måndag, oktober 16, 2006

Jobblös budget

Efter ett dygns forcerad läsning av en budget som sida upp och sida ner introducerar rå, kalkylerad klasspolitik invirat i hycklande språkbruk, tryter orken för att skriva ned en längre analys här på bloggen.

Ulla Andersson deltog i budgetdebatten för vänsterpartiet och hon sa de viktigaste sakerna. Här är en sammanfattning.

Nuder var förvånansvärt vass och bra. Valkampanj inför partikongressen? Never mind, kul att han tog i lite. Man kan lugnt säga att det är läge för det.

Bland vänsterbloggare som kommenterat märks Elisabeth Biström.

En ”liten” grej bara. Minns ni valdebatten och tusenlappen i skattesänkning? Eller, ”mer i plånboken” hette det, och det var ju inte riktigt hela sanningen med tanke på alla utgiftsökningar för vanligt folk. Men ändå. Tusenlappen. Jodå, den kommer – om du har en månadslön på över 33.000 ungefär. För de som tjänar mindre, blir jobbavdraget mindre. Hur var mottot nu igen? Det ska löna sig att vara rik?

35 kommentarer:

Joel K-F sa...

Notera då också att den borgerliga alliansen unisont angrep Vänsterpartiet och SAP och anklagade oss för att vilja höja bidragen för "höginkomsttagare" genom höjning av taket i a-kassan till 80% av tio basbelopp. Då var de som tjänar 33 000 kr/månaden höginkomsttagare.

Högerns jobbavdrag gäller dock fullt ut för de som tjänar 33 000 kr/månaden och mer, ett avdrag "för de med lägst inkomster".

Men definitionen av "hög" och "låg" är väl tämligen opportun bland borgerliga ekonomer. Antar jag.

Krohnman sa...

"Alla ska ha 1000 barnflickor i källaren" - Nya Moderaterna. Tror jag. Fast jag kan minnas fel.

Peter Björkman sa...

Det är bara att följa statsminister Reinfeldt hand i hand till lyckans land - och vara en trägen arbetare i hans trädgård.

På min blogg finns en österländsk liten hyllning från en kvinnlig arbetare.

vitkor sa...

DN.se har en mysig artikel: "Barnfamilj vinner tusenlappar"

"Familjens sammanlagda månadsinkomst är ungefär 75.000 kronor. "
"- Vi lever inte precis på marginalen nu men det är klart att det alltid är bra med mera pengar. Att spara eller att spendera."

Anonym sa...

Nä, mottot skall ju vara: "det skall löna sig att vara parasit"

Anonym sa...

Socialister är de som kräver att andra skall vara altruistiska. Jag har aldrig set socialister förespråka att de själva skall leva sina liv självuppoffrande för andra.

Anonym sa...

Det finns ett stort problem när alldeles för få och alldeles för dumma människor får så mycket makt över en bred majoritet och dessutom med majoritetens godkännande.

Oldtimern sa...

Vad det handlar om är en moderat budget för vad fick stödpartierna genom undrar man?

Verkligeheten är mer åt de rika för att det skulle löna sig att arbeta för dom. Föga överaskande.

De Nya Moderaterna...

Anonym sa...

Jag säger då det... Vi behöver en ny Olof Palme.

Skattenisse sa...

Men hallå! Läs artikeln: det kommer en andra inkomstskattesänkning 2008 som kommer att ge ytterligare pengar kvar i plånboken.

Dessutom var det här lötfet med 1000 kr i sänkt skatt ett moderatlöfte. Det var inte Alliansens löfte.

Ni kan inte båda kritisera moderaterna för att vilja genomföra alltför stora skattesänkningar, och sedan skylla på hela Alliansen när skattesänkningarna inte omedelbart blev så stora som ni (inte) ville att de skulle bli!

Micke sa...

Det vart en del "utanförskap" i budget debatten.

Jag hoppas att nån förstör det ordet helt och hållet så att dom inte kan använda det mer nånsin.

Yes..Ulla Anderson var bra.Det var även miljöpartist tjejen.Bägge var tyngst i hela debatten.

