lördag, oktober 21, 2006

Jihad

Ledande USA-militär slår fast att Donald Rumsfelds ledarskap “inspireras av Gud”.
”He leads in a way that the good Lord tells him is best for our country,” said Marine General Peter Pace, chairman of the Joint Chiefs of Staff.
Över 600.000 civila irakier har fått sätta livet till. Kampen för Haliburtons kapitalförräntning kräver våld av bibliska mått och sanktion därefter. Kapitalismen förnyar sig genom medeltida repression och fögderi. Man vet inte längre om de som kallar detta för demokratisering är furstliga radskrivare eller hovnarrar.

49 kommentarer:

Anonym sa...

Här är en kommentar till Lancet-rapporten om "600 000" döda irakier från anti-krigs. och vänsterorganisationen Iraq Body Count (IBC).

Deras siffror ligger på ca. 40 000, vilket överensstämmer med FN:s siffror. IBC har satt ihop en lista på fakta som punkterar Lancet-rapporten.

Att hävda 600 000 dödsoffer i Irak är inte trovärdigt. Då inkluderar man alla möjliga och omöjliga dödsorsaker.

Lasse Strömberg sa...

"Donald Rumsfelds ledarskap “inspireras av Gud”

Vilket i sig är ett bevis för att Gud inte existerar.

Anonym sa...

"kampen för haliburtons kapitalförränting"

herregud, ali har du tagit droger?

en orderlydande person nämner gud, alltså är det jihad som pågår. Bra.

Mattias sa...

Jag mår illa när jag tänker på hur kort vi kommit, Bush menar ju helt öppet att Gud talar till honom, världens mäktigaste man erkänner att han är schizofren och det anses "normalt"...

Och på tal om Jihad, det bästa jag någonsin sett vad gäller Mellanöstern konflikten var en dokumentär om vägavspärrningar och hur det påverkade palestiniers liv, och i en scen så snöar det, och ett gäng palestinska grabbar har snöbollskrig med ett par Israleiska soldater, och skriker Jihad...
Det var ett magiskt ögonblick...

Timmy sa...

South Park s10e09:

Bush: Boys, you don't understand. People need to think we are all-powerful. That we control the world. If they know we weren't in charge of 9/11 then... we appear to control nothing.

Kyle: Well why don't you just tell people the truth?!

Bush: We do that too. And most people believe the truth. But one fourth of the population is retarded. If they wanna believe we control everything with intricate plans, why not let them?

Anonym sa...

600 000? Men snälla rara Ali...

Anonym sa...

en parentes i sammanhanget, men generalens uttalande kan faktiskt ha varit en sarkastisk gliring. allting tyder ju på att skrivbordsfascisten Rumsfeld är illa ansedd bland befälhavarna ute på fältet.
militär jargong, du vet.

Martin sa...

Stor komik, inte mist med tanke på Rumsfelds stadgade rykte för närmast profetiskt dunkla uttalanden inför pressen.

Robert Nordman sa...

Detaljerad analys:

Ledande USA-militär slår fast att Donald Rumsfelds ledarskap “inspireras av Gud”.
”He leads in a way that the good Lord tells him is best for our country,” said Marine General Peter Pace, chairman of the Joint Chiefs of Staff.

Att tro att Gud skulle detaljplanera en enskild människas ledarskap är något som en överväldigande majoritet av alla kristna teologer - inklusive en majoritet av världens konservativa, därmed - direkt avfärdar som omöjligt.
I icke-troende liberalers, och för den delen dito konservativas, öron blir detta mest ett skrattretande uttalande.

Över 600.000 civila irakier har fått sätta livet till.
Med samma metod som den siffran kom fram kan jag bevisa att det bor fem miljoner människor i Stockholm.

Kampen för Haliburtons kapitalförräntning kräver våld av bibliska mått och sanktion därefter.
Intressant nytolkning av skälet bakom kriget. Antar att du inte tillhör de som tror på påståendet att Halliburton tjänade en drös med pengar under Saddam Husseins tid, vilket spekulerats om (och som jag inte orkar leta runt bland källorna kring). För skulle du vara en av de som tror på det påståendet så faller ju detta argument; de skulle ju tjänat mer på att bara fortsätta som då.

