tisdag, oktober 10, 2006

De västerländska värdena

Israeliska Haaretz rapporterar om att franska ambassaden ställt in en planerad releasefest för en bok om fransk kollaboration med nazisterna under Vichyregimen. Författaren Carmen Callil, som skrivit den historiska biografi ambassaden kallat ”ett mästerverk”, hade nämligen i ett efterord till boken haft mage att påpeka att staten Israel förtrycker palestinierna:
“What caused me anguish as I tracked down Louis Darquier was to live so closely to the helpless terror of the Jews of France, and to see what the Jews of Israel were passing on to the Palestinian people. […] Like the rest of humanity, the Jews of Israel 'forget' the Palestinians. Everyone forgets; every nation forgets.”
Det är med sådana medel ”Mellanösterns enda demokrati” jobbar på sin image; på att förgöra diskussion om det oförsvarbara förtrycket, den systematiserade rasismen. Israels övergrepp mot palestinierna är en brännande fokalpunk för hela den globala världsordning som terroriserar stora delar av jordens befolkning. Om denna Terrorns tidsålder skriver Robert Fisk, i en lång essä publicerad häromdagen i The Independent. Skriv ut och läs! Jag håller inte med om allt, men den är engagerad och innehållsrik och den sätter många saker i ett sammanhang, kallar dem vid sitt rätta namn. Och apropå samma problematik som den inställda franska releasefesten är ett tecken på berättar han om två andra händelser:
The case of the play about Rachel Corrie - the young US activist twice run over by an Israeli bulldozer while trying to prevent the demolition of Palestinian homes - taken off the New York stage was one of the more deplorable of these. I was also surprised in the Bronx to find that Fieldston, a private school in Riverdale - was forced to cancel a college meeting with two Palestinian lecturers when parents objected to the absence of an Israeli on the panel. The fact that Israeli speakers were to be invited later made no difference. The school's principal later announced that the meeting would "not be appropriate given the sensitivity and complexity of the issue". Complex problems are supposed to be explained. But this could not be explained because, well, it was too complex and - the truth - would upset the usual Israeli lobbyists.


Uppdatering: Guardian rapporterar om annat fall i samma riktning.

20 kommentarer:

Oldtimern sa...

Borde inte de borgerliga ledarsidorna skrika högt i yttrandefrihetens namn?

olydig sa...

Varför hörs inget upprört kraxande från den svenska högern? Skulle man inte värna om yttrandefriheten?

olydig sa...

Wow! Fortfarande bara två kommentarer! (tre inklusive den här)

Varför denna tystnad från högern? Det har annars varit ganska gott om kommentarer när ämnet var exempelvis bilderna på mohammed. Då var det minsann upprop för yttrandefriheten.

Men nu är det dödstyst. Ingen från högern står upp för yttrandefriheten nu. Det kan väl aldrig bero på att Israel är inblandat?

Anonym sa...

För en gångs skull ett ok inlägg av Esbati. En öppen debatt är alltid värt att eftersträva men vänstern är lika goda kålsupare. T ex i Sverige där de kritiserat vartenda försök till debatt med SD. Alla parter verkar tycka yttrandefrihet är jättebra så länge åsikter som är ok med deras åsikter förs fram.

Sen har jag svårt att se hur det faktum att franska ambasaden ställer in en releasefest skulle kunna vara en kränkning av författarens ytrrandefrihet eller demokratiska rättigheter? Såvitt jag vet inbegrips inte obligatoriska releasefester i yttrandefriheten.

Micke sa...

Om dom gör det efter påtryckningar så är det en inskränkning.
På samma sätt som när Israels ambassadör agerade kulturpolis på historiska museet.
Även då hade dom tolkningsföretäde till verkligheten och avbildandet av den.

Micke sa...

Men....i ärlighetens namn så är dom inte ensamma om det och följsamheten är inget unikt som bara tillämpas på Israels önskan.
Tvärtom.

Elias sa...

På tal om ingenting, kolla in filmen: http://www.youtube.com/watch?v=WcwknDWfkYg&mode=related&search=

Jonas Barkå sa...

Ja, precis lika lamt som censuren kring muhammedavbildningarna. Och den israeliske ambassadören som sabbade det kontroversiella konstverket borde skickats hem omedelbart. Och givetvis bör det inte vara olagligt att förneka förintelsen om någon nu trodde att jag anser det.