Anonym sa...

Med Nya Moderaterna ska det löna sig att arbeta. Och titta bara, två Moderata ministrar har tjänat 1,2 miljoner på en vecka, så visst lönar det sig att arbeta, om man är moderat minister.

Mika sa...

"Det vart en del "utanförskap" i budget debatten."
****************************************

-När LO-häckarnas egen framtid hotas både innifrån av nyliberala räknenissar och av att folk inte kommer att ha råd att organisera sig, kanske de äntligen vågar ställa upp på medlemmarnas sida och ta fajten med de sedan åratal ackumulerade maktmedel de förfogar.

Då fan skall nog borgarasen få se på "utanförskap"....

Anonym sa...

Hoppas att Anders Borg blir riktigt noga granskad, efter allt snack om att jaga fifflare är Borg i dag själv i blåsväder. Jinges Web
har tittat närmre på Borgs undanglidande uttalande ang. de omfattande ombyggnationerna av sitt hus. Karl vet inte om han betalt svart eller vitt.
Fler fakta lär nog snart dyka upp.

Anonym sa...

Hur fan kunde svenska folket rösta fram en sån här klåparregering?

Bara mer pengar till dom redan rika och attacker mot sjuka och arbetslösa.
Inga fler jobb blir det heller.

Det var ju för fan det Göran Persson sa hela tiden.

Pinsamt.

Dags att vakna med fet baksmälla nu.

Persson hade sin jävla herrgård, men han lät i alla fall bli att uttnyttja fattiga fillipinska barnflickor svart och göra sig själv ännu rikare genom att sänka sin egen skatt.

Det är bara att går ut och kämpa i avtalsrörelsen nu allihopa,
Strejk tills borgarna avgår!!

Mika sa...

Visst strejk är det bästa vapnet helst en allomfattande generalstr€jk i det globaliserade löpande bandet.

Problemet är bara regeringsalternativet.

Det systemskifte bankirmaffian lobbat för i så många år genomdrevs ju av S i symbios med Bryssel. Det är föst nu när riksbanken och all infrastruktur av betydelse privatiserats, när bytet skall fördelas, som högerkrafterna träder fram....

Per sa...

Vi får vara glada för alla små steg som tas mot ökad liberalism och kapitalism, det är så välstånd skapas.

Alla steg som leder till ökad socialism leder till fattigdom, missär och förtryck.

Länder som Syd och Nord Korea eller Öst och Väst Tyskland talar sitt tydliga språk.

Det viktigaste är därför att prioritera bort onödiga utgifter i budgeten för att skapa utrymme för stora skattesänkningar på arbete och kapital, för att skapa företag, tillväxt, arbete och välstånd för alla.

olydig sa...

Och Per vann tävlingen då han var den första som lämnade en kommentar om Nordkorea. Grattis Per!

Tävlingen om vem som lämnar en kommentar om kommunismen och/eller Stalin pågår fortfarande.

Aron & Josef sa...

Man måste ge den nya regeringen tid...

Anonym sa...

Tid? De har ju redan visat vad de vill göra: skattesänkningar som främst gynnar de rika, bekostat av nedskärningar och avgiftshöjningar som främst drabbar de fattiga. Gammal hederlig klasspolitik, alltså. Ju mer tid de får, desto större försämringar hinner de göra. Fan, någon som är mer företagsam än jag borde starta en rörelse för omval.

Anonym sa...

Tid?

Den politik borgarsvinen nu kuppar igenom är samma politik vi haft sedan Palmemordet och EU-inträdet, då talades det också om "tid".

Bara lite mer tålamod, när bankirerna och det nyrika skattefrälset samhällsparasiterna fått sitt så skall smulorna trilla ner till pöbeln var det tänkt...

Inte ens den mest inbitna betongsosse över 30 tror på något sådant längre.

Rök ut packet ur korridorena och låt dem löpa gatlopp i hungerkravallerna, upp till kamp!

Anonym sa...

"Länder som Syd och Nord Korea eller Öst och Väst Tyskland talar sitt tydliga språk."

Jag antar att du menar att dessa exempel talar imperialismens tydliga språk.