Kapitalismen förnyar sig genom medeltida repression och fögderi.
Strider i Irak har lika mycket med kapitalism att göra som Karl Marx hade med planer på att kolonisera planeten Mars.

Man vet inte längre om de som kallar detta för demokratisering är furstliga radskrivare eller hovnarrar.
Kan jag visserligen hålla med om, men en annan möjlighet är ju att de är spindoctors som försöker få alla att omtolka verkligheten i enlighet med den bild de önskar. Enligt samma metod som du försöker sätta din bild här, helt enkelt.

Anonym sa...

600 000. 60 000. Fasansfulla siffror bådadera. Jag undrar varför Peter Wolodarski och de andra i den svenska ledarsidesbombhögern håller så låg profil i frågan numera...

olydig sa...

Märkligt att ingen ifrågasatte studien om antal döda i Kongo som utfördes av samma forskare, med ungefär samma metod, men med ännu mindre urval. Då var metodologiska diskussioner inte av intresse, utan siffrorna användes okritiskt och som grund för politiska beslut. Kan det bero på att det den här gången är "liberalernas" Xanadu som sitter på de anklagades bänk?

Jan Schmidt sa...

Anonymus 8:34, 9:37, Robert Nordman:

Aha, så det är ANTALET det hänger på? 600 000 döda civila vore förkastligt, men 40 000 är helt OK? Eller hur menar ni..?

olydig sa...

SVD

Chronicle of Higher Education

Anonym sa...

anon 11:10 PM

"600 000? Men snälla rara Ali..."

6 miljoner? Men snälla rara anonymous

Anonym sa...

Det handlar om att inte förvanska verkligheten.

Anonym sa...

Öka Ali! Radikalisera dig ännu mer !!!
Du vet att 1 av 25 älskar det!

sekt sekt sekt........

Arthur sa...

Varför inte sextio miljoner när man ändå är ifarten? Sedan kan man fråga sig varför USA som söker upprätthålla landsfred och säkerhet i Irak skall få bära hundhuvudet för att Iranstödda terrorister anställer massmord på Irakiska civipersoner. Jihad kanske det är med all den fruktan, skam, avsky och vanära detta ord har konoterat i halvtannat millenium bland de godhjärtade av jordens folk, men det är inte jihad från amerikansk sida. Att hyckla religiositet är en del av den politiska teatern där så oroa Dig inte.

Man kan om man vill däremot observera att det är kongressval i början på november och republikanerna verkar komma att förlora till följd av en dåligt hanterad sexskandal, att en carrier battle group med USS Dwight D. Eisenhower i spetsen anlände till regionen utanför Hormuz igår i sällskap med en amphibious ready group. Inne i gylfen finns redan en carrier battle group med USS Enterprise likaledes med en amphibious ready group. Eisenhower har annonserat att man inställt ett besök i Neapel.

I gylfen finns också tre expeditionary strike groups och ytterligare tre befinner sig i Arabiska sjön. De minkrigföringsfartyg som brukar finnas i europeiska vatten har försvunnit och det kanske skulle kunna vara en möjlig gissning att de om ett par dagar skulle kunna dyka upp i Egyptens suezloggar som numera finns på webben. Prepositionneringsfartyg finns det alltid gott om i grannskapet liksom lager på Diego Garcia vilket är den närmaste bas som kan betjäna B2.

USA har alltså de senaste veckorna koncentrerat två tredjedelar av sin snabbibsatskapacitet och hela sin minkrigföringskapacitet med undantag av ett enda fartyg till områdena utanför Iran. Deras flygburna division får man aldrig någon förvarning på.

Jag kan bara gissa hur detta känns för de som i Teheran för närvarande uppbär lön och traktamente för en funktion som galen mullah men det kanske kan stärka eventuell förhandlingsvilja och minska tilltron till att USAs trupper redan hanterar mer än de kan hantera. Som vapenskrammel betraktat är det extravagant!

Anonym sa...

6 miljoner... förstod ni inte liknelsen? att förneka massmorden i irak är likna illa som att förneka Holocaust.

Anonym sa...

En mycket opassande liknelse. Inte ens de stolligaste knäppisar har anklagat USA för folkmord.

Robert Nordman sa...

