tisdag, oktober 31, 2006

Budget

Vänsterpartiet har idag presenterat ett riktigt bra budgetförslag.
En granskning av 25 svenska industriföretag visade att vinsten per anställd ökat med 84 procent mellan åren 1998 och 2005. Ändå dras välfärdssektorn med ständiga bristsymptom. Det saknas med andra ord en effektivare resursöverföring från dagens vinster, som de arbetande är med och skapar i en gemensam samhällsorganisation, till investeringar i välfärden, som dels är en medborgerlig rättighet, dels en förutsättning för framtida tillväxt och välstånd. Det här är det verkliga systemfelet i svensk ekonomi.

58 kommentarer:

JB Josefsson sa...

Skummade som hastigast, men saknas inte förslaget om 6 timmars arbetsdag? Det vore ju toppen.

Anonym sa...

På denna "riktigt subjektiva och verklighetsfrånvända" blogg kan man läsa om "riktigt bra budget" där man låter stat och kommun växa i det närmaste fritt och på detta följer automagiskt företagarnas framgång så statens finanser fylls upp, alla får jobb och allt blomstrar.

I en riktigt riktig verklighet fungerar det precis tvärtom. Där står storleken på stat och kommun i direkt relation till sammhället i övrigt.

De flesta ser att kommunisternas skuggbudget är en ren skrivbordsprodukt helt utan rim och reson. Det liknar mest en blandning av propaganda och fabel. Förvånande att Ali efter sina år på Handels inte ser detta? Ser du bara de vackra orden Ali? Är en budget "riktigt bra" bara för att den tar upp kvinnor och miljö?

Nej du Ali, om du någonsin funderat på att sluta på topp så är det loppet redan kört.

Anonym sa...

Så vitt jag vet så var det Ali som gjorde budgeten...

UriahHeep sa...

Varför ska man straffas dubbelt bara för att man läser på universitet och får tex ett läkarjobb?

Idiotförslag med höjd skatt på löner över 30000 kr. Till och med vissa gymnasielärare kommer över den gränsen.

Anonym sa...

oops they did it again
they barfed in your blog

FÖR HELVETE ESBATI MODERERA KOMMENTARERNA

Anonym sa...

Anonymous 3:54 PM

Well man kan tycka vad man vill om Vänsterns budget, tyckande brukar vara sjukt subjektivt... Varför ska inte personer med meningsuppfattningar som avviker från bloggaren få publicera dem bland kommentarerna, det är väll det kommentarerna är till för. Ali har dessutom om han känner behov av det möjlighet att svara på bästa ledarplats i sin egen blogg..... Eller så kan man som du föreslår, cencurera... back to basic ? ;-)

Anonym sa...

Anonymous 3:54

Kan du inte bara packa ihop din skit och flytta till något land där man inte får tycka vad man vill? Pajas där!

JB Josefsson sa...

Jag tycker alla skall arbeta så lite som möjligt helst i statens, kommunens och kollektivens tjänst. Förstatliga allt o vips är arbetslösheten förintad. Planekonomi det är mums fillibabba för alla. Inför en maxlönegaranti så ingen kan sko sig på andra. Jämlikhet till döds, sen flyttar vi alla till sista fästet i pyjamaskungens förlovade paradis N-Korea.

Anonym sa...

JB Josefsson, intressant kommentar (inte)...frågan är bara - Vad har den med Vänsterpartiets budget att göra?

Eierfabrik sa...

People, people... Lite saklighet, tack. Skippa tjafset om Nordkorea och kommunism. Det här är inte rätt forum för det om det inte är direkt kopplat till inlägget. Fokusera lite på innebörden av vänsterbudgeten istället.

Att skapa så många jobb i offentlig sektor som föreslås av Vänsterpartiet är att skapa ett kraftigt band till staten. 6,4 miljarder för 40 000 jobb (2008) låter lite. Detta är dock "netto"-utgiften. Om det är meningen att man ska utföra arbete för lönen (?) så lär den siffran stiga flerfaldigt.