(Dock fattar jag inte varför så många anser att "högern" måste härja på Alis blogg när han postar om något de håller med om. Att "de" inte klagar borde ju innbära att de inte har något att invända mot vad Ali skriver. Kräver ni att de ska ösa kärlek över honom?)

Högermupp sa...

Du är bäst Ali!!

Anonym sa...

"Borde inte de borgerliga ledarsidorna skrika högt i yttrandefrihetens namn?"

P.g.a en inställd fest?
Vem f-n bryr sig?

Jag bryr mig nog lite mer om att Iran återupptar stening av otrogna (våldtagna, etc). Stening är en barbarisk sed, endast värdig ett barbariskt land. Men Ali är tyst som muren.

Anonym sa...

micke,

Vilket j-a skitsnack! Kanske skulle vi ha lite konstinstallationer som helgonförklarar någon israel som har haft ihjäl palestinier? Då får vi väl se vem som verkligen har tolkningsföreträde i muhammeds Sverige.

Micke sa...

Du har alltså också tolkningsföreträde?

Du vet vad installationen betyder?

Kan du tolka det här också? :

HGVIUHOPIITNGV BVHTCRHNJ

Anonym sa...

Micke,

Är du dum eller?
Konstverket förolämpade och vred om kniven i hjärtat på de drabbade. De drabbade har ta mig f-n tolkningsföreträde. Vet du själv, eftersom du tar dig ton? Eller är du bara en vanlig kommunistdåre med munndiaré (hjärnan som rinner ut genom munnen, verkar det som).

Micke sa...

Är du dum eller?
kommunistdåre
munndiaré
hjärnan som rinner ut genom munnen
---------------------
Mer?

Anonym sa...

Om franska ambassaden i teheran (om en sån finns) hade avstått från att ställa ut muhammedbilderna tror jag ingen hade "skrikit högt" om yttrandefrihetens inskränkning...

Vet du vad yttrandefrihet innebär Ali? Återkom med nyheter om att Israelkritisk rapportering mötts med våldsamma protester över hela Judaland, mordhot, flagbränning och bombningar av kyrkor, samt att ledande politiker går ut och säger att det är ansvarslöst att kritisera Israel. Och att UD uppmanar internetleverantören att stänga ner hemsidor som visar den Israelkritiska rapporteringen.

Då ungefär är vi på likartad nivå. I övrigt är jag emot en massa som Israel gör, men proportionerna borde kanske vara klara.

Djibril sa...

Lite ironiskt att Ali fick tag på nyheten via en israelisk tidning. Det kanske råder pressfrihet i skurkstaten Israel?

Ali, det pågår ett folkmord i Sudan! Kanske något värt att rapportera?

Anonym sa...

Frankrike drog tillbaka en releasefest för en bok på sin ambassad i Israel eftersom man tyckte att detta kunde uppfattas som en provokation mot sitt värdland. Observera att man inte förbjöd boken eller spärrade in författaren på mentalsjukhus som är brukligt i länder med lite rödare syn på tryckfrihet. Mao hade man snarare det goda omdömet att inte ha en öppen provokation mot sitt värdland på ambassaden. Däremot är det förstås fritt för författaren att ha sin relaesefest i Israel eller Frankrike utan någon stats inblandning.

Tror inte att något land skulle handla på ett annorlunda sätt oberoende vilket värdland som ambassaden fanns i. Tror ni att Sverige skulle ha en releasefest för Johan Norbergs böcker på Nordkoreas, Venezuelas eller Cubas ambassader?

Micke sa...

Tror ni att Sverige skulle ha en releasefest för Johan Norbergs böcker på Nordkoreas, Venezuelas eller Cubas ambassader?
--------------------------

Med den här regeringen och dess kulturminister?

Ja absolut.

Dom skulle se det som en pedagogisk uppgift.

Anonym sa...

"Med den här regeringen och dess kulturminister?

Ja absolut.

Dom skulle se det som en pedagogisk uppgift."

Det var en retorisk fråga, Micke. Du behövde inte öppna munnen och avslöja din ignorans...

cmo sa...

Olydig,

"Wow! Fortfarande bara två kommentarer! (tre inklusive den här)

Varför denna tystnad från högern? ... Det kan väl aldrig bero på att Israel är inblandat?"

Nej det beror på att Ali raderar inlägg. Vilket kanske visar hur uppriktig hans vurm för "allas yttrandefrihet överallt" är