Jan Schmidt:
Ja frågan om hur många som dött eller ej var ju verkligen min huvudpoäng...

Anonym sa...

600 000 är en siffra som till och med den irakiska regeringen förkastar. 40 000 människor har dock satt livet till. En tragedi i varje enskilt fall. Att dödstalet ligger kring denna siffra är den irakiska regeringen, FN och många andra internationella aktörer övrens om.

Vad gäller förintelsen så är det världshistoriens mest väldokumenterade brott.

Anonym sa...

jaaa TILL OCH MED george w bush:s betalda hantlangare (='irakiska regeringen') förkastar Lancets väldokumenterade och genomarbetade beräkningar. DÅ kan de ju VERKLIGEN inte stämma.

idiot!!

/j

Anonym sa...

iraks regering och fn vill tona ner antalet döda. regeringen därför att dess legitmitet bygger på att usa uppfattas som befriare och inte folkmördare. fn därför att organisationen har godkänt allt som hänt.

Anonym sa...

Fan j,

Är du ute o säger idiot igen!! Vad bra, jag har verkligen saknat din retoriska briljans!

Anonym sa...

"En mycket opassande liknelse. Inte ens de stolligaste knäppisar har anklagat USA för folkmord."

säg som det är. du tycker att det är stolligt att jämföra massmord på människor med massmord på djur? "600 000 irakinsekter, ÄSCH!!"

Anonym sa...

"Vad gäller förintelsen så är det världshistoriens mest väldokumenterade brott."

hur kommer det sig att förintelsen av judar är så väldokumenterad medan förintelsen av romer pendlar mellan en halv miljon och två miljoner döda?

Anonym sa...

tillägg:

och hur kommer det sig att det är straffbart i vissa länder att ens ifrågasätta förintelsen, medan man kan vifta bort irakiernas lidande lite hur som helst?

Anonym sa...

Siffrorna från Iraq Body Count (IBC) baserar sig på uppgifter från en enda kontinuerlig uppgiftslämnare, Bagdads centrala bårhus. I våras flydde chefen för bårhuset, Faik Bakir, från landet eftersom han fruktade sitt liv då 7 000 torterade och avrättade kroppar hade vält in de senaste månaderna. Övriga källor är sporadiska, mest (multipla) medieuppgifter. IBC är själva mycket noga med att påpeka att deras siffror antagligen bara visar en bråkdel av det totala antalet dödade.

Ingen har sagt att Lancet-studien är ett hundra procent träffsäker. De som utförde studien var noggranna med poängtera att det är omöjligt att beräkna det exakta antalet döda, men att denna beräkning åtminstone visar åt vilket håll det pekar ... att det rör sig om hundratusentals döda, inte tiotusentals.

Räknar man in de dödade under 90-talet närmar man sig miljonen, och så klart ett samhälle i spillror där en majoritet saknar arbete, bensinköerna är kilometerlånga, elektriciteten i bästa fall är påslagen fyra timmar om dagen, sjukvården nära nog har kollapsat, där officiella figurer talar om att den irakiska staten i praktiken upphört att existera o.s.v.

Kort och gott, nyliberalism dödar. Big time.

Anonym sa...

> Kort och gott, nyliberalism dödar. Big time.

Du borde skaffa Dig mer koll i vad avser den ideologiska samtiden. Kanske interventionen kan kallas nykonservatism men nyliberalismen per se lutar mer i den pacifistiska riktningen. Dock har det blivit modernt, i alla fall i svensk etermedia, att kalla allt utom ultravänster nyliberalt. Det ligger ingen korrekt analys i detta.

Anonym sa...

Svar ja, det är en förenkling. De ekonomiska reformerna i såväl Irak som på hemmafronten i USA vittnar dock om nyliberalistiskt inspirerad realliberalism med ödesdigra resultat.

Mr Latvia sa...

Helt OT iofs men eftersom diskussionen driftade dithän vill jag bara inflika min uppfattning om "förintelsen". Sex miljoner var länge sedan man trodde att antalet Judar som mördades av tyskar i dödsläger var. Den acceptabla siffran för världsjudendomen nu är 4.2 miljoner, den verkliga kommer vi aldrig att få veta eftersom det som sagt ovan är förbjudet att rota i det, och ens ifrågasätta.

