tisdag, oktober 03, 2006

Dagens ord: framtiden

De flesta svenskar vill inte köpa städhjälp i hemmet. Det framgår av en undersökning som Sifo har gjort. Dessutom är det i och för sig troligt att frågan övervärderar de positiva svaren. Det är en sak att säga att man kan tänka sig att betala ett visst pris för en tjänst – ett betydligt större steg till att faktiskt ändra beteende.

Undersökningen visar samtidigt tydliga skillnader. Människor med höga inkomster – varav de flesta givetvis skulle ha råd att betala även ett högre pris – är de som kommer att utnyttja hushållstjänster. Politiska åsikter är också utslagsgivande – även den främsta förklaringen är att inkomster och röstbeteende i hög utsträckningen hänger ihop.

Detta är inte särskilt överraskande. I såväl Finland som Danmark, där man testat liknande förslag med avdrag eller skattelättnader, har det varit höginkomsttagare som utnyttjat tjänsterna. I Danmark har man bland annat därför skalat ner försöket.

Jobbeffekterna är mycket små. Utvärderingen av det finska försöket visar på fiaskoartade resultat. Ungefär 700, högt taget 1000, heltidsjobb skapades inom den sektor som nu är aktuell i Sverige.

När LO-tidningen skrev om resultaten förra året (3 mars 2005, ”Avdragen gynnade främst medelklassen”), så kunde man konstatera att ”utvärderingsrapporten blev något av en kalldusch för de varmaste förespråkarna i Sverige”. Den pensionerade TCO-ekonomen Roland Spånt intervjuas, och säger att han inte är förvånad över de usla resultaten:
- Precis vad man kunde förvänta sig, säger han. I Danmark har man gjort samma erfarenheter. Det är ett oerhört dyrt sätt att skapa jobb, helt fel sätt att använda skattepengar. […] Jag tror att även de låga jobbsiffror som presenterats i Finland är en överskattning.
Men se där – både LO-tidningen och Roland Spånt hade missbedömt kraften i arbetsgivarsidans propagandaapparat, och mediernas beredvillighet att lalla med i bullshitkören. Arbetsgivarorganisationen Almega skickade till exempel ett uppdrag till Konjunkturinstitutet, som – till en kostnad för drygt tre hundra tusen kronor – gjorde en slags modell med olika scenarion baserade på det finska fiaskot, så att man kunde få fram ett resultat som kunde användas av Almega för att i medierna påstå den raka motsatsen; nämligen att de finska erfarenheterna varit jättegoda och skulle bli ännu bättre i Sverige. Medierna tutade glatt ut det djupt missvisande budskapet, och de borgerliga partierna kunde tuta med. Läs gärna min genomgång av KI:s studie vid tillfälle.

Nåväl. Nu har förslaget om att låg- och medelinkomsttagare ska avstå välfärd för att höginkomsttagare ska få billigare städning i hemmet har nu snart baxats fram till skarpt förslag. Då kan det vara bra att påpeka några ytterligare saker.

Man bör granska den kostnad som avsätts i budgeten och ställa den mot retoriken. ”Hushållsnära tjänster befriar kvinnorna”, utropade Maud Olofsson i valrörelsen. Hon menade nog inte de kvinnor som ska städa i överklassens hem till subventionerade priser. Och inte så värst många andra kvinnor heller. Vänsterpartiet visade via högeralliansens egna beräkningar hos Riksdagens utredningstjänst, att kostnaderna skulle bli enorma – runt sjutton miljarder kronor (hela studiestödet kostar ungefär 22 miljarder) – om ens tio procent av svenska folket faktiskt skulle slå till att använda det avdrag som var på tapeten. (Nu kommer principen att vara något annorlunda, skattelättnaderna ges till företagen istället för i avdrag, men kostnaden blir inte mindre. Tvärtom har man antytt att högsta gränsen skulle vara 100.000 per år, medan vänsterpartiets beräkningar byggde på att man utnyttjade hälften av en maxgräns på 50.000 per år).

Alltså: man måste rimligen kallt räkna med att betydligt färre utnyttjar skattelättnaden. Reformens överklasskaraktär förtydligas.

