament i de fina borgerliga salongerna.

Anonym sa...

Att Ohly tappar humöret när han utsätts för angrepp från en rabiat högerextremist är möjligen lite lustigt. Men knappast något att göra en stor affär av.

Jonas N sa...

Nejdå, det är såklart ingen stor affär. Snarare en kul ögonblicksbild, och ..

... ännu en beskrivande detalj av hur stor respekt den självutnämnde 'feminsten' Lars O förmår att visa människor, en kvinna i det här fallet, som har andra åsikter.

'Högerextremist' om skribenten och konsulten Marie S vittnar också om stor insikt, omdöme, och förmåga att bruka språket korrekt ...

Robert Nordman sa...

Ja, det måste verkligen vara skönt att - efter många år av att ha fört opposition mot sig själva - äntligen få vara i opposition på riktigt.
Tänk att få vara sådär arg och bitter ett tag...så mycket ärligare det känns när det faktiskt inte är vänstern som är med och styr landet längre.

Grattis!
En Alliansseger var en win-win-situation.

vänstern och friheten sa...

Men hallå Vänsterparti och vänsterpartister!
Högern har vunnit genom att lura folket och väljarna att de gått vänsterut och att de är nya Arbetarpartiet...
Vad säger det om er/oss vänster?
Ni/vi är nog inte så vänster längre och inte ens kapabla att själva förstå det...
Är det så att Vänsterpartiet gått så långt åt höger att man inte ens förstår signalen från väljarna?

vi var några som försökte förklara det här långt innan valet ägde rum.
Är det för fan inte bra om Alliansen vann på vänsterretorik? Då vill ju folk ha vänsterpolitik och inte ett vänsterparti som fegar och mesar...
Eller tycker vänsterns politiker nu att folk och väljare är dumma i huvudet?

subc_kanalplan sa...

lasses reaktion är helt naturlig, hon är grovt oförskämd mot en förlorare, det är så lågt och osakligt så klockorna stannar.
Minns Palmehatarna!

För övrigt vidrigt hur vissa journalister inte kan dölja sin glädje över de personliga vinster de själva gör på regimskiftet: man ser hur de redan anställt barnflickan för att få mer livskvaliteeee och hinna kakla köket i senaste kulören.

Det som behövs nu är stadiga fackliga ombudsmän som röjer i låglöneträsket dit alliansen kommer att tvinga kidsen.

Anonym sa...

Jonas N:

Jo, högerextremist är en korrekt beskrivning av Söderqvist. Det och 1800-talsmoraliserande katolik. Uselt men begripligt att TV4 ger utrymme till en så hatisk människa som Söderqvist. Hon är väl så nära en svensk Anne Coulter man kan komma.

Jonas N sa...

Anonym(a?) (8:52 PM & 10:31 PM)

Precis, det var inte bara Ohly's omdöme jag syftade på!

Det verkar vara många som har ytterst diffusa uppfattningar om innebörden hos båda begreppen 'höger' och 'extremist'

Vad kan det bero på?

För usel skolgång och avsaknad av basala kunskaper därifrån?

Eller en uppväxt huvudsakligen bland individer som inte klarar av att stå på egna ben och att fungera i samklang med resten av samhället?

Eller kanske både ock? Det ena som följd av det andra?

Men OK, Marie S är faktiskt 'höger'. Men jag betvivlar att ni vet varför ....

:-)

Pierre Sternegård sa...

No remorse Lasse no remorse!

F#n jag önskar att jag hade lite tourettes i vissa lägen med hehe...

Gustav Lundblad sa...

Ohly verkar inte förstå vilket massivt valnederlag han drabbats av.

Marianns Blogg sa...

Ohly talar om att alliansen vill föra en antifeministisk politik. Kanske är det därför dom vann. Efter kvinnors framtåg kommer ofta en reaktion. Det är nog den vi har famför oss nu. Med tillbakagång på alla fronter.

Jag tycker förresten att hela valrörelsen varit mycket mansdominerad och ojämlik. De enda kvinnorna som jag kan påminna mig är centerns Maud Olofsson och miljöpartiets Maria Wetterstrand.

Tv-utfrågarna har varit mer jämlika men de tyngsta kommentatörerna har båda varit män, Mats Knutsson och KG Bergström.

Läs mer på min hemsida http://alidabok.net. Där finns djupgående och samtidigt mycket roliga böcker som behandlar feministiska frågor.