Just nu går det bra för sverige. V tycker att investeringarna inom offentlig sektor "skall fortsätta". Investeringar som inte kommer medborgarna tillgodo och fortfarande innebär neddragningar och ökad kvalitetsbrist inom den offentliga sektorn.

Skattereduktioner för "de gynnade" ser jag som ett sätt för pengar att rota sig i Sverige istället för att gå till låglöneländer eller skatteparadis. Pengar som används i Sverige betalar också moms för sig. "Hellre en fågel i handen än tio i skogen" är ett ordspråk som kommer väl tillpass. Att "skrämma bort" utomstatlig investeringsbenägenhet innebär också att när staten ensam kontrollerar landet och inte kan föda sina invånare under "dåliga tider" så finns det heller ingen annan som kan göra det. Konsekvenserna blir enorma.

Miljösatsningen är för liten. Det tycker jag om alla partiers budgetar. Även Miljöpartiets lilla gest om 25 öres höjd bensinskatt om året. Det krävs tyngre åtgärder. Åtgärder som vi inte ens kan föreställa oss eller har budget för. Attitydförändringar, livsstilsmönster, medvetenhet, kretsloppstänkande... Listan slutar aldrig.

I övrigt anser jag att arbetslösheten inte borde vara så hög om folk var mindre kräsna. Att vara arbetslös istället för att ta ett jobb som städare eller på McDonald's bör inte vara ett alternativ. Då tänker jag mest på arbetslösa ungdomar, främst några vänner till mig. Att klaga över att regeringen försämrar deras situation går bra, men att ta ett "skitjobb" för att på egen hand förbättra den ekonomiska situationen (och dessutom skaffa arbetlisvserfarenhet) är tydligen för mycket begärt. Så på det viset tror jag att en ökad öppen arbetslöshet kan förbättra situationen på stort.

På det stora hela: Ganska väntad budget, men ändå mindre "vänster" än vad jag trodde. Saknar belägg för finansiering och hantering av det utomstatliga näringslivets faktiska inverkan på samhället, såvitt jag kunde se... 6 timmars arbetsdag och andra saker som stör mig hos vänsterpartiet var borta och allmänt jidder om facklig organisering och sjukersättning och massa annat var som bortfluget. Kändes lite som om att man vänt kappan efter de liberala vindarna... Men det är nog bara jag. Eller?

JB Josefsson sa...

Fast egentligen var det inget fel på Hitler om man nu får lov att säga det.

Alla fick arbete lönesättningen var minimal eller obefintlig men folk arbetade och gick glada till jobbet ändå. Tack vare denna enorma uppoffring är Tyskland europas stormakt med företag som BMW Daimler Benz IG Fahrben osv.

Om alla lata Svenskar jobbade med samma ambitioner och anda som dåtidens Tyskar och nutidens Kineser och Koreaner skulle VI vara europas stormakt!

Anonym sa...

Det gick inte så bra hos psykologen senast förstår jag Josefsson?

Du verkar värre än vanligt...

JB Josefsson sa...

Det där tar jag inte ansvar för, att andra karaktärer i min personlighet uttalar sig så klumpigt får ni stå ut med tills jag får kontroll över dem...

Anonym sa...

Två kommentarer:


1)Om man vill ha större andel av företagsvinsterna så får man väl höja bolagsskatten rejält. Risken man får ta är att en del bolag väljer att lämna landet för länder med lägre bolagsskatt.

2)Att jämföra vinsten per anställd är ett trubbigt mått. En stor andel av de anställda i flera svenska industriföretag finns utanför Sverige. Hur är det med kollen på svenskt näringsliv egentligen?

Anonym sa...

Och så finns det fortfarande folk som ondgör sig över att man postar anonymt här.... :-)

Anonym sa...

Risken man får ta är att en del bolag väljer att lämna landet för länder med lägre bolagsskatt.

Detta är vad jag förstått inte ett problem för Vänsterpartiet. Passar det inte så försvinn!!! typ.... Och i förlängningen så kommer ju hela världen att bli socialistisk och då kan inte de jävla företagarna gömma sig längre....

Anonym sa...

utan får betala bolagsskatten som hederliga medborgare istället för att smita.

Kerstin sa...