Förövrigt håller jag med Arthur som frågar sig varför det är USA:s fel att det sker massmord på irakier av andra. Du glömde bara en sak Arthur, i rödvinsvänsterns dimma är allt som är fel USA:s fel. Enkel ideologi med enkla regler tilltalar enkla fånar, varsegod här har du din nål och ditt paket med åsikter!

Anonym sa...

Realliberalism var en ny term. Jag antar att Du menar de privata kontraktarna men USAs civila samhllsinflytande i irak kan inbillas vara litet. Jag ser inte mycket liberalt i Irak nu. Det saknas en stark liberalt inriktad stat som kan bevara de nödvändiga rättsliga institutionerna och enskildas oberoende. Snarare ser jag klanvälde, rättslöshet och oförutsägbarhet. Ett samhälle där rättigheterna sitter i stöd frn klan, moske i värsta fall automatkarbinens slutgiltiga retorik. Men min syn kanske kan vara ytlig.

Anonym sa...

Mr. Latvia.
Sex miljoner är fortfarande en bra approximation. Judar mördades också utanför dödslägren dels lite pö om pö men också ofta i stora massakrer. Vill man ha en ännu lägre siffra är din kan man begränsa sig till de som mördades i Birkenau med Cyklon B. Det finns skummisar som svingar den siffran för att sprida förvirring. Lägermorden sammantaget, svält, skjutna, kolmonoxid och hydrocyansyra utgör dokumenterat mellan 4194200 och 4851200 i Chelmno, Auschwitz, Belzek, Sabibor och Treblinka.

Anonym sa...

I det första demokratiska val som någonsin har ägt rum i Irak röstade, trots de mordhot som extremistgrupper uttalat mot de som skulle rösta, fler människor än vad som vanligtvis brukar förekomma i västvärldens demokratier. Ändå avfärdar ni det irakiska folkets valda regering som skräp! Räknas inte irakiernas röster ellet? Omvänd rasism.

Och snälla Ali, låt stå.

Anonym sa...

saddam fick också många röster.
liksom hamas.
antar att anonymous här ovan tycker att det är fel när hamas-medlemmar kidnappas?

Anonym sa...

"saddam fick också många röster."

På grund av hot. Nuvarande regering fick många röster trots hot.

Viktig skillnad.

Jan Schmidt sa...

Mr Latvia,

Ja, 4,2 miljoner är förstås en jäkla skillnad mot 6 miljoner. Hitler och nazisterna var alltså inte alls så hemska som vi har trott!

Eller hur menar du?

Tycker fortfarande att det är märkligt att ANTALET döda tillmäts så stort intresse. En ihjälgasad jude i koncentrationsläger är en för mycket. En död Iraker p g a USA/Storbritanniens invasion är en för mycket!

(Och, för säkerhets skull: En ihjälsvulten rysk bonde p g a Stalins terror är en för mycket, en mördad kambodjan på dödens fält är en för mycket, o s v...)

Anonym sa...

Valet genomfördes inte tack vare utan i trots mot USA:s närvaro. De politiker som har sin maktbas bland shiiterna, majoriteten, gick till val på att amerikanerna skulle ut ur landet. Ockupationsmakten försökte in i det sista förhindra valet, men efter massdemonstrationer och omfattande väpnade uppror runtom i Irak samt den "badwill" det skulle ge tvingade till slut ockupanterna att motvilligt gå med på att ett val skulle hållas.

Inte många vallöften har hållits, ockupationsmakten är fortfarande kvar i landet och genomför dagligen militära operationer som kostar irakier livet och de ekonomiska reformer som i expressfart drevs igenom under ockupationsregimen tiden efter invasionen har inte ruckats.

Anonym sa...

I tillägg från de mordpatruller usa upprättat enligt reaganinspirerad sydamerika-modell finns både amerikanska brittiska och israeliska agenter som utför sådana terrordåd som marknadsbombningar (tre brittiska agenter åkte fast med förklädnad vapen dynamit och tändhattar förra året) syftet är givetvis att skapa det totala kaos USA/Israel vill ha för att kunna bygga upp en väl fungerande lydstat.