Läs också gärna min blogg http://mariannas.blogg.se, där skarp kritik riktas mot pressens dubbelmoral.

Anonym sa...

I förrgår valde Sverige en p r e s i d e n t, en högste makthavare, snarare än en chef för ett regeringskollektiv.
Det är en sida av saken. En annan sida är att den mäktige mannen - kvinnor kommer ju inte i fråga - aldrig varit fullt så maktlös som nu.
Vad jag menar framgår mest om vi betraktar vad som hänt under Göran Perssons många långa år vid makten.

Under den s-epok som började 1932 har Sverige så gott som alltid haft starka statsministrar, men i n g e n, varken Per Albin eller Palme, har dominerat sin regering så totalt - till utplåning och förnedring för alla de övriga - som just Persson. Alla andra har brutalt knuffats i bakgrunden. Makten, det är jag! Jag tror inte han har sagt det, men det har framgått; alla andra, från Sahlin till Östros och Leni Björklund (finns hon?) har varit statister.

Och likväl... tänk efter ett ögonblick så framgår det klart att i verklighetens värld, där även Sverige sensationellt nog ligger, har Persson haft väldigt lite att säga till om.
BROTTSLIGHETEN har oupphörligt ökat under hans tid. Framför allt gäller det VÅLD och allra mest VÅLDTÄKTER. I dag, i morgon och alla andra dagar våldtas 10 kvinnor i Sverige. Trenden är på uppåtgående och har bland annat rasistisk bakgrund. Inför detta - lidande, otrygghet, skändning - har Persson stått maktlös. Har han eller Bodström ens brytt sig?
ARBETSLÖSHETEN blev, inte oväntat, en stor stridsfråga - den största bortsett från motviljan mot Persson som person. Men arbetslösheten började förvisso inte I GÅR. Den är inte ett resultat av dålig konjunktur - just nu växer vi så det knakar - utan av ett SYSTEM med två hörnpelare. Den första: en arbetsmarknad reglerad till fackets förmån, så att det blivit livsfarligt att anställa Den andra: en SKATTEPOLITIK och snårskog med BIDRAG som snärjt och PASSIVISERAT kanske 30 procent av de arbetsföra. Välfärdsstaten, med dess byråkrati och pampvälde, är BEROENDE av BEROENDE. Detta förhållande har förstärkts under epoken Persson.
ÅLDRINGSVÅRDEN har, därom vittnar alltför många, inte förbättrats. Där har Persson antingen varit maktlös - i all sin maktfullkomlighet - eller inte brytt sig. Att
400 000 PENSIONÄRER lever runt existensminimum i ett av världens rikaste länder tycks inte ha bekymrat Persson. Och knappt de borgerliga.
SKOLORNA producerar, i alltför stor omfattning, funktionella analfabeter. SJUKA står i KÖ. Det har vi talat om i många år. Snackat - men ingenting gjort. Att skolor BRINNER så gott som VARJE DAG har inte heller stört. På samma sätt har varken Persson eller någon annan ledande politiker försökt dra uppmärksamheten till de överväldigande problem som MASSINVANDRINGEN i början på 90-talet medfört. Om Persson varit en statsman skulle han väl ha viftat bort alla fåniga anklagelser som rasism och tagit tag i integrationsproblemen. Det har han inte gjort. Att det råder mer eller mindre KRIGSTILLSTÅND på gator och torg i Landskrona och Malmö har inte varit stort nog. Eller har vi nått en punkt där vi alla är maktlösa och sluga politiker anser det säkrast att vända ryggen till, blunda och tiga?
Persson gjorde bort sig. Och oss. Nu får vi hoppas på Reinfeldt - vi har inget annat val!

Anonym sa...

svar till dryge Jonas N:
Marie S är högerextrem eftersom hon har extrema högeråsikter. T.ex. att abort är mord. Jämför det med några grader mindre högerinriktade typer såsom de av Hägglunds partiopolare som (officiellt åtminstone) tycker att det är "lightmord" ungefär.

Söderqvist delar även drag och debattstil med en högerextremist som Anne Coulter. Krönikan där hon förklarade att Göran P var mentalsjuk är ett paradexempel på stilen. Ohlys finger var hövligt i jämförelse med Söderqvists genomsnittskrönika.

På tal om extremister, du skriver extremt drygt Jonas.