Det är mycket underligt att det ska vara så svårt att förstå att direktörerna och penningägarna inte kan åstadkomma något alls på egen hand, varför det väl är rättvist att de som möjliggör de stora vinsterna, arbetare och anställda samt de som står för samhällsservicen som företagen är beroende av, också får vara med och dela på vinsterna.

För att inte tala om frågan om vem som har bestämt att man ska ha ekonomiska regler som gör att somliga kan lägga under sig alla naturresurser för egen vinning och förhindra andra människor att använda sig av dem för sin överlevnad. Är det Gud som har bestämt detta? Är det naturlagarna (som i så fall inte gäller resten av alla levande varelser på jorden) eller är det någon annan övernaturlig makt? Vilken i så fall?

Dessutom visar företagens gigantiska vinster och deras överkapitalisering, att det inte alls är så att får dessa och de rika människorna bara mer pengar så satsar de i företag som ger fler människor arbete. Detta är således en myt som redan är avslöjad, som varande just en myt - avslöjad för alla utom för en svans av lurade ungliberaler och ungmoderater (som mestadels föredrar att vara anonyma - och det förstår man ju).

Polhem sa...

"Dessutom visar företagens gigantiska vinster och deras överkapitalisering, att det inte alls är så att får dessa och de rika människorna bara mer pengar så satsar de i företag som ger fler människor arbete. Detta är således en myt som redan är avslöjad, som varande just en myt - avslöjad för alla utom för en svans av lurade ungliberaler och ungmoderater (som mestadels föredrar att vara anonyma - och det förstår man ju)."

-Jassa? Pastar du alltsa att privata investeringar INTE skapar jobb?

Vad jag inte kan forsta och som ingen nansin svarat pa ar:
-Om ni nu anser att VD'n eller investeraren for ett foretag inte ar den som skapar jobben och produkten utan att detta skapas av arbetaren - vad stoppar er da fran att ga tillsammans i ett kollektiv och starta erat eget foretag dar alla far vara med och bestamma och dar alla far dela lika pa vinsten?
Vad hindrar er?
Pa sa satt far ju alla som de vill.

Anonym sa...

övrigt anser jag att arbetslösheten inte borde vara så hög om folk var mindre kräsna. Att vara arbetslös istället för att ta ett jobb som städare eller på McDonald's bör inte vara ett alternativ.

intressant att högern, som alldeles nyligen skanderade att "1,5 miljoner svenskar inte har något jobb att gå till", nu skanderar att det är dessa svenskars lathet som är det verkliga problemet, inte att det saknas jobb. wihoo vad det snabbt det kan gå att byta åsikt.

Polhem sa...

"intressant att högern, som alldeles nyligen skanderade att "1,5 miljoner svenskar inte har något jobb att gå till",
nu skanderar att det är dessa svenskars lathet som är det verkliga problemet, inte att det saknas jobb. wihoo vad det snabbt det kan gå att byta åsikt."

-For det forsta ar Eierfabrik inte "hogern".
For det andra sa har du totalt missforstat.
Det finns troligtvis mer an EN orsak till den hoga arbetslosheten.
Dessutom har en ovilja att inte vilja to at sk "skitjobb" med lathet att gora, snarare stolthet.

Neoliberal Agenda sa...

Suck. Sverige har redan världens största offentliga (sett som andel av BNP). Lösningen är inte ännu mer av denna planekonomi.

Mera marknadsliberala ekonomier, som tex. Hong Kong och Irland, drar ifrån alltmer. Deras BNP/capita stiger mycket snabbare och de klättrar även i FN:s Human Development Index medan Sverige tappar placeringar.

Per sa...

Till Kerstin:

När kommer du att kräva att arbetare och anställda också får vara med o dela på förlusterna? Antagligen aldrig...
I vänsterns värld finns bara vinster, inga förluster.

Micke sa...

När kommer du att kräva att arbetare och anställda också får vara med o dela på förlusterna? Antagligen aldrig...
I vänsterns värld finns bara vinster, inga förluster.
--------------------------

Dom är redan med och betalar dessa.

Anonym sa...

Micke,

Har följt dina inlägg ett tag - du är verkligen trångsynt och tråkig.