En annan aspekt som gång på gång lyfts fram i debatten är att man skulle få tjänsterna att bli vita istället för svarta. Visst kommer det kanske att finnas några som idag utnyttjar svart arbetskraft för långvarigt hemarbete, att nu köpa tjänsterna legalt. Men priset är bara en liten del av detta. Linnea Nilsson har skrivit en briljant artikel – ”Varför inte en liten polska?” – som varmt rekommenderas. Den baserar sig på hennes forskning om svarta hushållstjänster:
Både argument och motargument bygger på premissen att det är samma typ av tjänst som produceras oavsett om det sker i den informella eller den formella ekonomin, att det är samma sak som efterfrågas och att det därför enbart är priset som utgör den avgörande skiljelinjen. Man abstraherar bort det sociala sammanhanget på klassiskt ekonomistiskt manér och ser det som irrelevant för tjänstens innehåll.
Hon visar istället att den som köper en svart hushållstjänst egentligen efterfrågar något annat, något mer, än städning och annat hemarbete.
Det finns konkreta vinster just med att anlita svart städarbete som inte enbart handlar om pris. De människor som säljer de här tjänsterna befinner sig generellt i socialt utsatta positioner. Utsattheten leder till flexibilitet och medgörlighet – och det är precis det de arbetsköpare jag intervjuat efterfrågar, samtidigt som de bortrationaliserar en rasistisk exploatering genom att framställa resultatet av en hierarkisk maktrelation till att handla om kultur.
De som säljer sitt arbete upplever sig istället som hunsade och förnedrade. De som köper tjänster mår tvärtom bra av att uppleva att de hjälper någon utsatt.
"Jag har en personlig relation till Alicia som kommer hit och städar varje vecka. Hon är så rar och söt och jag brukar ge henne parfymer och kläder som jag köpt men som kanske inte passar för mig som tack. Det är rent ut sagt förskräckligt att hon inte ska kunna få bo och arbeta lagligt var hon vill. Jag tror att hon är glad att få vara hos oss, hon börjar nästan kännas som en del av vårt hushåll" berättar Ulrika, 52, som betalar 40 kronor i timmen till Alicia som städat hos henne i två år.
Samtliga intervjuade sade sig vara för skattesubventionering. Ingen var säker på att man skulle köpa tjänsten vitt. Och som Nilsson konstaterat: ”kanske är det inte så underligt. Det är inte vitt städarbete de efterfrågat”.

Men avslutningsvis. Detta handlar om samhälleliga vägval. Tjänstesektorn kommer och skall växa. Frågan är vilka tjänster, och hur. Man kan se till att använda samhällets gemensamma resurser till att utveckla moderna tjänster som kommer alla till del. Eller så kan man använda samma resurser till att hjälpa överklassen med sina bestyr, samtidigt som man skickar en grupp kvinnor i lågbetalda jobb i en utsatt maktposition. Som Roland Spånt säger i artikeln i LO-tidningen:
- Subventionerade hushållstjänster skulle vrida utvecklingen bakåt och skapa en lågproduktiv tjänstesektor istället för att nya högteknologiska jobb utvecklas. Det vore mer vettigt att stimulera fram exempelvis bättre dammsugare eller strykfria skjortor. Ska man över huvudtaget subventionera bör det göras för att lyfta fram ny teknologi, till exempel när LO- och TCO-datorerna subventionerades.
De borgerliga partierna har aviserat att de tänker ta bort avdraget för dator i hemmet. Istället ska alltså skattelättnader gå till tjänstefolk i hemmet.

Svenska Dagbladets ledarbloggkommentar är nästan för bra för att vara sann:
Hushållsavdrag ett första steg in i framtiden

35 kommentarer:

Per sa...

Ali:

Kan vi en gång för alla komma överens om att lägre skatt inte är en subvention? Eller är du av åsikten att allt tillhör staten och det vi tror oss äga bara är gåvor från densamma? I så fall borde du vara lite konsekvent och hävda att städhjälp redan är kraftigt subventionerad och all annan privat verksamhet också, för den delen...

Per sa...

