måndag, september 18, 2006

Utmaningar och problem

Det finns naturligtvis mycket att säga om valresultatet. Det får komma en bit i taget.

Att det är ett mycket trist utfall är givet. Att det kommer att bli fyra förbannat jobbiga år likaså.

Det är inte en genomgripande högervåg som gett oss en högerregering, som det till exempel val 1991. Det är tvärtom intressant att högern lyckas vinna genom att mycket konsekvent undvika positioner och retorik som framstår som höger – det kommer att komma fram så småningom. Ur detta faktum kommer utmaningar och problem.

Utmaningen, möjligheten, är att arbetarrörelsen och dess partier formulerar en ordentlig oppositionspolitik som innebär ett verkligt alternativ – i betydelsen genuin samhällskritik. Vänsterpartiet har här en given roll. Och partiet har goda möjligheter att spela den rollen, eftersom vi genomfört en mycket god slutspurt som stärkt självförtroende och organisation. Lars Ohly har vuxit på ett imponerande sätt.

Frågan är hur det blir med socialdemokratin. Det finns de som utgår från att den nu kommer att radikaliseras i opposition. Det vore förstås bra. Säkert är det inte. Detta är den stora risken för hela den svenska arbetarrörelsen. En socialdemokrati som snabbt imploderar är inget som vi till vänster om denna trots allt levande koloss ska gå och önska oss. Jag noterar att Johan Norberg förhoppningsfullt vill att Margot Wallström ”tar över och moderniserar partiet”. Det torde rimligen rätt klart utkristallisera ett slags worst case scenario.

Hur det än går måste den katastrofala framgången för extremhögern i det här valet mötas. Borgerligheten i stort är inte att räkna med i denna strid. Precis tvärtom. Grogrunden för extremhögern kommer att växa med högerpolitiken, som vidgar de sociala klyftorna. En folkpartistisk utrikes- och/eller integrationsminister skulle vara pricken över i, i detta avseende.


I övrigt hänvisar jag till det jag skrev i Flamman i torsdags. Hur det än går väntar stora utmaningar, var rubriken. Det kan man ju lugnt säga att det gör, när vi nu vet hur det gick.

PS. Vi väntar spänt på vilka arbetslöshetssiffror som framgent ska användas.

20 kommentarer:

Ekim Caglar sa...

Kryssade för dig idag och jag räknade med borgerlig seger. Då kändes valet än mer naturligt. Kämpa på minst lika hårt i 4 förbannade jävla år till. Reagera, radikalisera och REGERA!

Kampen fortsätter!

Anonym sa...

"Jag noterar att Johan Norberg förhoppningsfullt vill att Margot Wallström ”tar över och moderniserar partiet”. Det torde rimligen rätt klart utkristallisera ett slags worst case scenario."

Det vore naturligtvis illa för oss som är liberaler eftersom det skulle leda till ett socialdemokratiskt parti att räkna med, då Margot W är en kompetent och sympatisk person.
Tror du på fullt alvar att ett radikaliserat socialdemokratiskt parti skulle appellera till mittenväljarna, eller tror du att de väljare som anser att S står för långt till höger röstar blått? Ett råd i all välmening från det vinnande laget, det finns en anledning till att socialdemokraterna är större än vänsterpartiet.

Anonym sa...

Nyliberalism 8 Mb alltså, den nackade hönan flyger så länge vingarna bär, full fart fram med den "nya" högern...


Får S EUs propagandaminister Margot Wallström som partiledare kan de glömma de väljare i arbetarklassen man till äventyrs har kvar och sälla sig till den övriga röran längre högerut.

Kommer V att försöka stå på egna ben?

Anonym sa...

Jag har en känsla av att mandatet högern fick inte är så stabilt som de hoppas. Med risk för att låta morbid så tror jag att det var en våg av ett annat slag som gav oss en ny regering. Hade Göran Persson och de andra inblandade avgått självmant några månader efter att de sov sig igenom tsunamin istället för att leva i förnekelse och dra ut på processen och ljuga i KU osv, så hade ilskan och föraktet inte flyttat så många röster från det gamla till det nya arbetarpartiet.