Jag hoppas du bor i skogen och är självförsörjande eller möjligtvis bor i en etta i en förort och står på fabriksgolvet pigg och nykter 07:00.

Hoppas även att du använder något statligt alternativ när du ansluter till internet, köper dator, dricker läsk, går på bio och resturang, köper kläder (om du inte tillverkar dessa själv), köper bil, tankar, köper böcker osv.

Upp till kamp ditt fån! Upp till kamp!

Patrik Renfors sa...

Det här var en superb budget som hade gjort stor skillnad i sverige. Det är viktigt att vi visar på skillnaderna i en trygg politik kontra borgarnas överklassunderbudspolitik.

När jag läser budgeten blir jag ännu stoltare över att vara feminist, socialist och en rättvis vänsterpartist.

Meir Kahane sa...

Och har vi sammanställt uppgifterna den "anonyme" narciccistiske
ultrahögermuppen glatt sprider ut här på bloggen, så är han en nyss myndig eller i alla fall max 25.övertygad sionistfascist med små antydan till fjun på sin omskurna hjärna, Som fortfarande sitter och knattrar på tangentbordet hemma hos sina lika övertygade samhällsparasiter till föräldrar.

Vilket han gör bäst i då han inte vågar, eller innan han får adekvat vård, Bör umgås med andra människor...

Micke eller vem som helst gör bäst i att inte kommentera dumheterna på det att han självmant inser sin situation...

Anonym sa...

Jävla idiot!

Anonym sa...

Kommunister har aldrig förstått hur folk tänker, eller hur världen fungerar -och de kommer aldrig att förstå det. Det är nämligen omöjligt att vara kommunist om man har någon insikt.

Anonym sa...

Kapitalister har aldrig förstått hur folk känner, eller hur en människa fungerar - och de kommer aldrig att förstå det. Det är nämligen omöjligt att vara kapitalist om man har någon empati.

Per sa...

Dom är redan med och betalar dessa.
Nej, det är dom inte.
Om Ericsson går 1 miljard back på ett år, får de anställda betala tillbaka en del av sin lön då?
Nej.
(De borde göra det enligt vänsterperspektivet eftersom de varit överbetalda. Om vinst betyder underbetalda måste förlust rimligen betyda överbetalda).
Att bli uppsagd är inte att betala.

Jonas N sa...

Som vanligt är det mycket stollerier här och lite vanliga sura kommentarer med nonsens, sandlådebjäbb, signaturstölder och det märkligt återkommande fenomenet av att tro att benämningen 'mupp' har någon saklig bäring på diskussionen.

Som någon redan påpekande:

Ingen hindrar någon alls att starta arbetarägda och -styrda företag som delar ut vinsten till sig själv.

Frågar er i stället varför den så (påstått) överlägsna organisationsform inte är vare sig vanlig eller speciellt överlägsen?

För er som heller inte vet detta kan jag påtala att väldigt många små företag blir till precis på detta sätt.

Tips:

Svaret på de svåra frågorna, som vänstervurmare så nogsamt undviker genom alla decennier av annars högljutt tyckande har med 'utveckling', med 'förändring', med 'dynamik' och med 'valfrihet' att göra. Begrepp som man traditionellt är skeptisk till, speciellt i kombination!

Anonym sa...

Vem är John Galt?

Micke sa...

Anonymous said...
Micke,

Har följt dina inlägg ett tag - du är verkligen trångsynt och tråkig.
----------------------------

Å fan..."Anonym"...jag känner mig hedrad...... jag har följt dina inlägg "anonym"... isnart ett år ett år på nätet

Dom är minst sagt förvirrade.

Ena dagen är du fascist..nästa dag kommunist och tredje dan centerpartist.

Dock är det bra att du får lufta dina lungor även om du inte ens pallar att ha ett riktigt nick så att det går att bemöta din skit.Vad handlar ditt inlägg om?

Och...skaffa dig ett riktigt nick innan du svarar och håll dig till det.

Micke sa...

Micke eller vem som helst gör bäst i att inte kommentera dumheterna på det att han självmant inser sin situation...
------------------------

Du glömde toklänken.

Micke sa...