När man läser Linneas text dyker följande fråga till vänsterdebattörer upp: Vore det inte bra med lite avreglering här så att de "svarta" städerskorna fick arbetstillstånd (och uppehållstillstånd) direkt utan tjafs, så att den osäkerheten inte fanns?

mika sa...

Finns det billigare subventionerade Baltslavar för arbetarklassen?

Det borde inte råda någon tvekan utan är snarare givet vilka som har råd att köpa pigor och vilka som inte har några moraliska dubier om det.

Anonym sa...

Linnea Nilsons argument var det sämsta jag hört i mannaminne, den stämmer inte riktigt med den verklighet jag har upplevt som både jobbat en hel del svart och dessutom anlitat svart.
Hur många personer som läser det här känner INTE någon som arbetar svart, hur många personer har inte själva gjort svartjobb.
Ali får det att låta som man anställer en slav, så kan det gå om man inte umgås med en enda människa ur den producerande sektorn, den delen utav svenska folket som inte leker med slagord och flummar runt på Genusvetakurser.
Parasiter med andra ord

Nyliberal sa...

Håller nog med Ali.

Jag skulle aldrig nyttja alliansens förslag. Vem orkar hålla på med avdrag för att få städhjälp för 150:-/timmen. Man kan få en polack svart för 75:-/timmen och då slipper man dessutom bidra med pengar till den omoraliska välfärdsstaten.

Anonym sa...

det bör i och för sig vara uppenbart för de flesta att anonym 8:32 är sinnessjuk, men det kan ändå vara bra att påpeka att artikeln (som han uppenbarligen inte har läst) bygger på intervjuer med människor som jobbar svart och sådana som anställer folk som jobbar svart. men det kanske är 'slagord' att bedriva forskning medan det är hårda fakta att skriva bajs på internet om 'den producerande sektorn'. man vet aldrig med borgarna numera.

/j

Anonym sa...

Ali, jag blir verkligen besviken på dig. Här skriver du en briljant och utvecklande artikel som är värd att läsa och diskutera för väldigt många människor. Och så låter du ett gäng runkande nyliberala galningar förstöra varje sådan möjlighet till vettig diskussion. Du borde fundera över detta med kommentarer. Din blogg skulle kunna bli ett forum för intressant tankeutbyte. Det är det inte nu. Det är som att kolla in en freak-show när man går in på kommentarsfälten.

--Nils E

Anonym sa...

“The Hope of the World”
Schuyler Ebbets – thepeoplesvoice.org October 1, 2006

Editor's note: there's an interesting correspondence here. For Rudolph Steiner, another great mystic and visionary, also made a similar prediction to Edgar Cayce’s. Quite independently and maybe even before Cayce, Steiner was saying much the same about the very same country. Its capitol city would become the next "Rome", he said. In effect it would become civilisation's centre of gravity in the third millennium but this would only come about after much upheaval and tribulation. Ed.

Edgar Cayce was born in 1877 and died in 1945. During his life he became known as the sleeping psychic. For forty-three years he demonstrated the remarkable ability to put himself into a self-induced trance by lying down on a couch and closing his eyes. From this altered state he could respond to a diverse spectrum of questions.

His responses came to be called "readings" and contained insights so valuable that even to this day individuals have found practical help for everything from maintaining a well-balanced diet and improving relationships to overcoming life-threatening illnesses and experiencing a closer walk with God. Although Cayce died more than sixty years ago, the timeliness of the material in his readings is evidenced by approximately one dozen biographies and more than 300 titles that discuss various aspects of his life and work.

Cayce made one prediction in particular which has drawn tremendous skepticism and doubt from the limited thinking that prevailed in the world during his life and continued long after his death. Humanity has never understood this amazing prediction and today the majority of people still cannot accept it.

The prophetic words that he uttered from his trance state were, “Through Russia, comes the hope of the world.” One can only imagine the furor that arose from such a simple truth, which came during the height of American fear of Communism and Bolshevism, a prediction made at a time when Russia was seen as the enemy of all things materialistic and good. Of course this statement was used to disqualify Cayce’s tremendous knowledge and understanding. It is always society’s way to reject that, which doesn’t fit into our narrow understanding of how we think things ought to be.