Det gemensamma för Öst- och västtyskland var att de var satellitstater och ekonomier som var starkt beroende av en supermakt.
Västtysklands supermakt var USA, som baserar sitt välstånd på våldsam imperialistisk exploatering av stora delar av världens resurser och fattiga befolkningar, från central- och sydamerika till afrika, mellanöstern och sydostasien.
Västtyskland och sydkorea var i sin tur en mindre imperialistisk makt som baserade sin ekonomi på medlöperi/deltagande i den imperialistiska utsugningen.

Östtysklands supermakt, Sovjetunionen var inte en imperialistisk makt på det sättet, tvärtom var det ettefterblivet land som byggde upp sin ekonomi på sitt eget arbete och inte exploaterade tredje världen eller andra länder.
Dess allierade i östblocket bedrev inte heller någon imperialistisk politik.(Nordkorea är ett fall för sig, helt isolerat av hela världen, till viss del av egen förskyllan.)

Anonym sa...

Det blir nog bra med det, både gatloppet och kravallerna, men det finns faktiskt grader i helvetet. Och borgarna besitter definitivt en djupare cirkel i infernot än sossarna någonsin kan drömma om.

Egendom är stöld sa...

Tid? frågar även jag. Anders Borg har redan sagt att det kommer att ta mer än en mandatperiod innan hans politik leder till nya jobb. Han räknar alltså helt cyniskt med att de som är arbetslösa ska fortsätta att vara det, men med kraftigt sänkt a-kassa. Så lät det inte innan valet.
Det är tydligt vad "kollektivavtalsfantasmen" från de nya moderaterna består av. Helt enkelt -De vill ha fred på arbetsmarknaden, för annars kommer den här regeringen strejkas sönder efter alla försämringar och klasspolitik.

Olydig:
Tävlingen om vem som lämnar en kommentar om kommunismen och/eller Stalin pågår fortfarande.

Pol Pot och Mao måste väl också accepteras som tävlinsbidrag? Annars blir det för svårt.

Fredriksson sa...

Stalin, Mao o PolPot hade aldrig betalat TV-licens. Dom hade istället skickat VD:n för Radiotjänst till ett arbetsläger.

Har jag vunnit nu? ;-)

Mika sa...

Nej.

För Ingen amerikansk president från Bretton woods och framåt hade inte heller betalat, inte heller deras fascistvasaller i sydamerika,Pinochet Thatcher Suharto eller Hitler.

De hade skickat VD:n till ett av de otaliga koncentrationsgulag massmördarstaten och ockupationsmakten håller världen över...

Anonym sa...

Vad bra, då kan ju Fredriksson och de andra folkmordsapologetiska liberalmupparna göra fångarna i västmakternas koncentrationsläger sällskap, solidaritet.

Anonym sa...

"Stalin, Mao o PolPot hade aldrig betalat TV-licens. Dom hade istället skickat VD:n för Radiotjänst till ett arbetsläger.

Har jag vunnit nu? ;-)"

Nej.
VD:n hade skickats till ett omskolningsläger, för att lära sig leva och arbeta som en hederlig proletär.
Begå självkritik nu.

Anonym sa...

Apropå koncentrationsläger så finns ju bevisligen ett sådant på Guantanamo just nu...

Anonym sa...

Tänk på att liberalmupparna VERKLIGEN äger er nu.

Per sa...

Det är inte västs kolonialism som förhindrat tredje världens länder att utvecklas och det har inte skapat något större överflöd hos kolonisatören. Englands kolonisation kostade mer än det smakade, militär, infrastruktur, administration kostnaderna mer än inkomsterna från varuexporten. Schweitz som inte hade några kolonier var lika rikt som Storbritanien.

Det är graden av liberalism och kapitalism som är avgörande för den välståndsskapande utvecklingen. Det bästa vi kan göra för oss själva och u-länder är att ta bort alla handelshinder så att de kan exportera och investera. Liberal demokrati och marknadsekonomi är framgångsreceptet. Bort med höga skatter, avgifter, tullar, byråkrati, monopol, yrkesförbud, etc.