Anonymous said...
Vem är John Galt?
------------------------

En viktig sagofigur för den utopi höger som tar steget direkt från Sagan om ringen till politiken.

Anonym sa...

Micke,

Största problemet med dig är nog inte att det du skriver är fyllt av en massa indoktrinerad dynga, näe - problemet är att du är aggresiv och onyanserad. Men det blir kanske så när argumenten inte håller.

Micke sa...

Vilken sorts anonym är du just nu?

Micke sa...

Största problemet med dig är nog inte att det du skriver är fyllt av en massa indoktrinerad dynga, näe - problemet är att du är aggresiv och onyanserad. Men det blir kanske så när argumenten inte håller.
-----------------------

Ja det är sant att jag är aggressiv men jag förstår det oftast inte själv. Sen fattar jag fortfarande inte varför du inte kan skaffa ett nick. Är du för feg för att stå för dina åsikter "anonymous"?

Micke sa...

Jag kan kanske kalla mig "Micke" eller "Molle"?

Anonym sa...

Arbetarna får alltid betala när kapitalsisterna går i konkurs och när bankerna kraschar.

T ex i samband med bostadsbubblan, räntechocken och finanskraschen i början på 90-talet - vilka fick betala? Arbetarklassen, genom högre skatter och avgifter, lägre löner, arbetslöshet, nedskärningar i offentlig välfärd, hårdare tempo osv osv.
Vilka räddades och fick behålla sin makt, pengar och privilegier? Borgarklassen, dom skyldiga till krisen.

Varför startar inte arbetarna arbetarstyrda företag och kammar hem vinsten?

Svar: För att arbetarstyre inte är kompatibelt med kapitalism och konkurrens. Alla företag tillhör egentligen redan arbetarna eftersom arbetarna har skapat allt dess värde, från produktionsmedel till produkter(förutom det som jorden själv producerat, som tillhör alla) och lägger ut hela risken.

Borgare och nyliberala brackparasiter: kryp tillbaka till de stenar ni krypit fram under.

Micke sa...

Ja det är sant att jag är aggressiv men jag förstår det oftast inte själv.
----------------------


Ahh! Rättrådig högerriddare som anväder det fruktansvärda nickvapnet den här gången alltså.
Skaffa ett riktigt nick och håll dig till det fjant.

Jonas N sa...

Ytterligare en 'intelligent' anonym kommentar, som faktiskt skriver att man inte har en aning: 'Det går inte att starta företag'.

Istället:

Alla andras företag är egentligen redan 'våra'.

Och med 'våra' syftar vederbörande antagligen på 'arbetarnas' och menar sig företräda dem.

Sannolikt har denne dock knappt arbetat ihop till sin egen försörjning i någon nämnvärd utsträckning. Jag gissat att han har lärt sig flosklerna på 'kurs' i stället (och då inte nån kurs som deltagarna själva betalar).

Arbetande människor är nämligen generellt klokare än så.

Anonym sa...

Jonas N
DItt jääävla pucko.

Jag har inte skrivit att det inte "går" att starta företag.

Jag står fast vid att ett arbetarstyrt hederligt företag aldrig kan konkurrera med ett
kapitalistiskt dvs,privatägt av en kapitaliskt företag, exploaterande och mervärdesutsugande av arbetarnas arbetskraft.

Därför är all kooperativism bara idealism. Arbetarna måste istället strejka, ockupera och ta över produktionen i sina företag, företagen de idag arbetar åt.

Arbetarrörelsen har via staten startat en hel del företag, som nu privatiseras eller säljs ut av borgarna, dvs rånas och tas över av plundrare.

Där har du verklig parasitism.

Själv har jag arbetat hela mitt liv förutom när jag studerat, och jag har betalat tillbaka mitt studielån.

Så försök inte tala om "arbetande människor", din äckliga borgarbracka.

Jonas N sa...

Anonym,

jag tycker att ditt inlägg exakt bekräftar det jag vill ha sagt. Redan din inledning är mer än väl beskrivande, även avslutningen.