And so it was and has been since that day that Cayce made his simple and yet devastating prognostication about the future thinking that would prevail on the earth. It would not be America that would be the hope of the world, but instead it would be Russia. How could this be, and how could any country ever surpass America in the area of freedom and hope?

America didn’t remain the land of hope and freedom that it was fifty years ago. It has changed, and over the past 35 years American leaders have become the single greatest purveyors of terrorist acts on the planet. The US government or their CIA trained mercenary forces have used terror-bombing campaigns against unarmed civilian populations in many countries. America has participated in destroying churches, hospitals, schools, houses, hotels, farms, and factories, and other nonmilitary targets. America has killed millions in Laos, Cambodia, Korea, the Congo, East Timor, Panama, El Salvador, Grenada, Guatemala, Mozambique, Somalia, Angola, Yugoslavia, Iraq, Afghanistan, and numerous other countries.

In dozens of countries where democratic movements threatened the power of American corporations to exploit the native populations, U.S. leaders have used death squad terrorism to successfully eliminate social and democratic reform.

Although America has been steadily drifting away form its values and morals for many years, its past transgressions pale in comparison to the madness that now grips the nation. After George W. Bush and his megalomaniacle regime usurped the reigns of power in an utterly rigged 2000 election they quickly transformed the nation that once stood for 'freedom' and 'justice' into a nation based on greed, violence, and death.

In their blood soaked quest for power and profit the neocon gang is slaughtering America’s young people and hundreds of thousands of innocent men women and children in Iraq, Afghanistan and around the world.

The neocons and their corporate masters intend nothing less than the total subjugation of humanity in what could only be described as a fascist military industrial hell state, similar to the one described by George Orwell in his prophetic novel - '1984'. This gang of corporations and politicians, which have stolen America, see their own people as mere cattle to be used, lied to, and exploited, cattle to be fed into an endless meat grinder of "never ending war", for power and profit.

Since their theft of America they have committed innumerable war crimes and broken virtually every one of the Geneva Conventions through the use of torture and murder of civilians on a grand scale. They have used banned weapons such as cluster bombs and white phosphorus. They have committed crimes for which there are not yet laws written, crimes against the earth and the environment.

The Bush regime has spread over 1,000 metric tons of the deadly U238-isotope, America’s nuclear waste, over Iraq and Afghanistan, making childhood leukemia and spontaneous abortions commonplace, dooming the people of both countries to endless suffering and premature death.

The neocon's uranium weapons are thermoplastic in nature, which means the substance ignites on impact. When it burns it changes into a fine radioactive dust, which migrates into the ground water and is taken up into the air and blown by the wind. The deadly airborne U238-isotope is circulated by the jet stream and distributed over the surface of the earth. It threatens humanity with what scientists describe as “democide” and “omnicide”, the annihilation of the human species and all species on the planet. The monsters are contaminating the eco system with depleted uranium with full knowledge of its destructive potential.

The regime is aware that they are committing numerous war crimes and violations of the Geneva Conventions. Bush had his personal Texas lawyer at the time, Alberto Gonzales, draw up a memorandum which supposedly absolves them of any wrong doing. Gonzales stated: "In my judgment, this new paradigm renders obsolete Geneva's strict limitations on questioning of enemy prisoners and renders quaint some of its provisions."

This isn't the first time that a murderous regime has sought to negate and marginalize the Geneva Conventions. In 1941, General-Field Marshal Wilhelm Keitel, the head of Hitler's Wehrmacht- Defense force, formulated an identical argument against recognizing the rights of Soviet soldiers under Geneva Convention laws. During his testimony at the Nuremberg trials, Keitel also called the Geneva Convention laws "obsolete", a statement which weighed heavily with U.S. prosecutors who cited it as an aggravating circumstance in seeking and obtaining the death penalty for Keitel in 1946.

According to the America of 1946, a war criminal that remorselessly justified his murderous actions by denigrating and disregarding the Geneva Conventions deserved to be executed. In Bush’s America, which more resembles, World War two Nazi Germany, The regime doesn’t see people who disregard the Geneva Conventions as war criminals, they promote them. After Alberto Gonzales drew up his bogus memorandum Bush appointed him to the office of Attorney General.

