onsdag, oktober 25, 2006

Kolonialismens verklighet

En åtta minter lång film från Guardian. Se den!

Så här ser alltså amerikanernas behandling av de irakiska allierade ut. Och än en gång blir kolonialherrarna förvånade över att de hunsade inte utan vidare beter sig som får i flock.

22 kommentarer:

johanlindahl sa...

Vilken arrogans. Vilket vansinne. Om det är så där amerikanska soldater behandlar sina vänner hur behandlar de då sina fiender?

olydig sa...

Förut brukade man kalla det här vid dess rätta namn: Fascism.

Anonym sa...

Imperialister!!

Nadia sa...

US måste börja inse att det finns Irakier som är less att döda andra irakier för USAs skull och säkerhet i Irak.

Varför ska irakier ställa upp och försvara arroganta USA soldater närvaro i Irak, När majoriteten av Irakier vill att USA lämnar landet?

Dessa USA soldater är för fega att säga nej till deras egen demokratiska valde ljugande president och vägra kriga i ett krig baserat på lögner.

Anonym sa...

Repris: USA har befriat Irak

zianne sa...

Hur tragiskt som helst! Var finns respekten och moralen hos dessa män? Att det inte sker fler vedergällningar gentemot USA:s soldater är häpnadsväckande.
Det här är sannerligen värre än Hitlertyskland...

olydig sa...

Är Munkhammars brev på riktigt? Kan inte någon skicka honom till Irak på studiebesök, gärna draperad i en amerikansk flagga, och givetvis endast tilldelad en enkelbiljett.

Bulten i Bo sa...

Repris II:

Idag bestraffas övergrepp i Irak –
inte belönas

Anonym sa...

Inte sker fler vedergällningar gentemot USA:s soldater? Enligt militärledningen - som ju knappast kan ses som en neutral källa och som har alla skäl att frisera siffrorna nedåt - sker det en attack varje kvart. Fyra i timmen. Nästan hundra på ett dygn. Den här månaden har hittills 93 amerikanska ockupationssoldater strukit med (inte inräknat alla utländska legotrupper, quislingar och övriga allierade).

Med tanke på att irakierna försvarar sig mot världshistoriens absolut starkaste och mest överlägsna krigsmakt, så tycker jag att de gör ett jävligt bra jobb.

Anonym sa...

"Repris II:

Idag bestraffas övergrepp i Irak –
inte belönas"

När avrättas Bush och Blair? När betalas krigsskadestånd i storleksordningen ett par av USA:s årsbudgetar ut till det irakiska folket? Ja, när kommer den där bestraffningen?

Det enda vi sett hittills är belöning, och det i form av ett mycket starkare grepp om en ansenlig del av jordens kvarvarande oljetillgångar.

Anonym sa...

Riktigt otäck film. All denna glättighet mitt i allt elände. Åsså countrymusiken. Lite dr Strangelove - fastän detta är på riktigt. Men räcker vår indignation?

Synd att man inte hade denna dokumentationsmöjlighet när statsstaten Sverige koloniserade Sápmi och tvingade samerna att jobba i gruvorna. (Där finns ingen indignation kvar)

polhem sa...

"zianne said...
Hur tragiskt som helst! Var finns respekten och moralen hos dessa män? Att det inte sker fler vedergällningar gentemot USA:s soldater är häpnadsväckande.
Det här är sannerligen värre än Hitlertyskland..."

-Nu far du val anda ta och ge dig.
Att jamfora detta med Hitler tyskland ar ju totalt befangt. Lite nyans tack.
Det ar klart de saknar respekt for en bunt soldater som istallet for att hjalpa dem beskjuter dem.

Vad fan hade du vantat dig?

Jag ar klart emot Irak kriget men jag tycker inte denna video var speciellt forvanande, stotande eller uppseende vackande over huvud taget. De Amerikanska soldaterna forsoker utbilda de irakiska soldaterna.
De Irakiska soldaterna anfaller de Amerikanska och skiter i att stoppa "terroristerna" - tro fan de blir behandlade som skit.

Anonym sa...

Ja, de stackars amerikanerna... Försöker bara hjälpa, men irakierna är så lata, ondskefulla och tjuriga!