Angående ditt livslånga 'arbetande' är både ditt språkbruk och ditt resonemang av nivån 'övre tonåren'. Och jag tycker fortf att du verkar ung och omogen. Alltså inte alls som en som kan försörja någon och som själv kan och vill betala sina räkningar (Herregud du skriver ju själv att du helst vill 'ta över' annans egendom)

Och f.ö. undviker du helt ursprungsfrågan:

Varför gör inte vänstermänniskor själva det dom ständigt pratar om, dvs driver företag efter sina egna ideal och idéer?

Och varför är det likadant över hela världen?

Med bättre och humanare villkor, och utan 'profitörer och utsugare' kan man ju erbjuda både kunder och medarbetare mer valuta, och man skulle få en ständig tillströmning av bådadera.

Varför växer inte sådana företag som svampar ur jorden och konkurrerar ut dem som dessutom tyngs ned av 'onda profitörer' och vinstkrav?

Ja, i de fria ekonomierna alltså, där var och en får starta företag och driva det efter eget eller egna huvuden?

Varför? Eller snarare: Varför inte?

För, ungde man, det finns ett svar på dessa frågor. När du väl kommit underfund med detta kommer även du att vara lite klokare ....

Anonym sa...

anonym 4:56,

du är ny här va? det vi andra vet och som du säkert märker är att 'jonas n' är en mycket mycket sjuk människa. du behöver inte prata med honom. det finns redan röster i hans huvud som gör det.

/j

Anonym sa...

det är JÄTTETRÅKIGT när kommentarerna mynnar ut i långa och tråkiga diskussioner mellan Micke och Jonas N

Jonas N sa...

Så här inledde jag:

Som vanligt är det mycket stollerier här och lite vanliga sura kommentarer med nonsens, sandlådebjäbb, signaturstölder och det märkligt återkommande fenomenet av att tro att benämningen 'mupp' har någon saklig bäring på diskussionen.

Inget jag verkar behöva revidera!

;-)

Micke sa...

Jonas N said...
Så här inledde jag.....


Inget jag verkar behöva revidera!

_________________________________

Nej men du kan tillägga att nick idioten har ungefär samma intelligens nivå som en ko.

neo sa...

Jonas N vet allt om att vara parasit. Herr Neumeister lever trots allt på våra skattepengar. Vet din chef om att du sitter och surfar runt på bloggar på arbetstid?

polhem sa...

"Nej men du kan tillägga att nick idioten har ungefär samma intelligens nivå som en ko."

-Jassa nu ska diskriminera kossor oxa.
Apartheid!

Anonym sa...

Jonas N
"Varför? Eller snarare: Varför inte?"

Jag har ju precis i förra inlägget precis förklarat varför det är meningslöst att driva arbetarkstyrda företag vs kapitalistiska, i ett kapitalistiskt samhälle.

Vill du inte fatta, är du så jävla pantad så du inte kan eller vill fatta, då kan jag nbog tyvärr inte hjälpa dig?

Ska jag förklara för dig på bebisspråk hur kapitalism fungerar?

Nej.

ok då: Ett snällt företag kan aldrig vinna över ett elakt.
Det elaka kan trampa över lik, förstöra människor och miljön, för att konkurrera ut det snälla, som försöker ha mänskliga arbetsförhållande, vara ekologisk mm.

Ett snällt företag kan aldrig vinna över ett elakt i kapitalismen.

Detta fattar varenda kapitalist.

Det är bara indoktrinerade, ljugande borgare som kan förneka det och det gör ni också.

Det är det som kallas borgerlig ideologi.

Att ljuga om de faktiska förhållandena, fast ni vet precis hur de kapitalistiska förhållandena ser ut och vad som driver kapitalismen.

Anonym sa...

Ett snällt företag kan aldrig vinna över ett elakt i kapitalismen.

Kan du svara pa varfor de "elaka" kapitalistforetagen erbjuder hogre loner och battre villkor an den "snalla" offentliga sektorn pa samma jobb? Detta galler saval i kinesiska foretag som i lilla Sverige.

Los Angeles sa...

Jag hoppas att vänsterpartister i allmönhet inte debatterar som anhängarna på den här bloggen. Alla avvikande åsikter verkar bemötas med invektiv och anklagelser om psykisk sjukdom.