Ironically, the nation who’s republican president Ronald Reagan, once called Russia “The evil empire”, has constructed hundreds of torture prisons around the globe in a quest to terrorize and brutalize humanity into submission. America under the Bush regime is the embodiment of the most evil empire ever to plague humanity.

Now all the countries of the world lie prostrate at the feet of the Bush regime, completely subdued and terrified by America’s military might. Even China, which once maintained its independence from American control has become a docile satellite of the true ‘evil empire’

Now there are hundreds of American corporations located in China using the Chinese people like slaves. China has also lent America billions of dollars to help pay for the neocon’s scheme of world domination. China needs to keep the American empire economically strong if they want to be paid back. There are hundreds of Wallmart stores located in China bleeding the Chinese economy. China is bound to the American empire and subservient to the neocons.

China has only a handful of nuclear intercontinental ballistic missiles and one nuclear submarine. Though China has an army of about 2.3 million soldiers, they are highly concentrated and America could easily eliminate them with a small nuclear strike.

In stark contrast, there are no Wallmarts in Russia. Russia will never allow American corporations to enslave them and bleed them as China and the rest of the foolish world has done. Russia has neither lent money to America nor borrowed money from America.

The buck always stops in Russia for every ‘would be’ world dictator. Bush and his brutal regime can only try to conquer the Slavic peoples by force as Emperor Napoleon and Führer Hitler attempted to do. Without control of Russia the 'New World Order' is only the 'New Half a World Order'.

Russia, which has been falsely labeled by the corporate American media as a ‘collapsed country’, possesses the largest concentration of wealth and natural resources on the planet: 13% of the world's oil reserves, 32% of the world's natural gas, the largest coal reserves at 30%, and the world's largest iron ore output at 101,400 Mt per year. Russia is the world's leader in aluminum production and the leader in tin, titanium, tantalum, niobium, and Rare Earths mining. Russia possesses one third of the worlds gold reserves, 10.2% of the world's platinum, and 50% of the world's diamond reserves. Russia builds and exports all forms of machines from rolling mills to high-performance aircraft and space vehicles, ships, trains, automobiles, communications equipment, agricultural machinery, construction equipment, electric power generating equipment, medical and scientific instruments, consumer durables, textiles, and foodstuffs.

At 17,075,400 sq km Russia is twice the landmass of all fifty United States and is the largest country on earth. Russia has 20% of the world's supply of unfrozen unpolluted fresh water In lake Baikal alone, and The Siberian region contains the largest forested area on earth, an estimated 750 million hectares.

Russia maintains 1,520,000 total active duty military personnel with 78.2% army, 13.2% navy and 8.6% air force. In 2002 Russia let it be known that they are capable of fielding an army of 38,906,796 men, age 15-49. In addition to their ability to fight a massive tactical war Russia also has 6,000 strategic nuclear warheads, most of which are deployed on MIRVed land-based missiles aimed at the U.S.. Russia also possesses a huge fleet of nuclear submarines capable of nuking America into oblivion from the oceans of the planet.

Since Bush stole office in 2000, the Russians have been under no illusions about the neocons and their plan to dominate the earth both economically and militarily. The Russian people will never bend to the neocons, and Russia is now the only country left on the planet with the capability and the will to resist America.

Although Russia’s wise and crafty president Putin, appears to be friendly with Bush, his actions speak far louder than his words. Were it not for Russia, America would already have rolled over the planet and enslaved its inhabitants. Because Russia is supplying the countries of the world with the weapons they need to defend themselves against Amricia, it has not been possible for the neocons to crush, kill, and destroy, the defenseless as they have wished.

Were it not for Russia, America would have easily destroyed the Iraqis and stolen their oil. Russia has provided the Iraqi people with night-vision goggles, radar-jamming equipment, rocket-propelled grenade launchers (RPGs), Dragonov sniper rifles, the famous Russian AK47 battle rifle, the DShK Soviet 12.7mm Heavy Machine Gun, and many other weapons and literally tons of ammunition.