Ockupationen av Irak är värre än Nazitysklands ockupation av Västeuropa. Nazisterna gjorde ett smidigare jobb och deras ockupationssoldater möttes av betydligt mindre motstånd än vad amerikanerna möter i Irak. Inte för att jag inbillar mig att Washington har något särskilt intresse av att göra ett "smidigt" jobb...

Micke sa...

Undrar varför Munkhammar måste ljuga om händelseförloppet när han bara behöver säga att han accepterar vad Usa gör.

Micke sa...

Nazisterna gjorde ett smidigare jobb och deras ockupationssoldater möttes av betydligt mindre motstånd än vad amerikanerna möter i Irak.
----------------------

Det gjorde dom?

Det var nytt för mig.

zianne sa...

Polhem, min avsikt var inte på något sätt att förringa de fruktansvärda dåd som skedde under Hitlertyskland.

banal.blogg.se sa...

Jag är kanske morbid nu, men Munkhammars brev fick mig att bryta ihop av skratt. Tonen är mitt i prick om han försöker fånga speakern i de tyska propagandafilmerna efter att nazisterna befriat Frankrike. (Inga jämförelser i övrigt). Och eftersom man får utgå ifrån att han inte härmar dem så blir det oavsiktligt komiskt!

För de som inte har sett filmerna ligger kanske Jan Myrdals försvar av Röda Khmererna närmast till hands?

steven sa...

Känns på sin plats att hänvisa till Orwells lilla essä Shooting An Elephant, där han beskriver hur hopplös imperialisten känner sig som måste både sköta lokalbefolkningens besvär och samtidigt vara deras narr. Nu är det länge sen jag läste den, men jag vill minnas att känslan av det straff man får för att tro att man så att säga befriar ett folk med sin egna agenda är starkt.

Den här dokumentären beskriver ju samtidigt något allvarligare om en bristande respekt för liv, men det ligger i botten för upptakten till Storbritanniens ockupation av Indien också.

Intressant skillnad förresten på kommentarer om Irakkriget nu, och typ ett år sen. En sån här post hade varit diarrékantad med idiotiska försvar för minsta cyniska rörelse från amerikanerna. Nu syns bara en länk till Munkhammar (surprise) och några försiktiga tvivlare på om detta är lika illa som nazisternas ockupation av Europa. Européer är givetvis alltid mer värda än araber eller afrikaner, vietnameser, koreaner, latinamerikaner och nära på utrotade urinvånarfolk. Som vanligt alltså, men ändå intressant försiktigt. Insikt?

Anonym sa...

steven,

Kan även bero på att Ali slår på och av moderering 7 ggr per dygn.

Blir "en åsikt fur alle".

polhem sa...

"Intressant skillnad förresten på kommentarer om Irakkriget nu, och typ ett år sen. En sån här post hade varit diarrékantad med idiotiska försvar för minsta cyniska rörelse från amerikanerna"

-Helt sant. jag var mer positiv till ockupationen tidigare nar det sag battre ut. De hade gjort sig av med Saddam och de holl demokratiska val. Nu kan jag inte annat an halla med om det mesta av kritiken. Problemet ar att kritiken inte ar nagot vidare nyanserad fran vansterns hall.

En fraga att ta stallning till nu ar inte om invasionen var bra eller inte for det vet alla att den inte var. (Forutom en och annan forvirrad republikan pa Fox news)
Nu bor man istallet ta stallning till om ett tillbaka dragande av trupperna kommer gora saker battre eller samre?
Kan situationen bli varre eller ar botten nadd?

NAH sa...

Liberalt snack. Ockupationsmakten är den utan konkurrens största källan till död, oro, förstörelse, skräck, misär. Ockupationsmakten måste dra sig tillbaka, men också betala ut krigsskadestånd till den irakiska befolkningen! Om inte finns det så klart skäl att misstänka att ett så svårt sargat samhälle som det irakiska skulle kunna totalt kollapsa och/eller helt domineras av andra intressen.

Anonym sa...

http://media.salemwebnetwork.com/TownHall/Car/b/lb1027cd.jpg