Socialism leder bara till fattigdom och missär samt förtryck det vet har vi alla bevis på idag. Liberal demokrati och marknadsekonomi är vägen till ett matriellt drägligt liv, längre livslängd, bättre miljö, etc. Full fart framåt alltså!

exodus sa...

Det är väl nu ganska tydligt vad nyliberalism/konservatism leder till? Totalt korrumperad kapitalism som slutar i fascistisk diktatur i.o.m. upplösandet av habeas corpus i USA igår. Hemliga koncentrationsläger och fångtransporter och ödeläggelse av hela länder. Brrr.

Alliansen måste stoppas innan Calle Bildt drar in oss totalt i den här skiten också. Den råkapitalistiska imperialismen kommer förr än senare få stå till svars för sina brott mot mänskligheten, sanna mina ord!

Anonym sa...

Per:

Du har så fel man kan ha,
dina exempel är löjeväckande!

"Det är inte västs kolonialism som förhindrat tredje världens länder att utvecklas och det har inte skapat något större överflöd hos kolonisatören."

Alla imperialistiska kolonisatörer har givetvis berikat sig och gjort de länder man terroriserat fattiga och underordnade och beroende. Det är bara att studera historien och undersöka verkligheten.

"Schweitz som inte hade några kolonier var lika rikt som Storbritanien."

Schweiz!? Bra exempel. All världens skurkars och diktatorers bankkontoland. Landet där man la allt jude-naziguld. Så, om alla länder bara gjorde som Schweiz...!? Använd hjärnan, för fan.

"ta bort alla handelshinder"

Säkert, så att de rika länderna kan exploatera de fattiga fritt. Det görs redan, och därmed ökar klyftorna i världen.

"Bort med höga skatter, avgifter, tullar, byråkrati, monopol, yrkesförbud, etc."

Höga skatter är bra för att ha en offentlig sektor.
Avgifter bör man ta bort, absolut, dom är orättvisa. Men högern och liberaler är ju FÖR ett avgiftssamhälle.

Tullar kan vara nödvändiga för u-länder som behöver bygga upp sin industri. Det har i-länderna använt, och det funkade bra för dom, varför ska man då förvägra u-länder idag.

"Byråkrati" är ett fult ord, men ibland är mer byråkrati, mer demokratiskt. En nyliberal fascistdiktatur är ju inte demokratisk, om den bara saknar byråktrati.
Monopol är ett demokratiskt beslut om man vill ha på t ex alkohol, spel osv.
Det är bra.
"Yrkesförbud" vet jag inte vad som menas.

"Socialism leder bara till fattigdom och missär samt förtryck det vet har vi alla bevis på idag."

Det har vi inte alls. Det finns inget orsakssamband mellan att ett land är fattigt och att det är "socialistiskt". Dessutom finns det knappast några socialistiska ekonomier, och har knappast funnits, även om ländernas regeringar varit socialister. Det är lättare sagt än gjort att upprätta socialism.

"Full fart framåt alltså!"

Med den borgerliga regeringen byts en minsskande arbetslöshet mot en massiv arbetskraftsreservarmé.
Välfärden avskaffas, tvångsarbete införs för arbetslösa, som ska tvingas städa i hemmen åt de rika. Kvinnorna tvingas tillbaka till spisen. Förre ska kunna skaffa sig utbildning, utan tvingas i en låglöne service sektor, att passa upp de rika. Bannanrepublik-politik, bort med PC-reformen, bort med ny miljö- och it-teknik, satsa bara på outbildade lågkompetens-jobb. Full fart bakåt mot 1800-talet!

Jim sa...

Per Nuder är väl den minst trovärdige sossen som lever och bor i vårt avlånga land.

Politik handlar mycket mer om verkligheten än var Borg eller Nuder någonsin kommer att fatta, de pratat allt oftare om en annan värld, någon annanstans.

jamme nu igen sa...

Ali trodde han va cool, för han var emot allt och för inget!!! Så bra samhället skulle bli om Ali satt vid makten, ni vet han som bara kritiserar men inte har ngt eget, just det, han ja...