Israel, America’s murderous little friend, would have destroyed the Lebanese people were it not for the Russian made Metis-M, Sagger AT-3, Spigot AT-4 and the Kornet AT-14 missiles, which Lebanon used quite effectively to devastate Israeli tanks and helicopters.

When the Bush regime openly stated their intention to kill Hugo Chavez, (the democratically elected president of Venezuela) and seize the oil assets of the Venezuelan people, it appeared that no country would dare oppose the empire and come to Venezuela’s defense. Though Venezuela had a large army of nearly one million citizens willing to fight in the defense of their country they had no weapons.

Russia and president Putin, stepped forward and sold Venezuela 100,000 AK-103 assault rifles and agreed to help Venezuela construct a factory to produce more of the rifles, and a factory to manufacture 7.62 mm ammunition for their new rifles. Russia also agreed to the delivery of 38, Mi-17V-5 helicopter gun ships, and Mi-35M fire-support helicopters, as well as an agreement for the supply of Su-30MK2 multipurpose fighters planes.

It will be impossible for the American regime to slaughter the Venezuelan people and steal from them now. It will be impossible for American corporations to enter Venezuela and enslave its people.

As the 'evil empire' tries to move forward killing, stealing, and enslaving, they will meet with resistance at every turn because there is one country that will help the defenseless and the weak of the world, and that country is Russia. “Through Russia, comes the hope of the world.”

Anonym sa...

SINNESSJUKA!! BAJS!! RUNKANDE!!

Såja. Skulle bara förtydliga somligas åsikter. Det är viktigt i dessa tider. Tack för att du inte censurerar somligas åsikter Ali.

Anonym sa...

Jag förstår inte Ali:s resonemang. Först berättar han att det blivit ett fiasko i Finland med endast ca 700-1000 heltidsjobb. Om man räknar om det till Sverige blir det 1500 jobb. Samtidigt så har V räknat fram en kostnad på 17 miljarder lågt räknat (50.000 som tak istället för 100.000). Om det blir 100.000, blir då kostnaden 34 miljarder?

Ifall satsningen blir ett fiasko och endast ett fåtal anställs. Hur kan det då kosta 17 miljarder kronor?

polhem sa...

Ali.

Ibland skriver du en del vettiga saker, ibland inte.

Det har var nog det dummaste jag last pa lange. En san total forvirring...

Hur kan du pasta att det "kostar" staten pengar?
Var god forklara...

Om jag anstaller stadhjalp och betalar 50% av den skatt som jag betalar pa andra tjanster sa betyder det ju inte att staten forlorar 50% efterssom jag inte skulle betalt ett dugg annars.
50% ar val battre an 0%?

Tror det ar dags for er i vansterpartiet att sluta roka Crystal Meth pa era moten och istallet ta itu med verkligheten...

Jachob Wasserman sa...

Jag är en nyliberal slipsmupp och jag runkar så det skvätter på Alis blogg sedan skiter jag på den och skickar in tio inlägg till i olika namn.

Hejdå.

JB Josefsson sa...

Den trista verkligheten som Ali och VP vägrar se. Socialstaten är ju perfekt och inga arbeten behövs i tjänstesektorn.

Jag har städhjälp sedan 10 år tillbaka med hjälp av en förtidspensionär. Betalningen är givetvis kolsvart. 150 kr/tim och avdragsrätt är inte intressant vare sig för mig eller den som gör jobbet, så visst finns det ett motstånd.

Min poäng blir att dessa jobb redan indirekt subventioneras kraftfullt tack vare vänsterns förda utanförskaps politik. Vad tänker du göra åt det problemet Ali? Och framför allt, när skall vänstern vakna upp till verkligheten?

JB Josefsson sa...

Att jag köpte en billig svarting för att städa upp efter mig är naturligtvis ett uttryck av makt.

Finns det något bättre sätt att visa upp sin status än att köpa en annan människa så säg.

Om hon gör lite "vid sidan om" får hon dessutom ett par extra bananer i månaden och jag slipper tjata på min uttråkade och ökentorra yuppiefru.