Robert Fisk rapporterade om Irakier som låter sig övertalas att ta armetjänst varpå de skickas ut i en bomb-riggad bil som sedan sprängs i luften när de ringer upp en överordnad, sk. "självmordsbombare"...

Det är tack vare Iran och det mäktiga fria ockupationsmotståndet som ett sådant kaos nu gått om intet: Irakierna har gått samman mot ockupanten.

Anonym sa...

9 av 10 vänstermuppar är nog hjälplöst förlorade i konspirationsdimman. Grattis till den tionde. Du är varmt välkommen ut i verkligheten när du kommer till sans.

Anonym sa...

USA hyllade snarare de fria val som hölls. Regering vill ha kvar USA som stöd i sin återuppbyggnad av landet. Det är inte bara de shiitiska rösterna som räknas.

En död i Irak efter Saddam är en för mycket. En död i Irak under Saddam var en för mycket. Ni tycks ha lätt att glömma de hundratusentals som mördades under Saddam. Finns det fler variablar?

Anonym sa...

Robert Fisk grundar sin teser på källor han givetvis inte kan avslöja. Dessutom sa Mr. X att så var fallet och får ståd av Mr. Y. Ekvationen är alltså X plus Y = sanning. Går det att räkna ut något sådant när det finns två okända varibler?

Anonym sa...

Ni pratar som om det endast finns två variabler i politik. Antingen är du liberal eller socialist. Konservatismen då?

Mr Latvia sa...

Nej de siffrorna från dödslägrerna och koncentrationslägrerna (vilket det dog massor i av också) är inte längre sedda som trovärdiga (om de någonsin var det). Jag hävdar dock att antalet förmodligen var mycket lägre än dagens approx. siffror. Men jag håller helt med om att en mördad jude var en för mycket, dock förstår jag inte varför det är ett hinder från att försöka ta reda på den verkliga siffran.

Anonym sa...

5.8 miljoner är en siffra jag hört. Gå in på Yad Vashems hemsida om ni vill veta mer. De har specialiserat sig just på forksandet av förintelsens offer.

Anonym sa...

Vi vet inte med säkerhet om ockupationsmakten och deras allierade är (direkt) inblandade i bombdåd mot civila och liknande, men ser vi tillbaka på USA:s framfart i Latinamerika så är det förstås klokt att ta uppgifter om sådant agerande på största allvar, även om vi inte med rimlig säkerhet kan faktiskt veta någonting förrän om kanske 10-20 år (när myndighetsdokument och annat offentliggörs).

Valet i Irak hölls efter kraftiga påtryckningar från Iraks befolkning - varav en överväldigande majoritet vill att ockupationsmakten lämnar landet. Så har den ännu inte gjort och detta är ett av väldigt många exempel på att demokratin i Irak inte fungerar tillfredsställande.

Anonym sa...

Läs: Government Death Squads Ravaging Baghdad, October 21, 2006, by Ali Al-Fadhily and Dahr Jamail

Jan Schmidt sa...

Mr Latvia,

därför att denna förbannade bodycount bara används för att smutskasta motståndaren, alternativt försöka skrapa bort lite smuts från den egna vapenskölden. Debatten förirrar sig in i ett meningslöst bollande med siffror, i stället för att handla om det den borde handla om: Vad var det som hände, hur kunde det få hända och hur gör vi för att det inte ska hända igen?

Detta gäller såväl Stalin-Sovjet som Nazi-Tyskland, såväl Irak som Nordkorea.

Var det 4,2 eller 6 miljoner judar som dog i koncentrationslägren? Skit samma, det var ett fruktansvärt brott mot mänskligheten, som inte vare sig förvärras eller förringas av att man justerar siffrorna med någon miljon hit eller dit.

Hur många gick åt i GULAG? Who fucking cares, när dess själva existens är ett himmelskriande brott mot alla mänskliga rättigheter?

Diskussionen om antalet döda blir som en budgetproposition från en "Allians"-regering: En massa siffror för att dölja vad som verkligen händer (eller hände, då).

Anonym sa...

Lancet:

And it's been noticed that Dr. Richard Horton, the editor of the magazine, is a full-throated speaker at rallies of the Islamist-Leftist alliance that makes up the British Stop the War Coalition.