Som vanligt faller V för den gamla tron att arbetslöshet effektivt kan bekämpas genom massanställningar i offentliga sektorn. För att ens komma i närheten av att balansera en sådan budget måste man då räkna ökade skatteinkomster från dessa jobb på plussidan, trots att dessa pengar samtidigt redovisas som utgift i form av "jobbsatsning". Underskottet blir med andra ord mycket, mycket större än vad V låtsas om i sin drömvärld av "allt privat är ont, allt offentligt är gott".

Hur någon förutom ungdomar som inte levt en dag utanför universitetets eller föräldrahemmets skyddande väggar kan rösta för en sådan verklighetsfrånvänd politik är ett mysterium för mig. Sossarna har ju åtminstone lite riktiga analyser bakom sin politik, även om jag väldigt sällan håller med om deras ideologi.

Lyckligtvis är ju skuggbudgetar mest ett spel för galleriet. Jag misstänker att Vänsterpartiets inflytande kommer att vara väldigt begränsat i framtiden.

Lycka till.

Jonas N sa...

Jo, nog är det bebisspråk alltid.

Det var också därför jag drog slutsatsen att du var både ung och omogen.

Men (och även detta tyder på samma sak): Ett påstående är inte en förklaring.

Du upprepar bara påståenden, av samma 'dignitet' som man regelbundet får höra från leksaksvänstern.

Så:
Varför finns där inget vänsterfolk som kan driva dessa 'goda' företag som de alltid gapar om.

Inget hindrar dem ju och miljölagstiftningen är samma för alla företag.

Anonym sa...

Man kanske skulle göra verklighet av det som så ofta kallas dubbla system?

Vi som gillar privat företagande och frihet sätter våra barn i privata skolor, handlar livsmedel och annat i butiker i privat regi, går till privata sjukhus, dricker Coca Cola, kollar Disney och betalar lägre skatt.

Ni andra kör ert rally. Ni kan köa för bröd, äta linssoppa, ha världsledande sjukvård likvärdig med den på Kuba, dricka vodka och får era åsikter registerade. Ni kan alla ha samma lön (matkuponger i den mån de finns) och bara ha det bra.

Då slipper vi ju dessa åsiktskrig på Esbati-bloggen. Eller?

Neoliberal Agenda sa...

Ett snällt företag kan aldrig vinna över ett elakt. Det elaka kan trampa över lik,

Liberalism
bygger på självägande. Det innebär att du inte kan förstöra andras kroppsorgan eller egendom. Allt som innefattar "trampa över lik" utgår alltså per definition.

förstöra människor och miljön,

Återigen, det skulle kränka självägandet eller den privata äganderätten. Det är inte förenligt med liberalismen.

som försöker ha mänskliga arbetsförhållande, vara ekologisk mm.

Det går alldeles utmärkt att tillverka ekologiska produkter eller för ett företag att ha exceptionellt bra arbetsmiljö. Om folk sen tycker det är värt att betala för ekonologiska varor är en annan sak. Många är också villiga att utsätta sig för risker för att få en högre lön. Detta är ett val som varje individ får göra just eftersom de äger sin egen kropp och har full rätt att bestämma över den.

Att folk inte alltid vill göra som du vill få du helt enkelt acceptera. Jag menar, varför ska just din vilja stå över andras?

Alla ska väl ha lika rättigheter.

Micke sa...

Många är också villiga att utsätta sig för risker för att få en högre lön.
---------------------------

Kan du ge några konkreta exempel som styrker att vanliga männsikor medvetet är beredda att göra affär med sin egen hälsa för att uppnå högre lön åt sig själv och högre avkastning åt sin arbetsgivare?Föreställer du dig att dom som arbetade i asbets miljö skulle ha gjort det om dom fått 50 öre mer i timmen i vetskapen om att dom sannolikt skulle få hälsoproblem i ett senare skede av livet?

Eller är det så att du menar att dom som inte har nåt annat val för att inte svälta ihjäl ska ges "rättigheten" att hantera skit?

Ska t.ex Eu häva restriktionerna mot sopexport till Afrika helt och hållet?