Vill inte säga om jag tycker att det är bra eller dåligt för att kunna hacka lika mycket på alla :)

Anonym sa...

Ali wrote "En socialdemokrati som snabbt imploderar är inget som vi till vänster om denna trots allt levande koloss ska gå och önska oss."

hur många inom arbetarklassen läser denna blogg och förstår denna mening?

Reinfeldt var ute och kände av opinionen medan ALi och Göran läste Hermansson respektive Bergspredikan. Regeringsmakt vinns inte under en valkampanj utan i en kampanj längs verkligheten.

Inse att folk skiter i er retorik utan vill ha ordning och reda pengar på fredag.

Anonym sa...

Jaha, ja. Inte hjälpte det mycket med en natts taskig sömn.

Fyra år av "jobbig" politik framför oss.
En del kommer att få det mycket "jobbigare" än andra, helt klart, och en skara redan välmående företagare och aktieägare skrattar hela vägen till banken. Avans har blivit ett viktigare ord än t ex solidaritet och jämlikhet.
Undrar lite hur det hela ska granskas? Efter den mediala uppvisningen i detta val kan man verkligen undra. Kommer den biten möjligen falla till stor del på en ideell bloggvärld i brist på annat? "Jobbigt" blir det, som sagt.

Ja, ja. Det kanske inte blir så svårt ändå. Dom har ju också fyra år på sig (förhoppningsvis kortare) att blotta sig ordentligt med brallorna nere. Vilket kommer att ske, förr eller senare.
Det handlar ju ändå om en Reinfeldt som nu ska bestämma, en kristdemokrat vid namn Hägglund, en ocentrerad Olofsson med en massa "rollspelsliberaler" i fållan och så är det ju naturligtvis även en Lejonborg. Den sistnämnda har ju redan lossat på livremmen ordentligt.

Anonym sa...

Valet förlorades av Göran persson. Jag håller med de som menar att den här valrörelsen i allt väsentligt var en förtroendeomröstning om den mannen. Det är smått obegripligt att sossarna inte insett GPs impopularitet (lindrigt uttryckt) även bland stora delar av arbetarväljarna. Att makten nu slinker ur handen på socialdemokratin, när den svenska ekonomin går exempellöst bra OCH man någotsånär lyckats formulera en trovärdig vision om ett grönt folkhem som kan inspirera, handlar om att folk inte velat se Persson vid makten en mandatperiod till.

Sen sa jag tidigt att vänstern borde försöka matcha borgarnas kramorgie i alliansen på nåt sätt. Det är ett underbetyg för både vänsterpartiet och sossarna att man bara körde på som det regnade. Politik, som all masskommunikation, handlar i lika hög grad om att förmedla en känsla som att sälja in ett budskap. Vänstern har framstått som ett osäkrare kort än högern, trots åtta år av framgångsrikt samregerande. Så går det till i PR-kuppernas värld.

Vänsterpartiets valras däremot kan inte skyllas på Persson. Uppenbarligen har de senaste två årens interna skyttegravskrig satt sina spår i väljarkåren. Partiet har gått från ett extremt starkt läge; bekräftat i valen 1998 och 2002, till att återgå till de nivåer som VPK alltid rörde sig kring. Jag var en av de som länge inte visste om jag skulle rösta (v). Jag tyckte helt enkelt att partiet skött sig så uselt de senaste åren att det inte riktigt förtjänade det. Men efter den valrörelse som man ändå utfört, som påpekats, med bravur, så fanns det inte, i sanningens minut, några andra alternativ.

Nu måste vänstern bli en stark oppositionsröst. Skapa ett drägligt klimat inom partiet så att även människor som jag kan vara med och dra vårt strå till stacken. Utveckla ett dynamiskt och positivt förhållande till de partier man avser bygga en allians med i nästa val. Men framförallt; stenhårt kritisera högerns politik. Det här valet var inte ett höger/vänster-val. Min gissning är att borgarna de närmsta 4 åren komme ratt tassa försiktigt för att inte reta upp sina nya väljargrupper. Men 2010 kommer vi att möta en kaxig och mer högerprofilerad borgerlighet. Det blir roligt!

