måndag, september 18, 2006

Moderat analys

Varför tror du att sverigedemokraterna gick så starkt just i Skåne?
- Här har vi en större andel invandrare. Det är nog den enkla anledningen.
Moderaternas gruppledare i Skåne Jerker Swanstein illustrerar på ett utmärkt sätt en av anledningarna till att sverigedemokraterna har stärkts i Skåne: etablerade politiker har tagit över deras utgångspunkter och förklaringsmodeller.

14 kommentarer:

Johan sa...

Vad anser du då? Om jag inte har helt fel så var det ju en rödgrön majoritet i ett antal Skånekommuner innan valet. Det verkar således vara socialdemokrater och vänsterpartister som har röstat på sverigedemokraterna. Kan hålla med om att moderaternas gruppledares analys är tunn, men vad är din? Som oregelbunden läsare av din blogg tycker jag att du är bra på att peka finger åt alla möjliga håll, men svag på att se dig själv och partiet du företräder att titta i spegeln.

Jonas Barkå sa...

Så bara för att han förstår vad de som röstar på Sverigedemokraterna har för förklaringsmodell så har han tagit över den?

Givetvis är det enklare att skylla problemen på invandrare, hur felaktigt den än är, om det finns invandrare att skylla på. Det borde lätt inses även av dig.

malte sa...

Gary Younge skriver i dagens Guardian om hur det är främst de rika som röstar längre högerut i fattiga områden. Det handlar mest om svarta och vita och republikaner i USA, men jag tycker att man känner igen mönstren.

Anonym sa...

har du varit i malmö Ali? Någonsin? Jag är för ökad invandring, men är det inte ganska självklart att den här moderaten har rätt? Folk blir sverigedemokrater för att deras barn går i klasser där inte bara etniska svenskar är i minoritet, utan ibland de enda etniska svenskarna i klassen. T o m jag tycker det är lite obra.

Micke den andre sa...

Folk blir sverigedemokrater för att deras barn går i klasser där inte bara etniska svenskar är i minoritet,
----------------------------

Det vete fan om det är så.

Där jag bor i norrländsk glesbygd finns inte några invandrare överhuvudtaget.

Trots det så har "övriga partier" 6-7 procent till skillnad från närmasta tätort där siffrorna är 3 procent.

Att nån skulle rösta på FI eller Junilistan av dessa 6-7 procent håller jag föga troligt.

Alltså är det så att invandrar paranoian inte nödvändigtvis behöver vara relaterad till existerande konflikter.

Spela på rätt strängar för rätt folk så går det det bra att odla skiten ändå.

Ia sa...

Anonymous: Folk blir inte sverigedemokrater "för att deras barn går i klasser där inte bara etniska svenskar är i minoritet, utan ibland de enda etniska svenskarna i klassen" - de blir sverigedemokrater för att de är rasister och har lust att vara det. Om jag vore ensam "etnisk svensk" i hela mitt bostadsområde, skulle jag då gå och bli rasist? Jag tillhör redan minoriteten om man med "etnisk svensk" menar född i Sverige med föräldrar födda i Sverige. Mina grannar har aldrig stört mig. Däremot hade jag en jävligt obehaglig granne när jag bodde i ett annat område, han var rasist.

Anonym sa...

Ia:

De blir sverigedemokrater för att de är rasister och de inser det när deras barn inte har "nog många" svenskar i sin klass.

Skåningar är inte mer rasister än andra, däremot finns det fler invandrare där. Eller det tror jag i varje fall.

I resten av sverige röstar rasisterna på m, s, och c (eller fp, elller kd. knappast v), i skåne blir det sd eller som förr skånepartiet.

xenofobin är naturligtvis det underligande skälet, men det som skiljer sd's starkast fäste (skåne) från mindre starka fästen är att deras hatobjekt faktiskt "tar plats" på riktigt.

Förresten, angående den norrländska glesbygden: Röstar de inte på några riktiga kommunistpartier då? Det hade jag trott skulle stå för åtminstone några procent.

Anonym sa...

Låt mig förtydliga - jag är övertygad om att skåningar inte är mer rasister. Det baserar jag på:
1) alla jag känner som ser ut som eller pratar som "invandrare" (och alltså är föremål för rasism överlag)
2) det faktum att många invandrare bevisligen faktiskt VÄLJER att bosätta sig in denna region, trots arbetslöshet och kriminalitet.

Jag är också övertygad om att i princip alla sverigedemokrater är rasister, don't get me wrong.

Men det finns inte 2% rasister (eller vad sd nu fick) i Sverige, och det vet ni. Annars skulle Ali inte behöva skriva om diskriminering och rasism så ofta.

Anonym sa...

nu blir det svårare att vara blatte i sverige. tro mig, det kommer att märkas. retoriken blir en annan. en hårdare, mer nedlåtande retorik. och segregationen, den består. den blir dock våldsammare till sin karaktär.

polhem sa...

"Nu blir det svårare att vara blatte i sverige. tro mig, det kommer att märkas. retoriken blir en annan. en hårdare, mer nedlåtande retorik"

-Jassa. Hursa?
Vilken retorik skulle det vara?

"Och segregationen, den består. den blir dock våldsammare till sin karaktär."

-ja den var ju sossarna och vanstern jatte-duktiga pa att gora nago at de senaste artiondena. Och hur skall den bli valdsammare?
-Kommer det komma busslaster med pingstvanner fran KD ut till Fittja och sla er med traiga flaskor?

Micke sa...

Vilken retorik skulle det vara?
----------------------------Ja ni kunde ju ha börjar bättre än afficher där det står


SPRÅKTEST!
GER
MEDBORGARSKAP!

Det blir många test framöver för att sortera framledes.

Sebbe sa...

SD har höga siffror i skånska kommuner oavsett om invandrarandelen är hög eller ej. Ett exempel är Kävlinge där SDs stöd är bland det högsta i landet, men andelen invandrare/flyktingar är försvinnande låg.

Anonym sa...

Ali har rätt, Moderaten har fel. SD får fler röster för att det finns fler rasister där. Inte för att det finns fler invandrare! :-)

Jag är själv mörkblå (någonstans på brunskalan, skulle nog Ali säga) och uppväxt i ett invandrartätt område och jag tror att en uppväxt där gör en normalt tänkade människa till mindre rasist än gemene man, som ju lever med sina fördomar och myter.
Samtidigt som man blir mer uppmärksam på att det faktiskt finns problem i områden som Fittja och Rosengård. (Likväl som det finns problem på Lidingö eller Östermalm. Fast andra sorters problem).

En seriös analys skulle nog kunna konstatera att det är en hög andel etablissemangströtta människor bland de som röstar på SD. Såna lär det bli fler av, nu när det blir blocköverskridande lokala lösningar för att hålla SD borta från grytan.

Istället borde man fundera på att ta debatten och klä av SD. De som inte är proteströster är säkert svaga och utsatta stackare som behöver nån annan att skylla för sina egna problem. Typisk rasistgrogrund. men säkert också rätt lätta att överbevisa.

Samt att man förstås måste börja lösa de verkliga problemen i de utsatta områdena. Det får vi inte glömma.

Anonym sa...

SD gick framåt på grund av sossarnas/vänsterns LAS...
Skrota LAS, så att invandrarna kan få ett jobb och ni ska se att stödet för SD minskar....