MIcke sa...

Tror det ar dags for er i vansterpartiet att sluta roka Crystal Meth pa era moten och istallet ta itu med verkligheten...
----------------------------

Du när det gäller just det här förslaget så är det dags för högern att stå för exakt vad förslaget är.

En present till höginkomstatagarna betald av dom som ligger allra längst ner i löne hierarkin.

Att förslagets effektiva betydelse nu dessutom klart och tydligt redovisas i ett av era viktigaste media gör inte behovet av det mindre.

Det är inte vänsterpartiet som spelar för gallerierna i den här frågan.

Dom och övriga vänstern inklusive miljöpartiet har hela tiden påtalat EXAKT vad förslage är och går ut på.

Nu är det dags att ni säger tydligt vad det handlar om.

Anonym sa...

Kanonbra analys Ali. Ska vidarebefordra den till så många som möjligt.
Anne

Anonym sa...

Jag håller med tidigare inlägg där någon skrev att högern borde stå för sina åsikter. Varför inte erkänna vad er politik står för?
Ökade klassklyftor och ett segregerat samhälle, mer till de som har och mindre till de som inte har.
Vad är ni rädda för? Så trött på flummflumm från högern!

Richard Henricsson sa...

"De flesta svenskar vill inte köpa städhjälp i hemmet" börjar din artikel, men det är fel. Undersökningen säger att de flesta Svenskar inte vill köta städhjälp för 155 kr / tim.

Jag tror att svaren skulle bli helt annorlunda om du frågad om 70 kr/tim (som är marknadspriset på den svarta marknaden idag).

Micke sa...

Var fjärde svensk kan tänka sig att köpa städhjälp om den kostar högst 155 kronor i timmen.
---------------------------

Så står det.

Inget annat.

Dessutom är det sannolikt så att dom som inte vill köpa dessa tjänster av den nya låglönegrupperingen som Alliansen tänker införa har ett känslomässigt motstånd mot att låta andra ta rätt på skiten efter dom.

Den försvinner inte för att man får möjligheten att få dessa jobb gjorda för skitsummor.

Att göra det betraktas av dom flesta som en normal del av livet.

JB Josefsson sa...

Så är man då kapad av en plakatkommunist i Slave register. Mitt inlägg har inget med svartingar och bananer att göra.

Faktum kvarstår, förfärande många förtidpensionärer jobbar svart och LO/SAP/VP´s bidrags- och utanförskapspolitik subventionerar i dag en mängd arbeten från städning, restaurang, trädgårdsarbete för att nu inte nämna alla stämplande byggjobbare som genom åren åtagit sig uppdrag.

Men det enda vänstern kan är att ta på sig skygglappar och blunda hårt med ögonen. Verkligheten vill ni inte se som den är. Stackare!

Richard Henricsson sa...

Micke

Låt var och en bestämma själv vad som är en normal del av livet.

Anonym sa...

""SINNESSJUKA!! BAJS!! RUNKANDE!!"

"Jag är en nyliberal slipsmupp och jag runkar så det skvätter på Alis blogg sedan skiter jag på den och skickar in tio inlägg till i olika namn."Var kommer denna anal och spermafixering ifrån, är det någon som är bajsnödig och kåt?

Anonym sa...

Vem ska städa hemma hos städerskorna då?

Micke sa...

Micke

Låt var och en bestämma själv vad som är en normal del av livet.
-------------------------
Du behöver inte oroa dig.

Maud Olofson har satt normen för dom som måste ha den och Reinfeld tillämpar den fullt ut.


Vi andra städar vår skit själva fortsättningen också.

Anonym sa...

Ja städa er skit "ni andra".

Johan sa...

Några tankar kring det borgerliga hembiträdesbidraget:

1. Givet att Sverige ska ha en skattefinansierad offentlig sektor/generell välfärd (vilket merparten av Sveriges befolkning de facto anser) - varför ska då pengar som kan användas till offentlig sektor/generell välfärd istället användas till att subventionera städhjälp för en liten, högavlönad grupp i storstadområdena? Det är ju trots allt främst de som kommer att ha råd att köpa denna tjänst.