Anonym sa...

Kom Ali med i riksdagen?

Anonym sa...

Fruktansvärda händelser, men nu måste den rödgröna bloggosfärs röran börjas enas i att sätta ljuset på vilken sorts politik som högern kommer genomföra.

Anonym sa...

Människor som Lars Ohly och Ali Esbati är sådana som gör att vänsterpartiet kommer ligga kvar runt 4-5%. Efter vänsterpartiets katastrofval där 1/4 av väljarna flytt och gjort att partiet är tillbaka till Lars Werner dagarna låtsas man som att det regnar, jublar, skrattar och menar att man gjort ett bra val (!). Alla är överens om att Lars Ohly gjort en bra valrörelse. Ändå gör vänsterpartiet ett katastrofval och backar rejält. Vad beror det på månntro? Kanske att politiken inte lockar? Nää, man hånflinar och menar att man inte "nått ut" och fått folk att inse hur hemskt det egentligen är med borgarna.

Elitismen och verklighetsflykten i vänsterpartiet, som jobbades bort med Gudrun men återinfördes av Ohly, är en säker garant för att partiet kommer ligga kvar nere i botten. Det räcker med att sossarna tar ett steg till vänster och återför lite äkta socialdemokrati i partiet för att vänsterpartiet kommer hamna under ytan.

Det är förövrigt otroligt kul att det finns mer kristdemokrater i Sverige än vänsterpartister... :) Säger en hel del om vänsterpartiets kollaps.

Anonym sa...

Man får väl tacka såna postare som ovanstående som vältrar sig i skadeglädje och osakligheter. Det gör nog många tillräckligt förbannade för att engagera sig.

Anonym sa...

Säger en hel del om vänsterpartiets kollaps.
----------------------------

På vilket sätt då?

Anonym sa...

kryssade också för dig igår. kommer du in i riksdagen?

Anonym sa...

jag kryssade för dig också, ali!

Knapsu sa...

Enligt Reinfelt i Agenda i kväll så är det 300 000 arbetslösa nu.En minskning med 700 000 på ett dygn.

Lennart Regebro sa...

"Det är inte en genomgripande högervåg som gett oss en högerregering"

Att ignorera verkligheten är Esbatis specialité. VALU visade tydligt att massor av folk som förra valet såg sig som vänster nu ser sig som höger. Uppåt 7% som i förra valet könde sig vänster gör inte det längre, och lika många som inte kände sig häger i förra valet gör det nu. Vad är det om inte en "genomgripande högervåg"?

Penny sa...

Kan man inte också säga, att liksom högern lyckats omformulera arbetslöshetsfrågan till ett verklighetsanknutet problem, har feministiskt initiativ lyckats formulera om jämställdhetsfrågan?

Anonym sa...

Sverigedemokraternas framgångar ska ni som misslyckats med integrationspolitiken ta ansvar för. Ni har inte fört en politik som ger invandrarna jobb. När folk ser att vissa förorter är hälften arbetslösa eller går på bidrag så reagerar okunniga med att rösta på SD.
Lars Ohly visar sitt rätta ansikte-ger fingret åt en kvinnlig debattör. Detta blir inte lätt för Ohly.

Anonym sa...

Att ignorera verkligheten är Esbatis specialité. VALU visade tydligt att massor av folk som förra valet såg sig som vänster nu ser sig som höger. Uppåt 7% som i förra valet könde sig vänster gör inte det längre, och lika många som inte kände sig häger i förra valet gör det nu. Vad är det om inte en "genomgripande högervåg"?
---------------------------

Nu börjar lögnerna om hur stora ni är.

Hur fan blir 50-50 genomgripande högervåg?

Det är likadant förut med skillnaden att det tippat några proc ent åt ert håll.

Anonym sa...

Knapsu said...
Enligt Reinfelt i Agenda i kväll så är det 300 000 arbetslösa nu.En minskning med 700 000 på ett dygn.
-----------------------------


Ha ha ha!
Det är en minskning på mer än en miljon sedan i i våras.
Snacka om att ha vunnit på en lögn.