2. Många av de som idag köper svart städhjälp kommer att fortsätta med det även fortsättningsvis - subvention eller ej (se herr Josefsson här ovan). För dem är det ett sätt att visa sin ställning - att uttrycka sin makt. De kommer inte att använda sig av en statlig subvention. De föraktar staten och det svenska skattesystemet. Jag känner flera stycken av dem. Nyrika, nyliberala klassresenärer i Stockholms innerstad, ofta inflyttade från landet. De kommer inte att göra "sin" polska vit i första taget. Helst skulle de vilja ha kärringen kedjad i hallen...

3. Vem ska städa hos städerskan? Ska städerskan först vara med och betala för skattesubventionen genom utebliven service i offentlig sektor (vilket de facto blir resultatet av borgarnas omvända omfördelning via avdraget för hushållsnära tjänster) och därefter tvingas städa hos de som har råd att utnyttja avdraget? Det är ju som att bli pissad i ansiktet - två gånger.

En sista sak. Att städa är inte något skitjobb, även om det är dåligt betalt. Det är ett helt ok jobb. Jag har jobbat som städare, både fast och extra och vet vad jag snackar om till skillnad från många borgerliga vitkrage-debattörer. Det är inte det som är problemet, vilket borgarna alltid drar upp: "Vaddå, är det nåt fel på att städa? Är det inte fint nog, eller?" frågar de indignerat när man diskuterar pigavdrag, som om de skulle ha någon slags empati med städarkollektivet. Som om de någonsin har arbetet som städare själva. Vilket skämt.

Kamratligen,

Johan

JB Josefsson sa...

Johan, jag uttrycker inte min makt, jag gör helt enkelt ett rationellt val mot bakgrund av mina egna preferenser i livet. Jag gillar inte att städa och är beredd att betala för det liksom andra som lägger sina pengar på krogen, fotboll, golf etc.....
Den förtidpensionär som gör jobbet är nöjd då det drygar ut hennes kassa och hon arbetar för flera vanliga icke klassresenärer.
Min poäng vill du inte ta till dig av någon anledning, d v s att dessa arbeten redan indirekt är subventionerade genom vänsterns bidrag och utanförskapspolitik. Kollektivavtal och höga skatter förpassar allt fler i utanförskap såsom förtidpensionären ifråga och hon gör också ett frivilligt rationellt val för att dryga ut allmosan från staten. Det är inte kul att stå med mössan i hand och leva på statskramarnas nåder. Vad är egentligen skillnaden mot brukspatronerna för hundra år sedan, enligt min mening ingen.

Anonym sa...

Blev böcker subventionerade när de sänkte bokmomsen?

Micke sa...

Anonymous said...
Blev böcker subventionerade när de sänkte bokmomsen?
-----------------------

Nej men tidningar blev i alla fall inte billigare längre än en vecka när dom sänkte momsen på dom.

Så långt är jag med.

Anonym sa...

Så långt är du med... Bra.

Men vet du vad ordet subvention betyder?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Subvention

Micke sa...

Anonymous said...
Så långt är du med... Bra.

Men vet du vad ordet subvention betyder?
--------------------------

Du Einstein.......

Var pratar jag om subvention?

Einstein sa...

En present till höginkomstatagarna betald av dom som ligger allra längst ner i löne hierarkin.

Där! Det vore nämligen en subvention/present av staten om det verkligen var staten som betalade. Men så är det inte. Staten tar mindre betalt istället.

Skitenkelt!

Micke sa...

Nej det är inte skitenlekt eftersom dom då måste ta ut pengarna nån annanstans eller försämra nånstans vilket slår mest mot låginkomstagarna.

Alltså är det i praktiken frågan om en subvention till höginkomstagarna.

Er kärnväljargrupp.

einstein sa...

Jajaja... Förstår vad du menar och håller inte med (du verkar tycka att alla pengar är statens etc) men det är fortfarande så att du lägger en helt felaktig betydelse i ordet subvention.

I praktiken betyder krig fred...

Micke sa...

Ok.

Det är en skattesänkning som gynnar era kärnväljare och missgnnar våra.